Dodaj do ulubionych

Gastroskopia

22.03.06, 15:46
W piątek mam gastroskopię. Jak się do niej przygotować? Jak się zachowywać
podczas całego badania aby nie bolało, aby pomóc sobie i lekarzowi (już nie
mogę wytrzymać tego uczucia czegoś w gardle i tego kaszlu - mała dygresja).
Boję się. Proszę o porady.

P.S. Badanie bedzie robił dr Lech Winnicki (Wojskowy Instytut Medycyny
Lotniczej). Boję się ...
Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Gastroskopia 22.03.06, 15:55
      nie musisz sie przygotowywać, oprócz bycia na czczo, ale o tym oczywiście wiesz
      badanie nie boli, bo dostajesz znieczulenie

ale nie robisz chyba gastroskopii ze względu na coś w gardle?
      • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:00
        przede wszytskim ze względu na przewlekły kaszel
        • zaba_pelagia Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:02
          zw zgledu na kaszel zjeźdzają do żoładka?
          a wymazy i prześwietlenie robiłaś?
          • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 20:37
            nie
        • kwietniowe_cappuccino Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:05
          ale przecież gastroskopia to badanie przełyku, źołądka, wejścia do dwunastnicy
    • pielegniareczka Re: Gastroskopia 22.03.06, 15:55
      Nic sie nie boj.Wszystko przed samym badaniem wyjasni Ci pilegniarka.Oczywiscie
      musisz byc na czczo.Nie ukrywam badanie jest bardzo nieprzyjemne ale to trwa
      bardzo krotko.Gardlo znieczula sie srodkiem w aerozolu.Zachowaj tylko spokoj i
      wszystko bedzie okey.powodzenia.
      • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:02
        mam przewlekły kaszel - od 5 lat, coś w gardle od niedawna, odbijanie, st.
        podgoraczkowy na przemian z oslabieniem, szybkie bicie serca, dusznosci, nie
        mam sily, ogolnie nie poznaje siebie. Najgorszy jest kaszel i bole w kl.
        piersiowej. Czy gastroskopia moze w tej sytuacji cos wykazac czy nie?
        • zaba_pelagia Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:03
          ell9 napisała:

> mam przewlekły kaszel - od 5 lat, coś w gardle od niedawna, odbijanie, st.
          > podgoraczkowy na przemian z oslabieniem, szybkie bicie serca, dusznosci, nie
          > mam sily, ogolnie nie poznaje siebie. Najgorszy jest kaszel i bole w kl.
          > piersiowej. Czy gastroskopia moze w tej sytuacji cos wykazac czy nie?

hmmm..
          a jak tam z nerwami?
          bo to cos w gardle wygląda na globus histericus
          lekarz zalecił gastroskopię?
        • gatta13 Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:10
          Kaszel, odbijanie, dławienie w gardle i bóle w klatce piersiowej mogą oznaczać refluks, zapewne po to właśnie gastroskopia.
          • zaba_pelagia Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:11
            niby tak - sama tak mam, aczkolwiek bez kaszlu
            a dławienie - regularnie na tle nerwicowym
            • gatta13 Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:25
              A dławienie to jeszcze może być od tarczycy. A w ogóle to refluks też chyba generalnie ze stresu, co? Pośpiech, nerwy, nieregularne posiłki - sami sobie fundujemy większość chorób...

Aha, a kaszel refluksowy może się pojawić dużo później niż reszta objawów - najpierw zaczyna się zwykłe przeziębienie, a potem podrażniona kwasem żołądkowym śluzówka gardła reaguje niewspółmiernie do bodźców, i byle co wywołuje ataki kaszlu.

Przetestowane na własnym gardle. ;)

Ja teraz to już mundra jestem.
    • shadow63 Re: Gastroskopia 22.03.06, 16:08
      spokojnie,miałem gastroskopie 2 tyg temu.Jest to badanie bezbolesne,ważne dobre
      luzne nastawienie,zaczniesz od przełkniecia sondy-takiej malutkiej,spokojnie
      oddychaj,nie wpadaj w panike,poradzisz sobie bez problemu,naprawde nic nie boli
      troszke dziwne uczucie w brzuszku ale to nie ból,badanie trwa ok 3-4
      minut.spoko dasz radę.pozdrawiam.
      • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 20:42
        trzeba połykać tą rurę? Czy buzię trzeba mieć otwartą cały czas? (przeskakuje
        mi szczęka czasami) czy ślinę się połyka czy wypluwa? oddycha się nosem czy
        przez gardło? co zrobić, jak się poddać badniu jak cały czas kaszlę (niemalże),
        mam podejrzenie astmy? Co robić jak będzie mi się chciało kasłać? będę
        odczuwała uczucie dusznośc czy dławienie-jak się wtedy zachować?
        • felinecaline Re: Gastroskopia 22.03.06, 20:50
          Bez paniki, juz ci koledzy ex-delikwenci powiedzieli, ze bedziesz miala gardlo
          znieczulone. Oddychaj gleboko, sliny absolutnie NIE polykaj (dostaniesz
          serwetke do wycierania sie i "nerke", nie powstrzymuj zadnych odruchow. Badanie
          bardzo pomocne do wykrycia zapalenia przelyku i gornych drog oddechowych z
          powodu refluksu i ewentualnej przepukliny rozworu przeponowego.
          • pielegniareczka Re: Gastroskopia 22.03.06, 22:27
            felinecaline napisała:

> Bez paniki, juz ci koledzy ex-delikwenci powiedzieli, ze bedziesz miala
            gardlo
            > znieczulone. Oddychaj gleboko, sliny absolutnie NIE polykaj (dostaniesz
            > serwetke do wycierania sie i "nerke", nie powstrzymuj zadnych odruchow.
            Badanie
            >

sorry ale o co ci chodzi w wyrazeniu ex-delikwenci? obrazasz nas .Wydawalo mi
            sie ze to jest powazne forum
            > bardzo pomocne do wykrycia zapalenia przelyku i gornych drog oddechowych z
            > powodu refluksu i ewentualnej przepukliny rozworu przeponowego.
            • felinecaline Re: Gastroskopia 22.03.06, 23:08
              Okreslenie "delikwent" jest moim zartobliwie - serdecznym synonimem pacjenta,
              uzywalam go wielokrotnie na tym forum i do tej pory nikt nie protestowal, no,
              ale ponoc "zawsze jest jakis pierwszy raz" - nie pojmuje w jaki sposob i dla
              kogo moze byc ono obrazliwe, ale przepraszam. Nawiasem mowiac: nie lubicie,
              jesli lekarze zartuja? Mnie sie to zdarza czesto, zwlaszcza, kiedy sytuacja
              wymaga rozladowania zbednego napiecia -a mowiac otwarcie: uspokojenia
              przerazonego..."delikwenta" ;-D
      • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 20:56
        czy może ktoś z Was miał grastroskopię na ul. Krasińskiego? Lekarz pokazał mi
        te rury-wcale nie były nowoczesne i cienkie. Ne były takie jak ta:
        www.weilovna.cz/tmp/endoskop.jpg , ale co najmniej dwa razy grubsze!!!
        Takie grubsze parówki!!!!!!!!!
        • calineczka79 Re: Gastroskopia 23.03.06, 15:53
          co do kliniki to możesz się nie obawiać ja tam byłam operowana i też miałam
          mieć gastro (nie miałam bo poprosiłam o narkoze i lekarz zrezygnował ;-)) ale
          co do tego dr to mój chir go poleca że niby dobry a jemu ufam bezgranicznie ;-)
    • ell9 Re: Gastroskopia 22.03.06, 21:17
      POJAWIAJĄ mi się jeszcze na skorze czerwone plamy, gorace, wrecz parzace
      czerwone plamy po polgodziny znikaja i znowu czasem sie pojawiaja. co to moze
      byc? skad sie biora te parzace plamy w okolicy mostka, kl. piersiowej, szyi?
      Proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka