Dodaj do ulubionych

MARKERY???

IP: *.nat.wsp.zgora.pl 14.12.02, 20:56
CO TO JEST ZA BADANIE ?????????? I CZY ONO MOZE POTWIERDZIC W 100%
NOWOTWOR?????? PROSZE ODPISZCIE , TO BARDZO PILNE!!!!!!!!! Z GORY WIELKIE
DZIEKI.
Obserwuj wątek
    • agul1 Re: MARKERY??? 14.12.02, 21:52
      Gość portalu: DOMA napisał(a):

> CO TO JEST ZA BADANIE ?????????? I CZY ONO MOZE POTWIERDZIC W 100%
      > NOWOTWOR?????? PROSZE ODPISZCIE , TO BARDZO PILNE!!!!!!!!! Z GORY WIELKIE
      > DZIEKI.

Jaki marker? ca 125?
      • Gość: DOMA Re: MARKERY??? IP: *.nat.wsp.zgora.pl 15.12.02, 12:43
        TO JAKIES BADANIE. WLASNIE NIE WIEM NA CZYM POLEGA!?
        • Gość: Doki Re: MARKERY??? IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 15.12.02, 14:26
          Po pierwsze: przestan krzyczec. Tak sie przyjelo, ze pisanie tekstu wielkimi literami oznacza krzyk.
          Markery, a w porzadnej polszczyznie znaczniki to bialka, oznaczane we krwi. Poniewaz bialka te sa produkowane przez nowotwory (chociaz nie tylko), uzywa sie ich czasem do wstepnej (przesiewowej) diagnostyki nowotworow lub do monitorowania leczenia. Nie ma w medycynie badan na 100%, jedynym jest wlasciwie sekcja zwlok, a i to nie zawsze.
          Najczesciej oznaczane markery to PSA, CA19.3 i CA12.5, chociaz sa i inne.
          Sa tez markery uzywane w diagnostyce innych chorob, ale o tym sa cale ksiazki.
          Mam nadzieje, ze to troche rozjasnia.
          • Gość: DOMA Re: MARKERY??? IP: *.nat.wsp.zgora.pl 15.12.02, 18:37
            Bardzo ,bardzo dziekuje!!!!!! To badanie bedzie mial moj wujek, poniewaz
            wykryto mu na watrobie ropniaki . Lekarze podejrzewaja ze to nowotwor robi
            przezuty , ale samego raka jeszcze nie znalezli ( na szczescie!) .Przebadali go
            prawie calego . Zostala jeszcze glowa. Mam nadzieje ze i tam nic nie znajda.
            Jeszcze raz bardzo wielkie dzieki!
            Pozdrawiam.

P.S. Wcale nie krzycze . Pisze duzymi literami bo mi tak wygodnie.
            • Gość: Doki Re: MARKERY??? IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 15.12.02, 22:14
              Gość portalu: DOMA napisał(a):

> wykryto mu na watrobie ropniaki .

Chyba ropnie.

Lekarze podejrzewaja ze to nowotwor robi
              > przezuty , ale samego raka jeszcze nie znalezli ( na szczescie!)

Nie ma sie z czego cieszyc. Jak leczyc, jesli nie wiadomo, gdzie jest guz pierwotny (jezeli jest). Poza tym, jesli guz pierwotny jest tak maly, ze trudno go znalezc, a juz przerzutuje, to raczej jest wysoce zlosliwy.

> P.S. Wcale nie krzycze . Pisze duzymi literami bo mi tak wygodnie.

Dobre wychowanie jest czesto rezygnacja z wlasnej wygody. Dziekuje, ze o tym pamietales w ostatnim poscie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka