Dodaj do ulubionych

badanie krwi - tarczyca

08.06.06, 19:55
Witam:)

Chciałabym prywatnie wykonać badanie krwi i wykluczyć niedoczynność tarczycy.
O jakie badanie mam prosić? (jak je fachowo nazwać? - wiem, że są jakieś
szczegółowe określenia), czy mogę być po śniadaniu? Czy przyjmowane leki mają
wpływ na wynik badania?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: badanie krwi - tarczyca 08.06.06, 20:10
      wystarczy że idziesz i mówisz że robić chcesz TSH ,ft 4 i ft 3-wolne hormony
      tarczycy [tak się to zwie,nie musisz rozwijać w kazdym lab będą wiedzieć o co
      chodzi] oraz ewentualnie przeciwciała tarczycowe Anti TG i TPO oraz usg tarczycy
      [spr się wielkość ,tarczycy,echogenicznośc ,brak guzków etc].Nie trzeba być na
      czczo ,to zalezy jakie leki bierzesz[czy nie zafałszują badań]!!!
      Pozdrawiam
      • ida37 Re: badanie krwi - tarczyca 08.06.06, 20:12
        Dzięki za opis:) Przyjmuję tabl. uspokajające
      • katerina24 Re: badanie krwi - tarczyca 08.06.06, 22:33
        Po prostu nie bierz prochów przed badaniem ,będzie dobrze ,powodzenia
        • ida37 mam wynik 09.06.06, 18:17
          Od ręki mogłam zrobić jedynie TSH i FT4.
          FT4-1,07 ng/dl (norma: 0,7-1,55)
          TSH-1,41uUI/ml (norma: 0,25-5,0)

Wygląda na to, że wszystko jest ok.

Ale samopoczucie mam złe. Pisałam już o tym na f. ch. tarczycy:)

Pozdr.
          • katerina24 Re: mam wynik 09.06.06, 20:00
            Jak pisałam to nie są wszystkie badania,możesz mieć coś z
            przeciwciała ,teoretycznie Twoje TSH jest b.dobre,jednakże ja przy takim TSH
            miałam przeciwciała zwiększone a TSH na poziomie 1,65 utrzymywało się przez
            rok,spr sie wszystko bez tego jest to niekompletna diagnostyka!!!!
            I jesli tamte badania co podałam wyjda ok warto by było wybrać się do
            lekarza ,który dalej będzie szukał co Cię może ewentualnie
            męczyć ,pozdrawiam,to nie sa wszystie badania jakie możesz zrobić,jak Ci
            wychodzi ogólna morfologia,cukier,magnez,wapń?
            • ida37 Re: mam wynik 09.06.06, 20:07
              Nie robiłam innych badań, "miałam nadzieję", że ta tarczyca się "potwierdzi", bo
              objawy pasują do mnie idealnie...
              • katerina24 Re: mam wynik 09.06.06, 20:12
                W praktyce wygląda to tak że każdy widząc taki wynik tzn lekarz[daruje sobie
                dalszą diagnostykę],moja sobie nie darowała i mi wyszły przeciwciał podwyższone
                [czego nikomu nie życzę]ale WARTO nawet na wlasny koszt zbadać przeciwciała bo
                wtedy wraz z usg okaże się czy wszystko ok a więc ft 3 ,ANTI TPO I TG
                niezbędne ,żelazo tez warto zrobić ,magnez i wapń może masz niedobory tych
                pierwiastków,odchudzałas się gwałtownie?Ktoś w rodzinie boryka się z chorobami
                tarczycy?Pozdrawiam z jakiego miasta jesteś?
                • pia.ed Re: mam wynik 09.06.06, 20:27
                  Ida, a jakie nmasz objawy, ze podejrzewasz u siebie niedoczynnosc tarczycy?

Moj syn nie mial ZADNYCH objawow, niedoczynnosc wykazalo przypadkowe badanie!
                  Mial jednak w tak niskim stopniu, ze lekarstwo dostal dopiero
                  po uplywie dwoch lat!
                  • katerina24 Re: mam wynik 09.06.06, 20:34
                    Koleżanka już pisała o swoich problemach[objawach] na forum choroby tarczycy
                    • ida37 Re: mam wynik 09.06.06, 20:45
                      Pełną diagnostykę wykonuje moje miasto woj. - Olsztyn. Od pewnego czasu walczę
                      z objawami, które lekarze przypisują nerwicy - depresji. Po odstawieniu
                      antykoncepcji hormonalnej zaczęły się problemy z cyklami (krwawienia 1 dniowe),
                      w piersi pojawił się guz, ostatnio mam problemy z (nad)wagą ( min. ale jest),
                      jest mi zawsze zimno, włosy mi wychodzą, są suche, czuje się jak stara babcia,
                      zero powera. Bolą mnie stawy (kończyny - od 3 lat) Być może to przemęczenie -
                      koniec roku szkolnego (pracuję w szkole. Jeżeli to nie tarczyca, to
                      nerwica...Chyba podaruję sobie bieganie po lekarzach, bo się za bardzo przy tym
                      napędzam i schizuję...
                      • katerina24 Re: mam wynik 10.06.06, 00:06
                        Chodzenia Nie ma sobie co darować tylko zrobic Te badania ,ja to czasem jednak
                        nie rozumiem ludzi ,masz podane co powinnaś zrobić ,czujesz sie źle i chowasz
                        głowe w piasek ,wybacz ale nikt nie zrobi tego za Ciebie więc z serca Ci
                        radze ,jeśli masz niski poziom ft3 to zmiany w poziomie tego hormonu Moga
                        powodowac objawy własnie nerwicy ,depresji etc często gęsto jest tak że to
                        psychoterapeuci wykrywaja choroby tarczycy bo własnie dają skierowanie na to
                        jeśli nie da się wyleczyć depresji,przygnębienia x .....czasu.Może być tak że
                        coś się złego dzieje i tylko reszta tych badań pozwoli nad tym
                        zapanować,możliwe jest tez to że tabletki [co jest częste]rozwliły Ci cykl i
                        regulacje innych hormonów a wtedy TRZEBA koniecznie pójśc do endo i powaznie z
                        nia /nim porozmawiać.]Pozatym biorąc prochy antykoncepcyjne Regularnie wykonuje
                        się kilkanascie badań ,czy też je robiłaś?USG piersi to podstawa przed i po
                        oraz w czasie brania prochów ,tak samo jak aminotransferazy[próby
                        wątrobowe],czas krzepnięcia krwi,żelazo ,podstawowa morfologia,mocz,etcTrzeba
                        znac swoje prawa i swój org bez tego daleko nie zajedziesz ,więc bez obrazy
                        rusz się i zrób badania tarczycy do końca ,żebys potem nie żałowała !!!!!!Jesli
                        daj bóg to nie tarczyca to idź do lekarza endo i powiedz mu co się dzieje i
                        niech Ci nie wmawiaja nerwicy kiedy to może być po pigułkach.Naprawdę przeciez
                        nie udajesz więc moze jak sie lekko wkurzysz coś Ci pomogą [czasem trafia się
                        sensowny lekarz].Chyba że obecny stan Ci odpowiada i chcesz tak egzystować
                        sobie dalej wtedy nikt Ci tu nie pomoże,bo my możemy doradzic ale nie zrobic
                        pewen badania za Ciebie.To źle że masz bóle stawów ---wyeliminowano Ci choroby
                        reumatyczne ?# lata to troche duzo,może masz za mało magnezu?Nie weim ale wazne
                        jest żebyś nie dała za wygraną bo życie masz tylko 1 nie zepsuj tego ,odrobina
                        wysiłku i będziesz wiedzieć co i jak NIE ignoruj siebie,pozdrawiam Kaśka.
                        Włosy mogą wychodzic po tabletkach i to jest częste i fizjologiczne tak reaguje
                        org,jesli brałas antyandrogeny[Diane 35 ,Cilest to może byc to]Ale moze też coś
                        z tarczyca i inne powody dlatego Warto ustalić co i jak bo byc może to własnie
                        droga do lepszego wygladu i samopoczucia.
                        • ida37 Re: mam wynik 10.06.06, 10:10
                          Łoł!!! Dzięki za "słowa otuchy"!!!

Zapewniam, że dokończę badania tarczycy. Tylko będzie pewnie tak - jak pójdę do
                          lekarza - zobaczy wyniki TSH, które są ok - to stwierdzi, ża ma do czynienia z
                          hipochondryczką i znowu da coś na uspokojenie.
                          Badania robiłam regularnie - ostatnio pod koniec 2004 r - wszystko było ok.
                          Białko osterj fazy i badanie na reumatyzm - wynik ujemny. Morfologia z rozmazem-
                          ok. Mocz - ok. Badania wątroby również w porządku. Usg piersi oczywiście, że
                          robiłam, tylko, że u gina, a nie radiologa... Gin stwierdził, że to co wyczuwam,
                          to gruczoł...Po 3 miesiącach - po konsultacji z dobrym radiologiem trafiłam do
                          onkologa. Blizna właśnie się ładnie goi...Kasiu:) Ja nie lekceważę swojego
                          zdrowia. Mam jeszcze jednego lekarza w pobliżu gina-endo. - udam się do niego -
                          dam Ci znać. Pozdrawiam:)Dziękuję ślicznie za porady:)))))

• katerina24 Re: mam wynik 10.06.06, 12:34
                            HEJ!!
                            Zdenerwowałam się ,dobrze że wszystkie badanka miałas w czasie brania prochów
                            [anty]
                            ,a tarczycę trzeba niestety spr do końca ja już pisałam parę razy na forum
                            Hashimoto że mnie własnie wykryto zapalenie tylko po podniesieniu jednego
                            przeciwciała tak to wszystkie wyniki miałam ok ,łacznie z usg.Dlatego mimo że
                            lekarze niestety bagatelizują [choć nie wszyscy,właśnie trudno trafić]nie można
                            dac za wygraną ,wiem ze Ci bardzo ciezko ,ale jak się taki mądry trafi co Ci
                            bedzie wmawiać hipochondrię to spojrzyj na niego "ironicznie" i powiedz że
                            doprawdy masz "swoje"lata i wiesz kiedy jesteś zmęczona a kiedy to coś może
                            znaczyć więcej niż stres ,że nie chodzisz dla przyjemności po lekarzach ,bo
                            jest ona znikoma .Może to coś da , powodzenia i duuuuuuuuuuuuuużo cierpliwości.
                            • ida37 Dzięki i pozdrawiam ciepło:))))))))))))) 10.06.06, 15:43
                              • dmuchawiec6 Re: Dzięki i pozdrawiam ciepło:))))))))))))) 11.06.06, 00:41
                                Kasia, I love you, poważnie KOCHANA jesteś :), c hyba dzięki Tobie odkryłam to
                                Hashi i niedoczynność, Ania.
                                • katerina24 Re: Dzięki i pozdrawiam ciepło:))))))))))))) 11.06.06, 01:00
                                  Ło matko dzięki miło z Twojej strony ,mam nadzieję że teraz zaczniesz się Aniu
                                  lepiej czuć ,czego szczerze Nam "Tarczycówkom"życzę,buziaki,Kasia
                                  • ida37 Re: Dzięki i pozdrawiam ciepło:))))))))))))) 11.06.06, 09:55
                                    Dziewczyny!!!
                                    Mi powiedziano, że nie muszę być na czczo, badania robiłam po posiłku - co Wy na
                                    to? Czy to mogło jakoś zafałszować wynik? Pozdr.
                                    • katerina24 Re: Dzięki i pozdrawiam ciepło:))))))))))))) 11.06.06, 13:33
                                      nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka