Gość: uasiczka IP: 212.244.209.* 27.02.03, 12:42 jak się przygotować? nie jeść śniadania - ok. a co kolacją dnia poprzedniego - słyszałam że tez nie można. ktoś mi mówił także coś o przeczyszczaniu? o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: verte gastroskopia=p.r.z.e.j.e.b.a.n.e,miałem to (n/t) IP: 62.233.163.* 27.02.03, 15:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: gastroskopia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 15:15 witaj, kolacji lepiej nie jesc jesli masz miec robiona gastroskopie rano:) o przeczyszczeniu nic mi nie wiadomo ale mi nie kazali niczego takiego robic a wynik gastroskopii byl czytelny;) pozdrawiam i trzymaj sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niro Re: gastroskopia IP: BURAK:* / 192.168.3.* 27.02.03, 16:45 Przeczyszczanie jest absolutnie zbedne! I nie przejmuj sie tym co wypisal"werte" . Zaden zabieg nie nalezy przeciez do przyjemnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
dador13 Re: gastroskopia 28.02.03, 10:34 Cześć! Miałam dwukrotnie robioną gastroskopię, i jak widac przeżyłam. Przede wszystkim nie możesz byc spieta, wiem, że bedzie to dosyć trudne, ale to chyba najważniejsze w całym badaniu. Nie pamiętam już, czy jadłam kolację, ale chyba tak. Żadnego przeczyszczania nie miałam, bo to jest gastroskopia, a nie kolonoskopia.Więc się nie obawiaj, że każą Ci coś połykać. To tyle, każdy "przechodzi" to badanie inaczej, ale najważniejsze jest spokojne podejści do tego, a wtedy nawet nie zauważysz, kiedy będzie po wszystkim. Nie ukrywam, że jest to bardzo niemiłe, ale do przeżycia. Życzę powodzenia. Będzie dobrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: gastroskopia IP: *.ale-czat.com.pl 28.02.03, 12:10 nic przyjemnego, ale wszystko można przeżyć. Przechodziłam to 4 razy. W przeddzień zjedz kolację najpóźniej o 7 wieczorem. Rano nic nie jedz i nie pij. Przed badaniem znieczulą Ci gardło (żel do połknięcia). Później dadzą ustnik, przez który wprowadzą rurkę. Wszystko trwa ok. 5 minut. Nie denerwuj się i się rozluźnij. Możesz mieć wrażenie,że ktoś cię trzyma za gardło. Oddychaj głęboko przez nos. I w trakcie badania myśl o czymś innym. Nie można przełykać śliny (dadzą ci ligninę)i wykonywać gwałtownych ruchów. Możesz mieć uczucie jakby ktoś pompował Ci powietrze do żołądka. Jeżeli zechcą pobrać jakąś próbkę do badania też się tego nie bój, bo nic nie boli. Czasem można zobaczyć swoje wnętrzności na monitorze komputera, ale nie polecam tego (chyba,że ktoś lubi takie widoki). W trakcie badania możesz beknąć i to nie raz, ale się nie przejmuj, bo lekarze są do tego przyzwyczajeni :))). NA prawdę nie ma się czego bać Odpowiedz Link Zgłoś