aaagatkaaa 25.10.06, 17:21 Hej mam 21 lat, dzisiaj byłam na badaniu gestości kości i pani prowadząca to badanie, powiedziała mi, że ma osteopenie. Czy to jest coś poważnego, czy wymaga to jakiegoś pobytu w szpitalu? Dzięki za porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandarynka_53 Re: Osteopenia 25.10.06, 18:34 Osteopenia to ubytek lub niedobor masy kostnej .W Twoim wieku to raczej niedobor i nalezaloby go uzupelnic poprzez zazywanie preparatow wapnia i magnezu plus witD3 oraz diety bogatowapniowej.Gimnastyka ,aerobic ,taniec itp pobudzaja kosciotworzenie i sa jak najbardziej wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
mandarynka_53 Re: Osteopenia 25.10.06, 18:35 Osteopenia to niedobor masy kostnej zagrazajacy osteoporoza. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: Osteopenia 25.10.06, 19:38 Też mam stwierdzona osteopenię. Pierwszy raz jak miałam 24 lata. Zażywam wapń, dbam o dietę i ruch. Przestrzegam przed nadmiarem wit. D3, którą to tak chętnie lekarze przepisują, ona w nadmiarze niestety powoduje efekt odwrotny, czego byłam przykładem. Znajdź mądrego ginekologa-endokrynologa i przede wszystkim poszukaj przyczyny, czyli na pierwszym miejscu gospodarka hormonalna, nerki, niedobory żywieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś