Dodaj do ulubionych

dziwny problem ze sluchem

21.07.07, 06:34
Witajcie,

Mialem problem z wymysleniem tematu tego posta, zatem przechodze do sedna.

Mam specyficzny dosc problem ze sluchem, ktory od circa 2 lat sie poglebia.
Mianowicie zle slysze (nie rozumiem co ktos mowi) gdy w tle jest jakis szum -
tj. na ulicy, przez telefon gdy w tle slychac "biurowe odglosy" czy gwar
innych rozmow. Bylem z tym u lekarza, ten obejrzal mnie, zlecil badanie
sluchu, ktore wyszlo idealnie bo prowadzone bylo w komorze ciszy.

Nie wiem czy to istotne, ale wlasnie od 2-3 lat niezwykle mecza (sprawiaja mi
bol) intensywne odglosy, typu przejezdzajacy ambulans, czy metro, do tego
stopnia ze trudno mi porusza sie po miescie bez sluchawek/zatyczek w uszach.

Nie wiem za bardzo co poczac, czy isc do innego lekarza, czy po prostu jest to
normalne "zuzycie sie" a moze cos zupelnie innego.

Jacek

Obserwuj wątek
    • mjtom Re: dziwny problem ze sluchem 24.07.07, 19:29
      Powinieneś mnie kompleksowe badanie. Powinien lekarz np. zbadać pod kątem zatok.
      Ale niepokoją mnie te objawy, które opisujesz. Takie objawy wskazują na ubytek
      słuchu. Jeśli miałeś audiogram robiony, czy robili również pod kątem
      przewodnictwa kostnego?Myslę,że powinieneś w innej placówce zrobić badania,
      nawet w innym mieście. Takie objawy to ja mam,a przecież mam duży ubytek słuchu
      mniej więcej na poziomie 90-100db obustronnie. Mam ubytek typu odbiorczego i
      mieszany. Zbyt intensywny hałas, krzyk sprawia mi ból głowy albo odbieram dźwięk
      jako nieprzyjemny. Oczywiście, przestaję wtedy cokolwiek rozumieć, jak ktoś na
      mnie krzyczy. Nie rozumiem mowy w dyskotekach, w gwarnym miejscu. Chyba, że
      czytam z ust. Jeśli chodzi o moje badania słuchu, to miałam m.in. audiogram na
      przewodnictwo kostne i powietrzne(oba fatalne), równiez audiogram mowy, na
      podstawie którego można było ustalić stopień rozumienia mowy i próg bolesności.
      Wniosek jest jeden idź zrobić kompleksowe badanie. A może wystarczy udrożnić
      kanały uszne? Powodzenia.Magda
      • 52235w Re: dziwny problem ze sluchem 25.07.07, 17:19
        Dziekuje za odpowiedz -

Jezeli chodzi o badania ktore mialem robione, to wygladaly one nastepujaco -

Lekarz zajrzal mi "w uszy", stwierdzil, ze wszystko ok, nastepnie trafilem do
        wygluszonej kabiny, gdzie mialem nacisnac guzik gdy slysze dzwiek, nastepnie to
        samo w sluchawkach, osobno na kazde ucho, nastepnie powtarzanie za badajacym
        slow ktore slyszalem w sluchawkach, nastepnie przewodnictwo kostne. Wszystkie
        wyniki byly jak najbardziej w normie. Tak czy owak, pojde do innego lekarza :)

Milego dnia,
    • z_h Re: dziwny problem ze sluchem 26.07.07, 15:56
      Zrób sobie badanie nie u laryngologa lecz u OTOLARYNGOLOGA, twoje objawy są
      podobne do objawów otosklerozy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka