Gość: kaladia IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 22:13 Czy ktoś może mi poradzić, jak wyleczyć białkomocz? Czy 85 mg/dl białka to bardzo dużo? Czy jedynym sposobem jest Encorton? Jeśli ktoś cierpiał na tą dolegliwość, proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariusz Re: Białkomocz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.03, 22:44 Odpowiedź na pytanie, które zadałaś nie jest możliwa bez uzyskania szeregu dodatkowych informcji. Nie wiemy w jakim jesteś wieku, czy chorujesz na inne choroby, czy masz inne objawy sugerujące chorobę nerek: obrzęki, nadciśnienie tętnicze, oddawanie moczu kilka razy w nocy, dolegliwości przy oddawaniu moczu, stany gorączkowe, zapalenie stawów, zmiany skórne, podwyższony poziom kreatyniny, niedokrwistość, zbyt małą ilość krwinek białych lub płytek krwi w morfologii, czy było usg jamy brzusznej? Czy białkomocz jest jedynym odchyleniem w badaniu moczu? Czy jest to jednorazowe znalezisko czy powtarza się? Jakie leki bierzesz (np. popularne leki p/bólowe mogą powodować uszkodzenie nerek)? Istotne jest także oznaczenie dobowego białkomoczu (ilość białka w moczu zebranym w ciągu doby). Białkomocz jest objawem choroby, a nie schorzeniem samym w sobie. Konieczne jest więc postawienie rozpoznania co czasami bywa trudne i wymaga wykonania szeregu badań. Przyczyny moga być bardzo różne od najprostszych, które trzeba wyeliminować na samym początku np. zakażenie układu moczowego- wykonanie posiewu i ponowna ocena po wyleczeniu infekcji do znacznie bardziej skomplikowanych i czasami pierwotnie toczących się poza nerkami. Jak widzisz mówienie o leczeniu nie ma sensu jeśli nie jest znana przyczyna. Metod leczenia jest wiele ale zależą od choroby podstawowej. Jedno jest pewne. Wymagasz kontroli internisty i w przypadku potwierdzenia występowania białkomoczu i wykluczeniu "banalnych" pryczyn dalszego leczenia pod kierunkiem nefrologa. Pozdrawiam. Daj znać co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaladia Re: Białkomocz IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 09:29 Dzięki za odpowiedź, Mariusz. Ja po prostu chciałam się dowiedzieć, jak takie leczenie wygląda u innych. Mój brat ma nerczycę, zażywa już od dawna Encorton, a ja się tego bardzo boję. O tym, że mam białko dowiedziałam się rok temu. Poroniłam wtedy ciążę. Najpierw było 1800 w moczu dobowym, później 3000, teraz ok. 1700. Leczę to homeopatycznie. Mam 24 lata, - obrzęki tylko nóg, które pojawiają się już po godzinie siedzenia przy komputerze - ciśnienie mam zawsze 110/80, czyli nie wysokie - żadnych dolegliwości przy oddawaniu moczu - infekcję nerek wyleczyłam kilka miesięcy temu, posiew dobry - usg było robione, wykazało, że nerki są w porządku - ostatnie badanie moczu lekarz ocenił, że wyszystko w porządku, tylko białko (85mg). - kiedy miałam infekcję, nerki bardzo mnie bolały, teraz lekko, ale często pobolewają - nie biorę żadnych leków, raz na miesiąc zażywam jakiś lek zawierający Ibubrofen. Boję się nefrologa, boję się panicznie szpitali, Encortonu (ze względu na skutki uboczne), dlatego na razie leczę to homeopatycznie. Jeśli ktoś chorował na nerki i miał białkomocz, to proszę się ze mną podzielić informacjami na temat leczenia, jakie brał leki, jakie badania w szpitalu. Czy białkomocz można wyleczyć? Bo u mojego brata nic nie skutkuje. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Białkomocz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.03, 09:44 Droga Kaladio! Nie masz nad czym zastanawiać się. Wymagasz bezwzglęnie opieki nefrologa. Jak pisałem konieczne jest ustalenie przyczyny bialkomoczu i zastosowanie leczenia. Są leki, które mogą objawowo zmniejszyć białkomocz (np. tzw inhibitory angiotensyny), dieta z odpowiednią zawartościa białka. O tym postępowaniu musi zdecydować nefrolog. Utrzymujący się białkomocz z upływem czsu prowadzi do pogorszenia funkcji nerek. Nie istnieją leki homeopatyczne, które moga pomóc (nie zwracaj uwagi na tłumy doradców, którzy zaraz mnie zakrzyczą). Sprawa jest poważna i im szybciej zaczniesz właściwe leczenie tym szanse są większe. Co do możliwości wyleczenia białkomoczu to dużo zależy od tego jaka choroba go wywołuje. Idź jak najszybciej do nefrologa. W razie czego służe namiarami na referencyjny ośrodek w Warszawie. Pozdrawiam i napisz kiedy idiesz do nefrologa. Odpowiedz Link Zgłoś