maw3 18.09.07, 12:24 Czy u kogoś z Was wytepuje ten objaw, polegajacy na poczuciu "prądu elektrycznego", rozprzestrzeniającego się w dół kręgosłupa az do rąk i nóg przy zgięciu głowy ku dołowi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenkao Re: Objaw Lhermitte'a 23.10.07, 12:18 U mnie.... Jestem w trakcie diagnozowania w kierunku SM. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: Objaw Lhermitte'a 23.10.07, 12:33 no włąsnie:( A powiedz, czy masz ten prąd biegnie Ci rzeczywiscie po kregosłupie? Bo u mnie czuję go w palcach rąk czasem nóg ale w kregodłupie nie. CZy masz inne objawy wskazujące na SM? Odpowiedz Link Zgłoś
lenkao Re: Objaw Lhermitte'a 23.10.07, 12:50 Po schyleniu głowy do przodu prąd przesuwa sie wzdłuż kręgosłupa,odczuwam lekkie mrowienie w okolicach ramion, w nogach nie czuje nic . Mam mnóstwo innych objawów, przede wqzystkim pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego kilka miesiecy temu, a co za tym idzie, zbledniecie tarczy n.w przyskroniowo, nieprawidlowe widzenie kolorow, podwojne widzenie, zaburzenie rownowagi, zaburzenia w oddawaniu moczu, mrowienie i przykurcze dloni i nog itd... Pierwsze MRI mialam w lipcu, nie wykazalo nic. Po badaniu potencjalow wywolanych wzrokowych powtorzono MRI, ktore wykazalo wiele ognisk rozsianych w mozgu, po 2 miesiacach od pierwszego MRI ! Czeka mnie dalsza diagnostyka, poniewaz zmiany w MRI nie sa polozone typowo dla SM i nie spelniaja midzynarodowych kryteriow, zeby mozna bylo postawic diagnoze... Jeśli cokolwiek Ciebie niepokoi, nie czekaj az będzie gorzej.. Odpowiedz Link Zgłoś