Dodaj do ulubionych

ciagle jestem glodna

29.07.03, 13:14
ciagle jestem glodna
zjem cos za pol godziny czuje glod, nie moge juz patrzec na sok marchwiowy +
otreby, ktorymi sie ostatnio zapychalam, zeby miec pelny zoladek.

Co jesc i jak jesc. Jak jestem glodna i czuje ssanie mdli mnie i robi sie
niedobrze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: ciagle jestem glodna IP: *.sdh.ca 29.07.03, 17:18
      Jezeli to trwa dluzej niz kilka dni to wymagasz diagnostyki. Problemem moze byc
      jakas choroba ukladu pokarmowego a zwlaszcza zoladka. Moze to byc tez cukrzyca.
      • Gość: Piotr Re: ciagle jestem glodna IP: 217.153.16.* 29.07.03, 18:00
        TO MOGĄ BYĆ LAMBLIE.
        • Gość: hydrogen Re: ciagle jestem glodna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 21:58
          A mi się wydaje, że nie można jednocześnie nic nie jeść (sok marchwiowy otręby
          itp) i nie być głodną. Spróbuj jakiś czas jeść normalne jedzenie i jeśli nadal
          będziesz głodna to wtedy będziesz się martwić.
          Pzdr
          • Gość: Artur Re: ciagle jestem glodna IP: *.sasknet.sk.ca 31.07.03, 05:27
            Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> A mi się wydaje, że nie można jednocześnie nic nie jeść (sok marchwiowy otręby
            > itp) i nie być głodną. Spróbuj jakiś czas jeść normalne jedzenie i jeśli nadal
            > będziesz głodna to wtedy będziesz się martwić.
            > Pzdr

Moze ty rzeczywiscie jestes na jakies diecie 700 kal na dzien. Wtedy to normalne byc glodna. No, przyznaj sie!
          • charissa Re: ciagle jestem glodna 31.07.03, 11:22
            nie, nie - jem normalne rzeczy tez, nie tylko soczek:)

Chodzi o to, ze walcze z kilogramami, staram sie nie przejadac, ale zjadam
            bulke np i za chwile juz czuje sie glodna. Staram sie zapychac tymi otrebami
            ale niewiele to daje. Przy takim jedzeniu to moge sobie cwiczyc i cwiczyc, a
            tego nie spale.

Mam wrazenie , ze to nie z niedojadania tylko moze byc cos nie tak. Bo z kolei
            zjedzenie czegos ciezszego (nawet leczo wczoraj) czy sztucznego (szybka
            zapychajka - zupka czy kawa 3w1) powoduje ze strasznie mnie kluje w zoladku, a
            potem przechodzi nizej (nie wiem co jest nasteonym przystankiem :}) Polakolilam
            sie w poniedzialek na zupke i myslalam, ze umre - czulam sie jakbym polknela
            garsc szpilek...
    • filut Re: ciagle jestem glodna 31.07.03, 07:06
      Czy przypadkiem nie przeżyważ stresów? U mnie stres powoduje wzmożone
      łaknienie.
      Odchudzanie mogę praktykować tylko w czasie bezstresowym.
      Pozdrawiam
      Fil

PS
      Hydrogenie
      nie mów nic o diecie optymalnej. Na wszelki wypadek, z góry przyznaję Ci rację.
      • Gość: Artur Re: ciagle jestem glodna IP: *.sdh.ca 31.07.03, 17:18

> Hydrogenie
        > nie mów nic o diecie optymalnej. Na wszelki wypadek, z góry przyznaję Ci
        rację.

To jego tak mozna poprosic i on wtedy nie pisze? Jezeli to dziala to powinnismy
        to czesciej stosowac.
        • Gość: Maria Re: ciagle jestem glodna IP: *.unknown.tele.dk 01.08.03, 01:26
          Ty „skatowalas” swoj zoladek i podraznilas go tymi otrebami i taka iloscia soku.
          Nie wiem kto Ci to polecil, ale na pewno bardzo Cie „ nie lubil”.
          Ja na Twoim miejscu przeszlabym sie do lekarza, by Ci pomogl w zwalczeniu tego,
          czegos sie dorobila taka koszmarna dieta.

By byc moze rozwiazac Twoj problem z nadwaga podam Ci troche informacji jakie
          zdobylam na temat teorii dlaczego tyjemy, dlaczego wciaz jestesmy glodni i jak
          sobie z tym poradzic.
          Ja to na sobie wyprobowalam z dobrym skutkiem. Juz raz o tym pisalam.

Przytocze skrot z referatu ERNÆRINGSRÅDETS NYHEDSBREV NO. 4 (Nowosci Rady
          Zywienia Nr.4, Dania) z dn. 28.10 2002. Dyskutowano tam i przedstawiano
          naukowe dowody na zapobieganie otylosci i chorob z nia zwiazanych, o wplywie
          tzw. indeksu glikemicznego na nasz metabolizm i na cholesterol.. Wystepowal
          lekarz z Bostonu: David S.Ludwig MD, Ph.D, Director, ObesityProgram, Children's
          Hospital, Boston,USA.
          (( Zaleca on, zeby w miejsce dotad polecanych tzw. "zdrowych" diet stosowac
          diete dla cukrzykow.
          Dieta ma na celu ustabilizowanie pracy trzuski, poprzez dostarczanie
          organizmowi produktow, ktore podczas trawienia ich powoduja powolne
          dostarczanie glukozy do krwi, a co za tym idzie powolne wydzielanie insuliny
          przez trzustke.))

Teraz sprobuje wytlumaczyc jaki proces zachodzi przy pracy trzustki.

Czesc dokrewna trzustki wytwarza hormony: insuline i glikagon.
          Glukoza jest glownym materiałem energetycznym w organizmie ludzkim. Dostarczana
          jest glownie przez zjadanie weglowodanow. We krwi znajduje sie w stałym
          steżeniu 80-120 mg%.
          Pod wpływem insuliny ulega polimeryzacji w watrobie na glikogen.
          Glikogen jest magazynowany w watrobie i miesniach szkieletowych na drodze
          procesu glukogenezy .
          Pod wpływem adrenaliny glikogen oddziela pojedyncze cząsteczki glukozy , ktore
          przedostaja sia z watroby do krwi i następnie do tkanek, gdzie stanowia zrodło
          energii.
          Glikagon jest odpowiedzialny za rozpad glikogenu wątrobowego i zwieksza
          stężenie glukozy we krwi.
          Te dwa hormony leza na przeciwleglych koncach hustawki. Jak za duzo insuliny to
          za malo glikagonu. ( to tak w skrocie).

Tzw. szybkie weglowodany, jak slodycze na bazie bialej maki, makarony z „dobrze
          obrobionej” pszenicy i wszystkie biale pieczywo, kartofle, bialy oczyszczony
          ryz, czesc owocow i warzyw ( o wysokim indeksie glikemicznym) powoduja szybki i
          wysoki wzrost cukru we krwi, a to powoduje , ze trzustka musi wyprodukowac duza
          ilosc insuliny by „przerobic” ten cukier.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym powoduja zwiekszone spalanie tluszczu,
          bo zeby nasze organy, gruczoly itp. otrzymaly potrzebna dawke
          energii/paliwa/glukozy siegaja po „ tluszcz „ -glikogen zgromadzony w watrobie.

Przy glownym spozywaniu tych "szybkich" weglowodanow tak rozregulowujemy
          trzustke, ze ona wciaz produkuje za duzo insuliny a my wciaz jestesmy glodni i
          to w krotkim czasie po zjedzeniu posilku (najczesciej sa to buleczki,
          slodycze, kawa, alkohol, napoje typu coca -cola, hamburgery, ziemniaczki,
          kluseczki itp. ) I teoretycznie powinnismy miec dostatek glukozy we krwi , a
          tak nie jest, w krotkim czasie po zjedzeniu posilku spada poziom glukozy.
          I znow siegamy po jedzenie lub napoje jak kawe, coca-cole, a niektorzy po
          alkohol.
          Te w.w napoje podnosza poziom glukozy. Stad te uzaleznienia na nie. W Danii
          zaczyna sie stosowac leczenie alkoholikow od zmiany diety .

Podaje diete dla cukrzykow, ktora znalazlam na sieci.

Ja stosowalam reguly diety dla cukrzykow i schudlam od wrzesnia zeszlego roku
          23 kg nic nie glodujac, a zjadalam odpowiednik 1250 kcal. Szczerze polecam.

((Twoja dieta powinna mieć określoną wartość energetyczną (czyli odpowiednią
          ilość kalorii) i powinna zapewniać konieczne składniki pożywienia. Nadmiar
          pożywienia jest dla Ciebie absolutnie niepożądany a nawet szkodliwy (prowadzi
          do wzrostu poziomu cukru we krwi i otyłości). Najlepiej abyś ustalił z
          dietetyczką i lekarzem odpowiednią dla Ciebie ilość kalorii na dobę.

Pamiętaj:
          zjadaj 6 posiłków w czasie doby
          spożywaj je o stałych porach

SKŁAD DIETY

Dieta cukrzycowa, podobnie jak w żywieniu zdrowego człowieka, zawiera wszystkie
          składniki pokarmowe, a więc: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i sole
          mineralne.

węglowodany

Powinny pokrywać 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego.
          Węglowodany dzielimy na proste i złożone.

Unikaj: spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych): cukru, miodu,
          dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi.
          ( U mnie bylo 0 cukru, 0 miodu, dzem tylko 3 lyzeczki od herbaty , jest taki
          francuski bez cukru St. Delour.)

Źródłem węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie:

produkty zbożowe
          szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz
          nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica).

(Ja jadlam na pierwsze sniadanie 30 g pieczywa i na drugie tez 30 g pieczywa,
          po poludniu juz wcale, ale jadalam kasze, fasole , soczewice , soje od czsu
          do czasu zamiast miesa ale w odpowiednich ilosciach )

warzywa
          spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość
          energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i
          błonnika.

(Ja jadlam min. 600g, dzielone na dwa razy, drugie sniadanie i obiad)
          Jedz surówkę do każdego posiłku!

owoce
          spożywaj je w ilości 200 - 300 g na dobę
          Są one także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

((Ja pije ½ szklanki soku ( samemu wyciskanego) ale zamiast owocu.
          A owocow jadam trzy dziennie. To naprawde wystarczy.))

Pamiętaj aby te same posiłki (np. śniadania) w ciągu kolejnych dni były
          zbliżone pod względem zawartości węglowodanów, co zmniejszy wahania cukru we
          krwi w ciągu doby.

białko

Powinno pokrywać 10 - 15% (wyjątkowo 20%) zapotrzebowania energetycznego. Ilość
          białka w diecie zwiększa się u kobiet w ciąży, karmiących oraz u dzieci i
          młodzieży.
          Białko pochodzenia zwierzęcego powinno stanowić u osób dorosłych 30 - 50%
          białka ogółem.

Unikaj: wieprzowiny, tłustego drobiu (gęsi, kaczki). Spożywając produkty
          białkowe (np. mleko, wędliny, sery) pamiętaj, aby zawierały jak najmniej
          tłuszczu.
          Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie,
          drób chudy bez skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne
          odtłuszczone.

( ja zamiast wedlin jadam pieczone lub gotowane mieso, unikam przez to cukru,
          ktore jest dodawane do produkcji wedlin i takze mam kontrole nad iloscia soli)

tłuszcze

Powinny pokrywać mniej niż 30% zapotrzebowania energetycznego.

Ogranicz ilość spożywanego tłuszczu. Jego nadmiar sprzyja rozwojowi miażdżycy i
          powoduje szybki przyrost masy ciała.

Ogranicz spożycie cholesterolu (mniej niż 300 g na dobę) - jest to związek,
          który zwiększa możliwość wystąpienia miażdżycy.

Produkty bogate w cholesterol to np. podroby, masło, śmietanka kremowa, żółtko
          jaja kurzego (nie należy spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu).

Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np. 1
          parówka zawiera 12 g tłuszczu).

Wśród tłuszczów zaleca się spożycie olejów roślinnych i rybnych, a ograniczenie
          masła i smalcu.
          ( ja traktuje oliwe z oliwek jak lekarstwo, koniecznie 2 lyzki dziennie w
          postaci surowej do warzyw.)

Przygotowując potrawy pamiętaj:

nie rozgotowuj produktów zbożowych i jarzyn "na miękko" - potrawy
          bardziej rozgotowane powodują szybszy wzrost cukru we krwi
          stosuj: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w pergaminie, duszenie
          (z dodatkiem jak najmniejszej ilości tłuszczu)
          przy podprawianiu potraw używaj chudego mleka, kefiru, jogurtu zamiast
          śmietany i zasmażek
          unikaj potraw smażonych
          ogranicz spożycie soli kuchennej
          Unikaj słodkich płynów (szczególnie między posiłkami).

Uwaga:
          Spo
          • Gość: hydrogen Re: ciagle jestem glodna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 11:32
            Ja dodam, że ponoć badania ludzi długowiecznych wykazały, że tym co odróżnia
            ich od reszty populacji nie jast wcale zdrowy, spokojny tryb życia niepicie
            alkocholu, niepalenie papierosów, niski czy wysoki cholesterol. Okazało się
            natomiast, że mają stabilny, niski poziom cukru i insuliny we krwi (artykuł w
            ostatnim Otymalniku -do kupienia w sieci Empik).

A czy może być lepszy sposób na ustabilizowanie poziomów insuliny niż
            ograniczenie węglowodanów do około 50-60g? Z pewnością wtedy poziom cukru i
            insuliny we krwi będzie stabilniejszy niż przy spożywaniu 300g i więcej, nawet
            jeśli sa to produkty o niskim IG.

Pozdr
          • Gość: Maria Re: ciagle jestem glodna IP: *.unknown.tele.dk 01.08.03, 13:37
            Dalszy ciag listu, bo jak widze ilosc przesylanej informacji na jeden raz jest
            ograniczona.
            ...........................

Uwaga:
            Spożycie mleka na śniadanie u wielu osób jest powodem podwyższenia wartości
            cukru we krwi po śniadaniu (lepiej wówczas, abyś pił mleko np. wieczorem).>>>

Moje uwagi:

Obliczanie kalorii:
            Weglowodany 4 kcal w 1 g
            Bialko 4 kcal w 1g
            Tluszcz 9 kcal w 1g

No niestety jest do tego potrzebna waga i konsekwencja w dzialaniu.

Jesli bedzie Cie meczyl na poczatku glod siegnij czesciej po warzywa jak
            pomidor, papryke, ogorek, rzodkiewke, brokuly, kalafior, cukinie. Ponoc
            dodatkowa ich zaleta jest to, ze strawienie ich wymaga spalenie wiecej kalorii
            niz dostarczaja. Ja probowalam zjadac mniej warzyw, bo bylo dla mnie za duzo, (
            ponizej 600g) i „stawalam” z waga.
            Na poczatku proponowalabym Ci zjadac warzywa gotowane na parze albo pieczone,
            by uspokoic Twoj zoladek.
            Posilki maja byc urozmaicone. Nie wolno jadac wciaz tych samych warzyw czy
            owocow.
            Rozne kombinacje z produktow daja najlepsze wyniki.

Pozdrawiam

Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka