ibelin26 17.12.07, 09:34 Na której ręce powinno się mierzyć ciśnienie? Co to oznacza, jak ciśnienie mierzone na prawej wynosi wieczorem 180/100, rano 130/90, a mierzone na lewej - odpowiednio 130/90 i 110/70??? Które jest prawidłowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Ciśnienie krwi - problem 17.12.07, 13:25 Jaki masz ciśnieniomierz? Idź do ośrodka zdrowia i poproś o zbadanie ciśnienia na obu rękach. Raczej nie odmówią. Różnica jest kolosalna. Coś tu nie gra. Za każdym razem jest taka?? Puls jest jednakowy? Na której ręce mierzysz pierw? Bo jeżeli na lewej, to wytłumaczeniem może być to, że się zwyczajnie denerwujesz. I stąd pierw 130/90 a chwilę potem 180/100. Mojemu M w szpitalu, Piekarskiej Urazówce, wychodziło 180/120. Szok. Ale okazało się, że wszyscy pacjenci w pokoju mają podobne. Na sugestię, że jest coś nie tak z ciśnieniomierzem powiedziała,że niemożliwe, bo nowy. Przyniosła następny - to samo. Przywiozłam swój z domu i okazało się że ciśnienie ok, może nie najlepsze /stres/, ale w granicach 150/90. Czyli nawet w szpitalach aparatura może szwankować. Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Ciśnienie krwi - problem 17.12.07, 17:45 Ciśnieniomierz mam zegarowy, a ciśnienie mierzę małżonkowi Najpierw ręka lewa - niższe, potem prawa - wyższe. Tak jest do 3 dni Jutro małżonek idzie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
krakusia Re: Ciśnienie krwi - problem 17.12.07, 20:44 Dobrze, ze idzie do lekarza. Mimo wszystko sprawdzaj nadal. Powinno się odczekać ok 10 min między pomiarami. Nie wolno mierzyć raz po raz, bo są zakłamania. Ile ma lat mąż? nie miał kiedyś złamanej ręki? Pytam, bo moze mieć przytkana tętnicę po urazie, a jeśli jest nieco starszy jest to miazdżyca może być. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Ciśnienie krwi - problem 18.12.07, 12:28 Może ciśnieniomierz jest stary i rozregulowany? Tak się dzieje z ciśnieniomierzem, że się rozregulowuje, i trzeba go dać do wyregulowania - tak przynajmniej jest z nowszymi ciśnieniomierzami. Ciekawa jestem, co powie lekarz i jakie wyjdzie mężowi ciśnienie. A gdy zmieniasz kolejność mierzenia, czyli pierw prawa potem lewa, to ciśnienie jest takie samo, jak przy mierzeniu pierw lewej potem prawej? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Ciśnienie krwi - problem 18.12.07, 16:54 kaliszok.republika.pl/cisnieniepomiar.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rumnieburak Re: Ciśnienie krwi - problem 20.12.07, 21:18 U mnie w instr. do ciśnieniomierza jest napisane, że jeśli wychodzą różne dla lewej i prawej tzn. pomiar jest nieprawidłowy (czyli albo coś źle robisz albo masz walnięty ciśnieniomierz), a tak btw. 180/100 to potwornie wysokie ciśnienie więc, lepiej nie pytaj na forum tylko działaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Ciśnienie krwi - problem 21.12.07, 09:41 Ciśnienie umiem mierzyć, ciśnieniomerz mam dobry, ale dla pewności poprosiłam mamę, żeby mężowi zmierzyła ciśnienie innym aparatem (jest pielęgniarką, więc na pewno umie). Kombinację były różne, efekt jest taki, że na lewej ręce ciśnienie zawsze jest niższe max 130/90, na prawej - wyższe: trochę, bardzo lub znacznie nawet do 180/100 Oczywiście mąż był u lekarza. Lekarz powiedział że przy nadciśnieniu tak może być (?), dał leki kazał mierzyć dalej, zawsze na dwóch rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
chili9 Re: Ciśnienie krwi - problem 22.12.07, 05:20 Za duzo informacji jak widac nie dobrze. Cisnienie normalnie mierzymy na lewej lub prawej rece , po 10 min w spoczynku. Nie przy nadgarstku tylko powyzej lokcia. kwestia reki to mnie uczono lewa po stronie serca i to na powyzszeniu zeby aparat byl na wysokosci serca. Co do róznych warto´sci : do lekarza; 180/100 to wysokie. Wziasc swoj aparat pod pache i w gabinecie skontrolowac wartosci. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krakusia Re: Ciśnienie krwi - problem 22.12.07, 22:33 a jak z pulsem? też ma różnice? Mie mierz na 15 sek x 4 tylko na pełną minutę. Odpowiedz Link Zgłoś