Dodaj do ulubionych

Doki- jaka jest Twoja opinia?

IP: *.mweb.co.za 22.10.03, 19:46
Juz drugi dzień boli mnie potwornie głowa; bole są z tyłu na potylicy i na
samym czubku głowy, mam tez nudności i bole za gałkami ocznymi. Po
dzisiejszej wizycie u lekarza i po odczytaniu mojego cisnienia
190/100 ,stwierdził; że no cóż jest to nadcisnienie a w takim wieku (50)
jest to normalne.
Ja natomiast uwazam ,ze są to zatoki- przynajmniej wedlug mnie wszystkie
symptpmy na ta wskazuja. Moje pytanie do Ciebie- czy zapalenie zatok moze
spowodowac wlasnie podniesienie cisnienia?
PS lekarz przepisal mi leki na zbicie cisnienia i przeciwbolowe - niestety
bole glowy sa w dalszym ciagu uporczywe i wprost niedowytrzymania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.14-200-80.adsl.skynet.be 22.10.03, 21:53
      Zapalenie zatok zwyzki cisnienia raczej nie spowoduje. Bole glowy o takiej
      lokalizacji raczej nie biora sie z zatok. Cisnienie 190/100 moze spokojnie
      spowodowac bole glowy. Nadcisnienie nigdy nie jest normalne, to znaczy: zawsze
      trzeba je leczyc, gdyz nieleczone nadcisnienie jest przyczyna wielu groznych chorob.
      Co nie znaczy, ze glowa nie moze bolec z innego powodu, a nadcisnienie odkryto
      przypadkowo. To zreszta juz jest pozytywny element w calej historii. Mowisz, ze
      glowa nadal boli- a cisnienie sprawdzilas?
      Poza tym u 50- letniej osoby warto byloby poszukac przyczyny nadcisnienia tego
      rzedu. Samo przepisanie lekow to troche malo.
      Podsumowujac: hipoteza o zatokach wydaje mi sie mniej prawdopodobna, dopoki nie
      wykluczymy nadcisnienia. Nacisnienie tak czy owak leczyc trzeba i dobrze, ze
      leczenie rozpoczeto. Nie jest powiedziane, ze zrobiono juz wszystko, co trzeba.
      Czas pokaze.
      • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.mweb.co.za 23.10.03, 20:25
        Doki! Bardzo Ci dziekuje za szybka odp. Dzisiaj czuje sie juz lepiej, bole
        glowy minely, oczywiscie leki na obnizenie cisnienia biore. Jakie badania
        powinnien zrobic mi lekarz oprocz pobrania krwi na poziom hormonow. Czy
        nadcisnienie jest nieodlaczne z menopauza? Czy terapia hormonalna wedlug
        Ciebie jest Ok - czy raczej homeopateczne leki?
        • Gość: Doki Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 23.10.03, 21:16
          Nadcisnienie bynajmniej nie jest nieodlacznie zwiazane z menopauza, to raczej
          jest tak, ze i menopauza, i nadcisnienie czesto zdarzaja sie w podobnym wieku.
          Akurat poziom hormonow malo wnosi do sprawy. Zreszta: o jakich hormonach mowimy?
          Tarczycy? Plciowych? Aldosteronu? Czy adrenaliny i noradrenaliny?
          U osoby z nadcisnieniem trzeba byloby jeszcze zrobic minimum ekg, oznaczyc
          czynnosc nerek, cukier i profil lipidow. Dodatkowo warto byloby zrobic probe
          wysilkowa i/lub echokardiogram.
          Terapia hormonalna- rozumiem, ze chodzi o hormonalna terapie zatepcza- cisnienia
          nie unormuje, choc na pewno zlagodzi objawy zwiazane z menopauza.

Homeopatia- nie wszyscy zgodza sie z moim zdaniem, ale powiem: uwazam homeopatie
          za bezwartosciowa.
        • Gość: Artur Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.sdh.ca 23.10.03, 21:19
          Gość portalu: Jola napisał(a):

> Doki! Bardzo Ci dziekuje za szybka odp. Dzisiaj czuje sie juz lepiej, bole
          > glowy minely, oczywiscie leki na obnizenie cisnienia biore. Jakie badania
          > powinnien zrobic mi lekarz oprocz pobrania krwi na poziom hormonow. Czy
          > nadcisnienie jest nieodlaczne z menopauza? Czy terapia hormonalna wedlug
          > Ciebie jest Ok - czy raczej homeopateczne leki?

W Ameryce Polnocnej nieco inaczej podchodzi sie do stwierdzania nadcisnienia.
          Pacjent podejrzany o nadcisnienie jest proszony o polozenie i zrelaksowanie sie
          w przyciemnionym pokoju przez 10-15 min i dopiero wtedy dokonuje sie pomiaru.
          Pomiar cisnienia zaraz po wejciu do gabinetu traktuje sie tylko jako szybki
          przesiew czy warto robic ceregiele z 15 minutowym relaksem.
          Rezulatem tego jest to, ze wielu ludzi chodzi na codzien z cisnieniem 140/100
          dlatego, ze cisnienie im ladnie opada jak sie poloza na kilka minut.

Wlasciwie nie wiem co tym myslec. W Polsce polegalo sie w duzym stopniu na
          odczycie cisninia u siedzacego i wcale nie zrelaksowanego pacjenta.
          • Gość: Venus Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.vs.shawcable.net 23.10.03, 21:41
            Ja natomiast uwazam ze jeszcze mozna wziac pod uwage mozliwosc wystapienia
            migreny, ktora zdarza sie ujawnic podczas menopausy, i w pozniejszym wieku.
            Chociaz twoje bole nie sa typowo umiejscowione, niemniej jednak jesli
            towarzysza temu nudnosci, podwyzszone cisnienie i bol jest dlugotrwaly, nie
            reaguje na typowe srodki p/bolowe, to nalezy to sprawdzic.
            Dodam jeszcze, ze u kobiet hormony jak estrogen i progesteron sa silnym
            bodzcem migrenowym.
            Nie twierdze ze to migrena ale sprawdzilabym to..
            Venus
            • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: 5.2.1R1D* / *.jnb6.alter.net 23.10.03, 22:06
              Dziekuje Wam wszystkim za wskazowki. Po prostu nie lubie byc chora ( ale kto
              tolubi?) a jeszcze bardziej nie lubie brac zadnych lekarstw, po prostu nie
              moglam uwierzyc, ze ja tez moge miec jakies tam nadcisnienie. Wniosek taki, ze
              jednak w moim wieku jakies tam tablety trzeba brac- no bo pomaga!!. A gdy w
              poniedzialek pojde do lekarza na odczytanie badan to poprosze go jeszcze o
              te pare dodatkowych ktore rekomenduje Doki .Jeszcze raz dziekuje.
              • Gość: Venus Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.vs.shawcable.net 23.10.03, 22:50
                Chcialam jeszcze tylko dodac, ze bol podczas ataku migreny moze podwyzszyc
                cisnienie.
                Bardzo czesto migrena jest mylnie diagnozowana jako zatoki.
                Oczywiscie sama majac problem z zatokami, wiem ze ten bol za galkami to jest
                symptom zapalenia zatok, ale tez i migreny.
                dlatego tak zachecam do porobienia badan..
                Venus
                • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.mweb.co.za 24.10.03, 21:10
                  Venus- ale jakie badanie ? Oczywiscie postaram zmusic mojego lekarza do
                  zrobienia tych badan ktore wymienil Doki- czy cos jeszcze?
                  • Gość: Venus Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.vs.shawcable.net 24.10.03, 21:27
                    No wiec ja mialam robione EEG, rezonans magnetyczny, tomografie computerowa,
                    zwykly Rentgen no i rozne badania krwi o ktorych znaczeniu nawet nie mam
                    pojecia.
                    W zasadzie diagnozowanie migreny polega na stwierdzeniu ze wszystko jest OK z
                    wyjatkiem moze rezonansu i czasem EEG ktore moga cos wykazac.
                    Badania na zatoki to mialam rezonans, rentgen ale akurat nie mialam infekcji
                    wiec nic nie wykazalo.
                    za to wydzielina z nosa lub gardla w postaci zielono-czerwono zoltej ropy jest
                    dobrym znakiem ze infekcja jest..
                    mozesz tez poprosic o wymaz z nosa i gardla zeby zobaczyc czy sa jakies
                    bakterie ktore powoduja choroby zatok..
                    venus
    • Gość: medka Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.03, 21:23
      czy bol o takim charakterze wystapil u ciebie po raz pierwszy w zyciu??????
      jesli tak- to zglos sie NATYCHMIAST- po przeczytaniu tego na izbe przyjec
      szpitala neurologicznego.
      to moze byc KRWOTOK PODPAJECZYNOWKOWY.
      musi cie zbadac neurolog!
      nawet jesli bol minal (czy nie pojawil sie przypadkiem bol w okolicach plecow?).

boze!!!!!

kochanie lekarze!!!!!
      bol, "nie do wytrzymania" + wymioty + wzrost cisnienia!!!!!!!!!
      toz przy takiej konstelacj nawetobjawy oponowe nie sa konieczne!!!!
      (widzialam w mym nie tak rewelacyjnie dlugiej praktyce lekarskiej juz 2 masywne
      krwotoki BEZ objawow oponowych i negatywna TC!!!!!)

• Gość: Doki Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 24.10.03, 21:41
        Medka, z calym szacunkiem, ale "jesli jedynym twoim narzedziem jest mlotek, to wszystko dookola wyglada jak gwozdz". A inne objawy: jak fotofobia, wymioty itp? Gdyby kazdy bol glowy oznaczal krwotok podpajeczynowkowy, to juz dawno ludzkosc by wyginela.
        • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.mweb.co.za 24.10.03, 21:57
          Doki- Medka mnie przerazila, bo mam bol w plecach i w uszach mi strzyka- no
          ale jeszcze zyje! Na zadne emergency nie pojde bo mnie lekarz wysmieje-
          poczekam do poniedzialku, ale by the way co to jest ten wylew?
          • Gość: Doki Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 24.10.03, 22:07
            No, jak to mowia "wylew krwi do mozgu". Tak naprawde medce chodzi o krwawienie pod opone pajecza mozgu, ktore istotnie moze dawac takie objawy, a wlasciwie moze dawac objawy od prawie zadnych do naglego zgonu, stad taka trudnosc w diagnostyce. Jednak posylac kazdy bol glowy na tomokomputer to przegiecie. Nadcisnienie, migrena i w ogole bol glowy sa czeste, krwawienia srodczaszkowe sa o wiele rzadsze. Zwlaszcza, ze dolegliwosci u Ciebie ustapily, prawda?
            Czy Ty masz lekarza domowego?
            • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.mweb.co.za 24.10.03, 22:15
              Tak mam lekarza domowego. Mieszkam w RPA i uwazam ze lekarze sa tu tragiczni
              (niestety dr. Barnard byl wyjatkiem) Pewnie moj lekarz sam dostanie wylewu w
              poniedzialek gdy powiem mu jakie ma zrobic mi badania- pewnie o polowie nie
              slyszal.
              • Gość: Doki Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.13-200-80.adsl.skynet.be 24.10.03, 22:36
                Ale od razu wyjasnie jak ja mysle. Medka ma racje, gdy do diagnostyki roznicowej wlacza krwawienie podpajecze. Tylko ze Ty nie masz deficytu neurologicznego. Nawet jesli troche pokrwawilas, wdrozono jedyne sensowne w tej sytuacji leczenie- normalizacje cisnienia- i to z dobrym skutkiem. Co ci po diagnostyce, skoro nic ona nie zmienia? To raz.
                Po drugie, uwazam, ze krwawienie srodczaszkowe jest u Ciebie mniej prawdopodobne niz juz tu przytoczone nadcisnieniowe bole glowy (ktore daja te same objawy, bo mechanizm jest podobny) albo migrena. Poniewaz jestes ode mnie dobre 15000 km, nic wiecej nie jestem w stanie stwierdzic.
                • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: 5.2.1R1D* / *.jnb6.alter.net 24.10.03, 22:44
                  OK Doki- dzieki i milego weekendu
                • Gość: medka Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 15:24
                  Doki, z calym szacunkiem, ale co ty WYPISUJESZ???????

a SKURCZ NACZYN (nimotop!!!!)??? a angiografia??????a tetniak????? a ponowne
                  krawiwenie u niezoperowanego tetniaka (na operacje- juz bedzie chyba za pozno)-
                  ktore jest w pierwszy tygodniu dosc wysokie (nie mam cyfr w glowie- i nie mam
                  mozliwosci czasu sprawdzic).

jakie nadcisnieniowe bole glowy??? jaka migrena???????
                  pierwszy w zyciu bolglowy, "nie do wytrzymnia"!!!!!!
                  z nadcisnieniem!!!
                  przeciez SAH- powoduje wzrost cisnienia!!!

doki- plizzzzzz, jak piszesz nie ze swojej dziaki- to SPRAWDZ NAJPIERW!!!!

pozdrawiam!!!!

• Gość: Doki spokojnie, medka IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 25.10.03, 16:57
                    No dobrze, przyjmuje krytyke, ze nie docenilem mozliwosci krwawienia podpajeczego.

> a SKURCZ NACZYN (nimotop!!!!)???

A to dziala? Bo w mojej praktyce i w publikowanej literaturze efekty nimotopu sa, delikatnie mowiac, mizerne.

>a angiografia??????a tetniak?????

A to juz nie takie pilne. Mamy za soba okres operowania tetniakow na cito. W ogole coraz mniej jest operacji tetniakow. Raczej embolizuje sie je, ale to tez elektywnie.

Medka, widzisz, Ty jestes neurologiem i patrzysz przez filtr. Ja siedze na izbie przyjec i takich co przychodza z bolem glowy trafia sie po kilku dziennie, a krwawienie- raz na miesiac. Pliiiiz, give me a break.
                    • Gość: medka Re: spokojnie? medka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 18:36
                      doki nie gniewaj sie ale CO TY WYPISUJESZA

przyjmujesz mozliwosc SAH (wg - mnie jest pryz tym co jolka pisze- najbardziej
                      prawdopodobne!!!i co z tego ze minely!!!! a do tego jolka pisze- ze ja bola
                      plecy (a tez wcale nie musza!)- i pozostawiasz pacjentke w domu????????

przeciez - jesli ma tetniaka to w kazdej chwili moze jej pokrwawic po raz drugi!
                      przeciez- w kazdej chwili (to juz bedzie 3 doba!!! moze dostac wasospasmu!!!)

"Ale od razu wyjasnie jak ja mysle. Medka ma racje, gdy do diagnostyki
                      roznicowej wlacza krwawienie podpajecze. Tylko
                      ze Ty nie masz deficytu neurologicznego."

skad wiesz??????? badales ja??????
                      nawet jesli nie ma-to co z tego????? do II hunta hessa nie ma deficytow
                      neurologicznych!!!!

"Nawet jesli troche pokrwawilas, wdrozono jedyne sensowne w tej sytuacji
                      leczenie- normalizacje cisnienia- i to z dobrym skutkiem. Co ci po diagnostyce,
                      skoro nic ona nie zmienia? To raz."

co Ty piszesz? i skad wiesz jakie ma cisnienie? przeciez jesli to sah- to sie
                      do intensywnego monitorngu kwalifikuje! i oczywiscie- cisnienia- nie wolno
                      obnizac za bardzo (ale to juz detale terapeutyczne)

> > a SKURCZ NACZYN (nimotop!!!!)???
                      >
                      > A to dziala? Bo w mojej praktyce i w publikowanej literaturze efekty nimotopu
                      s> a, delikatnie mowiac, mizerne.

gdzie ty masz ta literature?
                      bo ja mam taka- cochran 2002

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12519539&dopt=Abstract

a triple- H- tez nie stosujesz? nie wiem jakie sa najbardziej aktualne poglady
                      (nie mam dojscia do tego lancetu) - ale na dzien dzisiejszy- jest to uznana i
                      stoswana terapia doki!

www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6X3F-49J4CK9-M&_coverDate=10%2F01%
                      2F2003&_alid=122869103&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_qd=1&_cdi=7297&_sort=d&view=c
                      &_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=276a867816a9bfb32d6e0e
                      96532e699b

(a tak nawiasem- jesli masz dostep do artykulu - nie podeslalbys mi prosze? na
                      medka@gazeta.pl)

"Po drugie, uwazam, ze krwawienie srodczaszkowe jest u Ciebie mniej
                      prawdopodobne niz juz tu przytoczone
                      nadcisnieniowe bole glowy (ktore daja te same objawy, bo mechanizm jest
                      podobny) albo migrena. "

przeczytaj co jolka napisala:

"lekarz przepisal mi leki na zbicie cisnienia i przeciwbolowe - niestety
                      bole glowy sa w dalszym ciagu uporczywe i wprost niedowytrzymania."

sorry, ale przy takim wywiadzie- DR jest niemal jednoznaczna- SAH....potem
                      dlugo nic i potem mozna sie zastanawiac nad pierwszym atakiem migreny

ale te bole w plecach - tez do migreny nijak...

> Medka, widzisz, Ty jestes neurologiem i patrzysz przez filtr. Ja siedze na
                      >izbie przyjec i takich co przychodza z bolem glowy trafia sie po kilku
                      >dziennie, a krwawienie- raz na miesiac. Pliiiiz, give me a break.

no i? zreszta - pasuje- z czego polowa- do trzech czwartych ma objawy typowe
                      dla jakiejs choroby (migrena, neuralgie), 1-2 dzeinnie wyknasz CT i ew. PL, 1-2
                      miesiecznie bedzie mial SAH.
                      ale przy objawach jolki- jest niestety bardzo prawdopodobne- ze to jest wlasnie
                      ona.

pozdrawiam.

• Gość: Doki Do Jolki IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 25.10.03, 19:48
                        Jolu, idz na ten tomokomputer zanim mnie medka zniszczy. Moze rzeczywiscie zbyt
                        skoncentrowalem sie na nadcisnieniu, nie zastanawiajac sie, ze moze to byc
                        nadcisnienie wtorne.
                      • Gość: Doki Re: spokojnie! medka IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 25.10.03, 20:06
                        Medka, ja juz przyznalem, ze za bardzo sobie wazylem lekce, ale nadal uwazam, ze
                        niezdrowo sie podniecasz.

> przeciez - jesli ma tetniaka to w kazdej chwili moze jej pokrwawic po raz drugi

Wlasnie- jesli. A ona ma tetniaka?

> przeciez- w kazdej chwili (to juz bedzie 3 doba!!! moze dostac wasospasmu!!!)

No. Pogorszy sie i wszystko bedzie jasne.

> ze Ty nie masz deficytu neurologicznego."
                        >
                        > skad wiesz??????? badales ja??????

Kobieta siedzi przy klawiaturze i poprawna polszczyzna wpisuje tekst o stanie
                        swojego zdrowia. Nie wspomina o niedowladach, parestezjach, diplopii, mroczkach
                        itp. Klika w linki bez pudla. Jest zorientowana co do czasu, miejsca i swojej
                        osoby. Ty tu widzisz deficyt?

> bo ja mam taka- cochran 2002

the absolute risk reduction (of poor outcome after SAH) was 5.1%, the
                        corresponding number of patients needed to treat to prevent a single poor
                        outcome event is 20. Hardly impressive.

The RR of death on treatment with calcium antagonists was 0.94 (95% CI 0.80 to
                        1.10) Przedzial ufnosci zawiera ryzyko wzgledne 1. To znaczy, ze na dwoje babka
                        wrozyla. Dla mnie te dane oznaczaja, ze moze i jest czasami niewielki pozytywny
                        wplyw i bede nimotop nadal stosowal, z dwoch powodow:
                        1. bo nie ma nic lepszego
                        2. bo wszyscy to robia.

Triple-H stosuje zreszta z tych samych wzgledow, no i jeszcze dlatego, ze mam
                        wtedy z glowy ostra niewydolnosc nerek, a TO jest dopiero problem.

Jola pisze z RPA- to bylo widac juz w pierwszym poscie. Nie tylko zreszta tam
                        jest tak, ze z takim zespolem objawow najpewniej zostanie odeslana, zeby
                        przyszla znowu jak cos sie wyjasni. Teraz napedzilismy jej stracha.
                        Zastanowilem sie jak bysmy rozegrali to tu u nas. W jednym ze szpitali, w ktorym
                        pracowalem wezwalbym konsultacje neurologiczna i niech oni sie martwia. W innym
                        taki przypadek podpadalby pod kardiologie. Kto jeszcze robi fundoskopie?
                        Przyznaje Ci racje, ze powaznie rozwazylbym CT i pewnie przyjecie.
                        Dziekuje za zaostrzenie oslabionej w tym tygodniu uwagi. Kolega z roboty mial
                        zawal i w zwiazku z tym pobilem zdaje sie moj osobisty rekord godzin
                        przepracowanych tygodniowo. Tyle mam na swoja obrone.
                        • Gość: Jola Re: spokojnie! medka IP: *.mweb.co.za 25.10.03, 20:16
                          Kochani- nie, nie napedziliscie mi stracha. JA nie lubie byc
                          niedyspozycyjna. Jestem najlepsza pacjentka na swiecie - rzadko odwiedzam
                          lekarzy i przez to prawie nic nie wiem o szczegolowych badaniach ( a od mojego
                          wyjazdu z kraju medycyna zdaje sie posunela troche do przodu ) . Doradzcie mi
                          prosze o jakie badania powinnam poprosic swojego lekarza - angielskie nazwy
                          beda mile widziane. Dzieki - jola i milego wypoczynku.
                        • Gość: medka Re: spokojnie! medka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 20:28
                          > skad wiesz??????? badales ja??????
                          > Kobieta siedzi przy klawiaturze i poprawna polszczyzna wpisuje tekst o stanie
                          > swojego zdrowia.(...) Ty tu widzisz deficyt?

a moze ma objawy piramidowe? :P

> wezwalbym konsultacje neurologiczna

no wlasnie sie zjawila:))))

pozdrawiam

ps. a mozna do Ciebie napisac na priva? :)

• Gość: Doki Re: spokojnie! medka IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 25.10.03, 20:43
                            > ps. a mozna do Ciebie napisac na priva? :)

siur :-)

nomen omen, doktorek@skynet.be
        • Gość: medka Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 15:14
          doki , zlituj ze sie.
          to jest stan zagrozenia zycia!
          na parwde- lepiej 10 razy, 100 razy wykonac za punkcje niz raz przeoczyc SAH.
          niedawno mialam ppacjentkee- chyba 40 letnia
          ze zignorowanym bolem- ktory wyladowala z porazeniem polowiczam!- udar
          niedokrwienny mozgu (skurcz naczyn).

PRZY KAZDYM OSTRYM, SILNYM BOL GLOWY; KTORY POJAWIL SIE PO RAZ PIEWRSZY W ZYCIU
          MUSI SZ WZIAC POD UWAGE SAH!!!!!!!

dlaczego uwazasz ze wymioty i fotofobia - wyklucza SAH???????
          pierwszy atak mmigreny w straszym wieku (nie pamietam - czy granica byla 30 czy
          40 lat)- tez musi zostac zweryfikowany!
          (zreszta doki- boleglowy- to tez moja dzialka)

jolka- czy lekarz zabadal ci przynajmniej objawy oponowe? inaczej- czy
          przyginasz bez problemu brode do mostka? czy podniesiesz wyprostowana noge do
          gory lezac???????
          a zreszta- jesli bol ci wedruje w dol-
          to kladz sie, nie wykonuj zadnych wiekszych wysilkow (nawet nie idz do
          toalety "na duze"- jeslimusisz wez srodki przeczyszczajace) i jedz samochodem
          do neurologa
          nie czekaj do poniedzialku!!!!!!!!
          ja na prawde nie zartuje!!!!

i mam nadzieje- i bede sie bardzo cieszyc jesli to NIE JEST krwotok
          podpajeczynowkowy.

pozdrawiam
          • Gość: Jola Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.mweb.co.za 25.10.03, 20:00
            Kochani ! Ta Wasza wymiana opinii bardzo mnie sie przyda, bo o medycynie tyle
            wiem co kazdy sredni zjadacz chleba; dzisiaj mierzylam cisnienie i bylo 148/90
            ( zaznaczam ze 4 dzien biore lek o nazwie Accuretic 10/12.5). Wlasnie zrobilam
            zalecone przec Medke cwiczenia i jest tak; broda do mostka dosiegam ale boli
            mnie potylica , noge podnosze z pozycji lezacej do gory ale wtedy boli mnie
            glowa, mowiac prostym jezykiem czuje wzrost cisnienia w glowie.
            Dzisiaj mam bole w plecach w dolnej partii- tak jak nerki ? Mam nadzieje
            dociagnac do poniedzialku- pozdrowienia jola
            • Gość: medka Re: Doki- jaka jest Twoja opinia? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 20:17
              > Kochani .
              > Dzisiaj mam bole w plecach w dolnej partii- tak jak nerki ? Mam nadzieje
              > dociagnac do poniedzialku- pozdrowienia jola

NIE, ZGLOS SIE NATYCHMIAST NA EMERGENCY. to jest moje zdanie. NEUROLOGA.
              masz miec zrobiona PUNKCJE LEDZWIOWA (po zrobieniu CT- w celu wykluczenia
              przeciwskazan du punkcji, nie diagnostyki SAH! tomografia wyjdzie ci negatywna-
              to jest normalne po kilku dniach). nie idz- tylko niech ktos cie zawiezie.
              nie wykonuj zadnego ciezszego wysilku. staraj sie lezec.

bola cie "nerki"- bo krew ci "opada"- akttualnie masz podraznione opony oklicy
              ledzwiowej.

pozdrawiam.

i wciaz mam nadzieje ze to nie sah :)
              • Gość: medka ANGIELSKIE NAZWY IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.03, 20:20
                tomografia komputerowa- computer tomography - CT
                PUNKCJA LEDZWIOWA- lumbal punction - LP

skroty sa powszechnie znane.
                • i.p.freely Re: ANGIELSKIE NAZWY 26.10.03, 04:23
                  Jesli moge sie wtracic z poprawka:
                  LP- Lumbar Puncutre

Jolka, posluchaj medki bo jak nie to wsiade w samolot, slowo daje, (a latac
                  bardzo nie lubie) poto tylko by cie na kopach zaniesc na pogotowie.

Twoje objawy 'could be more than you bargained for'. Mozesz miec tak
                  zwany 'slow leak'. Klopot w tym, ze 'wierzeje' moga sie w pewnym momencie
                  otworzyc a wtedy .....masz przechlapane.

• i.p.freely Re: Lumbar Puncture 26.10.03, 04:26
                    cholera, moze mi teraz wyjdzie. Ktos mi zlosliwie litery przestawia i tyle....
                  • Gość: jola Re: ANGIELSKIE NAZWY IP: *.mweb.co.za 26.10.03, 10:23
                    Jestem w strachu, ale wciaz w swoim domu.Niestety w tym spoleczenstwie
                    pojscie na emergency w niedziele skonczy sie kroplowka w szpitalu - a
                    dzisiaj taki ładny dzień... gdybyś wsiadł w samolot tez by Ci dobrze zrobiło
                    • Gość: medka CZY TY ZWARIOWALAS???????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.03, 12:24
                      JESLI MASZ KRWOTOK- TO TY MUSISZ ISC DO SZPITALA!!!!!!
                      I TO DO SZPITALA Z NEUROCHIRURGIA!!!!

jesli nie masz krwotoku- nikt Ciebei w szpitalu nei bedzie trzymac.
                      CZY TY NIE ROZUMIESZ??
                      SAH to jest
                      STAN ZAGROZENIA ZYCIA!!!
                      TO ZNACZY- W KAZDEJ CHWILI MOZESZ UMRZEC!

od 3 doby- moze pojawic sie skurcz naczyn mozgu-
                      a to znaczy- grozi ci udar mozgu-
                      innymi slowy- mozesz zostac kaleka na cale zycie!!!!!

cy na prawde to do ciebie nie dociera?????
                      po g. Ci wtedy ladna pogoda!!!!!!!!

• venus22 Re: CZY TY ZWARIOWALAS???????? 26.10.03, 21:21
                        Spokojnie spokojnie..
                        nie twierdze ze mam racje bo zdaje sobie sprawe za kazdy patrzy przez wlasny
                        filtr. Ja tez.

ale chcialabym zwrocic uwage na te slowka.
                        >>>"bol, "nie do wytrzymania" + wymioty + wzrost cisnienia!!!!!!!!!""<<

a co wy sobie myslicie ze co to jest migrena!

Nie raz spotkalam sie z opinia ze jak nie ma wysokiego cisnienia przy ataku
                        bolowym migreny to znaczy ze tak bardzo nie boli, co jest zreszta oczywista
                        bzdura.

jesli medka jest naprawde neurologiem to ja uwazam ze powinna doksztalcic sie
                        w migrenach.
                        Bol nie do wytrzymania - OCZYWISCIE, ludzie popelniaja samobojstwa z powodu
                        migren!!!!
                        Wiem ze JA jej pacjentka bym NIE byla.

Venus
                        ps I co z tego ze bol wytapil po raz pierwszy! Kiedys migrena musi sie zaczac.
                        A Jola powinna isc juz dawno do lekarza.

• Gość: medka Re: CZY TY ZWARIOWALAS???????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.03, 09:27
                          droga venus,

nigdze nie twierdzilam ze bol migrenowy nie jest b.silnym bolem i ze nie moze
                          dawac objawowo jakie podawala jola.
                          venus- nigdzie i nigdy nie lekcewazylam migren!
                          oczywiscie nie wykluczam- ze jola mogla miec pierwszy ataku migreny.
                          ale musisz zrozumiec jedno-

takie same objawy daje krotok podpajeczynokwowy.
                          i to jest STAN ZAGROZENIA ZYCIA
                          mogla i moze w kazdej chwili umrzec!!!!

w takich sytuacjach- nie wolno czekac- kilka dni w domu.
                          i tego chacialm od joli. by nie przeczekiwala w domu, tylko by koniecznie
                          zglosila sie na emergency. od razu.
                          nic wiecej nie pisalam :)

zawsze, zawsze musze wykluczyc najpierw sytuacje zagrazajace zyciu!
                          to chyba jest tak oczywiste- ze nie wymaga dluzszego tlumaczenia, czyz nie?

pozdrawiam
                          • Gość: VEnus Re: CZY TY ZWARIOWALAS???????? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 27.10.03, 17:32
                            Droga Medko,
                            twoja odpowiedz sprawila mi wielka ulge i przyjemnosc,
                            w mojej ponad 20-letniej karierze migreniczki spotkalam wielu niekompetentnych
                            lekarzy, dobrze ze sie do nich widac jednak nie zaliczasz..
                            Byc moze bedac taka "uczulona" na punkcie migreny, zareagowalam zbyt
                            gwaltownie, ale to dlatego ze czesto bylam pozbawiona jakze potrzebnej pomocy
                            w postaci silnych srodkow p/bolowych przez zwyczaj lekcewazenia choroby jaka
                            jest migrena.
                            Wydawalo mi sie ze ze nie zauwazylas, bo wszystkie objawy jakie
                            podawalas "kontra" migrenie to byly akurat klasyczne objawy migreny -
                            potworny bol, brak reakcji na srodek p/bolowy - nawiasem mowiac znajac zycie
                            byl to jakis srodek typu "first Line" wiec pewnie jakis paracetamol z
                            kodeina , a jak z barbituranem to juz bym byla zdziwiona..
                            Ja tez nie twierdze ze Jola miala swoj pierwszy atak migreny z zyciu - bol
                            plecow, chociaz sie zdarza przy migrenie, nie jest typowym objawem, to prawda.
                            Ja tylko chcialam zaprotestowac w imieniu wszystkich cierpiacych tak jak ja..
                            No ale widze ze chodzilo ci o cos innego.
                            Oczywiscie ze najpierw trzeba wykluczyc stan zagrozenia zycia, i dlatego ja
                            mialam robione tomografie i inne badania... i dlatego o tym napisalam Joli..
                            dziekuje za odpowiedz i przepraszam, za zgryzliwe slowa...
                            Venus
    • Gość: Doki Re: Doki- koniec z opiniami IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 27.10.03, 10:07
      W swietle nowych faktow

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=8726171
      czas zakonczyc temat.
      • yagnieszka Jola? 27.10.03, 19:07
        Jola - jak sie masz? Rad nie udzielam, bom nie lekarz i w ogole uwazam
        udzielanie rad na "niewidziane" za mocno ryzykowne zajecie ale opinie Medki
        pokrywaly sie z moimi obawami wiec czekam na jakis sygnal, ze masz sie lepiej
        albo ze w ogole dotarlas do jakiegos lekarza.
        Zycze zdrowia.
      • Gość: jola Re: Doki- koniec z opiniami IP: *.mweb.co.za 27.10.03, 20:37
        Doki - tu jola! Co tu sie dzieje? Doki sledzę forum Zdrowie od roku i
        nabrałam duzego zaufania do Ciebie i widze ze udzielasz ludziom dobrych
        porad. Ty i Medka pomogliscie mi zrozumiec pare rzeczy ktore wynikaly ze
        stanu mojego zdrowia. Dziekuje Wam za rady i oczywiscie bede tu zagladala
        tak czesto jak pozwoli mi na to czas. Służysz zawsze swoja wiedza,masz czas
        dla ludzi- a to bardzo wiele.
        Co do mojej kondycji chyba wszystko sie wyjasniło- poziom kobiecych hormonow
        jest prawie rowny zeru ( moj lekarz nie spotkal sie z czyms podobnym )
        dzisiaj zrobilam pare nastepnych badan- moze to byc takze i migrena. Jeszcze
        raz dziekuje wszystkim za udzial w dyskusji. Doki absolutnie nie waż sie
        zmieniac... ucalowania jola
        • Gość: Venus Re: Doki- koniec z opiniami IP: *.vs.shawcable.net 27.10.03, 20:45
          No prosze! a hormony w migrenie to silny bodziec wywolujacy ataki bolowe.
          prosilabym o dalsze wyjasnienia..
          Venus
          • Gość: jola Re: Doki- koniec z opiniami IP: *.mweb.co.za 27.10.03, 21:09
            Venus- nie bedzie dzisiaj juz wiecej wyjasnien- wszystkiego ( mam nadzieje )
            dowiem sie w czwartek. Ewentualna migrena to jest wstepna opinia mojego
            lekarza, ktory zajal sie mna dzisiaj b dobrze- a to juz polowa sukcesu. Do
            drugiej polowy sukcesu dodam porady Dokiego i Medki i jakas wyjde na swoje. No
            a jak to migrena- no to Doki tez cos wymysli!
            • medka czesc jola 27.10.03, 21:18
              rozumiem, ze wykonano ci punkcje ledzwiowa (takie wklucie igly w kregoslup) i
              stwierdzono ze nie ma tam sladu krwi...
              w takim razie bardzo sie ciesze:)
              i zycze Ci by ataki sie nie powtorzyly:)

pozdrawiam
              • Gość: jola czesc medka IP: *.mweb.co.za 27.10.03, 21:37
                Nie tego lekarz mi nie zrobil! Pobrano mi krew na funkcjonowanie nerek,
                watroby,full blood count i odzielnie na czerwone cells. Ale stwierdzil, ze
                jesli nic nie znajdzie, to od razu w czwartek ide do specjalisty.
                PS. czuje sie lepiej
                • Gość: medka a nie mozesz sie do tego specjalisty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.03, 23:17
                  wybrac nieco wczesniej?
                  sluchaj, czy twoj lekarz badal cie tymi "cwiczeniami", ktore ci opislam, jak
                  bylas u niego pierwszy raz?

nie bardzo mi ise to podoba:(

pzdrw
                  • Gość: jola Re: a nie mozesz sie do tego specjalisty IP: *.mweb.co.za 28.10.03, 19:39
                    Tak właśnie badał. Poczekam juz do tej srody- czyli do jutra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka