Gość: Nowy IP: *.rudanet.com / *.rudanet.com.pl 30.11.03, 15:29 Czy w czasie okresu mozna zajsc w ciaze ? Jakie dni sa najbardziej plode a jakie najmniej ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liste_k Re: Sex a okres 01.12.03, 09:55 Czesc, jezeli chodzi o zajscie w ciaze podczas okresu to nie wiem, ale wiem natomiast, ze dni najbardziej plodne sa posrodku cyklu, czyli pomiedzy dwoma miesiaczkami. Bezpiecznie jest (chodzi mi o najmniejsze ryzyko zajscia w ciaze) od trzech do cztrech dni po okresie. Pozdrawiam. p.s poczekaj moze spec ci odpisze : ) Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Sex a okres 01.12.03, 11:06 Bywały już takie przypadki (zajście w ciąże podczas okresu). Z tego co wiem, to najbezpieczniejsze są dni już po owulacji w danym cyklu, czyli bezpośrednio przed spodziewanym okresem. Tyle że naprawdę metoda kalendarzyka (zaraz po okresie bezpiecznie, bezpośrednio przed również - tak ogólnie dni płodne przypadają mniej więcej w połowie cyklu) jest szalenie zawodna, już lepiej się oprzeć na dokładnej obserwacji zmian temperatury i śluzu... Zadaj to pytanie na forum zdrowie kobiety, tam dziewczyny podawały adresy stron o naturalnym planowaniu rodziny, tylko nie mogę tego teraz znaleźć, tam będzie dokładnie opisane, jak rozpoznać dni płodne. Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Sex a okres 01.12.03, 14:54 Zajscie w ciężę w ciągu pierwszych 5-6 dni cyklu jest bardzo bardzomało prawdopodobne, ale prawdopodobienstwo to zwieksza się nieznacznieu kobiet , które mają z reguły cykle krótkie. Cały problem, ze nie każde krwawienie jest miesiączką, gdyż za taką uważamy bardzo konkretnie uwarunkowane hormonalnie krwawienie z macicy (nie pochwy!) w około dwa tygodnie(12-16 dni) po jajeczkowaniu. Tylko osoba, która monitoruje, chocby domowymi sposobami, swój cykl, jest wstanie okreslic, czy krwawienie jest miesiączką, czy nie. Dni płodne i niepłodne można okreslić statystycznie dysponując pewną (12) bazą cykli, ale to tylko statystyka. W danym, bieżącym cyklu, może wszystko odbyć sie inaczej. Zajrzyj na edziecko, na samym dole jest przejscie na planowanie rodziny(4), a dalej na stronę LMM. Albo na www.npr.prolife.pl. Jest też forum na eDziecko "Naturalne Planowanie Rodziny", na samym dole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sten Re: Sex a okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 15:58 Oczywiście, że można. To zależy od tego kiedy kobieta ma owulację, a zdażyć się może też podczas okresu. Pogoda, stres, zmiana miejsca zamieszkania... To wszystko może sprawić, że owulacja się przesuwa... Trudno jest więc naprawdę zorientować się co do dni płodnych i niepłodnych... Odpowiedz Link Zgłoś