Dodaj do ulubionych

jesli statyny nie?

30.04.09, 22:42
witam wszystkich forumowiczów,
mam problem z zbyt wysokim cholesterolem, pani doktor przepisala mi statyny, od razu było źle, ale mimo to kazała mi brać ( do końca życia !, lek b.dobry i nowoczesny!), a dolegliwości które się pojawiły ponoć nie miały z tym zwiazku... po 1,5 mies. wykończona i zdesperowana usłyszałam od niej, że jednak nie na wszystkich statyny działaja dobrze... W tej chwili po kilku dniach BEZ statyn dalej czuję się źle , chociaż może już nie coraz gorzej,mam obrzęk stóp i bóle mięśni. Moja dieta nie jest może zbyt restrykcyjna, ale jem duzo warzyw, bo lubię, sporo owoców i jogurtów, trochę mięsa raczej chudego, mleka, nabiału, uzywam oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Nie jem tzw. "smieciowego jedzenia", czasami piję wino i jem gorzką czekoladę. Mam pytanie:
1. co mam jeść, ew. nie jeść żeby poziom cholesterolu się zmniejszył, a przynajmniej ustabilizował?
2. jakie suplementy diety i zioła polecacie żeby uporać się z cholesterolem, obrzękami, bólami mięśni/stawów?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • astro_glide Re: jesli statyny nie? 02.05.09, 00:02
      Twoim bledem bylo mierzenie cholesterolu . Cholesterol nie boli .
      Zrobisz sobie dobrze jak przestaniesz jesc te piguly . Twoj sposob
      odzywiania nie wyglada tak zle .Jesli jesz chleb ,makaron i
      ziemniaki , to sprobuj zrezygnowac z tych produktow . Ten olej
      rzepakowy to tez oddalbym wrogowi . Nie martw sie i jedz duzo
      jajek , najlepiej surowych .
      • yogobella Re: jesli statyny nie? 02.05.09, 12:18
        Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o olej rzepakowy to właśnie poczytałam trochę w necie na jego temat i mam mętlik w głowie....
        poczytałam, bo zaczęłam szukać przyczyn i środków zaradczych na swoje problemy zdrowotne w necie.Wiem, że to nie jest do końca bezpieczne, ale po gorzkiej nauce ze statynami już widzę, że nie zaufam swojej lekarce. Tak jak teraz się nad tym zastanawiam, to sama nie wiem, jak mogłam nie domagać się od niej badań typu USG żył itp. Po prostu robiłam badania okresowe, i wyszedł cholesterol, a pani doktor (nowa w przychodni i dosyć młoda, ale nie jakiś szczypior) zrobiła, co zrobiła.
        To wszystko jeszcze raz udawadnia jaką opiekę zdrowotną mamy w ramach tzw ubezpieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka