Dodaj do ulubionych

MUFA i Omega 3 - pytanie do eksperta

31.08.09, 13:46
stosuję dietę bogatą w kwasy tłuszczowe jednonasycone tzw MUFA (chcę pozbyć się rozkosznego tłuszczyku na brzuszku), ostatnio sięgnęłam także po suplement diety OMEGA-3, który wspomaga odchudzanie
zastanawiam się jednak czy połączneie diety z jednonasyconymi kwasami tłuszczowymi z OMEGA-3 nie jest zbyt kaloryczne ?
jestem osobą aktywną - duzo chodzę, jeżdżę na rowerze (po terenie), ćwiczę
Obserwuj wątek
    • anna.englisz Re: MUFA i Omega 3 - pytanie do eksperta 29.09.09, 09:27
      Podstawą skutecznej diety redukującej tkankę tłuszczową jest ujemny bilans energetyczny z diety, połączony z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym (3-4 razy w tygodniu po ok. 1 godzinie). Odpowiednią ilość poszczególnych kwasów tłuszczowych w diecie najlepiej uzyskiwać z produktów naturalnych, a po suplementy należy sięgać w sytuacjach, kiedy dieta jest niedoborowa w konkretne składniki.
      W diecie osób zdrowych powinny znaleźć się wszystkie rodzaje tłuszczów, ale w określonych proporcjach. Dobowe zapotrzebowanie energetyczne na tłuszcz ogółem dla osób dorosłych wynosi od 25 do 30%, z czego kwasy jednonienasycone powinny stanowić do 20% energii, kwasy wielonienasycone (omega-3 i 6) do 10% energii, gdzie stosunek omega-3 do omega-6 powinien mieścić się w granicach 5 - 10. Proporcje poszczególnych tłuszczów regulują gospodarkę lipidową , a zachwianie tych proporcji będzie niekorzystne dla zdrowia. Dlatego ilość kwasów tłuszczowych w diecie, szczególnie odchudzającej, powinna być kontrolowana. Dodatkowo ze względu na wysoką kaloryczność tłuszczów - 10g tłuszczu to 90 kcal nie należy dodawać ich do diety bez ograniczeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka