atydesz 24.07.06, 18:13 Czy nauczyciel może pracować równocześnie w innym miejscu pracy, mając kilka godzin w szkole? Jest to gdzieś zapisane w przepisach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marapi19 Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 00:00 według tego artykułu praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,68745,3135262.html i zawartych w nim słów głównego specjalisty Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku - pani Jolanty Zedlewskiej "nauczyciel nie ma obowiązku spowiadać się pracodawcy z tego, co robi w wolnym czasie. - Nie potrzebuje też zgody dyrektora na dodatkową pracę. Jeśli ktoś jest w stanie, może ciągnąć nawet trzy etaty jednocześnie, jego sprawa. " Ja osobiście znam wielu nauczycieli, którzy pracują w 2 szkołach. Nie znam jednak nikogo, kto by pracował w szkole i jednocześnie w innym zakładzie pracy nie zbliżonym do nauczania. Odpowiedz Link
sunnysmile Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 11:19 W naszej gminie jest tak, że nie możesz pracować w 2 szkołach w jednej gminie. Jeśli pracujesz w innym miejscu, ale już nie podlegającym pod nasza gminę to już Twoja sprawa. U nas jest niemożliwe by jeden nauczyciel pracował na obszarze jednej gminy w kilku szkołach. A poza tym tak jak marapi19 napisała, nauczyciel nie ma obowiązku spowiadać się z tego co robi w wolnym czasie. Aczkolwiek, jest u mnie przypadek, gdzie dyrektorka dowiedziawszy się że anglistka pracuje w szkole językowej obcięła jej godziny. No cóż.. różnie to bywa. Moja dyrektorka nie wiedziała że pracowałam w szkole językowej. Dopiero niedawno to wyszło na jaw, zupełnie przypadkiem, w czasie rozmowy, gdy jeden z nauczycieli spytał się mnie: "no i jak tam Ci idzie w .... (nazwa szkoły językowej)?" Zbyłam to pytanie krótką odpowiedzią "dawno już tam nie pracuję". I zmieniłam temat rozmowy. Nie chciałam by moja dyrektorka wiedziała, że pracuję dodatkowo. Mimo, ze jest super babką i wszystko idzie z nią załatwić. Tak samo jak w pracy nikt nie wie że udzielam korepetycji. Mieszkam i pracuję w innym mieście. Ale głośno w pracy się nie chwalę. Stosuję zasadę: im mniej wiedzą współpracownicy, tym lepiej dla mnie. Ale się rozpisałam. :) Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 16:24 A ja pracuję i w szkole państw. i językowej i jestem tłumaczem. Nie kryję tego przed nikim, przed dyrekcją również. Uważam to za swój atut. Bardzo nie lubię niejasnych sytuacji. Ale dyrekcję mam w porządku, więc może to tylko nastawienie przejściowe u mnie ;-) a co do łączenia etatów w różnych szkołach: u nas kuratorium obcina nadgodziny. Nie wolno mieć więcej niż 1 czy 2 (nie pamiętam, ile). Dlatego też jeżeli uzupełnia się etat np. 5 godz. w inne szkole, nie ma problemu. Natomiast robienie w ten sposób nadgodzin po prostu nie przejdzie. Swoją drogą, uważam to w obecnej sytuacji za dobrą politykę. pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
marapi19 Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 16:55 a ja bym właśnie wolała, żeby moja dyra wiedziała, że pracuję dodatkowo. może nie obarczałaby mnie dodatkowymi pracami. Odpowiedz Link
arwen.a Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 17:12 A dlaczego nie? Miałam w szkole kilka godzin, po niedługim czasie dostałam prace ze szkoła nie związaną chociaż związana z moim wykształceniem. Praca o mało normowanym czasie, jakoś udało mi się to do końca roku łączyć. Niczego nie ukrywałam przed dyrekcją, zreszta chyba każdy dyrektor sobie zdaje sprawe ze jesli ktoś ma w jego szkole kilka godzin to szuka innego jeszcze zajęcia. Skończyłam ze szkolą :)) I jestem szczęśliwa :)) Odpowiedz Link
cytryna76 Re: dwa miejsca pracy 25.07.06, 20:20 Jeśli dyrekcja jest w porządku, tak jak na przykład mój obecny dyrek, to lepiej powiedzieć. Oczywiście szef nie ma prawa nikomu zabronić pracy "po godzinach", pod warunkiem, gdy to nie koliduje ze szkołą, zwłaszcza gdy pracuje się w niej na pełny etat i szkoła jest niejako podstawowym miejscem pracy. Problem może sie pojawić na przykład w przypadku zwołania konferencji, konsultacji czy zebrań z rodzicami, na których musisz być. Co prawda u mnie w skzole jest roczny harmonogram i takie rzeczy dzieją się zawsze w czwartki, ale mam koleżanki, które popołudniami pracują w szkole językowej i jeśli taki czwartek wypada nawet raz na miesiąc, muszą od czasu do czasu "przykombinować". Mój dyrektor idzie na rekę i raz na jakiś czas pozwala im na zarwanie konferencji, ale wiem, że nie w kazdej szkole jest tak dobrze. To nieprawda, że dyrekcja rozumie, że każdy po godzinach dorabia. Moja poprzednia dyrektorka dostawała białej gorączki, gdy dowiadywała się o innej pracy. Z premedytacją dawała takim osobom zadania dodatkowe ("albo pani jest naszym pracownikiem, albo do wiedzenia"), nie było mowy o zwolnieniach z jakichkolwiek "nasiadówek" (a takie odbywaliśmy średnio raz w tygodniu) czy o nawet drobnej korekcie planu zajęć. A potem się dziwiła, że ma taką rotację pracowników, zwłaszcza jezykowców. Tak więc wszystko zależy od człowieka. Wiem, że problemy miewają też nauczyciele szkół maturalnych w okresie matur, gdy jest powszechna mobilizacja i cały dzień spędza się w szkole. U nas też nie wolno mieć nadgodzin ani dorabiać w innej szkole (chyba że uzupełnienie etatu). Wyjątkiem jest dodatkowa praca w szkole prywatnej oraz językowcy, a zwłaszcza angliści, którym z powodu braków kadrowych najchętniej wcisnęliby nawet trzy etaty. Odpowiedz Link
wegnerowa Tylko dwa? 25.07.06, 23:03 Ja pracuje w dwóch szkołach,dwóch przedszkolach,ośrodku terapeutycznym i kościele!I niech tylko spróbuje ktoś coć powiedzieć-to dałabym mu do zapłacenia jakies rachunki! Odpowiedz Link
puella_p Re: Tylko dwa? 26.07.06, 13:07 wegnerowa napisała: > Ja pracuje w dwóch szkołach,dwóch przedszkolach,ośrodku terapeutycznym i > kościele!I niech tylko spróbuje ktoś coć powiedzieć-to dałabym mu do > zapłacenia jakies rachunki! Niech zgadne, jestes muzykiem? Skad ja to znam :) pozdrawiam Odpowiedz Link
atydesz Re: Tylko dwa? 26.07.06, 19:33 Nie chodziło mi o tajne dorabianie. Powiedziałabym o moich planach. Praca związana z drugim zawodem, a w szkole powiedzmy, żeby nie stracić całkowicie kontaktu.Ale to narazie wielki znak zapytania. Odpowiedz Link
caracaz Re: Tylko dwa? 28.07.06, 20:12 Ja pracuję w firmie i w prywatnej szkole na kilka godzin. Odpowiedz Link
joasiiik25 Re: Tylko dwa? 30.07.06, 20:23 wlasnie ja tez rozgladam sie za 2 miejscem pracy... w szkole pracuje na caly etat (26 godz)i mam na oku prace tez caly etat (osrodek op-wych) jutro bede wiedziec co i jak.... mam troche strachu bo mam synka (27m) i obawiam sie,ze troche go zaniedbam pozdr Odpowiedz Link