Dodaj do ulubionych

Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuwalo?

27.03.10, 23:51
Zmienilam gondole na spacerowka w Bartatinie Jedo dla mojego 6,5 miesiecznego
synka.
Synek jeszcze nie siedzi. I tu pojawia sie problem.
Maly zsuwa sie w spacerowce. Zapinam go w pasy bezpieczenstwa, pasek w kroczu
wrecz mu sie wrzyna w pieluche. Czy Wy tez tak mieliscie? Czy da sie temu
jakis zaradzic? Bo nie mam sily malego non stop przesuwac w gore.
Drugi problem to szpary miedzy spacerowka a daszkiem.
Obserwuj wątek
    • la-bast Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 27.03.10, 23:59
      nie sadza sie dziecka na sile, chcesz mu zaszkodzic? poki dziecko
      nie siedzi nie jezdzi sie w spacerowce.Jasne, ze bedzie sie zsuwal,
      nie wazne jaki wozek bedziesz miala, bo nie potrafi utrzymac ani
      troche ciezaru wlasnego ciala.Jak widze te wszystkie oanie co woza
      biedne dzieciaki na sile w spacerowce to mi sie noz w kieszeni
      otwiera.A potem sie dziwia, ze dzieci maja problemy z kregoslupem.
      • sueno Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 00:59
        Nie sadzam dziecka na sile w pozycji pionowej,ma tylko lekko podniesione
        podparcie tak jak mial w gondoli. I tak jak siedzi chociazby w lezaczku.
        • emma6666 Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 07:59
          jak sam będzie siadał sprzedaj jedo i kup jakąś fajną spacerówkę
        • la-bast Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 12:28
          a od kiedy lezaczki sa zdrowe? jeszcze nie widzialam gondoli ktora
          nie jest plaska, comu tam wsadzasz, poduszki? jesli nie siedzi to
          sie wozi w gondoli.
          • mama_nikodemka Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 12:45
            la-bast wez pojdz na spacer i sie przewietrz, dobrze Ci to zrobi
            jakbys nie wiedziala to sa gondole ktore maja regulowany zaglowek i dziecko nie
            jezdzi na maksa w poziomie
            ja przesadzilam synka do spacerowki jak mial niecale 5 m-cy bo z gondoli wyrosl,
            po pierwsze, a po drugie nie chcial juz jezdzic calkiem na poziomo ale tez nie
            na siedzaco, mylisz pojecia

a do autorki watku: nie mialam bartatiny ale duzo o niej czytalam i wiekszosc
            osob uzywajacych zadowolona jest z gondoli natomiast ze spacerowki w ogole; te
            szpary to taki urok wozka, wiele osob sie na to skarzylo, podobnie jak zsuwajace
            sie dziecko, tak jak ktos wyzej radzil, sprzedaj bartatine i kup fajna spacerowke
            • izzyy6 Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 15:22
              ja tam uzywam spacerowki i jestem zadowolona nic mi nie hula wlasciwie to sie
              dziwie jak to jest ze w niektorych hula w innych nie pomimo tego materialu dopietego
              • la-bast Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 15:28
                proponuje przewietrzenie, ale tobie.widzisz roznice miedzy
                zaglowkiem, gdzie dziecko nie ma mozliwosci sie zsunac, bo to tylko
                zaglowek, a spacerowka z pozycja polezaca lub siedzaca.Kazde
                dziecko, ktore nie siedzi samodzielnie bedzie sie zsuwac.Nie wazne w
                jaki wozek go wsadzisz.Cudow nie ma, do spacerowki musi dziec
                dorosnac.Moj syn jest wozony w spacerowce od 8miesiaca,kiedy to
                siedzial juz prosto w gondoli.
                • mama_nikodemka Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 21:14
                  a moj od 5go i tez sie nie zsuwal
                  • la-bast Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 22:06
                    i co z tego wynika?
                    dla mnie dziecko nadaje sie do spacerowki gdy potrafi juz
                    siedziec.Staralam sie wozic jak najdluzej w gondoli, bo bylo to
                    wygodniejsze dla mnie,szczegolnie dlatego, ze wozek zostawialam w
                    wozkowni a przenosna gondlolke bralam do windy,jak zaczal jezdzic w
                    spacerowce musialam go brac na rece co nie ulatwia zadania np przy
                    otwieraniu drzwi gdy sie ma jeszcze mnostwo innych rzeczy,gondolke
                    mozna stawiac na podlodze.
                    tesknie za czasami gondolkowymi i na miejscu autorki wcale nie
                    byloby mi spieszno zmieniac gondoli na spacerowke.
    • hankau13 Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 28.03.10, 21:23
      Witam

mamy Bartatinę na pasach i narzekać nie mogę - Marysia jeździ w spacerówce ponad miesiąc -przesiadłyśmy się w połowie lutego - a jeździłyśmy gondolą od 28 lipca;) Spacerówka jest olbrzymia, super wygodna. Wcześniej w gondoli podnosiliśmy zagłówek by mogła sobie popatrzeć na świat, ale i tak po paru metrach zasypiała więc wracałyśmy do pozycji leżącej. Teraz twardo siedzi przypięta pasami i obserwuje co się dzieje, chociaż i w niej przesypia - bynajmniej ma się gdzie "wyłożyć". Czekamy na Maclarena XLR - ale został kupiony z prostej przyczyny - czeka nas przeprowadzka i po schodach Bartatiny do windy nosić nie będę. Nie żałuję, że kupiliśmy Bartatinę ;)
      A jesli chodzi o szpary - my mamy do budy dopinany taki "kołnierz", że nic nie wieje - jak będziesz chciała to na meila wyślę fotkę ;)
      • pstrabiedronka Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 29.03.10, 10:15

ten czas kiedy dziecko skończy pół roku ale jeszcze samo nei siedzi
        jest trochę męczący bo faktycznie dzieci juz zazwyczaj chca coś
        widzieć a sadzać nie należy.

Ja sobei radziłam wtedy tak, że woziłam dziecko na brzuchu. Chyba że
        spało - to oczywiście na plecach :)
        Woziłam tak córke w rozłożonej na płasko spacerówce Emmaljungi,
        położona na brzuszku wyglądała sobie i wszystko widziała a kręgosłup
        nie było bciążony - polecam :)

Leżaczki faktycznie - baaardzo niezdrowe... Na krótki czas i raz na
        jakiś czas to oczywiście nic złego się nei stanie, ale do
        codziennego stosowania nie polecam. Rehabilitowałam obie córki z
        powodu nieprawidłowego napięcia mięśniowego, i to sa opinie
        rehabilitantów i neurologów. Leżaczek - tylko awaryjnie i czasami.
        • sueno Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 29.03.10, 15:24
          Zalezy jakie lezaczki, calkowicie plaskie to moze sa niezdrowe. Ale takie co
          maja ksztalt, ze miednica i nozki sa wyzej sa jak najbardziej dobre np Fischer
          Price. I jest to opinia takze od rehabilitanta. Wiadomo tez ze z lezaczka nalezy
          korzystac z umiarem.
          • pstrabiedronka Re: Bartatina spacerowka czy dziecko sie Wam zsuw 30.03.10, 08:54

no to ja bym powiedziała że właśnie płaskie sa dobre a nie te z zagłębieniem.
            Chodzi o to, że w takiej pozycji ramionka idą do przodu a u małego dziecka
            właśnie chodzi o to, żeby z pozycji fasolki nauczyło się przylegac płasko do
            podłoża. Dopiero z tej p[ozycji - płaskiej - powinno uczyć się unoszenia,
            pionizowania - najpierw do siadu a potem do stania.
            Także idealną pozycją dla dziecka jest leżenie na idealnie płaskiej powierzchni,
            która zapewnia mu swobodne ruchy. Każde unieruchomienie i każde "wygięcie" nie
            jest wskazane. W brzuchu mamy dziecko było w pozycji fasolki ale urodzone
            powinno już dążyć do pozbycia się tej formy i błędem jest zapewnianie mu wciąz
            "fasolkowania".
            • ewaibartek do sueno 30.03.10, 09:13
              ja Ci odpowiem konkretnie,bo taz mam ten wozek.Jak dziecko jest przodem do
              kierunku jazdy,to siedzisko jest bardziej rownolegle do ziemi,a jak przodem do
              ciebie,to pod malym katem,bo jak masz osadzony wozek gleboki to gorna czesc
              gondolki jest troszke wyzej zeby niemowlak nie byl zupelnie na plasko. Wiec
              jedyna rada na to zmienic kierunek jazdy,chociaz z takim maluchem ja bym miala
              potrzebe obserwowania go.Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka