Dodaj do ulubionych

Zagłówek do fotelika

05.07.10, 15:51
Może któraś z Was ma? Młoda czasem śpi w foteliku. Niby mamy odchylany, ale i tak po przebudzeniu skarży się, że ją szyja boli. Kupiłam kiedyś w tesco jakiś z Kubusiem Puchatkiem, ale jest za wielki, szeroki. W ogóle nie do użytku dla 3-letniego dziecka. Jak go Młodej zakładam, to on ją "odpycha" od fotelika i Mała jest pochylona.
Niedługo wyjeżdżamy na wakacje samochodem. No przydałby się jakiś porządny.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • aribeth1 Re: Zagłówek do fotelika 05.07.10, 16:15
      Ja kupiłam młodemu taki:
      www.allegro.pl/item1101672601_mamo_tato_poduszka_rogalik_niezbedny_w_podrozy.html
      Jakość taka sobie, ale kształt ma dobry, bo nie odpycha dodatkowo głowy od fotela. Fajne są takie:
      more4kids.pl/page,produkt,id,68701,kat,353,concord-oslona-na-szyje,akcesoria.html
      Może kiedyś jeszcze go kupię:)
      • matylda07_2007 Re: Zagłówek do fotelika 05.07.10, 16:22
        Dzięki :-) Na Ciebie zawsze mogę liczyć ;-) Myślę, że wystarczy ten z allegro. Powłoczka przynajmniej będzie bawełniana. Jak się okaże, że badziew, przyjrzę się drugiej propozycji.
        • aribeth1 Re: Zagłówek do fotelika 05.07.10, 16:27
          Do usług:) My właśnie niedawno zmieniliśmy fotelik, więc problem zagłówka mam
          świeżo przerobiony;)
          • anusia_kra Re: Zagłówek do fotelika 05.07.10, 23:50
            Aribeth napisz coś więcej o tym zagłówku z alle. Ten Concorda macałam i
            strasznie twardy mi sie wydawał
            PS: o nowym foteliku tez proszę pare informacji ;)
            • aribeth1 Re: Zagłówek do fotelika 06.07.10, 08:40
              Zagłówek jest dość miękki, wypełniony takim czymś podobnym do waty, ale nie watą - nie wiem, jak to się nazywa. Co do jakości wykonania, to myślę, że osoba średnio umiejąca szyć spokojnie uszyłaby taki sam, nie różniący się niczym szczególnym;) Ale cena nie poraża, a ja wybrałam go dlatego, ze opinie o takich rogalach czytałam różne i nie chciałam ryzykować z większą kwotą. Jak na razie się sprawdza, mały dwa razy korzystał z niego w czasie snu w podróży. Nie eliminuje całkowicie problemu opadania głowy w przód w czasie np. hamowania, ale poprawia znacznie sytuację - już się nie boję, że dziecko sobie krzywdę zrobi.
              Co do fotelika: młody ma 2,5 roku, 15 kg i 95 cm wzrostu i wyrósł nam z Romer King Plus. Prowadnice pasów były już poniżej linii ramion, a zagłówek fotelika wbijał się w ramiona od góry. Ponieważ uważam, że jest zbyt mały na jazdę w pasach samochodowych (w końcu producenci dopuszczają swoje foteliki 15-36 kg od 3, a niektórzy nawet od 4 lat), więc kupiliśmy 9-36. Ponieważ chcę, aby mały jak najdłużej jeździł zapięty w pasach pięciopunktowych, więc kupiliśmy Graco Nautilus, bo to jedyny fotelik w tej chwili na naszym rynku, który dopuszcza przewożenie dzieci w pasach fotelika do 29,5 kg, a nie, jak inne, do 18. Oczywiście to pic na wodę, bo poza wytrzymałością pasów liczy się przede wszystkim wysokość, na jakiej są umocowane (nie mogą być poniżej linii ramion dziecka), i oczywiście do 29 kg nie wystarczy, ale w tej chwili mamy zamontowane pasy na drugiej prowadnicy od góry, więc jeszcze trochę młody w pasach pojeździ - mam nadzieję, że przynajmniej rok. Potem zobaczymy, czy będzie dalej jeździł w nim czy kupimy fotelik 15-36 kg. Na chwilę obecną jest ok, zresztą, tak jak napisałam - nie miałam wyboru.
              • anusia_kra Re: Zagłówek do fotelika 06.07.10, 14:05
                Dzięki za wyczerpującą odpowiedz :)
                Rogale mamy w domu ale same z szerokim tyłem a one odstają. Myślałam jeszcze nad
                takim typu Tchibo z granulatem.
                Z fotelikiem mam podobny problem i myśle od dawna, tego Graco musze sobie
                oglądnąć. Dzięki raz jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka