Dodaj do ulubionych

jak wybrać wózek + fotelik?

04.02.11, 09:48
Witajcie

to jest moja pierwsza ciąża i jestem zupełnie zielona w tematach wyprawkowych ;-)

Chciałabym zacząć rozglądać się za wózkiem ale nie wiem jak do tego podejść. Na co zwrócić uwagę. Prawdopodobnie kupię na allegro ponieważ tam jest taniej niż w sklepach.
Ale z drugiej strony boję się tego, bo nie można dotknąć, zobaczyć jak się prowadzi, jaki jest ciężki. Poza tym dla mnie ważna jest kwestia fotelika. Nie chcę aby chronił mnie tylko przed mandatem, ale przede wszystkim żeby chronił moje dziecko w razie wypadku.
Jakie polecałybyście dobre firmy w miarę przystępnych cenach? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Obserwuj wątek
    • dziartom Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 10:00
      em.haa :-) , gadaj jak tam po porodzie!! Miałaś się pochwalić jak już będzie po! Ty TY, nieładnie ;-)
      • naftalka5 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 11:11
        Mutsy Urban Rider. Za nic bym nie zamieniła ;)
        Używane zestawy są w miarę przystępnej cenie.
        Ale i tak zaraz Cię odeślą na forum wózkowe :P
    • jusiakr Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 11:23
      ja bym zaczęła od ustalenia budżetu, czyli limit kasy jaki możesz wydać, potem zastanów się po czym będziesz jeździć - tzn. czy masz w okolicy raczej równe chodniki czy nastawiasz się na większe wertepy. Im większe wertepy tym lepiej się sprawdzą duże koła.
      Trzeci warunek - co Ci się zmieści do samochodu. Jak masz duży samochód to można założyć, że wszystko się zmieści, jeżeli trochę mniejszy no to trzeba będzie zwrócić uwagę czy stelaż od wózka mieści się w bagażniku.
      No i pytanie czy będziesz musiała wnosić wózek po schodach, bo jeżeli tak to trzeba szukać w miarę lekkiego.

Jak już będziesz miała zarys sytuacji możesz udać się do jakiegoś dużego "dzieciowego" sklepu w okolicy. Tam naświetlisz sytuację sprzedawcy i on Ci pokaże kilka wózków. W sklepie możesz sobie pojeździć, popróbować, sprawdzić czy Ci się mieści do auta.
      Jak już sie zdecydujesz na jakiś model przejrzyj ceny w necie i koniecznie sprawdź jeszcze raz w sklepie, bo czasem gdy już jesteś zdecydowana na zakup np. wózka i fotelika to mogą Ci sporo obniżyć cenę i będzie korzystniej niż w necie.

Co do fotelika - jest taki portal chyba fotelik.info tam można poczytać.

Ja mam Jedo Fyn 4ds z fotelikiem jedo i jestem bardzo zadowolona. Mieścił się w budżecie, ma duże koła, jest duży i trochę ciężki, ale mam spore auto i wózek zostawiam w garażu, więc tymi ostatnimi rzeczami się nie przejmuję.
    • kotkowa Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 11:44
      Z wózkami zazwyczaj jest "coś za coś". Albo masz wózek lekki, mały, zwrotny, ale za to mało miejsca dla dziecka (szybko wyrasta), gorsza amortyzacja na krzywych drogach itd. Zależy od potrzeb. Ja mam Roan Marita. Jest bardzo duży i to jego zaleta, dziecko miało wygodnie, dużo miejsca, długo nie wyrastało, można było włożyć do wózka zawsze coś obok (pieluchę tetrową, małe zakupy, odsłonić kocyk jak było gorąco). Ma znakomitą amortyzację - świetnie się buja, ma duże pompowane koła, daje radę w każdym terenie, w śniegu itd. Jest naprawdę bardzo mocny i stabilny. Łatwo się też składa. Wady to ciężkość i wielkość po złożeniu, jak się chce do samochodu wpakować - trzeba mieć spore kombi. Ma duży bagażnik pod spodem, jest wizualnie b. ładny, to odpowiednik Inglesiny. Spacerówka montowana przodem i tyłem, regulacja oparcia i podnóżka, oczywiście budka, pokrowiec na nóżki, folia przeciwdeszczowa i fajna torba. Inna wada to brak skrętnych kół, choć ja się przyzwyczaiłam i wolę na pewno proste koła, niż skrętne bez możliwości blokady. Skrętne sprawdzają się tylko na równych dróżkach.
      Fotelik też mamy Roan Babies, wpinany w stelaż wózka, ale nigdy z tej funkcji nie korzystaliśmy, więc za drugim razem nie kupowałabym fotelika koniecznie tej samej marki co wózek. Fotelik jest ok, ale b. ciężki i trochę zbyt wklęsły dla noworodka.
    • wiki11110 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 15:58
      Wytyczne 'jusiakr' są jak najbardziej prawdziwe. My mamy od ponad dwóch lat (tyle ma córka) JEDO Bartatina Classic i jestem bardzo zadowolona. Mieszkamy na wsi wiec spacerujemy nie tylko po drodze asfaltowej ale i po lesie i innych wertepach. Wózek ma duze pompowane koła, ładnie się prowadzi. Do stelażu można dobrać fotelik (u nas akurat Delti, ale nie polecam bo jak na mój gust zbyt głęboki jak dla noworodka). Stelaż ma ogromny koszyk co ułatwia mi zakupy a nawet dłuższą wyprawę spacerową z pogaduchami u koleżanki czy mamy (jest gdzie zapakować kocyk, jedzonko, czy zabawki). Gondola jest dosyć spora i głęboka w porównaniu z innymi firmami i co najważniejsze jest jakby ocieplana wiec idealna na sezon jesień-zima-wiosna dla noworodka (córka jest z października). Spacerówkę też sobie chwale, aczkolwiek koleżanka ma ten sam model i twierdzi, że jest za mała (wierz mi widziałam duuuużo mniejsze spacerówki gdzie roczne dziecko nie miało możliwości w niej wygodnie pospać). Wszystko się odpina, można uprać w pralce i nie problemu w utrzymaniu w czystości. Jedyny minus to brak skrętnych kół ale ten ogromny koszyk mi to wynagradza :D.
    • mia_siochi Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 16:03
      Fotelik: polecam fotelik.info/ tam znajdziesz wyniki testów poszczególnych fotelików, nimi się kieruj, bo Twoje dziecko może (tfu tfu) będzie temu życie zawdzięczało.

Co do wózka- nie jestem w stanie wybrać :) Na Niemowlu dostałam kilka fajnych rad (i kilka durnych :) ), ale nadal nie do końca wiem jak to działa :D
      • mia_siochi Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 16:06
        Aha. Wózek możesz kupić używany, ale fotelika używanego (nie od rodziny/znajomych, gdzie pewna będę pochodzenia) kupić bym się nie odważyła. Fotelik powypadkowy nie nadaje się do uzytku.
        • ylunia78 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 17:54
          dlaczego używany oznacza powypadkowy?
          • chantal10 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 18:32
            Używany nie znaczy powypadkowy. Chodzi o to, że kupując na aukcjach bądź gdziekolwiek indziej od obcej osoby nie masz żadnej gwarancji, że dany fotelik nie uczestniczył w wypadku. Sprzedawca oczywiście zaprzeczy temu, ale jesteś pewna, że obcym można ufać? W przeciwieństwie do rodziny czy znajomych, bo myślę że oni nie wcisną Ci na siłę fotelika który już się nie nadaje do użytkowania.
          • mia_siochi Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 18:46
            Nie oznacza, ale nie wiesz, CZY nie jest powypadkowy.

ylunia78 napisała:

> dlaczego używany oznacza powypadkowy?
            • simimi Re: jak wybrać wózek + fotelik? 08.02.11, 23:41
              Powypadkowy fotelik poznaje się po popękanej styropianowej wkładce, zawsze pęknie w trakcie wypadku. Prosisz sprzedawcę używanego fotelika o fotkę wkładki fotelika (po zdjęciu tapicerki). Pęknięta, fotelik podejrzany, w stanie idealnym - to wszystko jasne :)
      • thea19 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 05.02.11, 17:25
        kup maxi cosi mure
        jesli wzgledy finansowe nie maja znaczenia to polecam bo fotelik tez masz chyba maxi cosi
    • lidek0 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 04.02.11, 19:35
      Tylko pamiętaj, że w sklepie na równej podłodze każdy wózek prowadzi się idealnie. jeżli nie musi być lekki i mały to polecam na dużych pompowanych i skrętnych kołach.
    • realjaponka Re: jak wybrać wózek + fotelik? 08.02.11, 12:50
      Jak pisalam wczesniej na watku o allegro, nie polecam Ci allegro.
      Wozek duzo wazy i wysylka bedzie spora, a jak Ci nie bedzie pasowal nie wiem czy pozwolą oddac rozlozony wozek. W razie reklamacji musisz odeslac wozek, a to tez kosztuje. Ja bym kupila w sklepie normalnym. Ale nie poradze jaki, bo to daleeeeeki temat ode mnie :)
      • majkusia08 Wielu sprzedawców 08.02.11, 19:20
        na Allegro jak i w sklepach internetowych wysyłkę wózka oferuje gratis.
        Co do reklamacji,to dzwonisz do producenta lub do importera przedstawiasz sprawę,że chcesz oddać wózek do reklamacji i prosisz o kuriera aby wózek od Ciebie odebrał i po naprawie przywióżł Ci do domu.
        Kupjąc wsklepie stacjonarnym musisz tam jechać spisać protokół reklamacyjny i czekasz do dwóch tygodni.
        Wiem,bo reklamowałam spacerówkę Mutsy Transporter w sklepie i tak to wyglądało.
        Jak złamał mi się stelaż w tym wózku to już zadzwoniłam do impotera do Poznania i kurier był na drugi dzień.
        Mieszkam w Malborku a największy wybór wózków jest w Gdańsku.
        I autorka wątku ma rację najlepiej kupić na Allegro,bo taniej.
        Tym bardziej,że od lipca wzrasta vat na artykuły dziecięce i będzie drożej.
    • maaszymka Re: jak wybrać wózek + fotelik? 08.02.11, 13:12
      Zwróc róznież uwagę przy spacerówce na:
      łatwo odpinany pałąk,
      regulację budki- żeby można było naciągnąć ją do przodu i ochronić dziecko od wiatru, słońca itd.
      Wentylacje w budce
      Spodób regulacji oparcia siedziska- dla mnie jawygodniejszy okazał sie na paskach- płynna regulacja i można lepiej dopasować nie budząc dziecka.+ możliwość rozłożenia na płasko
      Podnóżek regulowany lub w dwóch wysokościach

Dla mnie przy wyborze wózka ważny tez był sposób skladania- tak zebym dała rade złozyć trzymając młodego na rekach.

Powodzenia :)

• majkusia08 Polecam Mutsy 08.02.11, 19:22
      4Rider na pompowanych kołach do tego fotelik Maxi Cosi.
      Jeśli możesz to obejrzyj wózki w sklepie stacjonarnym i kup na Allegro :)
    • listopadowka2008bis Re: jak wybrać wózek + fotelik? 09.02.11, 00:02
      Moja rada :
      wybierz fotelik, a pozniej wybierz wozek, do ktorego mozna przmocowac ten fotelik.
      Jak kupisz np. maxi-cosi cabrio, to bedzie dluga lista wozkow, do ktorych mozna wpiac ten fotelik. Rozpietosc cenowa od 1 tys do 4 tys. Zawsze cos z tego dla siebie wybierzesz.
      Moj zestaw - maxi cosi cabrio i x lander xa.
    • dirtydancer1 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 12.02.11, 00:21
      Ceny godne uwagi maja także wózki w sklepie internetowym"odnarodzin". Wybór jest naprawdę spory, wózki są starannie wykonane i z wysokiej jakości materiałów. Świetnie nadają się na krótkie spacery jak i długie wycieczki, Zobacz sama www.odnarodzin.pl/produkt,719,abc-design-amigo-wozek-spacerowy-w-komplecie-z-fotelikiem-romer.html
    • doris.25.1 Re: jak wybrać wózek + fotelik? 14.03.11, 10:46
      Obecnie najbardziej opłacalnym zakupem jest kupno X-landera. Wózki są super, o gdy dziecko wyrośnie to można je oddać do skupu na nextway.pl i odzyskać sporo pieniędzy Bądź wymienić na spacerówkę lub zabawki dla dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka