Dodaj do ulubionych

Wózek podwójny/bliźniaczy

11.02.11, 10:55
Witam! W lipcu urodzę drugie dzieciątko, wtedy córka będzie miała 15 miesięcy. Aktualnie mamy x-landera, zamierzamy kupić parasolkę, ale w tym wszystkim nie widzę jakoś naszych wspólnych spacerów (córka w wózku, mniejsze w chuście, ale to na krótki dystans...). Pomyslałam o kupnie podwójnego wózka typu 'jeden za drugim', ale takiego, żeby z przodu zamontowana była spacerówka dla córki, a przy mnie gondola dla młodszego dziecka, którą później zamienię na spacerówkę. Chciałabym kupić używany wózek, ewentualnie dokupić którąś wersję - spacerówkę lub gondolę. Nie orientuję się w takich wózkach, jakie używane opłaca się kupować, żeby jeszcze trochę posłużyły? Jakie funkcje są istotne w podwójnym wózku, jakie marki polecacie? Proszę o podpowiedź, wskazówki i nakierowanie mnie w tej sprawie:).
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 11:01
      Poczytaj stare wątki np.forum.gazeta.pl/forum/w,22462,121130901,121130901,wozek_dla_blizniakow.html
      ja często pisałam o wózkach podwójnych, nie chcę się powtarzać, zerknij w moje archiwum.
      W razie pytań pisz.
      • gemmi18 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 12:12
        O, dziękuję bardzo. Nie chciałam szukać w archiwum, bo obawiałam się starych dat, a co za tym idzie - nienajnowszych wózków itp. Ale tu świeży link, dzięki:).
    • monia76 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 12:20
      Gemini, jestem w bardzo podobnej sytuacji do Twojej - też rodzę w lipcu a starsza córka będzie miała wtedy 1,7 roku. rozglądałam się luźno za podwójnym wózkiem, ale jeszcze nic nie wybrałam. odezwij się jak podejmiesz jakąś decyzję.
      • monia76 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 12:21
        przepraszam, przekręciłam Twój nick.
        • gemmi18 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 12:25
          Nie szkodzi;) Jak wytypuję ze trzy pozycję, to napiszę w tym wątku. Dzięki za odzew!
    • gemmi18 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 12:53
      No dobrze, poczytałam, pooglądałam i z tych wszystkich, które proponujecie w podlinkowanym wątku wybrałabym abc design zoom. Przekonuje mnie na pewno możliwość kombinacji siedzeniami - przodem do siebie, tyłem itp. Znalazłam takie zdjęcie -
      http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://static.productreview.com.au/pr.products/149699_abc_design_zoom.jpg&imgrefurl=http://www.productreview.com.au/p/abc-design-zoom.html&usg=__5l7LY3PJSvF28KBWOhnrAfNns-Q=&h=328&w=305&sz=13&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=M3JA8x35uMjXsM:&tbnh=127&tbnw=118&ei=aSBVTfftI4qWOtDk3f0E&prev=/images%3Fq%3Dabc%2Bdesign%2Bzoom%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D1436%26bih%3D694%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=390&oei=aSBVTfftI4qWOtDk3f0E&page=1&ndsp=32&ved=1t:429,r:22,s:0&tx=64&ty=74 i rozumiem, że spacerówkę można zamontować również przodem do mnie, bez względu na to, czy drugim siedzeniem jest spacerówka, czy gondola?
      I czy spacerówka rozkłada się całkiem na płasko? Bo nie wiem, czy nada się dla noworodka/niemowlaka, czy będę w ogóle musiała dokupować gondolę.
      Pozdrawiam.
      • belle_amie Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 13:07
        co do pytań, siedzenia da się obracać w dowolnych kierunkach ale nie wiem czy dla dziecka starszego to będzie frajda oglądać gondole przed nosem..a ze spacerówkami to jest tak, że się siedzenie nie rozkłada ale kładzie, czyli całość przechylasz (tzn. jakby siedzenie to litera L i ją przechylasz do tyłu, ma chyba 4 pozycje). ja spacerówki używałam od 6msc a od 4 wpinałam foteliki..
        mam taki wózek do sprzedania ale cały zestaw dla bliźniaków 3w1
        • afroddytta Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.02.11, 14:52
          Ja mam wózek kolcraft duo, bardzo podobny do zooma, obydwa mają obracane siedziska, siedziska są identyczne i pełnowymiarowe, kładzione na płasko. Siedziska są jednak kubełkowe, czyli kładą się w całości i moim zdaniem nie nadają się dla noworodka, Ja używałam od ok 5mies., jednak podobno ludzie używają miękkich gondoli z twardym dnem, które kładą na rozłożoną spacerówkę i jest ok na te kilka mies. W zoomie jest możliwość zamontowania normalnej gondoli, natomiast w kolcrafcie nie ma -jednak ja montowałam swoją gondolę z innego wózka na adapterze pod fotelik samoch, to jest taka rama, tylko doszyłam dłuższe pasy, bo te od fotelika były za krótkie.
          Kiedy na wózku masz zamontowaną gondolę i przedni foteli przodem do kierunku jazdy to on musi byc w pionie, nie da się go położyć, jednak kiedy mój starszy syn szedł spać odwracałam po prostu siedzisko i wtedy już można spokojnie położyć.
          Dla mnie wózek z odwracanymi siedziskami to rewelacyjna sprawa, moje chłopaki w spacerówkach zawsze musieli jeżdżić przodem do siebie, spać pod tym samym kocykiem, gadali, bawili się itd., a różnica wieku duża bo 2l 9 mies. Teraz czekam na trzeciego synka, już z mniejsza różnicą 1r 9 mies. Dodam, że wózek jest spory, bo na dłuższe spacery mój ponad 4latek nadal w nim podróżuje.
          Znajomi dla bliźniaków mają zooma (bo musiały być dwie gondolki) i są bardzo zadowoleni, a ja mogę porównać oba wózki.

Jak będziesz miała jakieś pytania pisz śmiało.
          • paziom1 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.03.11, 15:01
            SUPER WÓZEK PODWÓJNY BLIŹNIACZY NIEMIECKI I'COO JA POLECAM TEN. JAK NAJBARDZIEJ DWA W JEDNYM. SUPER SPRAWA. NAJPIERW WOZIMY 2 DZIECI POTEM JEDNO. SIEDZISKA NIE SĄ KUBEŁKOWE CO NIE JEST ZA WYGODNE.
    • variuss Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.03.11, 15:38
      zoom jest fajny dla blizniaków, czyli jak potrzebujesz miec 2 gondole
      jezeli potrzebujesz 1 gondole i 1 spacerowke, a na potem 2 spacerowki i jeszcze zeby mozna bylo wpiac dobry fotelik i spacerókw to warto wziasc pod uwage:
      Britax b-dual lub b-ready, poniewaz jest to wozek niewiele wiekszy od pojedynczego, wiecłatwiej takim bedzie manwrowac niz np abc zoom, a potem mozna go przerobić w pojedyncza spacerówke
      www.britaxusa.com/uploads/products/customer-reviews-images/280.jpg
      Podobny jest baby jogger city select, ale ma chyba wiecej opcji:
      site.pishposhbaby.com/combinationsquare.jpg
      nie kubelkowa opcja to np zooper tango ( obok siebie) - siedzisko mozna przekształcic w niby-gondolke,
    • basiaj79 Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 11.03.11, 21:22
      ja zdecydowalam sie na mountain buggy duo. to wozek, w ktorym dzieci siedza kolo siebie. dla malucha mozna zainstalowac gondolke, starszak siedzi sobie w wersji spacerowej. Pozniej mozna zainstalowac dwa siedzonka spacerowe. to najwezszy wozek jeden-kolo-drugiego jaki udalo mi sie znalezc. Na razie jeszcze nie uzywalam, bo maluch pojawi sie dopiero za 8 tygodni.
      wozek jest dosc ciezki (16kg) i niestety dosc drogi, ale w necie nie spotkalam ani jednej negatywnej opinii, a jak sie pytalam na forum, to tez odezwala sei tylko zadowolona uzytkowniczka.
      forum.gazeta.pl/forum/w,22462,122396542,122396542,mountain_buggy_double_duo_pytanie_do_znawczyn.html
      a tu zdjecie jak ten wozek wyglada
      www.prams-pushchairs.co.uk/mountain-buggy-duo-carrycot-chilli-p-1323.html (siedzonko dla starszaka ma zdjety daszek)
      • agaciha Basiaj79 12.03.11, 11:12
        Kupilas w koncu nowego MB Duo? :)
        Pozdrawiam :)
        • agaciha Re: Basiaj79 12.03.11, 11:15
          Oj przepraszam! Czytam jak balwan:) Widze, ze kupilas. Na jaki kolor sie zdecydowalas?
          • basiaj79 Re: Basiaj79 12.03.11, 15:44
            kupilam w koncu nowy, zdecydowalam sie na czarny. inne kolory widzialam tylko przez neta, wiec troche balam sie ryzykowac, ze odcien bedzie inny niz na obrazku. zreszta z mojego malego 'research' na ebay'u wynika, ze czarne sie pozniej najdrozej sprzedaja, wiec mam nadzieje, ze za duzo nie strace. byla teraz promocja - jedna gondola gratis przy zakupie wozka, wiec w sumie zaplacilam tylko tyle co za wozek.
            Ogolnie to jestem zadowolona, ale wozek nie przechodzi mi przez drzwi frontowe, wiec musze obchodzic dom i zostawiac go w conservatory. brakuje doslownie pol centymetra:((( Najsmieszniejsze w tym wszystkim, ze przez inne drzwi w domu mi przejezdza, tylko nie przez wejsciowe. troche mi sie tez nie podoba rozwiazanie z daszkiem, bo od srodka daszki sa dosc luzne i slabo sie naciagaja. w poniedzialek mam zamiar go wyprobowac, bo bede miala pod opieka 2 maluchow, wiec zobacze jak sie sprawuje w praktyce. Na razie mojej corce sie bardzo podoba, jak go montowalismy, to chciala od razu wskoczyc na siedzonko, i pokazywala, ze to drugie siedzonko to dla dzidzi:)))
    • dorkkka Re: Wózek podwójny/bliźniaczy 14.03.11, 11:12
      Ja jeżdżę Vibe phil&teds. Widziałam też używane na allegro. Zadzwoń może do dyestrybutora, tam jest taka kobieta co się zna na tych wózkach to doradzi który model. Widziałam zdjęcia że teraz a tych nowyc modelach można wozić jedno dziecko w foteliku samochodowy, drugie na siedzeniu wózka. Ja jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z pompowanych kół (pcha się bez wysiłku). Nie wiem jak jest z plastikowymi kołami ale raczej nie lepiej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka