Dodaj do ulubionych

gondolka w samochodzie

22.05.07, 16:44
wczoraj pytałam sprzedawcę X-landera w jaki sposób mocuje się gondolkę w
samochodzie a on na to zdziwiony ze dziecko mozna przewozić wyłacznie w
foteliku i gondoli sie nie mocuje bo dziecka w takiej gondoli przewozic nie
wolna
a w opisie Chicco enjoy jak byk pisze że ich gondolę można mocować na tylnie
siedzenie samochodu i tak bezpiecznie przewozić dziecko
jak to jest?
Obserwuj wątek
    • badinka Re: gondolka w samochodzie 22.05.07, 17:51
      Są gondole, które mają specjalny atest na przewożenie dziecka w samochodzie, np.
      gondola play moon do casuala, ta chicco, pewnie x-lander nie ma tego atestu.
      Taka gondola z atestem posiada specjalne pasy, zagłówek i specjalne mocowanie do
      pasów.
    • ferrr Re: gondolka w samochodzie 22.05.07, 19:48
      Wg polskiego prawa dzieci można przewozić wyłącznie w foteliku...
      • badinka Re: gondolka w samochodzie 22.05.07, 20:12
        w atestowanych gondolach też można, ale fakt, że gondole w testach bezpieczństwa
        wypadają słabiej niż foteliki, poza tym wcale nie jest to wygodne
        • olenka81 Re: gondolka w samochodzie 22.05.07, 22:44
          gondola jest bardzo wygodna, szczegolnie dla maluszka - spi sobie spokojnie, ma duzo miejsca i nie trzeba go przekladac jak juz sie wysiadzie z auta (np. na spacer), wpina sie gondolke w stelaz i juz wszystko gotowe. A tak trzeba wozic jeszcze fotelik...
          • mariken taak, jest cudowna 23.05.07, 10:24
            tylko przy zderzeniu czołowym dziecko wylatuje z niej jak z katapulty
            no ale ma dużo miejsca i jest mu wygodnie
            a to przecież najważniejsze.....

a _skąd_wiesz_ że jest mu wygodnie na płasko?
            czytałaś jakieś testy gondol i fotelików? gondole, nawet te z atestami,
            wypadają w nich fatalnie!!

NIGDY nie przewiozłabym córki w gondoli!

koniec tematu

joaśka
            • olenka81 Re: taak, jest cudowna 23.05.07, 21:07
              wiem dokladnie kiedy mowjemu dziecku jest wygodnie, a kiedy nie...a Ty nie wiesz? to chyba malo przebywasz ze swoim ;P PO drugie chyba gondole sa tak konstruowane by dzieciom na spacerkach bylo wygodnie - bo w fotelikach na spacer sie dzieci nie wozi.

co do testow masz racje i nie przewiozlabym malej na wieksze odleglosci w gondoli na pewno, ale przy jezdzie miejskiej o czolowke trzeba sie bardzo postarac...(swoja droga ciekawe jak ma wyleciec z gondoli skoro ma pasy i dodatkowo ma zapieta oslonke?)Na pewno nie jest to super bezpieczne rozwiazanie, ale u mnie sie sprawdza doskonale. Bede sie upierac przy swoim...
              • mariken :) 23.05.07, 23:00
                spędzam z moim dzieckiem wystarczająco dużo czasu
                a jeżdżąc samochodem z małą i wybierając dla niej fotelik kryteria były dwa:
                po pierwsze - bezpieczeństwo
                po drugie - wygoda

żadna gondola, żeby nie wiem ile pasów miała, nie jest tak bezpieczna jak
                fotelik
                a co do tego, że w mieście o czołówkę trzeba się postarać - chyba mało wiesz o
                życiu albo mieszkasz w małym mieście, gdzie wszyscy jeżdżą rowerami

a upieraj się przy swoim, proszę bardzo, ale nie namawiaj innych na idiotyczne
                rozwiązania!

pytałam swego czasu pediatry o te genialne gondole - odpowiedział mi, że
                wymyślono je dla dzieci z niedowagą urodzeniową albo z chorobami takimi jak np
                wrodzona łamliwość kości

dla dziecka zdrowego nie ma żadnego uzasadnienia wożenie go w gondoli zamiast w
                foteliku

a żeby wyobrazić sobie jak będzie wyglądał wypadek i biorące w nim udział
                dziecko leżące w gondoli zamiast w foteliku nie trzeba być geniuszem -
                wystarczyło uczyć się fizyki w podstawówce...

j.
                • mariken poczytaj sobie testy fotelików 23.05.07, 23:17
                  i zwróć uwagę na peg perego navetta - gondola _z atestem_

www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=569
                  www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=527
                  i jak? dalej się upierasz, że gondole są tak bezpieczne jak foteliki?
              • magia Re: taak, jest cudowna 24.05.07, 15:20
                Widze, ze kolezanka niereformowalna. No coz..
                Ale i tak radze przeczytac:
                fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html
                • olenka81 Re: taak, jest cudowna 25.05.07, 09:35
                  chcialam tylko zauwazyc, ze nigdzie nie napisalam, ze godnola jest bezpieczniejsza od fotelika i artykuly wskazane przez Was juz dawno temu czytalam.

Zlosliwosc kolezanki mariken wzrasta chyba wraz ze wzrostem temperatury ;)

Kazdy decyduje sam o tym w czym wozi swe dziecko. Mojemu bylo bardzo wygodnie w gondoli do konca 6 miesiaca i teraz przesiada sie do fotelika (jak juz lepiej siedzi).
                  Zdanie pediatry na pewno jest sluszne, ale uwazam, ze producenci powinni bardziej postarac sie o bezpieczenstwo przewozenia najmniejszych dzieci w gondolach, bo wg mnie to swietna sprawa. W koncu gdyby nie bylo zapotrzebowanie na takie rozwiazanie, to w ogole producenci nie starali by sie o homologacje.

Podsumowujac: po to jest forum, by wyrazac swoje opinie, a te osoby ktore podejmuja decyzje wezma przeciez wszystkie za i przeciw i same wybiora co wg nich bedzie najlepsze. Zlosliwosci nie sa potrzebne - sama sie przez to tylko denerwujesz.
                  • mariken :)) 25.05.07, 15:27
                    czytaj dokładnie - to nie ja Ci odpisałam :)))
              • aurinko Re: taak, jest cudowna 25.05.07, 09:55
                olenka81 napisała:

> Na pewno nie jest to super bezpieczne rozwiazanie, ale u mnie si
                > e sprawdza doskonale. Bede sie upierac przy swoim...

Szczerze mówiąc dziwię się takim "mamom", które mimo, iż wiedzą o braku
                bezpieczeństwa, świadomie i wręcz z dumą narażają swoje dzieci na takie
                niebezpieczeństwo. Po prostu w głowie mi się to nie mieści, jak można wiedząc,
                że coś nie jest bezpieczne narażać życie i zdrowie dziecka, w dodatku
                propagować to jako super rewelację.
      • atra1 Re: gondolka w samochodzie 22.05.07, 20:14
        nie, "oraz w innych przenaczonych ku temu" ustrojstwach:)
        Ostatnio w jednym z wątków wklejałam wyjątek z przepisów. Czyli także można wozić w gondolach z homologacją na fotelik - czyliu jakby płaskich fotelikach.

o mam

W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

z fotelik.info/prawo.html
        • melissa79 Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 10:49
          czyli taka gondolka:
          sklep.dladzieci.net/sklep/katalog/product_info.php/products_id/1283?osCsid=a45d647714ec29b456aa8b169784e649
          zgodnie z opisem pozwala na bezpieczne przewożenie dziecka i nie narusza
          polskiego prawa???
          • aurinko Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 10:56
            Nawiązując do cytatu
            "W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do
            12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu,
            przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci,
            odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz
            właściwym warunkom technicznym."

Co oznacza zwrot "właściwym warunkom technicznym"? Czy ktokolwiek z
            wypowiadających się tu osób jest w stanie w 100% zagwarantować, że gondolka
            taka ma te "właściwe warunki techniczne"? A jak gondolkę ustawić przodem lub
            tyłem w kierunku jazdy? W każdym samochodzie zmieści się w ten sposób, czy w
            trzeba ją ustawiać bokiem? Zastanawiałyście się z jakiego powodu foteliki
            samochodowe są "kubełkowe"? I jaką macie pewność, że Policja nie użyje
            zwrotu "właściwe warunki techniczne" przeciwko gondolce?

Osobiście uważam, że przewożenie maluszków w gondolkach jest o wiele mniej
            bezpieczne niż w foteliku. To, że coś można zapiąć w pasy nie daje
            zabezpieczenia w przypadku zderzenia, niestety.
            • tweety_28 Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 13:01
              Gondole, w których można przewozić dzieci, mają specjalne oznaczenia (
              certyfikaty i homologacje ) i w związku z tym policja nie powinna mieć
              problemów z rozróżnieniem czy dziecko przewożone jest w sposób zgodny z
              przepisami. Dodam, iż takie gondole posiadają dodatkowe pasy, którymi przypina
              się dziecko. Dla przykładu:
              www.jane.pl/foteliki/capazo.html
          • patatajowa Re: gondolka w samochodzie 25.05.07, 12:22
            melissa79 napisała:
            > czyli taka gondolka:
            >sklep.dladzieci.net/sklep/katalog/product_info.php/products_id/1283?osCsid=a45d647714ec29b456aa8b169784e649
            > zgodnie z opisem pozwala na bezpieczne przewożenie dziecka i nie narusza
            > polskiego prawa???
            zgodnie z przepisami możesz w takiej wozić dziecko,prawa nie naruszasz. a czy
            bezpiecznie to juz cię tu niektóre osoby uświadomiły. Skoro są produkowane
            gondole z atestem do przewożenia w samochodzie to znaczy że można przewozić w
            ten sposób dziecko. twój wybór.
            ja też przewoziłam dziecko w gondoli do samochodu.synek urodzil się na początku
            lata-pewnie niektórzy pamiętaja jakie było upalne.Po 15 minutowej jeżdzie w
            cabrio był cały mokry.chociaz synek urodził sie duży a fotelik ma tzw. regulacje
            głębokości to i tak niespecjalnie wygodnie mu było.Tak wiec przez pierwsze 3
            mies -czyli całe lato jeżdził w aucie w gondoli.Na moją odpowiedzialność (lub
            "nie" jak niektórzy zaraz napiszą). I wszystkim życzę żeby nigdy nie musieli
            sprawdzac jaka jest różnica między atestowanym fotelikiem, atestowaną gondolą a
            fotelikiem bez testów.
    • bbkk Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 12:53
      Jeszcze można w gondolce od Focusa.
      A dziecko nie wylatuje z gondoli bo jest do niej przymocowane specjalnym pasem.
      • agni71 Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 23:48
        > A dziecko nie wylatuje z gondoli bo jest do niej przymocowane specjalnym
        pasem.

ale co się dzieje z jego główką podczas choćby silnego hamowania?

aga
        • bbkk Re: gondolka w samochodzie 24.05.07, 12:08
          Są dodatkowe 'gąbki' do włożenia dookoła gondoli. Uważam że nie jest to mniej
          bezpieczne niż silny ruch głową do przodu jak dziecko jest w foteliku.
          • mariken Re: gondolka w samochodzie 24.05.07, 13:08
            dlatego fotelik montuje się tyłem do kierunku jazdy :)
            • bbkk A gwałtowne hamowanie to tak w nieskończoność? 24.05.07, 14:53
              Bo chyba też się kończy ... i wtedy jest ten ruch głową ...
              A przy normalnym hamowaniu w gondoli głowa nie lata - przynajmniej mojemu
              dziecku nie latała.
    • koma.edziecko Re: gondolka w samochodzie 23.05.07, 13:12
      Mozna ale takie gondole bardzo źle wypadają w testach zderzeniowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka