Dodaj do ulubionych

nosidelko-fotelik zamiast gondoli????????????

13.10.07, 15:47
MAM PROBLEM.DOSTALAM W SPADKU:-)FOTELIK SAMOCHODOWY FIRMY CONFORT
BEBE -CREATIS..CZY KTOS Z WAS UZYWAL FOTELIKA ZAMIAST GONDOLI????
PIERWSZEW MIESIACE ZYCIA MOJEGO MALENSTWA TO BEDZIE ZIMA.NIESTETY
NIE MAM AUTA I PORUSZAM SIEAUTOBUSEM.CZY MYSLICIE ZE MOGE ZASTAPIC
FOTELIKIEM GONDOLE,CZY NIE BEDZIE MOJEJ CORECZCE ZA ZIMNO?????PROSZE
O SZCZERE PODPOWIEDZI.BEDE WYCHOWYWALA DZIECKO SAMA A WNOSZENIE NA
GORE CALEGO WOZKA BEDZIE DLA MNIE UTRUDNIENIEM,DLATEGO WPADLAM NA
POMYSL TAKI.POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: nosidelko-fotelik zamiast gondoli???????????? 13.10.07, 16:13
      przede wszystkim pisz bez Capsa- dużo łatwiej sie czyta.

Creatis jest dosyć wąski, z tego, co widziałam, nie wiem czy dziecku zimą, w kombinezonie nie będzie w nim za ciasno. Ale możesz spróbowac takiej opcji. Gondole w każdej chwili możesz dokupić, na allegro jest ich sporo. Ja miałam klasyczną duzą gondolę, ale ja chodziłam na bardzo długie spacery, i nie musiałam wnosic wózka. Widziałam natomiast wiele dzieci wożonych w fotelikach, zamiast gondoli, więc jest to jakiś pomysł.
      Jesli nie musisz specjalnie inwestowac w kupno fotelika, to pomysł wart spróbowania.
      • bezak25 Re: nosidelko-fotelik zamiast gondoli???????????? 13.10.07, 16:32
        hmmm, ja powiem tak, ten fotelik nie jest chyba rozkladany zupelnie na plasko, wiec jak dlugo Twoje dziecie w nim wytrzyma?? Takie noworodek nie powinien byc dluzej w takim foteliku niz ok. 2 godz. No i mnie sie jednak wydaje, ze jesli bedzie sroga zima to jednak bedzie mu za zimno, ja bym nie ryzykowala przeziebienia dziecka. Nie wspominajac juz o malej ilosci miejsca i po prostu niewygodzie malca.
        • coronella bezak 13.10.07, 16:49
          oj, to dużo zalezy od dziecka,
          zalecenia zaleceniami, a np mój syn jako noworodek całe dnie spedzał w foteliku. Tylko w nim nie darł sie (bo on nie płakał- on sie darł!!), tylko w nim potrafił usnąć, posiedziec dłuższa chwilę. Czesto rozwrzeszczany uspokajał się na sam widok fotelika. U mnie w domu to był podstawowy mebel, czasami, po którejśnastej nieprzespanej nocy, kładłam go spac w foteliku. Sama zasypiałam na podłodze obok niego, bo nie miałam siły nawet dojśc do łóżka.

To w kwerstii wygody :)
          Co do ciepła- to tez zalezy jakie te spacery będą. Nikt nie spaceruje z noworodkiem, zimą, kilka godzin.
          • bezak25 coronella 13.10.07, 18:17
            a kto tu pisze o spacerowaniu z nowordkiem zima kilka godzin??
            Kazdy ma swoj rozum. Ja i tak uwazam, ze wozenie takiego malenstwa w foteliku jest na dluzsza mete niewygodne dla dziecka i tyle, a w gondolach sa podwyzszane dna, wiec jak dziecko nie chce to nie musi lezec na plasko. A jest mu cieplo, nie wieje, nie pada itp. itd. W domu to co innego.
            A poza tym kazdy ma prawo miec swoje zdanie, ja bym nie zdecydowala sie na taki krok i juz.
            • spejsik2 Re: coronella 14.10.07, 08:48
              ja spaceruje 2-3 godziny
              no moze nie z noworodkiem ale 2-3 miesiacznym juz tak
              tez bede miec dziecko w styczniu uridzone i nie wyiobrazam sobie bez gondoli!!
              • lamciad Re: coronella 14.10.07, 10:55
                Zima to chyba nie najlepszy pomysł chociażby ze wzgledu na wiatr.Ale
                gondole do bebe confort nie są wcale cięzkie,a Windoo ma nawet takie
                sztywne uchwyty do noszenia gondoli,wiec nie powinnaś miec problemów
                z wnoszeniem na górę.Na allegro kupisz używaną za niewielkie
                pieniądze.
                A wygoda dziecka...każda mamusia patrzy na ten "biedny" kregosłup.A
                niby w jakiej pozycji maluch siedzial przez ostatnie 3 miesiące w
                brzuchu???Fotelik przy tych gimnastykach to pikus i lux wygoda!!!
                Nie rozumiem też tego strachu przed zimowymi spacerami z
                noworodkami.To nam rodzicom jest zimno i pędem do domu.Maluch w
                wózeczku ma ciepełko i długie spacery tylko mu służą.Ja tam też będę
                zimową mamą i mam zamiar wyjśc na dwór maksymalnie po
                tygodniu,jeżeli oczywiście nie będzie wichury,zamieci i -20
                stopni.Mój siostrzeniec po spacerze był zostawiany w ogrodzie,bo
                mamusi bylo juz zimno,a on skubany potrafił na tym mrozie przespać 3
                godziny!A wierzcie mi-nie należał do śpiochów.
                • ewa-krystyna Re: coronella 14.10.07, 14:46
                  tylko,ze fotelik jest niebezpieczny dla noworodka pod wzgledem mozliwosci
                  uduszenia... chyba w wakacje byla naglosniona historia zeby pod zadnym pozorem
                  nie uzywac fotelika poza samochodem,do ktorego wlasnie zostal skonstruowany a
                  nie na spacery czy przebywanie w domu...
                  tez osobiscie jestem za gondola dla szczegolnie noworodka niezaleznie od pory
                  roku....
    • kamelia17 nigdy 14.10.07, 12:50
      moje dziecko było pod specjalistyczną opieką fizjoterapety. Zarówno
      fizjoterapeuci, jak i neurolodzy stoją na stanowisku, że dla dziecka
      (bez znaczenia czy zdrowego czy z problemami) zalecana jest pozycja
      na płasko. Fotelik samochodowy służy do zapewnienia bazpieczenstwa w
      samochodzie a nie wygody matki, bo niestety nie służy wzmocnieniu
      mięsni podtrzymujących kręgosłup. A już zupełnym zabójstwem są
      spacery w foteliku.
      \Moje dziecko urodziłam jesienią i całą zimę sama znosiłam z 3.
      piętra gondolę, wpinaną do stelaża stpjącego na parterze i
      spacerowałam po 2- 2, 5 godziny. Zatem wcale nie musisz wnosić wózka
      i nie krzywdź dziecka w foteliku samochodowym
    • mama.toli Re: nosidelko-fotelik zamiast gondoli???????????? 14.10.07, 21:18
      Ja też się przyłączę do przeciwników tego pomysłu. Nie powinno się dziecka
      trzymać dłużej, niż 2 godziny dziennie w takim foteliku, przyczyny opisały
      dziewczyny wcześniej, więc nie będę się powtarzać. Ja bym postawila na wygodę i
      zdrowie dziecka, a nie swoją wygodę. Kup gondolkę, będzie zadowolony maluch i ty
      bez zastanawiania się, czy szkodzisz dziecku, czy nie...
      • dzidzia_ch Re: nosidelko-fotelik zamiast gondoli???????????? 14.10.07, 21:25
        ja nie rozumiem co to ma byc za wygoda z fotelikiem samochodowym
        przeciez nieraz nie ma roznicy w wadze miedzy fotelikiem a gondola a
        jak juz jest to znikoma
        a wygoda i oslona przed zimnem maluszka jest nieporownywalnie lepsza
        w gondoli
        jesli mozesz to sprzedaj fotelik a zamiast niego kup gondole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka