Dodaj do ulubionych

Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie?

17.03.09, 15:37

Witam,
Jak w temacie -
Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie?
Zastanawiam się na ile to ejst istotny element (dziecko bedzie z
sierpnia)
Obserwuj wątek
    • magdalenku Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 17.03.09, 17:55
      Mam dwójkę dzieci. Pierwsze jeździło w gondoli z oparciem, drugie bez. W gondoli jeździ maluszek, który jeszcze nie siedzi albo dopiero doskonali tę umiejętność i w takiej pozycji szybko by się zmęczył na spacerze. Poza tym większość dzieci na spacerach szybciutko zasypia. Synek praktycznie nie korzystał z oparcia. Oparcie może się przydać, jeśli będziesz używać wózka w domu. Moje dzieci nie chciały w domu w nim siedzieć, bo ścianki gondoli ograniczały im widoczność. Zdecydowanie lepiej sprawdził się leżaczek i krzesełko. Po doświadczeniach z synkiem, przy wyborze wózka dla córci praktycznie nie zwracałam uwagi na oparcie i nie żałuję. Poza tym pod plecki zawsze można podłożyć poduszeczkę. Zanim Twoja pociecha zacznie sztywno siedzieć, przesadzisz ją do spacerówki ;-). Dlatego przy wyborze wózka lepiej zwróć uwagę na obszerną gondolę (zima przed Wami), dobrą amortyzację i porządną spacerówkę, która posłuży Wam dłużej od gondoli.
      Pozdrawiam i powodzenia
      • moni-ka7 Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 17.03.09, 20:33
        polecam z oparciem regulowanym i wybierac gondole duza i wygodna.spacery beda
        wtedy przyjemnoscia.
    • cibora Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 17.03.09, 19:47
      Witam!
      U nas regulowane oparcie było niezbędne. Staś sam zaczął siadać mając osiem miesiecy, więc nie chcieliśmy go wcześniej przesadzać do spacerówki. A awanturował sie od trzeciego czy czwartego miesiąca, że za mało widzi :-) I jak tylko ortopeda pozwolił to mu zaczęliśmy podnosić trochę oparcie. Nie spał na spacerach w ogóle, zaczął spać dopiero skończywszy dziewięć miesięcy, czyli dopiero w spacerówce. Dla nas najlepsza byłaby gonodla z przeszklonymi bokami :-)
      Pozdrawiam!
      Agnieszka i Staś (3.05.2008)
      • pstrabiedronka Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 18.03.09, 08:10

no własnie - zależy trochę od dziecka bo są takie, które na spacerach ciagle
        śpią (taka była moja młodsza córka - zasypiała przy pierwszym podmuchu świeżego
        powietrza do jakiegos 6 miesiąca życia), a inne nie - taka jest moja młodsza
        córka :)
        Tego jakie będzie dziecko nie przewidzisz...

Zawsze lepiej te opcję mieć niż nie miec bo nie wiadomo czy Twoje dziecko będzie
        jej potrzebowało czy nie.
        Ale z drugiej strony - jak masz na oku wózek bez tej funkcji i wózeczek spełnia
        Twoje inne oczekiwania to nie jet to rzecz najważniejsza. Jak ktoś napisał -
        można zawsze podłożyć dziecku poduszkę i tez będzie ok.
        • spa76 Re: mały ciekawski w gondoli 18.03.09, 08:26
          jak synek juz nie chciał leżeć i patrzeć na chmury a w spacerówce
          miał szelki za uszami to kładłam go na brzuchu i na łokciach a budkę
          gondoli podnosiłam. mały który generalnie nie przepadał za tą
          pozycją w wózku był bardzo zmotywowany i nieźle wyćwiczył sobie
          łapki i brzuszek.
          • zoslo82 Re: mały ciekawski w gondoli 18.03.09, 08:44
            ja bez tej opcji bym przestala z domu wychodzic. Mala miala ok 4 mies jak
            znienawidzila lezenie. Na kazdym spacerze byl jeden wielki krzyk. Zdecydowalismy
            sie na lekkie uniesienie oparcia oraz odwrocenie gondoli przodem do kierunku
            jazdy- tez fajna opcja, tylko wozek wyglada smiesznie.... to nam pozwolilo
            przejezdzic do momentu przejcia do spacerowki...
            • lunieczka1 Re: mały ciekawski w gondoli 18.03.09, 10:22
              ja mam wózek bez regulowanego oparcia i jak wychodziliśmy na dwór to
              brałąm małemu poduszeczki żeby sobie siedział za to jak szliśmy
              dalej i chciał spać nie miałam zbytnio co z tymi poduszkami zrobić
              więc chyba lepsza wersja z tym oparciem i w domu przydatna.
              Kładziesz gondolę na podłogę przypinasz dziecko pasem i podnosisz
              oparcie i maluszek może sobie wygodnie siedzieć kiedy jeszcze sam
              siedzi niepewnie
    • anita.sz Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 18.03.09, 10:40
      zależy jak długo chcesz jej uzywać i jaka masz spacerówkę. Ja miałam
      wózek wielofunkcyjny i w 3 miesiącu przerzuciałam się na spacerówkę,
      aby młoda mogła mieć pozycję lekko podniesioną jak nie spała. Jak
      widziała tylko chmury to się darła. Ale dla mnie gondola jest
      zupełnie niepotrzebnym wydatkiem lepiej od razu kupic spacerówkę,
      którą możesz montowac w 2 kierunkach. A tym bardziej dla dziecka
      urodzonego latem.
    • sagittarius_84 Re: Gondola - czy konieczne regulowanie oparcie? 19.03.09, 08:21

Dzięki za wszytskie porady, wniosek jeden:
      lepiej miec niż nie miec :))
      Nigdy nie wiadomo na jaki egzemplarz trafie, spiocha czy chętnego
      obserwowac swiat .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka