Dodaj do ulubionych

spacerówka trójkołowa?

19.03.09, 22:35

DZiewczyny mam prośbę.
Zastanawiam się nad zakupem spacerówki trójkołowej na pompowanych
kołach. Powiedzcie mi proszę jak w ogóle sprawują się trójkołowce?
Przyznam że nigdy takiego nie miałam z obawy o małą stabilność wózka.
Będę wdzięczna za wszystkie opinie.
tak na marginesie podoba mi się quinny freestyle trzykołowa
Obserwuj wątek
    • blueaha Re: spacerówka trójkołowa? 20.03.09, 08:49
      My jeździmy Quinny freestyle 3XL, tylko trochę starszym modelem- kółko przednie
      nie jest obrotowe tylko ma taki specjalny mechanizm, który kładzie koło na
      zakrętach;-) Można to zablokowac ale jak dla mnie to super patent. Kiedyś w
      sklepie jeździliśmy X-landerem z obrotowym przednim kołem i ono cały czas się
      ustawiało w poprzek i blokowało. JA bardzo lubie ten wózek. Miałam gondolkę jak
      synek był mały i to było fajne rozwiązanie.My przesiedliśmy się do spacerówki w
      5 miesiacu i jeździmy cały czas.
      Co do wózka jako takiego:
      -jest świetny na spacery w każdym terenie- można iśc , prowadzic go jedną ręką
      i czytac książkę,
      -ma dobrą amortyzację, -naciąganą budkę (kiedy oparcie jest w pozycji siedzącej,
      -jest okienko w budce,
      -kieszonki na drobiazgi, pięciopunktowe pasy. No i wyściółka jest mieciutka.
      -Kosz na zakupy dosyc pojemny.
      -Regulowana wysokośc rączki. Raczka jest piankowa ale my mamy takie skórzane
      pokrowce.
      - Stelaż fajnie się składa i blokuje , tak, ze nie rozłoży się sam przy np.
      wkładaniu do auta.
      - Oponki są fajne bo nie mają żadnego bieżnika, łatwiej je umyc no i nie
      zbierają błota z ulicy;-) Koła zdejmują sie jednym ruchem ręki.

jedyny minus tego wózka to szerokośc- po zewnętrznej- kół = 68cm, co niestety
      utrudnia poruszanie się miedzy sklepowymi półkami czy w komunikacji
      miejskiej,dlatego muszę kupic sobie parasolkę na takie okazje.
      Co do stabilności to nigdy mi się nie przewrócił ani nic takiego. Trzeba
      mocniej go trzymac przy pokonywaniu krawęzników, bo wózek przez chwile opiera
      sie na przednim kółku tylko ale po jednym spacerku już się przyzwyczaisz. No i
      fajnie się podbija;-)
      A z tego co pamiętam nowsza wersja tego wózka ma chyba siedzisko w obie strony
      i właśnie obrotowe kółko przednie;-)
      Ja osobiście polecam na wertepy i długie spacery, do marketu jednak wolałabym
      mała parasolkę;-)
    • mbw78 Re: spacerówka trójkołowa? 20.03.09, 12:09
      ja mam x-landera XT i jestem bardzo zadowolona, juz kiedyś też go miałam i byłam
      zadowolona dlatego teraz wróciłam do tego modelu, tanio można kupić na aukcjach
      "martinez" na allegro, wózek jest bardzo stabilny, prowadzi się świetnie po
      KAŻDYM terenie (sprawdzone!)
      koło przednie owszem, czasem "przystopuje" ale jest to kwestia zdjęcia go i
      umycia bo zwykle to efekt piasku i innego syfu no i czasem tzreba spryskać dla
      konserwacji jakimś np WD
      wózek z czystym sumieniem polecam
      • nora_ann Re: spacerówka trójkołowa? 21.03.09, 15:04
        Ja mam Urban Jungle trójkołowy i jest bardzo stabilny, nigdy nie
        rozumiałam róznicy w stabilności 3 i 4 kołowego, jak do naszej
        starej emmy 4 kołowej podszedł 5 latek i chciał zajrzeć bokiem do
        gondoli to się wózek wywalił z miejsca.........

Teraz dobrze wyważają wózki i wszystkie wózki 3 kołowe z wyższej
        półki przechodzą mnóstwo testów i obowiązuja firmy standardy
        bezpieczeństwa (nie wiem jak polskie wózki, nie ufam polskim
        wyrobom dla dzieci, żadnym, przepraszam wszystkich (odkąd wiem że
        wystarczy żeby firma zapłaciła ok 100 tys zł i już jest polecana
        przez np. instytut matki polki, CZD itp moja była firma zapłaciła i
        ma wszystkie akredytacje, bez żadnych badań, tylko cash.)
      • nora_ann żadne WD 21.03.09, 15:06
        Nie polecaj czegoś niedobrego - nie wolno pryskać jakimś WD - to na
        rdzę, do konserwacji Silikon w sprayu (idelanie z teflonem), w
        każdym sklepie rowerowym poradzą jak i kiedy.
        • matylda07_2007 Re: żadne WD 22.03.09, 13:38
          Mam freestyla. Tego nowszego. Ma przekładane siedzisko (u nas super sprawa, bo Młoda woli mnie widzieć) i obrotowe koło, które wcale mi się nie blokuje.
          Na początku byłam uprzedzona, bo mam też chicco s3 trio. W porównaniu z nim jest bardzo wąski (siedzisko). Generalnie wózek porządny, ma jeden zasadniczy minus-za krótkie pasy. Młoda ma 1,5 roku, jest dużym dzieckiem, ale bez przesady. Niestety nie jestem Jej w stanie zapiąć pasów. Zapinam tylko w pasie, bo na długość nie wystarcza... Łudzę się jeszcze, że po zdjęciu zimowej kurki się uda i nie zgniotę dziecka.
        • matylda07_2007 Re: żadne WD 22.03.09, 13:41
          A, no i pompowane koła są najlepsze. Niestety zwiększa to wagę i gabaryty wózka. A! I freestyle z przekładanym siedziskiem składa się do trochę większych rozmiarów, bo siedzisko posiada własną konstrukcję.
          Bierz pod uwagę to, jak wysoko mieszkasz (wciągać, znosić wózek), jaki masz bagażnik w samochodzie i czy w Twoim mieście są autobusy niskopodłogowe (jeśli poruszasz się komunikacją miejską). Ciężko wtargać te kilkanaście kilosów+kilkanaście dziecia w środku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka