Dodaj do ulubionych

TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ

20.04.09, 18:10
Prosze o opinię na temat stabilności wózków trójkołowych. Nigdy
takim nie jeździłam a jedyna spcerówka, która spęłnia wszystkie moje
oczekiwania i wymagania ma właśnie trzy koła. I Pani w sklepie
uświadomiła mnie, że jazda takim trzykołowym wózkiem jest owszem
wygodna ale pokazła mi cuda, które nieświadomie robimy podjeżdżają
np. pod krawężnik i trochę mnie to przeraziło. Czy to naprawde jest
tak inne od jazdy normalnym czterokołowym wózkiem? Zastanowić sie
bardzo czy kupować i uczyć siebie i rodzinkę?
Obserwuj wątek
    • re-ed Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 18:47
      Czyżby nikt nie kupował trójkołowca:(? Pomozcie!
      • matylda07_2007 Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 19:29
        Problem może się pojawić, gdybyś chciała np. podnieść wózek na chodnik z ulicy jedną ręką. Może się gibać wtedy na boki jak taczka ;)
        Oprócz tego ok. Dziecko samo nie wypadnie, wózek się nie przewraca ;)
        Posiadam dwa wózki z trzema kółkami :) Bardzo je lubię.
        A! Podjazd, taki ze schodkami po środku też nie jest przeszkodą. Wystarczy lekko unieść jedno kółko.
      • mamaly Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 19:33
        O "stabilności" trójkołowców najwięcej wiedzą osoby które ich nie mają i
        "kompetentni" sprzedawcy. To prawda, że trójkołowy wózek w niektórych sytuacjach
        zachowuje się inaczej niż czterokołowy, ale nie można o nim powiedzieć, że nie
        jest stabilny. W normalnym prowadzeniu różni się od czterokołowego tylko
        zwrotnością na plus oczywiście. A z tymi krawężnikami to chodzi o to, że jest
        taki moment kiedy wózek utrzymuje się tylko na jednym kole (przednim), w
        porównaniu do 4 kół rzeczywiście wózek jest wtedy mniej stabilny, ale nie jest
        to aż takie trudne/skomplikowane/męczące żeby z tego robić problem. Na początku
        po 4 kołach czuć różnice , a potem robi się to automatycznie. Poza tym przednie
        koło potrafi się wykręcić w drugą stronę i na chwilę przyblokować w najmniej
        oczekiwanym momencie, ale to nie dotyczy tylko wózków na 3 kołach tylko wózków z
        kołem obrotowym. aha i jeszcze jeden argument to podjazdy dla wózków które są
        przystosowane do 4 kół (mają dwa pasy) , ale to w niczym nie przeszkadza, bo na
        podjazdach najlepiej wózek wciągać a nie pchać.
        Ja się sama długo wzbraniałam przed 3 kołami, bo wiele legend nt ich stabilności
        krąży, ale teraz mam (choć niedługo) i jestem zadowolona.

A.
        • re-ed Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 20:25
          dziekuje. Ja znowu dzisiaj sklep z pp gt3 odwiedzalam i znowu nie
          kupilam. i znowu spac nie bede, bo mnie jednak in plus męczy. wielki
          jak smok ale taki misiowato przytulny... tylko boje sie tego kola
          jednego. moja mama. która z synkiem najwiecej chodzi, chyba mnie
          pocwiartuje jak takie cudo ujrzy...
    • re-ed Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 19:26
      podzielicie sie opiniami?
      • blueaha Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 19:52
        Ja mam trójkołowca Quinny freestyle, z uchylnym kołem i NIGDY nie miałam
        jakichkolwiek problemów ze stabilnościa wózka czy to z wpiętą gondolą czy
        jezdżac spacerówką. Jeśli tylko wózek jest odpowiednio wyważony to nie ma prawa
        dawac nawet takiego poczucia, ze sie moze przewrócic. To jest mój pierwszy wózek
        więc moze nie mam duzego wózkowego doświadczenia ale... Co do podjeżdżania pod
        krawężniki i podbijania to ja nigdy nie miałam z tym problemów, po prostu przez
        chwilę ciężar wózka opiera się na jednym kole i twoich rękach, a odkąd dziecię
        większe to prawie tego nie robię bo pompowane koła miękko pokonują takie
        przeszkody, no chyba ze jakiś krawężnik gigant, bo po schodach to do góry tyłem
        wjeżdżam, a do dołu przodem.
    • semi-dolce Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 20.04.09, 21:42
      Mam 2 trójkołowce. Problemów ze stabilnością nie ma.
    • marsupilami25 Re: TRÓJKOŁOWIEC A STABILNOŚĆ 21.04.09, 11:27
      Po czterokolowcu, kupilam trzykolowca. Zmiana zdecydowanie na lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka