Dodaj do ulubionych

Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki wybra

06.07.09, 12:59
Witam wszystkich! Mam pytanie do użytkowników wymienionych wózków, który
wybrać? Nie chodzi mi o wagę wózka czy wielkość po złożeniu, mamy kombiaka.
Pytanie ,w którym dziecku jest najwygodniej? Jakie są plusy i minusy gondolki,
spacerówki i nosidełka? Podzielcie się waszymi wrażeniami!
Obserwuj wątek
    • aribeth1 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 13:21
      Mutsy ma małą gondolkę, a BC - mikroskopijnie małą. BC ma siedzisko kubełkowe,
      nie wszystkim to odpowiada. Siedzisko Mutsy rozkłada się normalnie, za to jest
      bardzo wąskie (zaledwie 27 cm). To są te minusy, przez które ja nie kupiłabym
      żadnego z tych wózków. A o plusach niech napiszą użytkownicy;)
      • vanbosenos Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 16:09
        A jaki wózek wybrałaś, jeśli można wiedzieć, i czym się sugerowałaś? A co
        myślicie o Quinny speedi SX?
        • aribeth1 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 17:32
          Przerobiłam już kilka wózków, jedne były lepsze, inne gorsze. Teraz jako główny
          mam Mountain Buggy, ale kupowałam go dla dziecka rocznego, więc nie potrafię
          powiedzieć, jak sprawdza się w wersji z gondolą. Dla mojego 16-miesięczniaka
          jest super, ale amortyzacja w nim nie powala, więc raczej nie zdecydowałabym się
          na wersję głęboką.
          Wcześniej miałam między innymi Quinny Freestyle, był fajny (kupiłam go ze
          względu na rozkładane na płasko siedzenie, z możliwością obracania przodem do
          siebie), ale miał, podobnie jak Mutsy, wąskie siedzonko i był równie jak Mutsy
          ciężki. Jako pierwszy wózek miałam Quinny Buzz, ale dla mnie był fatalny - małe
          kółko przednie nie nadawało się na spacery po tych terenach, które preferuję, a
          gdy mały zaczął wyrastać z gondoli - cierpłam na myśl, że mam go położyć w
          kubełku. Jakoś przy zakupie mi to nie przeszkadzało, ale potem zaczęłam na tą
          kwestię inaczej patrzeć;)
          Reasumując: gdybym miała teraz kupować pierwszy wózek, to zdecydowałabym się na
          coś z dobrą amortyzacją, zapewne jakiś klasyczny wózek głęboki, w stylu
          Emmaljunga Smart, Peg Perego Classico, czy Bartatina. Później kupiłabym jakąś
          fajną spacerówkę gdy dziecko już podrośnie - Mountain Buggy polecam:)No, ale ja
          mam takie, a nie inne wymagania, każdy ma inne priorytety.
          Co do Speedi - brałam go kiedyś pod uwagę, ale zmieniłam zdanie po obejrzeniu go
          w sklepie. Jakiś taki tandetny mi się wydał, nie wiem dlaczego. No i oparcie
          dość mocno odstaje od pionu, co nie każdemu dziecku odpowiada. Gondola duża nie
          jest, mój mały w gondolce Quinny jeździł 4,5 miesiąca.
          Podobny do Speedi jest Jane Nomad, całkiem sympatyczny się wydaje.
    • sympatyczna7 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 17:17
      Mi się nie podoba stelaż BC High Trek... po złożeniu jest duże, ale jak masz
      kombiaka to spoko ;) Dodatkowo nie lubię trójkołowców..

Za to gondolka BC wg mnie jest super - bo ma pasy zabezpieczające (maluszka) do
      samochodu + możliwość zapięcia gondolki pasami (a to dla mnie ważne, bo planuję
      częste wyprawy autem z maluszkiem), specjalną wentylację, super wyciągane rączki
      do noszenia gondoli, dodatkowo ma funkcję kołyski - można położyć na ziemi,
      pobujać i dziecko śpi np. u znajomych czy rodziny.. dół gondoli jest z plastiku,
      więc w lesie też bez obaw można położyć na ziemi. No i mi akurat odpowiada
      kubełkowe siedzisko. Plus przyznaje także za nosidełko Creatis...

Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby stelaż Mutsy 4rider albo Slider z Gondolką,
      siedziskiem i nosidłem BC ;) Szkoda, że nie ma takiej możliwości ;)
      • pstrabiedronka Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 18:27

ale gondolki dostają fatalne wyniki w testach bezpieczeństwa. Są dopuszczone do
        przewożenia dzieci, ale jednak w porównaniu z fotelikiem to baaaaardzo kiepskie
        zabezpieczenie.

Co do innych zalet jakie wymieniła poprzedniczka to mnóśtwo godnolek to ma:
        - wentylacja jest np. w Emmaljunga Edge i Mondial, PegPerego Culla i Young,
        Bebecarach.
        - Rączki do przenoszenia - praktycznie każda gondolka którą znam ma albo rączki
        albo uchwyty
        - kołyska - znowu Emma Edge i Mondial, PegPerego i jeszcze kilka, musiałabym
        sprawdzić bo nie pamiętam.
        Co do kładzenia w lesie na ziemi - hmy.... nie bardzo sobie wyobrażam taką
        potrzebę. Raczej po lesie jeździ się wózkiem ze stelażem po co więc kłaść
        gondolkę na ziemi?

No a po co to piszę?
        Bo uważam że gondolka BC jest niewarta zakupu, tym bardziej że kosztuje
        skandalicznie dużo. Jest mikroskopijna. Jestem fanką wóżków, mam dwójkę dzieci,
        oglądam wózki w każdym sklepie i nie widziałam mniejszej i gorszej godnolki niż
        BC Windoo.

Ale to moja opinia.
        • sympatyczna7 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 06.07.09, 19:58
          > ale gondolki dostają fatalne wyniki w testach bezpieczeństwa. Są dopuszczone do
          > przewożenia dzieci, ale jednak w porównaniu z fotelikiem to baaaaardzo kiepskie
          > zabezpieczenie.

Ale z tego co się orientuje, to np. jak często jeżdżę za granicę (np. do Czech,
          Węgry), to lepiej przewozić dziecko w gondolce, bo zdaje się, że w foteliku może
          jechać tylko kilka godzin? A w gondolce może długo leżeć...

> - Rączki do przenoszenia - praktycznie każda gondolka którą znam ma albo
          rączki albo uchwyty

Chodziło mi o takie wyciągane plastikowe uchwyty do noszenia ;)

> Co do kładzenia w lesie na ziemi - hmy.... nie bardzo sobie wyobrażam taką
          > potrzebę. Raczej po lesie jeździ się wózkiem ze stelażem po co więc kłaść
          > gondolkę na ziemi?

Często jak chodzimy do lasu z moją bratanicą, to kładziemy gondolkę na ziemi,
          palimy ognisko, czy po prostu siedzimy sobie i rozmawiamy i wtedy jest po prostu
          lepszy kontakt z dzieckiem.. A do lasu na spacery chodzimy bardzo często ;)

> Emmaljunga Edge i Mondial, PegPerego Culla i Young,
          > Bebecarach.

A co ja poradzę, że ich stelaże (takie krzyżowe) zupełnie mi się nie podobają ;)
          • pstrabiedronka Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 07.07.09, 09:06
            sympatyczna7 napisała:

> Ale z tego co się orientuje, to np. jak często jeżdżę za granicę (np. do Czech,
            > Węgry), to lepiej przewozić dziecko w gondolce, bo zdaje się, że w foteliku moż
            > e
            > jechać tylko kilka godzin? A w gondolce może długo leżeć...
            >

nie - nie prawda.
            lepiej zdecydowanie w foteliku, zwłaszcza w długich trasach, na autostradzie.
            Dziecko nie powinno przeywać w foteliku ŚREDNIO dłużej niż kilka godzin
            dziennie. Tzn że gdybyś codziennie trzymała dziecko po parę godzin w foteliku to
            niezdrowo. Fotelik powinien służyć do jazdy samochodem a nie np. do trzymania w
            nim dziecka w domu - jak w leżaczku. Jeżeli będziesz używać go tylko do podróży
            to na 100% nie przekroczysz tych zalecanych limitów. bo jak pisałam - to są
            limity ŚREDNIE. Jak jednego dnia będzie długa podróż to nic sie nie stanie po
            pewnie potem kilka dni nie będziesz jeździć wcale albo na krótkich dystansach.

Poczyatj o wynikach testów gondolek i fotelików, np. na stronie fotelik.info
            zwłaszcza jeśli dużo podróżujesz.

moje inf. o przebywanie dziecka w foteliku mam od cenionej fizjoterapeutki -
            obydwie moje córki rehabilitowałam i dużo rozmawiałam i czytałam na temat
            prawidłowego trzymania dziecka, używania fotelików, leżaczków, chodzików itp...
            • sympatyczna7 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 07.07.09, 12:42
              pstrabiedronka - dziękuję za info :) Twoja wypowiedź daje trochę do myślenia ;)
              Poczytam o fotelikach dokładniej.
              • emma6666 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 12.09.09, 19:47
                na temat high treka cokupic.pl/opinie/Bebe-Confort-High-Trek/70ec6fddeadde348
    • edyta_32 Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 13.09.09, 09:12
      UŻYWAM Z MOIM MALUSZKIEM OD TYGODNIA 4 RIDERA. NARAZIE TYLKO
      GONDOLKI. NIE MAM KOMBIAKA, ALE A4 W KTÓRYM JEST W SUMIE SPORY
      BAGAŻNIK, ALE MIEŚCI SIĘ TYLKO STELAŻ. DO KOMBIAKA SPOKOJNIE WEJDZIE
      I GONDOLKA. MOGĘ TYLKO POWIEDZIEĆ, ŻE CIĘŻKO SKŁADA SIĘ STELAŻ. I
      JEŻELI MUSISZ WNOSIĆ TEN WÓZEK WYŻEJ NIŻ NA PARTETR I NIE MASZ WINDY
      TO ODPADA BO JEST BARDZO CIĘŻKI. OGÓLNIE WRAŻENIA Z JAZDY SĄ OK. ZE
      WZGLĘDU NA BARDZO MAŁY KOSZ POD SPODEM A WŁAŚCIWIE JEGO ATRAPĘ
      KONIECZNIE MUSISZ KUPIĆ TORBĘ NA DROBIAZGI. CO DO GONDOLI TO MOJA
      MAŁA URODZIŁA SIĘ MAJĄC 57 CM I CIĘŻKO MI POWIEDZIEĆ JAK DŁUGO
      POJEŹDZI. OGÓLNIE ONA JEST CHYBA ZADOWOLONA :-)
      WÓZEK WIZUALNI BARDZO FAJNY.
      • magdaomar 4 rider 13.09.09, 09:50
        ja uzytkuje 4 rider i sie miesci do Astry 3 drzwiowej bez problemu.Gondolka tez
        sie miescila a nawet torba i jeszcze inne rzeczy.Wozek super polecam.Ja mam
        fotelik MC Cabrio ale uzywam go na stelazu Buzza
    • iberka Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 15.09.09, 00:30
      my własnie zakońćzylismu uzytkoanie gondoli windoo i muszę
      powiedziec,że jest piękna, funkcjonalna i duża :). Siedzisko
      kubełkowe jest podobno zdrowsze dla dziecka ale nasza Zosia jakoś
      spac w nim nie chciała, jest krótkie. Minus dla nas to to ,że pasy
      nie mają osłonek i dzieci dotykaja twarzami do tyhc parcianych
      pasów :/. Fotelik jest świetny, wygodny do noszenia, szeroki, łatwo
      regulować zagłówek. Zwróćcie uwage jak wygląda kanapa w
      samochodzie , ta na kórej będzie montowany fotelik: jeśli jest
      pochyla to od razu fotelik z bazą, bo bez bazy "leci do przodu: i
      dziecko siedzi a nie leży i trzeba wyrównywać. Natomiast minus za
      kształt rączki w kwestii wieszania zabawek: to wygięcie powoduje,że
      zabawki wiszą nad nosem malucha :/.
      W spacerówce budka jest kiepska, taka miękką, kiwa się i chwieje,
      łatwo wyłamują się zaczepy do mocowania.
      Mutsy stelaz mniejszy , siedzisko spacerowe dłuższe ale za to bardzo
      wąskie i takie mało zabudowane po bokach. Budka chodzi baaaaardzo
      głośno, aby odsłonić okienko trzeba odczepić rzepowe zapięcie, które
      również okropnie głośno działa. Koszyk to inna bajka: nisko
      zawieszony, malutki i należałoby dokupić ten większy ale to koszt
      ponad 200 pln.

Więcej w tej chwili nie pamiętam ;)

Iza
      • katarynkowo Re: Mutsy 4rider czy Bebe confort high trek jaki 08.01.10, 11:59
        Jestem posiadaczką zestawu High Trek i uważam że nie jest to wózek dla
        każdego. Jego duże gabaryty również po złożeniu oraz ciężar nie będzie
        dobrym wyborem dla mieszkańców blokowisk. Proponuję go dla kogoś kto
        mieszka poza granicami miast świetnie spisuje się w błocie i śmiało
        można wjechać w bardzo głęboki śnieg. Żadne wiejskie wertepy nie są mu
        straszne ani plac budowy. Za to wyprawa na zakupy do centrum handlowego
        to porażka, ciasne przejścia przy kasach niemalże uniemożliwiają
        przejazd temu szerokiemu monstrum, problem może być prozaiczne minięcie
        wózka sklepowego w alejce. Co do gondoli nie zgadzam się ze zdaniem że
        jest mikroskopijna, porównywałam z innymi wózkami i jest to tylko
        złudzenie ze względu na opływowy kształt, dziecko może w niej przebywać
        luzem do długości 74cm, później gondola już jest dla dzidziusia nudna i
        pora się przesiąść do spacerówki i tu ogromnym plusem jest zimowy śpiwór
        w którym można dziecko dosłownie ugotować co przez przypadek mi się
        zdażyło;-) i dla mnie rzecz bardzo ważna dziecko w gondoli jest wysoko
        co ułatwia wyjmowanie i wkładanie maleństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka