Dodaj do ulubionych

Rowerek stacjonarny

13.08.04, 10:34
MAM!! W końcu dojechał do mnie i mam swój własny rowerek. Co prawda używany i
głośno chodzi mu taśma, ale co tam :)
I teraz pytanie do Was.
Ja jestem w ogóle rowerowa, w trasie to jeżdzę po 30km i parę godzin i nic mi
nie jest, nóg nie czuję (znaczy bólu nóg) i zadyszek nie miewam. Natomiast
jak wczoraj dosiadłam tego cuda to wytrzymałam.....2 minuty co było 1km i
25kcal!!!
Dodam, ze ustawiłam sobie na łatwy poziom, bo na większym docisku taśmy nie
dawałam rady po kilkunastu sekundach.
Jak Wy jeździcie na rowerkach? Jakie ustawienie trudności? Czy lepiej kręcić,
zeby kręcić, czy tak żeby czuć mięśnie i się męczyć?
I jak wy wytrzymujecie godzinę????

HELP!!!
Obserwuj wątek
    • monika1977 Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 10:47
      Kochana IDID!! Ja ze swoim rowerkiem przeprosiłam sie w poniedziałek. Jakies 3
      lata temu jeździałam na nim 4 m-ce i oczywiscie stosowałam diete, schudłam
      wtedy 25 kg!!! Teraz po urodzeniu dziecka wygladam fatalnie i postanowiłam znów
      stawic czoło nadwadze. Pierwszego dnia tez ujechałam zaledwie 5 minutek, ale
      starałam sie jak najwiecej na niego wchodzic. I tak powolutku jest lepiej. Np.
      wczoraj przejechałam ponad godzinkę w ciągu dnia. Pierwsze dni starj sie nie
      forsowac, przykrecaj na latwy poziom, potem coraz bardziej dokrecaj na maxa.
      Tak łatwo organizm będzie sie przystosowywał. Aha mnie pomaga przy ćwiczeniu
      muzyka, włączam ją na maxa i lepiej mi się jeździ. Życzę powodzenia :))) Monika

• kate22 Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 11:09
        Czesc
        Z moich doswiadczen i tego co przeczytałam wynika, że jesli chcemy zrzucic
        centymetry to nalezy jeżdzic przy najmniejszym obciążeniu i dosyc szybko. Jak
        już Ci Monika radziła zaczynaj od tych 5 minut i stopniowo zwiekszaj. Niestety,
        żeby był jakis efekt trzeba jeżdzic te przynajmniej 40 minut jednorazowo. Ja
        jeżdziłam (dopuki sie nie zepsuł) przy telewizorze i naprawde pomogło
        wyszczupliły mi sie troche uda zmalał tyłek i biodra i ubolewam, że aktualnie
        mój rowerek stoi bezurzyteczny:(:( Moze po prostu musisz sie przyzwyczaic bo to
        jednak spora różnica rowerek stacjonarny a taki normalny. Życze wytrwałości.
        • idid Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 12:17
          Super, wielkie dzięki dziewczyny. Na Was zawsze można liczyć :))
          • moonika_l Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 12:53
            ja zaczęłam od 15 minut na najmniejszym obciązeniu, i do dziś tylko na takim
            jeżdżę, bo chcę schudnąć, a nie wyrobić mięśnie. Codziennie zwiększałam sobie
            dawkę (po 5 minut dłużej) i teraz jadę godzinę-półtorej. Oglądam przy tym tv
            albo czytam. A 1 km w ciągu 2 minut - to stanowczo za szybko. Ja jadę tempem 24-
            28 km/h
            M.
    • nikanik Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 14:22
      Idid! Jazda na rowerze stacjonarnym zdecydowanie różni się od jazdy na zwykłym
      rowerze. Jeżeli chcesz schudnąć to jeździj na małym obciążeniu, kręć tak abyś
      nie czuła napięcia mięśni. Z każdym dniem staraj się wydłużać czas jazdy. Ważne
      jest abyś kręciła w miarę równym tempie. Ponad to ważne jest ustawienie: Jeżeli
      chcesz wyszczuplić uda to powinnaś kręcić opierając sródstopie na pedale.
      Jeżeli będziesz kręciła palcami - wtedy najbardziej pracuje mięsień łydki i
      rozbudowujesz go w ten sposób. Optymalnym ustawieniem jest siodełko na takiej
      wysokości, że noga która opiera się na dolnym położeniu pedała pozostaje
      leciutko zgięta. - tak mi tłumaczył fachowiec...
      Powodzenie - już niedługo przejedziesz godzinę albo półtorej!
    • monika1977 Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 18:13
      Kochane, może nie do końca wyjaśniłam Wam, że mój rower stacjonarny to
      Orbitrek. Troszke inaczej sie na nim ćwiczy, ponieważ pracują wtedy wszystkie
      częsci ciała. Może któraś z Was ma doświdczenia z Orbitrekiem jak na nim
      jeździć, zeby przynosiło to jak najlepsze efekty.
      • moonika_l Re: Rowerek stacjonarny 13.08.04, 20:33
        orbitrek... doświadczenia nie mam, ale zazdroszczę nabytku ;)))
        M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka