Dodaj do ulubionych

Rondo Brukowa

30.09.09, 08:58

My Polacy, z naszą Przenajświętszą Którąś Tam Rzeczpospolitą jesteśmy na etapie który Angole zaserwowali co głupszym (wówczas), swoim wasalom w ramach brytyjskiej przyjaźni i protektoriatu.

Rzecz w tym że "zarondowali" oni kilka krajów które wypłacalne ropą były.
Firmy angielskie zarobiły krocie a użytkownicy owych rond?
No cóż, wraz z potężnym gospodarczym rozwojem (ropa), okazało się że ronda trzeba odtoczyć na śmietnik pustyni i zabrać się za prawidłowe rozwiązywanie rondowo_komunikacyjnej zapaści, w jakiej pogrążali się z roku na rok.

No, a co robią tam teraz Angole?

Niwelują ronda i bezkolizyjne skrzyżowania stroją, nie za darmo oczywiście.

Przykład?

UAE i takie miasta w nich jak Al-Ain, Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah.
Qatar, Oman, Bahrain, Kuwait.

Łudzicie się Łomiankowicze że u nas będzie inaczej?
Ja wiem że scenariusz w polskim wydaniu (bez Angoli) powtórzy się, tylko że Karlino nam już dawno wyschło.
Warto popełniać takie błędy?

Czekam na wrzask powszechny na forum. :)
Obserwuj wątek
    • lomek2 Re: Rondo Brukowa 30.09.09, 12:44
      Juz dawno na temat rond dyskutowaliśmy. Napisałem wtedy, ze sprawdzają się, i
      owszem, ale tylko w pewnych warunkach.
      Ronda sensownie stawia się:
      - jako spowalniacze
      - jako zbieg więcej niż 4 dróg w jednym miejscu
      - jako bezpieczne skrzyżowania na mało uczęszcznych drogach
      Rond nie stosuje się z dobrym skutkiem:
      - na mocno obciażonych skrzyżowaniach, szczególnie z mocno niesymetrycznym
      obciążeniem kierunków
      - małych rond tam gdzie poruszają się pojazdy o dużych rozmiarach.
      Rondo na Brukowej nie ma w związku z tym sensu, bo niczego nie rozwiąże a w
      pewnych godzinach kompletnie się zakorkuje na połączeniu z Kolejowa, jeśli wlot
      w kolejowa nie zostanie przerobiony na bezkolizyjny. Może po prostu ktoś
      pomyślał i z tego powodu nie spieszy się z tym rondem?
      • olej_nick Re: Rondo Brukowa 30.09.09, 14:20
        >> ... Niwelują ronda i bezkolizyjne skrzyżowania stroją ...

>> ... Rondo na Brukowej nie ma w związku z tym sensu ...
        ...jeśli wlot w Kolejową nie zostanie przerobiony na bezkolizyjny ...

Wy się tak czasami czytacie z jakimś zrozumieniem?
        Bo, jak rozumiem, to na skrzyżowaniu Warszawskiej z Brukową
        chcecie zbudować skrzyżowanie bezkolizyjne?
        Wielopoziomowe?

To był taki mój wkład do wrzasku na forum.

>> Warto popełniać takie błędy?

Występujące w cytatach błędy (ortograficzne) poprawiłem z własnej inicjatywy.
        • krzysiom1 Re: Rondo Brukowa 30.09.09, 16:09
          Nie chcą budować ronda.. Po prostu.
          W tym miejscu rondo jest bez sensu.
          Problem tkwi w skrzyżowaniu Brukowej z Kolejową.
        • jojcorz Re:No to do konkretuf (popraw Krzysiom) 30.09.09, 16:49
          Nie lubię być w pomawiany, bo to rezerwuję dla PiS-u i Jarka Wielkiego (patrz wyrok sądu w sprawie pomówienia Jarosława Kaczmarka).
          Pozwól wiec Szanowny olej_nick'u że prześledzimy Twoją ciężką pracę nad tekstem moim a i lomka, jak zauważyłem.

Cytat pierwszy, mój (jojcorz), podobno przez Ciebie poprawiony:
          Niwelują ronda i bezkolizyjne skrzyżowania stroją ...

Oryginał w moim poście:
          Niwelują ronda i bezkolizyjne skrzyżowania stroją,

Cytat drugi mój, podobno przez Ciebie poprawiony:

Oryginał w moim poście:
          Zauważyłeś jakieś różnice? Ja nie zauważyłem. Tak więc co do moich cytatów, to stwierdzam że po chamsku ŁGAŁEŚ kłamco!!!

A teraz lomek2.

Cytat pierwszy, podobno przez Ciebie poprawiony:
          Rondo na Brukowej nie ma w związku z tym sensu ...

Oryginał:
          Rondo na Brukowej nie ma w związku z tym sensu,

Cytat drugi, podobno przez Ciebie poprawiony:
          jeśli wlot w Kolejową nie zostanie przerobiony na bezkolizyjny ..

Oryginał:
          jeśli wlot w kolejowa nie zostanie przerobiony na bezkolizyjny

W tym przypadku dopadłeś typową literówkę która zdarza się każdemu, nawet Bralczykowi, w ferworze "klawiaturowania", jak pisał znakomity Henryk Piecuch.

Ja na Twoim miejscu przeszedł bym nad tym NIEWYBACZALNYM BŁĘDEM ORTOGRAFICZNYM do porządku a nie pysznił się.
          No ale jak znam życie, NIE BĘDZIE to w Twoim przypadku morzliwe. Poprawisz? :)

--
          Czy możecie wyobrazić sobie tę ciszę, gdyby politycy mówili jedynie to, co wiedzą?
          piszpoprawnie.superowo.pl/index.php?node=1
          • krzysiom1 Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 30.09.09, 16:55
            Strasznie męczący jesteś w tym bełkocie...
            • wiesiomak Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 30.09.09, 21:24
              Po co rondo ? Po co rondo ? Przecież na coś trzeba wydać ten
              ponad 100-tu milionowy budżet.
              • ono2008 Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 30.09.09, 22:22
                Alllllle dobrze tym z centrum, gorzej dla tych z Burakowa.
                A wszyscy już zapomnieli ile kolizji i jakich w tym miejscu było. Można więc nie
                robić nic wszak każdy z nas wierzy że nie zdarzy się nam wypadek, albo założyć
                jakieś specjalne światła ,jednak w ich skuteczność zupełnie nie wierzę.
                Rondo tam zda egzamin, ale wiadomo co Polaków to tyle zdań. A my
                wybraliśmy radę i burmistrza, więc oni muszą wybrać dla nas najlepsze ich
                zdaniem rozwiązanie i sądzę że tak zrobią. A jak zrobią źle to otrzymają od nas
                odpowiednią notę podczas wyborów.
                • krzysiom1 Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 01.10.09, 07:02
                  Ile razy mozna powtarzać? Przy obecnym rozkładzie ruchu na tym
                  skrzyzowaniu rondo w tym miejscu nie ma sensu...
                  • olej_nick Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 01.10.09, 09:03
                    "morzliwe. Poprawisz? :)"

- poprawiam - prawidłowa pisownia > możliwe

>> piszpoprawnie.superowo.pl/index.php?node=1

"Witaj w Pisz poprawnie! Akcja "Pisz poprawnie" ma na celu promowanie poprawnej pisowni i ortografii w polskim Internecie. Czas skończyć z błędami typu "mugł"; "ktury"; " muj". Ty też możesz przyłączyć się do naszej akcji! Informuj swoich znajomych, jeśli wypowiadasz się publicznie dawaj dobry przykład. Na naszej stronie prezentujemy wiele narzędzi, które pomagają w poprawnej pisowni. Jeśli nie chcesz żeby Internet stał się jednym wielkim "błędem ortograficznym" to przyłącz się do naszej akcji!"

Jeżeli tego nie czytałeś, to jest to cytat z Twojej stopki - przyłączyłem się i popieram.
                    Nie masz wrażenia, że sam sobie jakoś tak zaprzeczasz?
                    Czy to czasem nie "schizofrenia"?
                    Oby nie "paranoidalna".

pzdr

PS A co? W końcu ogląda się tego House'a.
                    Na serialach to się można dużo nauczyć.
                    A ty, to chyba ostatnio "Drogę" oglądałeś?
                    No bo, takie wnioski!
                    Ho, ho, ho ...
                  • ono2008 Rondo i geniusz Krzysioma! 01.10.09, 21:31
                    Gratuluję, iż jesteś jedyny nieomylny w Łomiankach! Powiedz ja inaczej
                    tanio rozwiązać ten problem! Jest jeszcze czas, można jeszcze cofnąć budowę
                    ronda! Tylko pokaż lepsze i tańsze rozwiązanie! ;->
                    • krzysiom1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 02.10.09, 07:29
                      Przebudować Brukową i zostawić to skrzyżowanie w spokoju.
                      Zaoszczędzoną kasę proponuję wydać na zmniejszenie korka na
                      Warszawskiej czyli budowę/wyznaczenie tam gdzie jest miejsce, pasów
                      do skrętu w lewo i w prawo.
                      O tym, że rondo w tym miejscu nie ma sensu wie każdy kto trochę
                      jeździ samochodem po Polsce i Europie. Mam wrażenie, że nasi radni
                      jeżdżą tylko z Burakowa do Łomianek i z powrotem..:)
                      • woynowski1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 02.10.09, 09:28
                        To bardzo konstruktywne, bez przygotowania merytorycznego mieć o sobie opinię
                        nieomylnego. Ktoś prosił Krzysioma o propozycję rozwiązania skrzyżowania, a
                        odpowiada rondo jest brzydkieeeeeeee, po stremuj jest wspaniale. Gratuluję
                        konstruktywnych i wnikliwych rozwiązań.
                        • krzysiom1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 02.10.09, 10:33
                          Jak jeszcze bardziej konstruktywniej Ci wytłumaczyć? Narysować?
                          Skrzyżowanie jest OK, potrzebujemy dodatkowego pasa na Brukowej i
                          Warszawskiej. Po kiego grzyba tam rondo? Żeby piaskarki i
                          szambiarki miały pierszeństwo przed samochodami z Warszawskiej?
                          • ono2008 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 02.10.09, 21:33
                            Nie wiem w jakich krajach bywałeś. W buszu wszystko nie funkcjonuje, w Europie
                            jest jednak znacznie lepiej. A Europejskie ronda,no choćby ronda w Zielonce te
                            pierwsze na skrzyżowaniu Mareckiej i Piłsudskiego, i te dalsze na przedłużeniu
                            obu tych dróg. Ruch wzrósł, a oczekiwanie na wjazd na skrzyżowanie został
                            znacznie skrócone! I takich przekładów są tysiące. Dopiero gdy na radach zaczyna
                            się pojawić znaczący ruch pieszy ich wydajność spada, ale i wtedy sprawę można
                            ratować robiąc ciągi piesze nad skrzyżowaniem, co widziałem w kilku krajach
                            Europy Zachodniej. Więc Krzsiom, napisz że nie znosisz rond, że chcesz zrobić na
                            złość szambelanom, którzy obsługują innych Łomiankowiczów, że masz anse do
                            mieszkańców Burakowa, oraz wszystkich tych, którzy w wyniku ludzkiej omylności
                            spowodują kolejną kraksę na tym skrzyżowaniu i ucierpią na tym zarówno fizycznie
                            jak i materialnie. Miej tą świadomość, z którą życzę ci spokojnych snów. :-{
                            • krzysiom1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 03.10.09, 12:56
                              Masz oczywiście rację. Tylko, że nasze skrzyżowanie nie ma się nijak
                              do Twoich przykładów. Tam jest duży ruch na wszystkich kierunkach a
                              nie tylko na dwóch. Pisał już o tym łomek.
                              Dodatkowo ronda w miejscach gdzie nie ma mozliwości zjazdu z nich są
                              BEZSENSU. Tak właśnie jest u nas. Krótki odcinek wicznie zapchanej
                              Brukowej do Kolejowej uniemożliwia zjazd z ronda i będziemy mieli
                              wiecznie zakorkowane rondo.
                              Jak się wybrałeś do Zielonki to pojedź kawałek dalej i pooglądaj
                              ronda zbudowne na Patriotów tuż przy torach, poobserwuj co się
                              dzieje gdy są zamknięte szlabany na torach. U nas będzie tak samo.
                              • woynowski1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 03.10.09, 19:56
                                Czyli pat. Nie robić nic bo jest dobrze, zwłaszcza dla tych którzy przeżyli
                                stłuczki na tym skrzyżowaniu i dla tych którzy usiłują wyjechać od strony Burakowa.
                                Pomyślmy, choć korek trwa przez 5 dni w tygodniu od godziny do trzech i poza tym
                                czasem rondo będzie góra, to jednak zdaniem Krzysoma nie należy robić nic, bo
                                jemu tak wygodnie. A może tak po porostu na złość Burmistrzowi.
                                To się nazywa demagogia! Trudno nie dostrzec korzyści dla wszystkich, w
                                przypadka gdy rondo nie jest zatkane przez zakorkowaną Kolejową. A istnieją
                                poważne szanse, że czas blokady ronda się skróci po wybudowaniu nowego
                                skrzyżowania Brukowa / Kolejowa. Może tez pewnego dnia rozwiążą problemy węzła
                                Wóycickiego i dalszych.
                                Tylko ze ja wracając Pewnego dnia z Warszawy przeżyłem chwilę wielkiego strachu,
                                gdy rozpędzony Warszawską samochód mało co nie trafił mojego w bok. Życzę
                                wszystkim by nie przeżyli takiej chwili grozy, której rondo jest w stanie zapobiec!
                                Ale w mojej ocenie, ta dyskusja powoli traci sens, pozostańmy więc przy swoim!
                                • krzysiom1 Re: Rondo i geniusz Krzysioma! 03.10.09, 22:36
                                  Pisałem już. Prezbudować Brukową i Warszawską. Na 100% poprawi to
                                  sytuację na tym skrzyżowaniu.
                                  Może Ty masz w zwyczaju robić komuś "na złość", ja nie mam takiego
                                  zwyczaju, więc nie rozumiem skąd masz takie pomysły. Na dokładkę w
                                  dyskusji o rozwiązaniach komunikacyjnych.
            • jojcorz Re:jojcorz przestań bredzić pls.. 03.10.09, 14:02
              Mamy problemy w czytaniu ze zrozumieniem?
              Współczuję. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka