marmit1 10.11.10, 18:44 Dziecko ma do szkoły napisać legendę związaną z miejscowością, w której mieszka. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zna legendę związaną z Łomiankami ? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wesoly_janek Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 18:54 kiedyś obiła mi się legenda o czołgu który jest/był na dnie jeziorka Kiełpińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 18:57 Poszukam. Znalazłem wiersz Antoniego Słonimskiego, który był w Łomiankach u Raabego w 1912 i 1923. Łomianki Gdzież są te łąki i te trzciny, Te mokre trawy, bujne chwasty? Rok tysiąc dziewięćset dwunasty Był rokiem pięknej koniczyny. Pamiętam wierzbę – dziś już siwa I mech zielony na tej ławce. Wilgoć radosna, szczodrobliwa Rosnąć kazała każdej trawce. Staw zmalał bardzo, już jest słaby, Ledwo się trzciny w nim zamoczą, Młode zostały tylko żaby – Jak rechotały, tak rechoczą. Ubogi las łysiną świeci Pola zorane w bruzdy troską. Jak cię postarzył moja wiosko, Rok dziewięćset trzydziesty trzeci. Gdzież są twe wody i twe deszcze? Wiatry cię suszą, słońce złoci. Może w mych oczach tylko jeszcze Zostało trochę twej wilgoci. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 19:00 Buraków-Prochownia (gm. Łomianki, pow. Warszawa, [znajdź na mapie Google] 52°19'25.46"N, 20°55'8.04"E): od roku 1994 w kościele przechowywana jest stara figura z kapliczki z Burakowa-Prochowni. To ją właśnie, jak głosi legenda, osadziła w miejscu starej osady Prochownia na nadwiślańskiej wydmie wielka woda w roku 1844 (zobacz wyżej). Jest nadpalona - jest to "dzieło" wandala lub efekt nieostrożnego ustawienia świecy. Rzeźba ma swoją legendę. Ponoć przyniosła ją w roku 1844 w to miejsce wezbrana Wisła, a kilka lat po ustawieniu w kapliczce na wydmie pielgrzymi z sandomierskiego rozpoznali ją nawet i zażądali wydania. Burakowianie ukryli ja w kościele parafialnym, który znajdował się wówczas w Kiełpinie nepomuki.pl/nepomuk/mazowsze.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 19:03 Tu jest chyba to samo: tiny.pl/hwddg Odpowiedz Link Zgłoś
roberto19633 Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 19:32 wesoly_janek napisał: > kiedyś obiła mi się legenda o czołgu który jest/był na dnie jeziorka Kiełpiński > ego. A mnie skolei legenda o Grądzkim ,który własną piersią bronił Łomianki przed powodzią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 20:33 roberto19633 napisał: > wesoly_janek napisał: > > > kiedyś obiła mi się legenda o czołgu który jest/był na dnie jeziorka Kieł > piński > > ego. > A mnie skolei legenda o Grądzkim ,który własną piersią bronił Łomi > anki przed powodzią. Akurat legenda o Grądzkim, nie jest legendą tylko faktem. Za panowania Sokoła z Grądkiem, stan Wisły był wyższy niż w tym roku a załatwili temat za pomocą OSP z Łomianek i Dziekanowa. Tym prostym sposobem nikt w Polsce nie kojarzył Łomianek jako najbardziej zagrożonego zaleniem miejsca w Polsce ani nie dawał orderów za obronę wałów. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 00:20 > Akurat legenda o Grądzkim, nie jest legendą tylko faktem. > Za panowania Sokoła z Grądkiem, stan Wisły był wyższy niż w tym roku a załatwil > i temat za pomocą OSP z Łomianek i Dziekanowa. > Tym prostym sposobem nikt w Polsce nie kojarzył Łomianek jako najbardziej zagro > żonego zaleniem miejsca w Polsce ani nie dawał orderów za obronę wałów. Za pomocą tego (maila) powinieneś DOSTAĆ W RYJ od ludzi, którzy zostawili na wałach zapał i zdrowie, a Twój Grądzki przechadzał się tam po kilka minut na tydzień i teraz mówi i pisze takie głupoty, że każdemu, kto bronił wtedyt wałów "gul rośnie". Takim bohaterom już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 03:24 dr_sztrosmajer1 napisał: > > Akurat legenda o Grądzkim, nie jest legendą tylko faktem. > > Za panowania Sokoła z Grądkiem, stan Wisły był wyższy niż w tym roku a za > łatwil > > i temat za pomocą OSP z Łomianek i Dziekanowa. > > Tym prostym sposobem nikt w Polsce nie kojarzył Łomianek jako najbardziej > zagro > > żonego zaleniem miejsca w Polsce ani nie dawał orderów za obronę wałów. > > Za pomocą tego (maila) powinieneś DOSTAĆ W RYJ od ludzi, którzy zostawili na wa > łach zapał i zdrowie, a Twój Grądzki przechadzał się tam po kilka minut na tydz > ień i teraz mówi i pisze takie głupoty, że każdemu, kto bronił wtedyt wałów "gu > l rośnie". Takim bohaterom już dziękujemy. Piszę tylko o faktach a z nimi trudno dyskutować. Nawet za pomocą gróźb. Odpowiedz Link Zgłoś
fargo_2 Re: Legenda Łomianek 17.11.10, 21:44 krzysiom1 Może i wyższa była... ale pamiętajmy, że woda "przyszła" i "poszła" w ciągu jednej doby... A skoro nie wiesz jak wyglądała obecna powódź to znaczy, że w ogóle nie byłeś na wałach i w ogóle się tym nie interesowałeś... Bez komentarza... Pszczółkowski sam złapał się za łopatę i napełniał worki, a Pan Grądzki? Spacerował tylko po wałach w oczojebnej kamizelce wraz z żoną i przyglądali się jak walczą inni. Tak wyglądała jego pomoc! TEMU PANU MÓWIĘ STANOWCZE NIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Legenda Łomianek 17.11.10, 21:49 Może jako fachowiec od powodzi wiedział, że nic się nie stanie, a może odmierzał krokami drogę po wale? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Legenda Łomianek 18.11.10, 11:52 Oczywiście masz rację. Nie byłem na wałach i w ogóle się tym nie interesowałem..... Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_79 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 22:38 Ja znam podobna- tylko czolg jest utopiony w bagnie w okolicach bajorka w Dz.L (parkin lesny) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 19:51 Legenda o bohatrerskim generale Bołtuciu, który zginął w Łomiankach, prowadząc atak przedzierających się do Warszawy wojsk polskich w 1939r. Odpowiedz Link Zgłoś
labes Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 20:36 krzysiom1 napisał: > Legenda o bohatrerskim generale Bołtuciu, który zginął w Łomiankach, prowadząc > atak przedzierających się do Warszawy wojsk polskich w 1939r. Na prawdę mi Ciebie szkoda, Ty nawet nie rozróżniasz legendy od faktów. Nienawiść Ci dawno rozum pomieszała, bo po wygranej PZ nikt Ciebie nie zaprosił do rozmów. Żal mi Ciebie facecie z Jeziornej Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: Legenda Łomianek 10.11.10, 20:52 labes napisał: > krzysiom1 napisał: > > > Legenda o bohatrerskim generale Bołtuciu, który zginął w Łomiankach, prow > adząc > > atak przedzierających się do Warszawy wojsk polskich w 1939r. > > Na prawdę mi Ciebie szkoda, Ty nawet nie rozróżniasz legendy od faktów. Nienawi > ść Ci dawno rozum pomieszała, bo po wygranej PZ nikt Ciebie nie zaprosił do roz > mów. Żal mi Ciebie facecie z Jeziornej Widzisz........ tak samo znasz fakty jak i legendy. Tym sposobem wierzysz w bajki w stylu "faktem jest że..." a nie fakty. Podobnie u Ciebie ze znajomością historii, za to komunistyczną propagandę masz w jednym palcu i ja pielęgnujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ggryziak Re: Legenda Łomianek 18.11.10, 12:19 Ten fakt jest dobrze opisany w książce Leszka Moczulskiego "Wojna Polska 1939". Przebijanie się było przeprowadzone zgodnie ze sztuką wojenną: marsz w trzech kolumnach itd. Pytaniem otwartym jest czy słusznie postąpił ś.p. gen. Bołtuć odmawiając kapitulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Legenda Łomianek 11.11.10, 00:11 Legenda o mieście-ogrodzie Legenda o dotacjach Legenda o wielorybie, którzy przepływał przez Łomianki i skamieniał na widok jak tu cudnie. A potem przerobili go na basen. Legenda o łuku i strzale. Bogata nasza osada w podania ludowe! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tgserwis Re: Legenda Łomianek 11.11.10, 00:14 A może legenda o Mogilnym Mostku? I prawdziwa i chwytająca za serce i legendarna. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 22:25 lomek2 napisał: > Legenda o wielorybie, którzy przepływał przez Łomianki i skamieniał na widok ja > k tu cudnie. A potem przerobili go na basen. Akurat kawałek wieloryba jest w Łomiankach, tylko że przywieziony z Antarktydy. Całkiem blisko UMiG. Zupełnie na widoku. Tylko trzeba wiedzieć czego szukać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 00:23 legenda o lomku, był w końcu na forum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 22:41 marmit1 napisał: > Dziecko ma do szkoły napisać legendę związaną z miejscowością, w której mieszka > . Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zna legendę związaną z Łomiankami ? Jeśli ma napisać, to sprawa prosta. ;) Jeśli ma podać to gorzej. W przypadku Łomianek można mówić bardziej o tzw. miejskich legenda niż legendach w stylu np Or-Ota. Z cyklu legend to historia z figurą z Burakowa wyrzuconą przez powódź jest mi znana i wbrew pozorom nie jest nieprawdopodobna. Sporo w Polsce kościołów z takimi cudownymi figurami czy obrazami przeniesionymi przez rzekę. Nic oryginalnego. MOGILNY MOSTEK - drewniany mostek na czerwonym szlaku do Palmir. Nazwa zwiazana z legenda o dokonanym w tym miejscu morderstwie. Dawno temu do jednego z domow we wsi Pociecha zaszedl wedrowiec. Zostal ugoszczony, poczestowany posilkiem i przenocowany. Nastepnego dnia rankiem, a byla to niedziela, corka gospodarzy wybierala sie do kosciola w Lomnie. Wedrowiec pozegnal sie wczesniej i poszedl przed siebie. Czekal na kobiete w poblizu mostku na srodlesnej strudze. Tam ja napadl, obrabowal i zamordowal, a cialo przykryl sciagnietymi napredce galeziami. Jeszcze w latach poprzedzajacych druga wojne swiatowa istnial zwyczaj, iz kazdy przechodzacy tedy kladl jedna galaz obok mostku. Raz do roku, na wiosne, stos podpalano zeby dusza zabitego w ogniu oczyscila sie z grzechu. Tyle, że Mogilny Mostek a Łomianki... to odległa analogia. ---- Natomiast jeszcze pozostają lokalne miejskie legendy i opowiastki. Np. - o Burakowie, co to posiadał prawa miejskie, - o Prochowni imć pana Bruhla, - o linii kolejowej do Palmir rozebranej w latach 40-ych - o forcie Łomianki, którego nie zrealizowali Rosjanie i legenda o tunelu z Cytadeli Warszawskiej do Twierdzy Modlin, co to miał pod Łomiankami przechodzić - o zagadkowym bunkrze na Dąbrowie, co to miał być kwaterą dowodzenia na wypadek wojny atomowej - o kapliczce w Kiełpinie, co została po kościele zniesionym przez powódź - o szpitalu w Dziekanowie, gdzie w czasie wojny znajdowały się warsztaty Luftwaffe - o broni zatopionej w 1939 w Jeziorze Dziekanowskim i tej pochowanej po jałowcach na Wólce - o dwóch kopcach-kurhanach na wjeździe od Burakowa - i wiele podobnych opowiastek. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 22:49 Brrr, ten mostek to taka historia kryminalna, tylko w starym stylu opowiedziana. =O Trochę nie dla dzieci. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 22:54 No Hiuppo, zaimponowałeś mi wiedzą o Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
hiuppo Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 23:08 To jeszcze mogę dorzucić coś co wygrzebałem u Kasprzyckiego ;) Skąd się wzięła ulica Pułkowa? Ano nie Pułkowa, a raczej Półkowa, bo w oryginale to droga do Pólkowa, czyli do wsi w rejonie dzisiejszego Lasu Bielańskiego. Taka ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Legenda Łomianek 12.11.10, 23:16 Takie legendy to trzeba umieć opowiedzieć. Niby kilka zdań, a człowiek się wczuwa. Zdolniacha. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_sztrosmajer1 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 00:29 Legenda o Sokołowskim i Grądzkim, co przez osiem lat sprawili, że Łomianki, z najbogatrzej gminy podwarszawskiej, stały się najmniej "skanalizowaną" gminą na całym Mazowszu. Łucjanie i Janie - pamiętamy Mieszkańcy Łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
m.sasik Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 16:31 hmm... a przypadkiem czy to nie było tak w tej legendzie, że to oni ta gminę do tego bogactwa doprowadzili? hmmm... czy mi się zdaje i to jednak był p. Andrzej Belka? bo p.Pszczółkowski na pewno do bogactwa nie doprowadził.. Odpowiedz Link Zgłoś
par-ada Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:09 Pszczółkowski niedługo będzie legendą. Na tym forum jest kilku miłośników jego osoby-już tworzą legendę dotyczącą jego oszałamiających postępów. Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:15 par-ada napisał: > Pszczółkowski niedługo będzie legendą. > Na tym forum jest kilku miłośników jego osoby-już tworzą legendę dotyczącą jego > oszałamiających postępów. Par-ada - a jaka jest Twoja legenda? Odpowiedz Link Zgłoś
par-ada Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:29 Właśnie na Ciebie liczyłem. Proszę o więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:46 dziękuję to wiele dla mnie znaczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
par-ada Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:50 „Właśnie fakty nie istnieją, jedynie interpretacje” Fryderyk Nietzsche Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Legenda Łomianek 13.11.10, 23:54 dlatego cieszę się ze jestem dla Ciebie nikim To znaczy ze czujesz przede mna RESPEKT:) Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Legenda Łomianek 14.11.10, 00:07 tak tylko Ciebie podpuszczam chciałem zobaczyć na co stać świtę TD Jak widać umiecie tylko obrażać, ale ja się nie gniewam bo wiem, że targają Wami straszne emocje;) Może jeszcze chcesz coś wrzucić do pieca? Odpowiedz Link Zgłoś
par-ada Re: Legenda Łomianek 14.11.10, 00:06 "Łatwiej zdobyć sukces,trudniej na niego zasłużyć" A.Camus Odpowiedz Link Zgłoś
qaz2510 Re: Legenda Łomianek 14.11.10, 00:09 To chyba nie dotyczy Twojego kandydata - nawet na to Go nie stać;P Odpowiedz Link Zgłoś
m.sasik Re: Legenda Łomianek 17.11.10, 20:52 Chłopcy... schowajcie siusiaki.. oba są krótkie.. żenujące.. Odpowiedz Link Zgłoś
fargo_2 Re: Legenda Łomianek 17.11.10, 21:47 Zgadzam się w 100 % ani Grądzki ani Dąbrowski nie zasłużyli na sukces :) Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Re: Legenda Łomianek - EOT 18.11.10, 13:44 Dziękuję za wszystkie legendy - również tę o Grądzkim, Bołtuciu i Mogilnym Mostku, co mało nadają się dla dzieci. Dziecko narysowało Złotą Kaczkę - okazało się, że legenda z Warszawy też może być. Ale lektura wątku była pouczająca. Jak widać wszystko może się kojarzyć z bieżącą polityką. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś