Dodaj do ulubionych

Nie odbierać dróg-bubli

12.11.10, 19:08
www.tvn24.pl/-1,1681964,0,1,tragedia-drogowa-w-pieciu-aktach,wiadomosc.html
Trzeba pogonić wykonawców oddających drogi-buble (z nimi pogonić urzędników którzy przyjmują takie drogi bez uwag). Pracują za nasze pieniądze i mamy prawo wymagać by ich produkt był dobrej jakości.

Ciekawe czy zostały już załatane dziury, które się pojawiły w świeżo położonej nawierzchni na ul.Wiślanej przy skrzyżowaniu z ul.Akacjową…
Obserwuj wątek
    • brycezion Re: Nie odbierać dróg-bubli 12.11.10, 22:05
      Absolutnie słusznie. Pisałem kiedyś o odpowiedzialności inspektorów nadzoru.
      Drabbu jak zwykle rzucił się na mnie, że u nas jest wszystko w porządku.
      • drabbu Re: Nie odbierać dróg-bubli 13.11.10, 22:35
        brycezion napisał:
        > Drabbu jak zwykle rzucił się na mnie, że u nas jest wszystko w porządku.

Proszę to znaleźć i dokladnie zacytować - gdzie i w jakim wątku mialbym się "rzucać".
        Czy aż tak bardzo nie może mnie pan ścierpieć, że znowu - po kwestiach z pętlą Ełki i "łamania
        praw obywatelskich" znowu bezczelnie powiela pan klamstwa na mój temat?
    • hiuppo Re: Nie odbierać dróg-bubli 12.11.10, 22:21
      A ta droga jest już odebrana? ul. Wiślana-Kampinoska i dalej Estrady to od czerwca zasadzka komunikacyjna. Nie jedyna. Budowa Mostu Północnego też daje się we znaki i zamknięta Pstrowskiego.

Zdaje się że nie. Poza tym to inwestycja powiatu, grubo spóźniona (przetarg z 31 sierpnia).

A poza tym czy to coś zmieni? Asfalt na płytach spowoduje, że kierowcy którzy bali się tamtędy jeździć z uwagi na płyty teraz będą bez obaw skarać drogę. A Most Północny to przecież dla Białołęki - czyli korek który się robi na Trasie Toruńskiej będzie zaraz za Pułkową ;) Tego już żadne lokalne wybory nie zmienią ;)

A na pocieszenie - skończy się remont kampinoskiej, to odżyje sprawa budowy ekspresówki Trasa AK-Kiełpin ;) I niech zgadnę którędy będzie jeździł sprzęt ciężki do budowy? ;)

---

A na marginesie drobna uwaga do p. Inspektora. Może warto by na zakręcie, tam gdzie zakręca Kampinoska postawić jakieś barierki? Parę tygodni temu jakiś samochód z Mławy już w rowie leżał. Zaraz zima, a tam o poślizg bardzo łatwo (sam łapałem grunt na poboczu parę lat temu). A rów zacny... przeciwczołgowy ;)
      • jeser Re: Nie budować dróg-bubli 13.11.10, 22:14
        trekkie napisał:
        > Ciekawe czy zostały już załatane dziury, które się pojawiły w świeżo położonej
        > nawierzchni na ul.Wiślanej przy skrzyżowaniu z ul.Akacjową…
        >
        Pisałem o tym w innym wątku. forum.gazeta.pl/forum/w,229,115822709,118457487,Re_Wislana_i_KampinoSKA.html
        Tak nawiasem mówiąc to wypowiedz w powyższym wątku Re: Wiślana i KampinoSKA - e_wolyn 03.09.10, 17:06 oceniam jako impulsywne pokazanie klasy autora i pozostawiam bez komentarza. Powracając do meritum wątku. Sam pomysł na tą inwestycję trafiony i niewymagający uzasadnienia. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Czy należało w ramach jednego zadania położyć asfalt na całym odcinku od ul. Długiej do granicy powiatu a w ramach kolejnego zadania wykonać chodnik czy też tak jak to postanowiono w ramach jednego zadania robić kawałek asfaltu i chodnik a w ramach kolejnego zadania robić kolejną część asfaltu. Kolejny szczegół to czy rozpisywanie przetargu w drugiej połowie roku i to roku wyborczego jest rozwiązaniem optymalnym. W efekcie rozwiązania jakie przyjęto, przetarg i to za większe pieniądze rozstrzygnięto dopiero w drugim podejściu a wygrała go firma od chodników, która asfalt i tak zleca podwykonawcy. I teraz szukaj wiatru w polu. Jak i od kogo egzekwować reklamacje dotyczące kiepskiej jakości asfaltu. Inna sprawa, że i chodnik też wykonano byle jak. W efekcie kontroli wykonanej w dniu 15.10.2010 roku przez ZDP stwierdzono 2 do 5 centymetrową warstwę betonu pod kostką przy 10 centymetrowej grubości wyszczególnionej w dokumentacji projektowej. Czyli około 500 mb. chodnika do rozbiórki. Dodatkowo utwardzone pobocze w różnych miejscach nie trzyma wymiaru (min 75 cm), można mieć zastrzeżenia do grubości i rodzaju podsypki pod chodnikiem czy studzienek systemu odprowadzania wód opadowych. Wynikną pewnie protesty mieszkańców na etapie kopania rowów przy płotach na ulicy Kampinoskiej po zabudowanej stronie jezdni. Tu forum.gazeta.pl/forum/w,229,117270321,117270321,Zatrudnili_kowboja_.html też jest kilka uwag na temat tej inwestycji.

--------------------------------------------------------------------
        www.jerzy.serzysko.dorady.org/
        Kandydat do Rady PWZ
        lista 4 / powiat / pozycja 2
        .............
        Bądź
        Zawsze
        Sobą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka