Dodaj do ulubionych

zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje religii

19.10.11, 17:16
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10498438,Ile_dostaje_od_panstwa_polski_Kosciol__Duzo__A_chce.html
zobaczcie jaką kasę z naszych podatków dostaje kościół katolicki i ile kasy idzie na religię w szkołach...
Precz z religią katolicką ze szkół świeckich... jak chcą nauczać o religii to niech to robią o wszystkich religiach lub w miejscu do tego przeznaczonym czyli kościele...

Obserwuj wątek
    • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 17:19
      miejsce religii jest w obiektach sakralnych...a nie w szkołach. Religia jest to sprawa indywidualna każdego człowieka. Powaga każdej religii powinna zostać zachowana poprzez jej nauczanie w obiektach kultu religijnego a nie w szkołach świeckich i to za pieniądze z naszych podatków...czyli między innymi z podatków ateistów.buddystów,żydów, prawosławnych,kalwinów,protestantów.... finansowane jest nauczanie religii katolickiej...
      • jojcorz Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 17:23
        stefi, nie ciskaj się. Zostaw to Palikotowi. ;)
        • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 17:58
          To nie tylko kwestia Palikota,który to hasło wziął na swoje "sztandary". To kwestia świeckości Państwa według mnie... Palikot natomiast wykorzystał umiejętnie tę kwestię w kampanii wyborczej a ja odnoszę się do artykułu w GW a nie do Palikota,na którego z różnych powodów nie głosowałem...
          • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 19:33
            stefanprawo napisał:

> To nie tylko kwestia Palikota,który to hasło wziął na swoje "sztandary". To kwe
            > stia świeckości Państwa według mnie... Palikot natomiast wykorzystał umiejętnie
            > tę kwestię w kampanii wyborczej a ja odnoszę się do artykułu w GW a nie do Pal
            > ikota,na którego z różnych powodów nie głosowałem...

Stefanie, tak będzie ,jeszcze parę lat i co boskie Bogu, co cesarskie Cesarzowi.
            No i kto zechce niech sobie odpisuje 2,5 % od podatku. Oczywiście pod warunkiem że wszystkie inne usługi KK/pogrzeby,chrzty i komunie/ będą za darmo.
            No i religia będzie się odbywała poza miejscami scholaryzacji/nie w szkołach/.
            A nauczyciele religii nie będą korzystali z budżetowych świadczeń/karta nauczyciela/.

• esscort Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 11:02
              neptun6666 napisał: No i kto zechce niech sobie odpisuje 2,5 % od podatku.

Ale co by to zmieniło? Przecież te 2,5% od podatku to nadal przekazanie z BUDŻETU państwa. No i przecież do prawa o tę kasę ubiegałyby się najdziwniejsze "wyznania" i trudno by było odmówić im prawa do tego - no chyba że to prymas by ustalał, jaki kościół jest godny brać kasę z budżetu :)))
              Osoba wierząca powinna ze swoich pieniędzy dawać na swój kościół.
              Nie widzę niczego złego w dotowaniu przez skarb państwa np. renowacji zabytków, które są własnością kościkoła
              • kmsanczia Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 13:34
                esscort napisał:
                > Osoba wierząca powinna ze swoich pieniędzy dawać na swój kościół.

A poza tym kościół ma swoje dochody, radio, tv, wydaje książki, organizuje pielgrzymki itp.

> Nie widzę niczego złego w dotowaniu przez skarb państwa np. renowacji zabytków,
                > które są własnością kościoła

I instytucji charytatywnych, typu zupa dla biednych, czy hospicja.

A co do lekcji reli w szkole, to ze względu na wygodę bardzo mi to odpowiada, przynajmniej w młodszych klasach. Nie trzeba dzieciaka pędzać między kościołem a szkołą. Nie pamiętam jak to było kiedyś rozwiązane logistycznie, ale teraz sobie tego czasowo nie wyobrażam.
                • lomek2 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 20:15
                  Wydaje się, że nie w tym problem, że religia jest w szkole, tylko że nie ma dla niej często alternatywy, że katecheta jest osobą która nie jest podporządkowana dyrektorowi a często jest to (ten katecheta) jakiś skończony palant lub debilka. No i, przynajmniej moim zdaniem, problemem jest, że są za DWIE lekcje religii w tygodniu podczas gdy normalne przedmioty mają za mało godzin. Już nie mówiąc o niedoborze godzin w-f.
                  • jorybka1 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 24.10.11, 10:40
                    lomek2 napisał:

>
                    > No i, przynajmniej moim zdaniem, problemem jest, że są za DWIE lekcje rel
                    > igii w tygodniu podczas gdy normalne przedmioty mają za mało godzin. Już nie mó
                    > wiąc o niedoborze godzin w-f.
                    >
                    W V i VI klasie jest tylko jedna godzina historii....ale dwie religii.
                    • uprl Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 24.10.11, 10:54
                      jorybka1 napisała:

> lomek2 napisał:
                      >
                      > >
                      > > No i, przynajmniej moim zdaniem, problemem jest, że są za DWIE lekcje rel
                      > > igii w tygodniu podczas gdy normalne przedmioty mają za mało godzin. Już
                      > nie mó
                      > > wiąc o niedoborze godzin w-f.
                      > >
                      > W V i VI klasie jest tylko jedna godzina historii....ale dwie religii.

Do kogo pretensje ? Kto jest ministrem edukacji od paru lat ?? Przecież wybory wygrało ponownie kochane PO, więc w czym problem ???
                      • lomek2 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 25.10.11, 01:49
                        To nie jest kwestia tego kto wygrał wybory, tylko kwestia Konkordatu, czyli umowy z Watykanem. Umowy która powinna zostać wypowiedziana i podpisana na nowo, nie na klęczkach.
                        Bo Polska jest państwem świeckim, a nie jakimś zafajdanym Terytorium Północnym Watykanu.
                        Niech sobie religia w szkole będzie, po co dzieciaki maja się włóczyć po terenie. Ale nie poza jakąkolwiek kontrolą kuratorium. A jeśli jednak, to niech parafie same płacą katechetom z tacy, jeśli wierni mają przyjemność łożyć. A jeśli nie mają, to "do widzenia". I nie w środku dnia lekcyjnego, kiedy dzieci mają w miarę chłonne umysły na przyjmowanie wiedzy, tylko na koniec dnia. Jak kiedyś. Źle było? To jest właściwa pora na opowieści, przypowieści i inne bujdy na resorach. I wtedy, kto nie będzie chciał chodzić, pójdzie sobie do domu na obiad a nie będzie zmuszony siedzieć na religii albo czekać w bibliotece na kolejną lekcję.
              • lomek2 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 20:11
                Ess, a znasz jakieś "nie dziwne" wyznania?
        • ftalowa Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 21:33
          jojcorz napisał:

> stefi, nie ciskaj się. Zostaw to Palikotowi. ;)
          >
          Jojorz, a jakim prawem ty, stary Żyd wypowiadasz się o religii w szkole???
          To tak jakby ktoś kto nie ma trawa jazdy komentował rozgrywki Formuły 1.
          • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 22:49
            ftalowa napisała:

> jojcorz napisał:
            >
            > > stefi, nie ciskaj się. Zostaw to Palikotowi. ;)
            > >
            > Jojorz, a jakim prawem ty, stary Żyd wypowiadasz się o religii w szkole???
            > To tak jakby ktoś kto nie ma trawa jazdy komentował rozgrywki Formuły 1.

Niemożliwe , jajcarz czyżby ftalowa widziała twojego małego? Ma kobita niezły wzrok skoro z daleka wypatrzyła to co skryte.
    • tuzimka Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 21:42
      StefanPrawo na Palikota!
    • gray_ghost Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 22:53
      Całkiem niezła sumka. Ja bym do tego jeszcze dopisał pokaźną kwotę dla proboszczów z budżetu Łomianek.
      • lomianki2011 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 08:47
        gray_ghost napisał:

> Całkiem niezła sumka. Ja bym do tego jeszcze dopisał pokaźną kwotę dla proboszc
        > zów z budżetu Łomianek.

A możesz podać te konkretne sumy dla proboszczów z Łomianek?
    • kocham-kocham Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 19.10.11, 23:26
      Sprawdzają się słowa Kisiela: "Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko pokonuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!". Gdyby wszystkie szkoły były prywatne, to każda uczyłaby tego, czego oczekują rodzice. Niestety część szkół jest publiczna (nie państwowa !!!), istnieje tzw. MEN, który rości sobie pretensje do wpływania na program nauczania - w tym, czy i jaka religia jest nauczana.
      Aha i poza GW zacznij Stefciu czytać coś jeszcze, najlepiej z zupełnie przeciwległego bieguna. To poszerza horyzonty i zmusza do samodzielnego myślenia. Powtarzanie spreparowanej przez mainstreamowe media papki jest passe od czasu upadku UD.
      • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 07:03
        kocham-kocham napisała:

> Sprawdzają się słowa Kisiela: "Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko po
        > konuje się trudności nieznane w żadnym innym ustroju!". Gdyby wszystkie szkoły
        > były prywatne, to każda uczyłaby tego, czego oczekują rodzice. Niestety część s
        > zkół jest publiczna (nie państwowa !!!), istnieje tzw. MEN, który rości sobie p
        > retensje do wpływania na program nauczania - w tym, czy i jaka religia jest nau
        > czana.

>>> MEN realizuje porozumienia Rządu R.P ze Stolicą Apostolską, dotyczące nie tylko religii w szkołach. Ogólnie KONKORDAT. Kto go podpisał ? jak nie późniejsi założyciele PO. >>>>>>>>> Konkordat<<<<<<<<<<<
        to mętna umowa , koszty jej ponosimy wszyscy, ale zyski/również polityczne/ zbierają nieliczni. Jednym słowem inwestujemy a dostajemy figę z makiem.
        • tuzimka Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 07:47
          neptun6666 napisał:> Kto
          > go podpisał ? jak nie późniejsi założyciele PO. Jednym słowem inwestujemy a dostajemy figę
          > z makiem.

Następny kandydat na Palikota?

Ze strony polskiej konkordat podpisał profesor Krzysztof Skubiszewski, ówczesny minister SZ, w 1993 r. Ratyfikowany był w 5 lat później (1998) przez prezydenta Kwaśniewskiego, którego trudno zaliczać do założycieli PO. Obowiązuje od 25 kwietnia 1998 r. Że umowa ta jest "mętna" może powiedzieć tylko ktoś kto nigdy nie zdał sobie trudu, żeby ją przeczytać. Wcale nie jest obszerna i jest dostępna w Internecie, wystarczy niewielkie szukanie. Nie mówi nic o jakichkolwiek "inwestycjach".
          • behemot.1 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 08:40
            Religia w szkołach to nieporozumienie,ale dopóki większość narodu sądzi, że jesteśmy krajem katolickim, nic się nie zmieni. Ja sobie nie życzę, żeby narzucano mi jakąkolwiek religię i to, że akurat katolicka jest reprezentowana przez większość nie oznacza, że ta większość może zmuszać mniejszość do jej finansowania. Religia tak, ale w kościele. Przestrzeń publiczna jest dla wszystkich!
            • lom2010 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 08:57
              Cóż, Legenda o krasnoludkach w niebie jest ciągle żywa w społeczeństwie, a ci którzy ją głoszą perfidnie to wykorzystują
            • mezar73 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 08:58
              Większość narodu narzuca Ci również płacenie horrendalnie wysokich danin; często na usługi/sprawy, z których nigdy nie skorzystasz, z definicji. Protestujesz przeciw temu, czy życzysz sobie tego ? Piszesz, że przestrzeń publiczna jest dla wszystkich. Czy w związku z tym nakażesz zburzenie synagog i zborów, które kłują Cię w oczy w przestrzeni publicznej ?
              Jakaś paranoja i bezmyślne zacietrzewienie.
              • behemot.1 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 09:33
                Oj, zapędzasz się, daleko mi do zacietrzewienia.

Po pierwsze, przestrzeń publiczna jest dla wszystkich, o ile nie łamią zasad narzuconych przez prawo. Synagoga - tak, ale modły na ulicy - już niekoniecznie. Nie przeszkadzają mi ludzie o innych poglądach do moich, o ile mi ich nie narzucają. A lekcje jednej tylko religii w szkołach wobec braku alternatywy dla dzieci ateistów i innowierców takim właśnie narzucaniem jest.

Po drugie - kwestia religiii to prywatna sprawa każdego obywatela, w przeciwieństwie do spraw publicznych, jak służba zdrowia, szkolnictwo etc, na których opiera się funkcjonowanie aparatu państwa. Tu, nawet jeśli nie korzystam, rozumiem konieczność ponoszenia opłat na rzecz dobra wspólnego.

A dobro Kościoła Katolickiego, czy jakiegokolwiek innego, dobrem wspólnym nie jest.
                • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 10:46
                  Stefanprawo proponuje:

1. Wyprowadzić relgię katolicką ze szkół
                  dlatego że :
                  a) nie jest to odpowiednie miejsce do nauczania religi
                  b) gdzie tolerancja dla innych religi oraz dla ateistów gdzie lekcje innych religi
                  c) miejsce nauczania religii jest w obiektach kultu religijnego a nie w szkole czy na ulicy
                  d) to jest duża osazczędność dla budżetu dlaczego ateiści i przedstawiciele innyvch religi mają płacić za nauczanie tej której nie wyznają, to pogwałcenie swobody religijnej to nie jest Państwo świeckie,które narzuca nauczanie tylko jednej religię...
                  2. Dla kościoła proponuję podatek płacony przez osoby deklarujące się katolikami i wyznawcami innych religii płacony dodatkowo w kwocie około 2% ( hehehe ciekawe ilu katolików zostałoby w Polsce...nagle okazałoby się że w Polsce są pewnie sami ateiści)
                  3. Wprowadzenie podatków dochodowych dla księży, a nie ryczałtu jak dotychczas
                  4. zrobienie porządku z komisją majątkową kościelną lub z tym co pozostało po jej rozwiązaniu
                  5. Zakaz stosowania w budynkach administracji publicznej symboli religijnych

TO MÓWIĘ JA STEFANPRAWO i wiem,że mam rację!! JUŻ CZAS WYJŚĆ Z ZAŚCIANKOWOŚCI I UZALEŻNIENIA OD JEDNEJ RELIGI W SZKOŁACH!!!
                  • kocham-kocham Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 12:10
                    Stefan, swoją inteligencję budujesz zapewne na rozległej wiedzy z różnych dziedzin nauki. Jesteś oczytanym mężczyzną. Po prostu omnibusem. Dlatego zapewne poprzesz postulaty, które przygotowałam:

1. Wyprowadzić ze szkół nauczanie geometrii !
                    2. Dlaczego zataja się przed dziećmi istnienie innych geometrii niż euklidesowa ?
                    3. Gdzie tolerancja dla innych geometrii ?!
                    4. To skandal, że dyskryminuje się geometrię Łobaczewskiego i eliptyczną !!!

Dlaczego dzieci naucza się geometrii opisanej około roku 300 p.n.e. zamiast nowoczesnych teorii stosowanych między innymi do konstruowania ogólnej teorii względności ??? To wykrzywia ich psychikę na całe życie i ogranicza ich rozwój.
                    JUŻ CZAS WYJŚĆ Z ZAŚCIANKOWOŚCI I UZALEŻNIENIA OD JEDNEJ GEOMETRII W SZKOŁACH !!!
                    • dorota.alex Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 12:20
                      Naprawdę stawiasz znak równości między nauczaniem religii a geometrii? Religia jest nauką ścisłą taką jak jeden z działów matematyki? Porównujesz wiarę w Pana Boga do zasady budowy prostej lub półprostej?
                      • behemot.1 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 12:46
                        To nie my porównujemy, to państwo porównuje, robiąc z religii szkolny przedmiot. A poza tym, należy mieć na względzie różnicę między religią a wiarą. Jeśli na religii mieliby uczyć podstawowych zasad rządzących wszystkimi religiami monoteistycznymi i ich historii, ok. Ale nie modlitw, bo to już kwestia wiary.

Ja nie zwalczam Kościoła, ja zwalczam jego chęć do dominacji. Hierarchowie mogą oczywiście zajmować stanowisko w ważnych sprawach, a i owszem, ale nie mogą tego stanowiska nikomu narzucić, to po pierwsze, a po drugie ich stanowisko i tak pozostaje jedyne życzeniem, bo państwo opiera się na prawie tworzonym i stosowanym, anie na kościelnych wskazówkach.
                        • dorota.alex Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 13:48
                          Ejjj, przeczytaj post kocham-kocham. Jaki piękny wykład na temat geometrii. Godny ojca Koniowatego i wykładu w parlamencie Europejskim nt. dinozaurów zamieszkujących smoczą jamę pod Wawelem i stanowiących dowód na boskie pochodzenie człowieka!
                    • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 13:50
                      Geometria to nie religia już o twojej inteligencji się nie wypowiem...
                      NArzucanie komukolwiek światopoglądu jest złem,które trzeba wyplenić i tyle...czyli precz z relgią katolicką ze szkół... niech prawdziwi katolicy dobrowolnie opodatkują się na rzecz kościoła to wtedy zobaczymy ilu katolików jest naprawdę w Polsce...precz z narzucaniem Polakom wiary poprzez umieszczanie symboli jednej religii w budynkach administracji publicznej ŚWIECKIEGO NIEZALEŻNEGO KRAJU!!!
                      • kocham-kocham Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 14:16
                        Stefciu, nie unoś się, bo ci żyłka pierdząca pęknie. Krzyż na fladze Szwecji też narzuca ci światopogląd ? No a z tym odkryciem, że "geometria, to nie religia", to po prostu....no.... jestem z ciebie dumna ! :)
          • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 11:11
            tuzimka napisała:

> neptun6666 napisał:> Kto
            > > go podpisał ? jak nie późniejsi założyciele PO. Jednym słowem inwestujemy
            > a dostajemy figę
            > > z makiem.
            >
            >
            > Następny kandydat na Palikota?
            >
            > Ze strony polskiej konkordat podpisał profesor Krzysztof Skubiszewski, ówczesny
            > minister SZ, w 1993 r. Ratyfikowany był w 5 lat później (1998) przez prezydent
            > a Kwaśniewskiego, którego trudno zaliczać do założycieli PO. Obowiązuje od 25 k
            > wietnia 1998 r. Że umowa ta jest "mętna" może powiedzieć tylko ktoś kto nigdy
            > nie zdał sobie trudu, żeby ją przeczytać. Wcale nie jest obszerna i jest dostę
            > pna w Internecie, wystarczy niewielkie szukanie. Nie mówi nic o jakichkolwiek "
            > inwestycjach".

No to powiedz mi po co umowa, skoro jesteśmy tacy święci?
            Geremek, Suchocka, i jeszcze kilku z wypasionej UD,która póżniej stworzyła AWS, a następnie przeflancowała się na PO.
            Jestem Katolikiem, aczkolwiek mówiąc Kościół mam na myśli wspólnotę wyznawców a nie katabasów w tłustych sutannach.
            • tuzimka Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 11:42
              Wiesz co 6666, weź się wreszcie zastanów trochę nad tym, co tu wypisujesz. Gdzie Rzym, gdzie Krym i tak dalej :(( Że też nie żenuje ciebie wypisywanie bredni. Kiedy powstała AWS - Unia Demokratyczna nie działała już od dwóch lat i nie mogła być w AWS. Skoro się uważasz za katolika, to na litość boską miej trochę pojęcia o czymś.
              • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 17:13
                tuzimka napisała:

> Wiesz co 6666, weź się wreszcie zastanów trochę nad tym, co tu wypisujesz. Gdzi
                > e Rzym, gdzie Krym i tak dalej :(( Że też nie żenuje ciebie wypisywanie bredni
                > . Kiedy powstała AWS - Unia Demokratyczna nie działała już od dwóch lat i nie
                > mogła być w AWS. Skoro się uważasz za katolika, to na litość boską miej trochę
                > pojęcia o czymś.

No nie ,to ty weź rozbieg i strzel sobie baranka o UM. PO Unii Demokratycznej na skutek połączenia z KLD /gdzie był Donald/ ,powstała Unia Wolności , która weszła do rządu z AWS. Liźnij trochę historii bo sama znajomość rachunkowości to Tuzimko zbyt mało, by kogoś obrażać. A przyznawanie się do chrześcijaństwa to nie to samo co leżenie krzyżem , a po wyjściu z kościoła wbijanie komuś noża w plecy.
                • tuzimka Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 19:52
                  6666, napisałeś poprzednio dokładnie tak: Geremek, Suchocka, i jeszcze kilku z wypasionej UD,która póżniej stworzyła AWS, a następnie przeflancowała się na PO.

Unia Demokratyczna nie stworzyła AWS, nie mogła, bo już nie istniała w tym czasie.
                  AWS był zlepkiem wielu różnych partii i partyjek. PO nie weszła do AWS. Razem z AWS natomiast tworzyła przez pewien czas rząd koalicyjny, ale wciąż jako osobna partia.
                  Cieszyć się tylko, że pod wpływem mojej delikatnej sugestii sprawdziłeś, jak było i teraz trochę poprawiasz.

PS. Ale nadal i wciąż nie bardzo... informuję ciebie, że nigdy nie miałam, ani nie mam niczego wspólnego z rachunkowością i nigdy nie zajmowałam się tą dziedziną :((
    • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 14:07
      Nie dla wydawania kasy z budżetu na katechetów katolickich w szkołach ŚWIECKICH PUBLICZNYCH
      Czas już skończyć z zaściankiem i ograniczyć wydatki z budżetu na kościół..Czas żeby każdy obywatel sam decydował na jaki obiekt kultu religijnego wyda swoje ciężko zarobione pieniądze..
      Ciekawe z czyich pieniędzy powstaje kompleks budynków wielokondygnacyjnych dla księży w obrębie rezerwatu przyrody jezioro kiełpińskie...ciekawe kto wydał kurii decyzję o warujnkach zabudowy..bo przecież o ile wiem w tym miejscu bezpośrednio przy jeziorku nie wydawali nawet warunków zabudowy na domy wolno stojące a co dopiero na obiekty wielokondygnacyjne...WSTYD MY CHCEMY PAŃSTWA NIEPODLEGŁEGO CZYLI MIĘDZY INNYMI? ŚW?IECKIEGO!!!
      Jesteśmy za wprowadzeniem podatku dochodowego dla księży przecież to także obywatele polski i muszą być rozliczani tak jak my wszyscy..!!!
    • uprl Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 14:56
      Religia religią, ale jak bardzo nasze państwo okrada nas (i przyszłe pokolenia) w przeróżny sposób z naszych pięniedzy i marnuje na różne dziedziny życia, nietrafione, często utopijne cele... Niech ktoś mi powie, że to jest kapitalizm, to się uśmieję.
      • lom2010 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 16:42
        To nie państwo nas okrada. Nie wiem czy można mówić w tym przypadku o okradaniu.
        To okreslone grupy chronią swoich przywilejów, żyjąc na koszt innych. Państwo, albo nie chce albo nie potrafi tych przywilejów znieść.
        Chwała rolnikom i górnikom, że przynajmniej w czasie kryzysu nie ządają więcej niż mają. Tego nie można powiedziec o episkopacie polskim - oni nie mają zadnych zahamowań.

Inna rzecz jest taka, że wystarczy, że kosciół katolicki rzuci hasło -chcemy więcej pieniędzy i od razu spotyka się to z akceptacją PIS'u i części PO.

• uprl Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 17:26
          lom2010 napisał:
          > To nie państwo nas okrada. Nie wiem czy można mówić w tym przypadku o okradaniu
          > .To okreslone grupy chronią swoich przywilejów, żyjąc na koszt innych. Państwo,
          > albo nie chce albo nie potrafi tych przywilejów znieść.

Przepraszam, a kto nas okrada (oczywiście podatki są konieczne, ale nie na taką niebotyczną skalę) jak nie państwo, ścislej, rządzące nami na zmianę kliki ? Kto zabiera nam w ramach podatkowego haraczu gro dochodu, rosnący z roku na rok vat, nie wspominając składk na ZUS czy akcyzy.
          • stefanprawo Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 18:17
            Państwo generalnie "okrada" nas w majestacie prawa...płacimy wielokrotne podatki za to samo czyli tzw. podatki pośrednie. Służba zdrowia powinna być prywatna bo i tak jak chcemy się skutecznie leczyć np: u stomatologa to płacimy kasę...więc lepiej gdyby więcej kasy zostawało w naszej kieszeni...ludzie to nie są bezwolne kukły i ingerencja Państwa w gospodarkę i życie prywatne ludzi powinna być zminimalizowana wtedy każdy miał by los w swoich rękach a teraz mnóstwo ograniczeń,koncesji,licencji durnych często wykluczających się przepisów, biurokracji zarządza naszym życiem....ale to tylko dygresja..
            generalnie wydawanie jakichkolwiek pieniędzy przez Państwo na katechetów uczących jednej religii w szkołach świeckich to ZAŚCIANEK i nieporozumienia...Państwo musi być świeckie i nie ingerować w gospodarkę oraz religię czyli światopogląd nie może go też narzucać kościół katolicki...bo nie żyjemy w Państwie wyznaniowym tylko świeckim miejsce kościoła jest w obiektach kultu religijnego a nie w budynkach administracji publicznej...
            • 321art Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 20.10.11, 23:48
              stefanprawo napisał:

> Państwo generalnie "okrada" nas w majestacie prawa...płacimy wielokrotne podatk
              > i za to samo czyli tzw. podatki pośrednie. Służba zdrowia powinna być prywatna
              > bo i tak jak chcemy się skutecznie leczyć np: u stomatologa to płacimy kasę...w
              > ięc lepiej gdyby więcej kasy zostawało w naszej kieszeni...ludzie to nie są bez
              > wolne kukły i ingerencja Państwa w gospodarkę i życie prywatne ludzi powinna by
              > ć zminimalizowana wtedy każdy miał by los w swoich rękach a teraz mnóstwo ogran
              > iczeń,koncesji,licencji durnych często wykluczających się przepisów, biurokracj
              > i zarządza naszym życiem....ale to tylko dygresja..
              > generalnie wydawanie jakichkolwiek pieniędzy przez Państwo na katechetów uczący
              > ch jednej religii w szkołach świeckich to ZAŚCIANEK i nieporozumienia...Państwo
              > musi być świeckie i nie ingerować w gospodarkę oraz religię czyli światopogląd
              > nie może go też narzucać kościół katolicki...bo nie żyjemy w Państwie wyznanio
              > wym tylko świeckim miejsce kościoła jest w obiektach kultu religijnego a nie w
              > budynkach administracji publicznej...
              Stefanku, z pełnym szacunkiem dla twojej osoby, przypomnę ci że religia w szkołach jest nie obowiązkowa, nikt nikogo nie zmusza do katechezy jak i do chodzenia do kościoła i bycia katolikiem, wolny wybór. Dla nie wierzących alternatywą jest etyka, z tym że jedno drugiego nie wyklucza. Tokiem twojego myślenia wszystkie przedmioty w szkołach są zbędne, bo nie każdy musi być matematykiem, fizykiem, polonistą lub historykiem. Skoro zapotrzebowanie na pobieranie lekcji religii w szkołach jest tak duże , to widocznie jest ona potrzebna. Za komuny zmuszany byłem do nauki wierszyków chwalących Władimira Ilicza, w wolnej Polsce odłamy prawicy zmierzają do ateizacji, nie wiem co gorsze.
              • behemot.1 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 07:36
                Może i religia obowiązkowa nie jest, ale co dzieje się z dziećmi, które akurat uczyć się religii katolickiej nie będą? Etyka to puste hasło, w praktyce jej nie ma. Powtarzam - religia to nie matematyka, nie każdy musi ją znać.

O ile lekcje religii byłyby finansowane z wydatków rodziców jak dodatkowy angielski, to jeszcze zrozumiem wynajęcie szkoły na takie zajęcia, ale krzyża w administracji publicznej zrozumieć nie mogę. Sugeruje on, że pracownicy urzędu wyznają takie a nie inne wartości, a przecież petenci mogą wyznawać zupełnie inne, prawda? A poza tym - jeśłi religia finansowana jest z budżetu, to również ja jako ateista czy muzułmanin płacę za jej nauczanie, to jest chore. I proszę nie mylić tego z prześładowaniem katolików, bo to byloby nadużycie.
                Religia do kościołów, albo za pieniądze po godzinach.

I wygoda rodziców ma tu najmniejsze znaczenie.
                • mezar73 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 14:20
                  Szkoła publiczna nie jest i nie powinna być, jak piszesz "administracją publiczną". Choć wielu ją tak niestety traktuje.
              • neptun6666 Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 07:39
                321art napisał:

> Stefanku, z pełnym szacunkiem dla twojej osoby, przypomnę ci że religia w szkoł
                > ach jest nie obowiązkowa, nikt nikogo nie zmusza do katechezy jak i do chodzen
                > ia do kościoła i bycia katolikiem, wolny wybór. Dla nie wierzących alternatywą
                > jest etyka, z tym że jedno drugiego nie wyklucza. Tokiem twojego myślenia wszys
                > tkie przedmioty w szkołach są zbędne, bo nie każdy musi być matematykiem, fizyk
                > iem, polonistą lub historykiem. Skoro zapotrzebowanie na pobieranie lekcji reli
                > gii w szkołach jest tak duże , to widocznie jest ona potrzebna. Za komuny zmusz
                > any byłem do nauki wierszyków chwalących Władimira Ilicza, w wolnej Polsce odła
                > my prawicy zmierzają do ateizacji, nie wiem co gorsze.

To prawda , poza wyalienowaniem , młodemu niechodzącemu na religię nic nie grozi. Ani więzienie ,ani stos. Ale prawdą jest , iż Katecheci są opłacani z podatków/karta nauczyciela/ tych myślących ,,inaczej,,.
                Pytanie czy KK płaci Katechetom? a może to Państwo Polskie funduje im pensje?
                Jeżeli funduje to dlaczego Katecheci nie podlegają Kuratoriom , tylko Kurii?
                Kto kontroluje, czy czasem nie przemycają zakazanych idei ,podczas swoich lekcji?
                • phalena Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 08:28
                  neptun6666 napisał:> Kto kontroluje, czy czasem nie przemycają zakazanych idei ,podczas swoich lekcji?

JAKIE zakazane idee można przemycić w czasie lekcji religii?
                  • dorota.alex Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 08:59
                    To cytat pani od religii mojej córy ( 1 klasa )
                    Dowiedziałam się o tym jak zapytałam córki co robi siedząc w domku z koców :
                    " siedzę w skupieniu jak i modlę się - tak kazała pani od religii bo powiedziała że inaczej pójdę do piekła"
                    forum.gazeta.pl/forum/w,46,123368764,123368764,masz_sie_modlic_codziennie_bo_pojdziesz_do_piekla.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,46,129837636,129837636,Religia_w_1_klasie.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,46,129138054,129138054,Oswiadczenie_o_NIEuczeszczaniu_na_religie.html
                    na forach "dzieciowych" znajdziesz więcej opowieści o katechetach i siostrach uczących religii :-(
                    • phalena Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 10:27
                      Poczytam w wolnym czasie :) Doroto, chciałabym sprawdzić nie Ciebie, tylko Neptuna.
                      Rozpisał się tak i rozkrytykował, że zapewne wyśmienicie zna się na problemie, jest specjalistą, wie, o czym mówi, zna te sprawy, orientuje się, wobec tego niech nam powie, jakie zakazane idee można przemycać na lekcji religii. Pójście do piekła nie jest "zakazaną ideą", tylko artykułem wiary, chociaż pani od religii na pewno źle robi strasząc dziecko. Pewnie nie ma przygotowania pedagogicznego i nie powinna lekcji prowadzić, ale to co innego.
              • dorota.alex Re: zobaczcie ile kasy wydaje Polska na lekcje re 21.10.11, 08:51
                Człowieku, gdzie ty żyjesz??? Nic nie słyszałeś o problemach rodziców chcących posylać dzieci na etykę. Nie wiesz, że w 95% szkół w Polsce nie ma lekcji etyki. W Łomiankach etyka jest w JEDNEJ szkole! W Warszawie jest lepiej, ale na prowincji masz do wybory religię - i nic więcej! Poczytaj na forach dzieciowych narzekania rodziców na brak etyki i na to jak szkoły załatwiają ten problem, a potem dopiero mów o wyborze jakiego dokonują rodzice!
              • stefanprawo do 321art 21.10.11, 10:41
                Oczywiście jest nieobowiązkowa,ale jest to religia katolicka więc niejako narzuca się dzieciom religię o to że jest nieobowiązkowa to fikcja bowiem dzieci które nie chodzą na religię są gorze3j traktowane przez te które chodzą..Sponsorowanie przez Państwo miliardowymi dotacjami religii to nieporozumienie poza tym szkoła publiczna jest ŚWIECKA a miejsce religii jest w obiektach kultu religijnego a nie w szkołach publicznych. Poza tym katecheci katoliccy są opłacani również z podatków PRAWOSŁAWNYCH,KALWINÓW,PROTESTANTÓW,MUZŁUMANÓW,ŻYDÓW ORAZ ATEISTÓW więc nie jest to moim zdaniem uczciwe podejście.

Poza tym księża powinni płacić podatki dochodowe i prowadzić księgowość tak jak to czynią ZWYKLI obywatele ponieważ księża nie powinni stać ponad prawem dotyczącym innych obywateli nie powinni mieć innego prawa od nas skoro mieszkają,żyją i zarabiają w naszym kraju....chyba,że traktujemy ich jako przedstawicieli obcego Państwa czyli PAństwa Watykan ale wtedy powstałoby wrażenie że Polska może być krajem zależnym od Watykanu i preferencyjnie traktować obywateli tego kraju nawet względem swoich obywateli ...PRECZ Z RELIGIĄ W SZKOŁACH!!! TAK DLA PODATKÓW DOCHODOWYCH OD KSIĘŻY...
                • stefanprawo miejmy odwagę 21.10.11, 10:49
                  Trzeba mieć odwagę i powiedzieć wreszcie DOŚĆ RELIGII KATOLICKIEJ W SZKOŁACH PUBLICZNYCH ZA NASZE PIENIĄDZE!!!
                  Każdy ma prawo wolności wyboru i w instytucjach świeckich nie powinno być symboli religijnych i tyle! Religia katolicka w szkołach to narzucanie dzieciom,których światopogląd się dopiero kształtuje jednej opcji religijnej PRECZ Z ZAŚCIANKIEM
                  Niech prawdziwi katolicy płacą po prostu uczciwie podatki na rzecz kościoła zobaczymy wtedy ilu prawdziwych katolików w Polsce zostanie a ilu tak naprawdę jest ateistów i takich którzy chodzą do kościoła "bo tak wypada, bo wszyscy chodzą" Zakładam się że liczba katolików po wprowadzeniu podatku od katolików na rzecz ich kościoła SPADNIE DRASTYCZNIE o to by dowodziło że tak naprawdę wbrew pozorom katolicyzm Polaków może byc na pokaz jedynie.. i tak podejrzewam jest
                  moje postulaty:
                  1. Religia precz ze szkół publicznych
                  2. Podatki dla księży tak jak dla zwykłych ludzi
                  3. Religia precz z instytucji publicznych
                  4. Miejsce jakichkolwiek religii w obiektach kultu religijnego
                  5. PRECZ Z ZAŚCIANKIEM
                  • biedron44 Re: miejmy odwagę 25.10.11, 00:45
                    Stefanprawo napisał
                    1.Religia precz ze szkół publicznych
                    2. Podatki dla księży tak jak dla zwykłych ludzi
                    3. Religia precz z instytucji publicznych
                    4. Miejsce jakichkolwiek religii w obiektach kultu religijnego
                    5. PRECZ Z ZAŚCIANKIEM

A Ja się pytam DLACZEGO?!

Przecież żyjemy w demokratycznym państwie, rządzonym przez demokratycznie wybrany rząd i parlament jesteśmy państwem mlekiem i miodem płynącym, jesteśmy zieloną wyspą na czerwonej mapie kryzysu. I poparł bym nawet hasło „wolność równość braterstwo” gdyby nie drobny fakt że już to przerabialiśmy, kilka razy w dziejach świata. Każdy taki eksperyment kończył się rozlewem krwi. Dlatego należy wyciągać wnioski i starać się nie powielać starych błędów. Wszędzie tam gdzie człowiek zabiera się za urządzanie świata po swojemu i zgodnie z własnymi wyobrażeniami dochodzi do zbrodni na ludzkości.

Negowanie istnienia Boga nie dowodzi jeszcze tego że Jego nie ma. Jako katolik zostałem powołany do tego żeby głosić dobrą nowinę. Każdy w pewnym okresie swojego życia zadaje sobie pytanie- Poco żyje? Jaki jest cel jego życia? Do kont zmierza? I teraz w zależności od zasobu swojej wiedzy , oraz od znaków jakie otrzymuje od Boga ( Bóg objawia nam się w znakach) do chodzi do różnych wniosków i przemyśleń. Większość obywateli w Polsce przyjmuje Sakramenty Święte (chrzest, bierzmowanie, Najświętszy Sakrament, małżeństwo) i teraz co oni zrobią z tym darem to jest rzeczywiści ich sprawa i odpowiedzą przed Bogiem ze swoich czynów. Dlatego my dorośli mamy za zadanie przekazać młodemu pokoleniu spuściznę po naszych przodkach jaką otrzymaliśmy. Nikt na siłę nie chce wprowadzać państwa kościelnego, ale też nie możemy pozwolić na to żeby wmawiano dzieciom że religia jest ich prywatną sprawą, bo tak nie jest. Odbierając dziecku religie odbiera się mu połowę człowieczeństwa. Pozostawiamy skórzany worek na kości który do 65 lat jest użyteczny bo pracuje i można z niego z ciągać podatki a potem staje się obciążeniem dla budżetu państwa i najlepiej się go pozbyć. A gdzie miejsce na duszę i życie duchowe?

Dlatego pytam się jeszcze raz dlaczego?

Jesteś nie wierzącym chcesz być ubogim w duchu- to jest właśnie twoja prywatna sprawa ale nie zubażaj innych przez swoją nie wiedzę i ignorancję.
                    • stefanprawo Re: miejmy odwagę 25.10.11, 10:28
                      No właśnie nie każdy jest prawdziwym katolikiem....dlatego nie katolicy mają prawo do wolności osobistej poprzez mieszkanie w Państwie świeckim i suwerennym bez narzucania wiary poprzez umieszczanie jej symboli w miejscach publicznych czyli: sejmie,szkołach,urzędach etc.
                      Dochodzi jeszcze kwestia uprzywilejowania hierarchów kościelnych pod względem podatków...
                      Dość z tym chcę żeby księża a szczególnie wyżsi duchowni płacili po prostu takie same podatki jak ja czy my...Chcę żeby duchowni płacili podatki od sprowadzanych z zagranicy samochodów,chcę żeby płacili dochodowy podatek i prowadzili księgowość tak jak każdy normalny Polak....Czy to za wiele?Chcę równości w traktowaniu obywateli Polski i to wszystko
                      Chcę równości dla katolików,ateistów,prawosławnych etc...
                      • neptun6666 Re: miejmy odwagę 25.10.11, 19:42
                        stefanprawo napisał:

> No właśnie nie każdy jest prawdziwym katolikiem....dlatego nie katolicy mają pr
                        > awo do wolności osobistej poprzez mieszkanie w Państwie świeckim i suwerennym b
                        > ez narzucania wiary poprzez umieszczanie jej symboli w miejscach publicznych cz
                        > yli: sejmie,szkołach,urzędach etc.
                        > Dochodzi jeszcze kwestia uprzywilejowania hierarchów kościelnych pod względem p
                        > odatków...
                        > Dość z tym chcę żeby księża a szczególnie wyżsi duchowni płacili po prostu taki
                        > e same podatki jak ja czy my...Chcę żeby duchowni płacili podatki od sprowadzan
                        > ych z zagranicy samochodów,chcę żeby płacili dochodowy podatek i prowadzili ksi
                        > ęgowość tak jak każdy normalny Polak....Czy to za wiele?Chcę równości w traktow
                        > aniu obywateli Polski i to wszystko
                        > Chcę równości dla katolików,ateistów,prawosławnych etc...

Jak bym słyszał Wałęsę/<< Nie chcem , ale muszem>> . Ta ,,rewolucja,,
                        nadejdzie wraz z młodym pokoleniem. Dla nas to może być jedynie koncert Zyczeń i zażaleń. Zaraz ci pseudo KK wytkną że na ,Krzyżaków,, szliśmy z pieśnią religijną na ustach i KK to się należy jak ............ .
                        Zresztą ostatnie Państwo wyznaniowe w Europie XX wieku to była Hiszpania za czasów Franco. Tam się skończyło , u nas pewnie za jakieś 20 lat - Państwo też rozdzieli się z klerem.
                        • biedron44 Re: miejmy odwagę 25.10.11, 23:11
                          Stefanoprawo- powinieneś być szczęśliwy prawie wszystkie twoje zachciewajki są spełnione. Przecież żyjemy w Państwie świeckim i suwerennym (oczywiście jeżeli nie bierzemy pod uwagę podporządkowanie się Brukseli) w większości urzędów i budynkach użyteczności publicznej nie ma symboli religijnych, księża również płacą podatki i wcale nie są uprzywilejowani ( poniżej zamieszczam artykuł który wyjaśnia tę kwestię. Wydaje mi się że masz rzeczywiście problem lecz nie z księżmi, osobami wierzącymi, czy z symboliką religijną lecz ze sobą samym, niestety nie jestem psychologiem i nie udzielę Ci rady jak się wyzwolić z pod obsesyjnego strachu przed osobami wierzącymi. Ludzie boją się różnych rzeczy: pająków, węży, małych pomieszczeń itp. ale nie podawaj się więcej rozmawiaj z katolikami i księżmi a może zobaczysz że z zagrożenie demokracji przychodzi zupełnie z innej strony.

Czy kościół i księża płacą podatki?
                          Ks. Janusz Gręźlikowski
                          Jeżeli chodzi o podatek dochodowy, to odnosił się on do zasadniczej większości osób duchownych. Na podstawie kolejnych dekretów i ustaw, które uchyliła wspomniana ustawa z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, duchowni byli zobowiązani do prowadzenia ksiąg podatkowych, które w dość dowolny sposób uznawane były za dowód w procesie ustalania podstawy opodatkowania. Krótki okres poprawy stosunków państwo – Kościół po październiku 1956 r. dał możliwość ustalenia odmiennego sposobu opodatkowania duchownych, mianowicie wprowadzono ryczałtowy sposób ustalania wysokości dochodów, w zależności od liczby mieszkańców parafii i jej położenia. Okólnikiem ministra finansów z 25 lutego 1959 r. podatek ten znacznie podniesiono i w takiej formie przetrwał on do 9 kwietnia 1982 r. (Dz. U. z 1982 r., nr 12, poz. 96) i 20 grudnia 1991 r. (Dz. U. 1991 r., nr 124, poz. 552). Na mocy tych rozporządzeń wyznaczano osobie duchownej już nie przewidywaną wysokość dochodu, ale kwotową, kwartalną wysokość podatku, zależną od funkcji duchownego, liczby mieszkańców parafii (nie wiernych) i jej położenia.
                          Opodatkowanie duchownych uzyskało swoją konkretną podstawę ustawową dopiero na mocy ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku duchownych od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 1998 r., nr 144, poz. 930). Ustawa ta reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą, a także przez osoby duchowne. Dotyczy ona zatem zryczałtowanego podatku dochodowego w formie ryczałtu dochodowego od przychodów ewidencjonowanych, karty podatkowej i zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów osób duchownych. Wpływy z tych podatków, oprócz karty podatkowej, stanowią dochód budżetu państwa. Źródło dochodu zostało określone analogicznie jak we wcześniej obowiązujących rozporządzeniach – są to przychody z opłat otrzymywanych w związku z pełnionymi funkcjami o charakterze duszpasterskim. Kwartalne stawki ryczałtu zamieszczone są w załącznikach do ustawy (nr 5 i 6) i stosuje się je odpowiednio do osób duchownych innych wyznań, którzy sprawują porównywalne funkcje. Podobnie jak to miało miejsce w rozporządzeniach, przewidziano stawki ryczałtu dla duchownych kierujących parafią i wikariuszy, w zależności od wielkości parafii (liczy się ilość mieszkańców) i miejsca zamieszkania. Wysokość ryczałtu ustalana jest odrębnie na każdy rok podatkowy przez właściwy według miejsca wykonywania funkcji o charakterze duszpasterskim urząd skarbowy. Opłacanie ryczałtu pozostaje jedną z możliwości regulowania obowiązku podatkowego przez osoby duchowne. Mogą one zrzec się opodatkowania w tej formie i opłacać podatek dochodowy na ogólnych zasadach, prowadząc księgę przychodów i rozchodów.
                          Jak z powyższego wynika, zarówno Kościół, jak i osoby duchowne, płacą podatki i uczestniczą we wspomaganiu budżetu państwa, na miarę swoich dochodów. Tradycyjnie Kościół katolicki oraz inne kościoły i związki wyznaniowe, a także osoby duchowne, utrzymują się z ofiar składanych przez wiernych. Dzieje się to w sposób wymykający się uregulowaniom prawnym. Mimo tego opodatkowanie kościelnych instytucji i osób prawnych, jak i osób duchownych jest uregulowane prawnie w sposób czytelny i przejrzysty. Twierdzenie zaś, że Kościół i duchowni nie płacą podatków, a tylko korzystają z ulg i zwolnień podatkowych, w świetle przytoczonych wyżej przepisów prawa, nie wytrzymuje krytyki. Ulgi i zwolnienia podatkowe względem Kościoła i jego instytucji zamieszczone w regulacjach prawnych mają przede wszystkim na celu wspieranie Kościoła w prowadzeniu przez niego różnych dzieł religijnych, charytatywno-opiekuńczych, oświatowych i wychowawczych, które służą dobru człowieka.
                          • stefanprawo Re: miejmy odwagę 26.10.11, 10:39
                            1. narzucanie wolnym ludziom jednej religii poprzez uczenie jej na koszty podatnika ( koszt ponad 1mld złotych z budżetu Państwa!!!) jest dyskryminacją innych religii, bo jest to kształtowanie umysłu dziecka w jednym kierunku. Jeżeli chcecie religii w szkołach to niech nauczana będzie nauka o wszystkich religiach a nie tylko o katolickiej...Dlaczego ateista lub prawosławny lub protestant ma płacic w swoich podatkach na nauczanie religii katolickiej?
                            2.ludzie dają kasę "co łaska" na tacę,dają za ślub,dają za chrzciny itd itp to są w skali kraju olbrzymie pieniądze poza kontrolą Państwa jest to ZYSK kościoła więc kościół od przychodów powinien płacić podatki tak jak każdy Polak
                            3.księża od zarobków czyli swoich pensji oraz emerytur powinni płacić podatek tak jak zwykły człowiek
                            4.dlaczego sprowadzając samochody z zagranicy księża i osoby duchowne nie płacą podatków..po co zagraniczne samochody duchowieństwu? po co i skąd niektórzy duchowni jeżdżą drogimi zachodnimi samochodami....a jeżeli już to niech odprowadzają od tego luksusu podatki jak każdy normalny człowiek
                            5.symbole religii katolickiej nie mogą wisieć w budynkach administracji publicznej świeckiego Państwa ponieważ to obraża wyznawców innych religii. Jeżeli już wiszą to winny wisieć atrybuty WSZYSTKICH RELIGII wyznawanych w Polsce chociaż jest to kontrowersyjne bo ateiści mogą sobie tego nie życzyć. Miejsce symboli religijnych jest w obiektach kultu religijnego lub w mieszkaniach prywatnych gdzie każdy może sobie wieszać co chce a nie w budynkach publicznie dostępnych...
                            6. Wyjaśnić skandale z działalności KOMISJI MAJĄTKOWEJ!!!
                            Takie jest moje zdanie chcę tylko równouprawnienia obywateli w końcu żyjemy w Państwie demokratycznym

STEFANPRAWO
                            • stefanprawo Stefanprawo ma odwagę 26.10.11, 10:41
                              Jestem odważny i charyzmatyczny może trochę kontrowersyjny,ale przebojowy i o tym wiecie...
                              Tropię dziury jestem przeciw zadłużaniu gminy i przeciw socjalizmowi i komunizmowi, jak coś mi się nie podoba to mam odwagę o tym powiedzieć
                              • tabit Re: Stefanprawo ma odwagę 26.10.11, 11:49
                                zupełnie jak Kononowicz
                                • stefanprawo Re: Stefanprawo ma odwagę 26.10.11, 18:47
                                  hehehe nie możesz mnie obrazić,nie masz argumentów...i nie możesz zbagatelizować realnego problemu....buahahahhahhah
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka