Dodaj do ulubionych

Dzień Edukacji Narodowej

19.10.11, 18:37
Jakoś zupełnie w tym roku zapomniałem o Święcie Nauczycieli. Zacząłem przeglądac stronę www. lomianki, ale tam nie ma żadnych informacji. Czyżby nadzorujący oświatę wicek Piotruś przysnął? W powiecie uroczystości odbyły się 12 października. Może lokalna propaganda zaczyna kulec? Czy ktoś coś wie na ten temat?
POzdrowienia.
Obserwuj wątek
    • i_like_lomianki Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 18:39
      na dobry początek
      www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=704
      • jwc3 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 20:18
        Mnie chodziło nie o życzenia, ale o spotkanie z nauczycielami, takie jak odbywało się co roku. Zawsze były życzenia, nagrody, miłe spotkanie, poczęstunek. Chyba to nauczycielom się należy za ich ciężką pracę.
        POzdrowienia.
        • neptun6666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 20:23
          jwc3 napisał:

> Mnie chodziło nie o życzenia, ale o spotkanie z nauczycielami, takie jak odbywa
          > ło się co roku. Zawsze były życzenia, nagrody, miłe spotkanie, poczęstunek. Chy
          > ba to nauczycielom się należy za ich ciężką pracę.
          > POzdrowienia.

-rąsia-goździk-klapa-buzi, klapa-goździk rąsia-buzi itd, itp.
          Najważniejsze że uczniowie pamiętają. No chyba że brakuje ci goździka i rajstop.
    • ftalowa Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 21:47
      jwc3 napisał:

> Jakoś zupełnie w tym roku zapomniałem o Święcie Nauczycieli. Zacząłem przegląda
      > c stronę www. lomianki, ale tam nie ma żadnych informacji. Czyżby nadzorujący o
      > światę wicek Piotruś przysnął? W powiecie uroczystości odbyły się 12 październi
      > ka. Może lokalna propaganda zaczyna kulec? Czy ktoś coś wie na ten temat?
      > POzdrowienia.
      O jaiej ciężkiej pracy do jasnej anielki mówisz? Dwa miesiące wakacji, zresztą płatntych, plus płatne przerwy świąteczne itp. Też płatne. Pieniądze może nie za wielkie, ale dla kogoś wartego uwagi porównywalne lub większe niż średnia krajowa. A wszystko to za kilkanaście godzin pracy tygodniowo.
      Dziewczyny które do mnie dzwonią kilka razy w tygodniu oferując mi różne usługi lub produkty przez telefon nagadają się nieporównanie więcej. Do tego muszą wysłuchiwać różnych nawiedzonych idiotów i nie mają prawa się zdrenerwować ani podnieść głosu. Praca teleankieterek jest o kilka klas gorsza niż nauczycieli, a zarabiają o wiele mniej. Nie mają 2 miesięcy płatnego urlopu, nie mają karty nauczyciela, w każdej chwili można je wywalić z roboty bez podania przyczyn.
      Czym one się różnią od nauczyciela? Zdierają swoje gardła o wiele więcej niż nauczyciel. I bardzo często mają o wiele większą wiedzę.
      Najwyższy czas zrezygnować ze stawiania nauczycieli na piedestale. To tacy sami ludzie jak my wszyscy, tyle że mają o wiele więcej uprawnień i przywilejów. Pytanie tylko, czy na to zasługują.
      • esscort Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 21:56
        No, a sprzątaczki mają jeszcze cięższą pracę niż telemarketerki :)
        Naprawdę uważasz, że praca nauczycielki niczym sie nie różni od telemarketerki? No to czemu pracuja jako telemarketerki? Niech idą uczyć do szkoły ;)
        • neptun666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 22:14
          W naszej gminie co roku odbywało się spotkanie władz z kadrą nauczycielską gdzie nauczyciele odbierali nagrody i wyróżnienia na spotkaniach bywało wtedy około 80 osób, było miło i sympatycznie.
          W tym roku musiało być inaczej jak wszystko od wyborów, gdy do władzy dorwali się ludzie którzy o szacunku dla nauczycieli zapomnieli.
          Spotkanie a jakże odbyło się w piątek o godz.17.00 w ICDS tyle że na to spotkanie zapomniano zaprosić nauczycieli więc obecni byli tylko Ci którzy dostali nagrody 20 osób, jak na sześć szkół w gminie to rzeczywiście tłum.
          Dlaczego tak się stało może nam to wyjaśni ktoś za to odpowiedzialny?
          • drabbu Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 22:18
            Od czasu do czasu spotykam swoją Panią, która uczyła mnie czytać i pisać w I klasie.
            Dawno to było, a nauczyła całkiem skutecznie. Do dziś umiem :)
          • neptun6666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 22:42
            neptun666 napisał:

> W naszej gminie co roku odbywało się spotkanie władz z kadrą nauczycielską gdzi
            > e nauczyciele odbierali nagrody i wyróżnienia na spotkaniach bywało wtedy około
            > 80 osób, było miło i sympatycznie.
            > W tym roku musiało być inaczej jak wszystko od wyborów, gdy do władzy dorwali s
            > ię ludzie którzy o szacunku dla nauczycieli zapomnieli.
            > Spotkanie a jakże odbyło się w piątek o godz.17.00 w ICDS tyle że na to spotkan
            > ie zapomniano zaprosić nauczycieli więc obecni byli tylko Ci którzy dostali nag
            > rody 20 osób, jak na sześć szkół w gminie to rzeczywiście tłum.
            > Dlaczego tak się stało może nam to wyjaśni ktoś za to odpowiedzialny?

E, tam .Co było w zeszłym roku nie pamiętasz jak Wiesiek obraził się na nauczycieli z Dziekanowa Leśnego. Oj oryginał nie buduj <<LEGENDY.>> ,pięknego i mądrego Pszczelarza.
        • ftalowa Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 22:29
          Esscorcie, to nie w tym rzecz że praca teleankietreki lest czięższa czy lżejsza.
          Nauczyciel to zawód jak każdy inny. I nie ma żadnego powodu by go gloryfikować. Owszem, można mieć szacunek do Pani która nauczyła Cię czytać i pisać, ale to zawód jak każdy inny. Niesie ze sobą trudności, ale niesie też profity. Natomiast wiele zawodów wymagających tych samych poświęceń nie ma tych profitów. Jednym z takich jest teleankieterka. Gada przez 8 godzin do durniów tłumacząc im sprawy proste, a oni i tak często nie rozumieją. I jest to praca przez 40 godzin w tygodniu a nie kilkanaście, do tego bez bonusów w postaci płatnych wakacji, ferii i przew świątecznych. W związku z tym gloryfikowanie zawodu nauczyciela w obecnych czasach jest czystym nadużyciem i wykorzystywaniem praw nabytych zwyczajowo.
          W świetle obecych czasów nabytych zupełnie bezpodstawnie.
          Jasne, czy mam się dalej produkować?
          • neptun6666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 22:47
            ftalowa napisała:

> Esscorcie, to nie w tym rzecz że praca teleankietreki lest czięższa czy lżejsza
            > .
            > Nauczyciel to zawód jak każdy inny. I nie ma żadnego powodu by go gloryfikować.
            > Owszem, można mieć szacunek do Pani która nauczyła Cię czytać i pisać, ale to
            > zawód jak każdy inny. Niesie ze sobą trudności, ale niesie też profity. Natomia
            > st wiele zawodów wymagających tych samych poświęceń nie ma tych profitów. Jedny
            > m z takich jest teleankieterka. Gada przez 8 godzin do durniów tłumacząc im spr
            > awy proste, a oni i tak często nie rozumieją. I jest to praca przez 40 godzin w
            > tygodniu a nie kilkanaście, do tego bez bonusów w postaci płatnych wakacji, fe
            > rii i przew świątecznych. W związku z tym gloryfikowanie zawodu nauczyciela w o
            > becnych czasach jest czystym nadużyciem i wykorzystywaniem praw nabytych zwycza
            > jowo.
            > W świetle obecych czasów nabytych zupełnie bezpodstawnie.
            > Jasne, czy mam się dalej produkować?

Produkuj się dalej. Ess ma rację . Szkoły czekają na teleankieterów.
            No i te wakacje. Poza tym stań po drugiej stronie i zobacz kto jest gorszy czy pustogłowcy którym ankieterzy wciskają kit, czy może przemądrzałe mamy które pozjadały wszystkie mądrości. Nauczycielem trzeba się urodzić i to lubić, teleankieterem już trochę mniej.
          • esscort Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 23:50
            ftalowa napisała: Nauczyciel to zawód jak każdy inny. I nie ma żadnego powodu by go gloryfikować.

A czy ja mówię, że trzeba gloryfikować? Nauczyciel to po prostu ważny zawód, bo nauczyciele uczą i wychowują nasze dzieci.. Ja nie mowię, że wszyscy nauczyciele są świetni (bo nie są). Ale właśnie ze względu na wagę tego zawodu powinno się dbać o to, by nauczyciele byli na wysokim poziomie. Nie wiem, czy burmistzr powinien się spotykać z nauczycielami z okazji dnia edukacji, ale skoro to ważny zawód, skoro spotyka się z innymi grupami zawodowymi (a przecież się spotyka), to co mu zależy? Prowadzenie szkół to jedno z podstawowych i najważniejszych zadań samorządu.
            A co ty z tą telemarketerką? Co to znaczy, ze dzwoni do durnych ludzi? Wydaje mi się, że dzwoni do róznych ludz. I to raczej ona próbuje im wcisnąć coś czego oni nie potrzebują (w przeciwieństwie do nauczycieli). A jesli tak telemarketece źle a nauczycielce dobrze, to niech ta mądra telemarketrka zdobędzie jakieś wykształcenie i zajie się jakąś sensowniejszą pracą. naprawdę świat sobie bez telemarketerek znakomicie poradzi. To jeden z zawodów zupełnie niepotrzebnych
        • kocham-kocham Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 23:36
          Praca nauczycielki znacząco rożni się od telemarketerki, tak jak praca szambiarza znacząco różni się od pracy striptiserki. Czy wynika z tego, że szambiarz zasługuje na nagrody gminne z okazji dnia szambiarza ? Niech zostanie striptiserką ;)
    • obserwatorka1947 Re: Dzień Edukacji Narodowej 19.10.11, 23:58
      P.Vicek Piotruś przysnął.Podobno nie było p.sekretarz i nikt jemu nie przypomniał o dniu nauczyciela.
      • lomek2 Re: Dzień Edukacji Narodowej 20.10.11, 20:08
        Z tego co mi wiadomo, nikt nie przysnął, impreza się normalnie odbyła. A nauczycieli było tylu ilu chciało przyjść, bo to nie jest impreza na którą nauczyciele czekają, tylko coś na kształt wrzodu na tyłku. Zarówno organizatora jak i gości.
        W Dziekanowie Leśnym podobno odpracowują dzień nauczyciela. W związku z tym jestem przekonany, że nauczyciele są niezmiernie szczęśliwi, że z powodu "ich święta" muszą dodatkowo iść w sobotę do pracy.
        Ale dobrze im tak... opie...czom zarabiającym kupę forsy za 18 godzin w tygodniu + 2,5 miesiąca urlopu, darmowe wycieczki, i w ogóle... ;)
        • neptun6666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 20.10.11, 20:15
          lomek2 napisał:

> Z tego co mi wiadomo, nikt nie przysnął, impreza się normalnie odbyła. A nauczy
          > cieli było tylu ilu chciało przyjść, bo to nie jest impreza na którą nauczyciel
          > e czekają, tylko coś na kształt wrzodu na tyłku. Zarówno organizatora jak i goś
          > ci.
          > W Dziekanowie Leśnym podobno odpracowują dzień nauczyciela. W związku z tym jes
          > tem przekonany, że nauczyciele są niezmiernie szczęśliwi, że z powodu "ich świę
          > ta" muszą dodatkowo iść w sobotę do pracy.
          > Ale dobrze im tak... opie...czom zarabiającym kupę forsy za 18 godzin w tygodni
          > u + 2,5 miesiąca urlopu, darmowe wycieczki, i w ogóle... ;)
          >

Plus do tego studia podyplomowe ,plus do tego przygotowanie do zajęć plus do tych 18 godzin sprawdzanie klasówek , plus wychowawstwo, plus spotkanie .wywiadówki z rodzicami plus do tego dyżury , plus wycieczki na których nauczyciel pilnuje dzień i noc . I z tych 18 godzin tygodniowo robi się 40 godzin z okienkami . Czyli praca od 8 czasem do 18. Oj lomek ,lomek z boczku to lepiej być telemarketerem.
          • lomek2 Re: Dzień Edukacji Narodowej 20.10.11, 22:59
            Oj neptun, neptun. Ja pochodzę z "nauczycielskiej rodziny", nie musisz mi tłumaczyć. Nie wyczułeś żartu?
            Trzeba być nie wiem jakim jełopem żeby nie pojmować, że nauczyciel to NIE JEST taki zawód jak wszystkie. Sprzątaczka, inżynier, kierowca, dyrektor, sprzedawca, producent kiełbasy - to są zwykłe zawody. Nauczyciel ma nieprawdopodobnie odpowiedzialną rolę. Ma potężny wpływ na kształt przyszłego pokolenia. Czyli przyszłość społeczeństwa, narodu, państwa i świata. Jaka szkoda że tak wielu nauczycieli nie dorosło do tej roli. No ale niestety, jest to polityka ostatnich co najmniej 20 lat rządów wszystkich bez wyjątku opcji politycznych za lekkim wyjątkiem ostatniej, że flekowały nauczycieli i sprowadzając ten zawód do nizin zarobkowych doprowadziły do pojawienia się w nauczycielstwie wielu przypadkowych ludzi. Ktoś kto sam miał w szkole ledwie 4 (według poprzedniej skali) a często nawet tego nie, NIGDY nie powinien zostać nauczycielem. A jak jest, wszyscy wiemy. Ile jest wśród nauczycieli głupawych dziewczątek po zadupiastych szkołach pedagogicznych, douczonych przedszkolanek albo innych przypadkowych ludzi z dorobionymi uprawnieniami, którzy już jako nauczyciele pozują na wszystkowiedzących i wymagających ponad normę, lecząc swoje kompleksy z przeszłości.

W całym cywilizowanym świecie nauczyciel to nobilitowany zawód. I WYJĄTKOWO DOBRZE płatny. Ale jak zwykle u nas jest inaczej. I dlatego jesteśmy w Europie przede wszystkim robolami.
            Całą nadzieja że stopniowo wprowadzane reformy które zapewne skończą się zlikwidowaniem Karty Nauczyciela i przyjęciem wzorów zachodnich (nauczyciel pracuje TYLKO w szkole, jak każdy urzędnik 8 godzin dziennie) oraz stopniowym wyeliminowaniem miernot z zawodu wraz z jednoczesnym podniesieniem pensum pozostałym.
            • neptun6666 Re: Dzień Edukacji Narodowej 21.10.11, 07:46
              lomek2 napisał:

> Oj neptun, neptun. Ja pochodzę z "nauczycielskiej rodziny", nie musisz mi tłuma
              > czyć. Nie wyczułeś żartu?
              > Trzeba być nie wiem jakim jełopem żeby nie pojmować, że nauczyciel to NIE JEST
              > taki zawód jak wszystkie. Sprzątaczka, inżynier, kierowca, dyrektor, sprzedawca
              > , producent kiełbasy - to są zwykłe zawody. Nauczyciel ma nieprawdopodobnie odp
              > owiedzialną rolę. Ma potężny wpływ na kształt przyszłego pokolenia. Czyli przys
              > złość społeczeństwa, narodu, państwa i świata. Jaka szkoda że tak wielu nauczyc
              > ieli nie dorosło do tej roli. No ale niestety, jest to polityka ostatnich co na
              > jmniej 20 lat rządów wszystkich bez wyjątku opcji politycznych za lekkim wyjątk
              > iem ostatniej, że flekowały nauczycieli i sprowadzając ten zawód do nizin zarob
              > kowych doprowadziły do pojawienia się w nauczycielstwie wielu przypadkowych lud
              > zi. Ktoś kto sam miał w szkole ledwie 4 (według poprzedniej skali) a często naw
              > et tego nie, NIGDY nie powinien zostać nauczycielem. A jak jest, wszyscy wiemy.
              > Ile jest wśród nauczycieli głupawych dziewczątek po zadupiastych szkołach peda
              > gogicznych, douczonych przedszkolanek albo innych przypadkowych ludzi z dorobi
              >
              No tak , teraz rozumiem co miałeś na myśli. Faktem jest że w poprzednim poście byłeś aż nazbyt skromny ,nazywając się <<jełopem>> , całkiem dobrze ci to wyszło, poza samokrytyczną oceną. Ale to tak, sobie nadmieniłem. Czasami trudno zrozumieć własny dowcip ,lomku2.
              >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka