Dodaj do ulubionych

Zmiana trasy Ł-BIS

14.07.12, 12:37
Witam, szczytem bezczelności jest pisanie, iż zgodnie z sugestiami pasażerów zostanie skrócona trasa jazdy Ł-BIS. Czyli domyślam się, że wszyscy którzy chcą dojechać do szpitala Bielańskiego, bądź młodzież do szkół na Bielanach i Żoliborzu, wnioskowali o skrócenie trasy jazdy. Myślę, że sugestią pasażerów było zwiększenie ilości kursów na godzinę (w chwili obecnej max 2 autobusy na godzinę, ostatni przed 22), a nie skrócenie trasy. Jedyną korzyścią płynącą z tej zmiany jest zaoszczędzenie kasy przez zarząd komunikacji miejskiej, bo domyślam się, że cena biletu nie zmniejszy się
. Proszę osoby zgadzające się z moja opinią o wpisywanie swoich sugestii w tym temacie. Może zarząd komunikacji miejskiej i tym razem weźmie je pod uwagę. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • brycezion Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 14:15
      Skrócenie trasy części autobusów i skierowanie ich do Huty było planowane od dawna.
      W poprzedniej kadencji na zlecenie UM firma z Poznania przeprowadziła badania KMŁ i podała, że skrócenie trasy tylko 1 linii do Huty da oszczędności roczne przeszło 0,5 mln zł.
      Prezes KMŁ obiecał, że nastąpi to po zakończeniu budowy mostu Północnego.
      Również na forum były już parę razy dyskusje na ten temat, że absurdem jest utrzymywanie trasy autobusów do połowy Żoliborza, skoro pod bokiem mamy metro.
      • trewal Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 15:09
        brycezion napisał:

> Skrócenie trasy części autobusów i skierowanie ich do Huty było planowane od da
        > wna.
        > W poprzedniej kadencji na zlecenie UM firma z Poznania przeprowadziła badania K
        > MŁ i podała, że skrócenie trasy tylko 1 linii do Huty da oszczędności roczne pr
        > zeszło 0,5 mln zł.
        > Prezes KMŁ obiecał, że nastąpi to po zakończeniu budowy mostu Północnego.
        > Również na forum były już parę razy dyskusje na ten temat, że absurdem jest utr
        > zymywanie trasy autobusów do połowy Żoliborza, skoro pod bokiem mamy metro.

Więc mam pytanie, komu da to oszczędności bo chyba nie pasażerowi, który musi zapłacić za bilet łomiankowski i warszawski. Dla mnie rozwiązaniem było by zmniejszenie ilości kusrów linni Ł która kursuje prawie co 5 min. Więc dlaczego akurat zajęto się linnią Ł-BIS, która kursuje co 45 min?
        • brycezion Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 16:17
          Oszczędności będzie miała KMŁ i pośrednio wszyscy mieszkańcy, bo UM dopłaca do KMŁ z naszych podatków.

Esscorta trudno nazwać młodzieniaszkiem, bo chyba zbliża się do wieku emerytalnego. No ale jest zawsze młody duchem.
          • brycezion Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 16:22
            A dlaczego Ł musi kursować co 5 min aż do Marymontu ? To jest dobre pytanie do prezesa KMŁ.
            Wygląda na to, że rozwiązano problem połowicznie.
            • siemasz.1 Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 18:58
              brycezion napisał: > A dlaczego Ł musi kursować co 5 min aż do Marymontu ?

"Normalna" linia Ł wcale nie jeździ co 5 minut. Kursuje mniej więcej co 9 minut. Uwadze polecam rozkłady jazdy na stronie KMŁ. Przy tej częstotliwości niektóre kursy, zwłaszcza poranne, są bardzo obłożone.
          • esscort Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 23:26
            brycezion napisał: >
            > Esscorta trudno nazwać młodzieniaszkiem, bo chyba zbliża się do wieku emerytaln
            > ego. No ale jest zawsze młody duchem.

Może i się zbliżam, ale nie wybieram sie na emeryturę i nawet napisałem do premiera list, żeby sobie wziął moją emeryturę i wsadził sobie ją nie powiem gdzie
    • esscort Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 14:24
      Sprawa trasy ełki nie jest jednoznaczna. Tu na forum tez były dyskusje. Obie opcje mają zagorzałych zwolenników i zagorzałych przeciwników. No i rozumiem (może się mylę), że tylko Ł-Bis będzie do metra, czyli zmiana trasy jest jakimś kompromisem między jednym rozwiązaniem a drugim.
      Skrócenie trasy chyba sprzyja zwiększeniu liczby kursów ;)
      Argument z dojazdem do szpitala jest trochę poniżej pasa. Łomianki chyba nie są jakimś zagłębiem lekarzy i pielęgniarek pracujących w szpitalu bielańskim ani też miejscowością pozbawioną możliwości pójścia do lekarza na miejscu. Jasne, że czasem trzeba pojechać do szpitala, ale to jest tylko jedno z wielu miejsc, do których sie czasem jeździ. Argument z dojazdem do szkół jest znacznie lepszy, bo młodzież ucząca się jest chyba dosyć duża grupą pasażerów. No to należałoby zadbać, by w godzinach "szkolnych" były dobre połączenia z Żoliborzem.
      Chyba nie ma jednego idealnego rozwiązania. Ale nie mówmy jednak, że zmian trasy ełki jest całkowicie pozbawiona racjonalności czy też przeprowadzona całkowicie wbrew mieszkańcom.
      Do sondy powyżej powinno się dodać opcję: nie mam zdania

• trewal Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 15:06
        esscort napisał:

> Do sondy powyżej powinno się dodać opcję: nie mam zdania

Uważam, że jak ktoś nie ma zdania, nie ma też potrzeby żeby się wypowiadał. Bo znaczy to, że temat jest mu obojętny.

Zapewne z racji młodego wieku nie masz potrzeby odwiedzania specjalistów w szpitalu, których w Łomiankach na dzień dzisiejszy jest brak.

• esscort Re: Zmiana trasy Ł-BIS 15.07.12, 00:08
          trewal napisał(a):
          > Uważam, że jak ktoś nie ma zdania, nie ma też potrzeby żeby się wypowiadał. Bo
          > znaczy to, że temat jest mu obojętny.

Niby tak, ale może powiedzieć, że jest mu obojętny

• nasze.lomianki Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 19:53
      Ja akurat jestem zadowolny. Żoliborz to nie jedyne miejsce w które muszą dojechać użytkownicy BiS-ki. Dojazd do Młocin daje większą paletę możliwości przejazdu w każde miejsce Warszawy.
      Masz tramwaje, autobusy, metro, cały węzeł komunikacyjny.
      Nie ma co płakać musisz pojechać na Młociny, samemu zobaczyć że jest to wręcz mistrzowskie posunięcie KMŁ.
      • brycezion Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 20:34
        Że część autobusów skierowano do Huty - to bardzo dobrze. Pytanie - czy nie za mało.
        • 321art Re: Zmiana trasy Ł-BIS 14.07.12, 22:18
          Nie korzystam z usług KMŁ, więc nie mam wyrobionego zdania na temat zmian zachodzących w kursowaniu autobusów, jednakże często zdarza się że muszę odbierać członków rodziny z pod metra Młociny z przyczyny takiej że ostatni autobus odjeżdża tuż po 23 i niestety dla niektórych to zbyt wcześnie, warto może by rozważyć możliwość odjazdu ostatniego autobusu przed 24 . Być może okazało by się że jest to ułatwienia dla sporego gro mieszkańców, zarazem zachęta do nie korzystania z prywatnych aut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka