Dodaj do ulubionych

Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego?

21.09.12, 13:57
Tak sobie myślę - dużo się ostatnio dzieje. Stąd moje pytanie - które z trwających lub właśnie zakończonych inwestycji zostały zainicjowane przez obecną władzę? I oczekuję poważnych odpowiedzi. Ciekawi mnie, za co de facto są odpowiedzialni, a co dostali w spadku.
Obserwuj wątek
    • i_bella Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 14:40
      sądzisz, że to ma znaczenie? Mieszkańcy będą (o ile) pamiętać, że to za Dąbrowskiego dużo się działo. Ja na rurę czekałam w Łomiankach 12 lat (o zgrozo!), trochę jej pomogłam, no ale mimo wszystko, to za Dąbrowskiego kładą rurę.
      Pędząc wiaduktem mijam info, że w Auchan będzie 100 sklepów. Ja pamiętam, co to znaczy, jeździć po południu po kapcie do szkoły (bo właśnie dziura się zrobiła duża) do Warszawy, bo po 18 wszystko tu już zamknięte. I chwaliłam bliskość Arkadii, padając na pysk ze zmęczenia w trakcie tychże zakupow po całym dniu pracy. Dlatego cieszę się, że w końcu, za Dąbrowskiego inicjatywa jest realizowana, więcej, ma się ku końcowi, a ja po plastelinę na przysłowiowe jutro wyskoczę szybko i w 15 minut załatwię. I nie chodzi mi tu w ogóle o zakupy w Auchan i śledzenie promocji. W tym ponoć i tak Lidl, czy tez inna Biedronka, są najlepsze ;)

Włożyłam kij w mrowisko? czy nie? ;)
      • l-dam Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 14:51
        Trochę tak. Bo to trochę bez sensu.
        P. Burmistrz tylko podpisuje się pod tym. Już nawet czytałam na forum, ze wiadukt to zasługa Łomianek. Żałosne
      • drabbu Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 15:17
        i_bella napisała:> Ja pamiętam, co to znaczy ...

O, po plastelinę możesz spokojnie wyskoczyć do Marcpolu, który powstał znacznie wcześniej niż burmistrz Dąbrowski, albo do któregoś ze sklepików papierniczych już teraz, wcale nie czekając na Auchana. Też będzie szybko, a nawet bardziej. Pamiętam, jak w soboty w sklepie zajętym teraz przez Kerfura tylko po koszyk czekało się godzinę, a potem do kasy - drugie tyle. Mimo to, poprawy handlu nie wiązałbym z burmistrzami, nawet tymi "pierwszymi w historii Łomianek" :)
        • i_bella Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 15:28
          teraz tak, choć przyjemny papierniczy sklep na Warszawskiej nie pracuje do nocy ;)
          Po nastu juz latach mieszkania tu wiem wiele i jestem dobrze zorganizowana. Nie oznacza to jednak, że tyle samo wiedzą nowi mieszkańcy Łomianek.
          handlu nie wiążę, ale rurę kładą, aż miło patrzeć :) własnie kawkę panom zaniosłam
      • esscort Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 15:33
        To ja mam trochę inaczej - burmistrz Dąbrowski będzie mi się już zawsze źle kojarzył jako "budowniczy" Auchana. Poprzednicy potrafili to blokować, a on nie.

Ale generalnie Bella ma rację. Niewiele osób pamięta, kto co zaczął, a kto skończył. Ludzie oceniają po tym, co jest obecnie, co widzą wokół, co ich dotyczy, bez głębszych refleksji na tematy historyczne. I najbardziej ich interesuje to, co ich dotyczy bezpośrednio. Jak ktoś jeździ autobusem i ma dzieci w szkole podstawowej, to ocenia przez pryzmat autobusu i szkoły. Mieszkańcy Dąbrowy na pewno nie będą oceniać burmistrza z punktu widzenia boiska w Kiełpinie, ale mieszkańcy Kiełpina będą itp.
        W dodatku w Łomiankach jest duży napływ "nowych" mieszkańców, którzy w ogóle nie mają pojęcia, kto kilka lat temu był burmistrzem i co zrobił dobrego (rzadko) lub co spieprzył (częściej).
        • i_bella Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 15:59
          sama te lata temu nie miałam pojęcia kto w ogóle jest burnistrzem, nie było mi to potrzebne. Potem się zmieniło, świadomość znaczy, nie - potrzeba :)
          Ja też wolę rowerkiem do małych sklepików...Auchan jako inwestycja - mam nadzieję, że ułatwi większości życie tutaj, jak będzie - czas pokaże.
          Myślę, że obok rury najbardziej drażni mieszkańców problem z wyjazdem z Łomianek i ja (gdybym mogła) skupilabym się na poprawie tego obszaru. No, skoro rurę juz mam, to może coś innego załatwię ;)
          • esscort Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 16:10
            Ale chodzi o wygląd tego wyjazdu czy czas?
            Czas to od Krajowej Dyrekcji czegoś tam zależy. No i na pewno ten postulat jest w sprzeczności z Auchan ;)
            Może kryzys trochę zmniejszy liczbę samochodów (już chyba trochę zmniejszył, przynajmniej w Warszawie to widać zdecydowanie)
            No ale fakt, burmistrz, który akurat trafi na czas, gdy powstanie S7, będzie miał szczęście :)
            • behemot.1 Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 20:08
              Z ust mi to wyjąłeś, Ess. Nikt się nie będzie zagłębiał w to, jaki obecna władza ma wkład w rozwój inwestycyjny. Mnie martwi jednak zupełnie co innego. Skoro dziś nie inicjuje się nowych rzeczy, a realizuje dawne pomysły, to co będzie z kolejną kadencją? Wtedy żadne sukcesy nie będą mogły być oblewane, bo teraz nie zostaną poczynione odpowiednie kroki. No, ale co się będzie burmistrz martwił. Wystartuje ponownie, pochwali się nie swoimi osiągnięciami, i na drugą kadencję zostanie ( no, albo inna osoba z obecnej władzy), a że Łomianki będą w czarnej d..., to już inna sprawa.Dlatego Ci, którzy będą chcieli z obecną władzą konkurować, muszą zmienić taktykę - nie wytykać błędy i szukać korzeni matki kandydata, czy zaglądać mu do łóżka, a zaproponować inną jakość i pomysł na długofalowy rozwój. Ludzie nie będą pamiętać, kto zainicjował ZOZ na Szpitalnej czy Dom Kultury. Będą widzieli reklamówki, kto przecinał wstęgę. No, chyba, że wydarzy się coś niespodziewanego, jak powódź, wtedy los powie za nas: sprawdzam.
        • 90procent Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 20:59
          esscort napisał:

> To ja mam trochę inaczej - burmistrz Dąbrowski będzie mi się już zawsze źle koj
          > arzył jako "budowniczy" Auchana. Poprzednicy potrafili to blokować, a on nie.
          >
          > Ale generalnie Bella ma rację. Niewiele osób pamięta, kto co zaczął, a kto skoń
          > czył. Ludzie oceniają po tym, co jest obecnie, co widzą wokół, co ich dotyczy,
          > bez głębszych refleksji na tematy historyczne. I najbardziej ich interesuje to,
          > co ich dotyczy bezpośrednio. Jak ktoś jeździ autobusem i ma dzieci w szkole po
          > dstawowej, to ocenia przez pryzmat autobusu i szkoły. Mieszkańcy Dąbrowy na pew
          > no nie będą oceniać burmistrza z punktu widzenia boiska w Kiełpinie, ale mieszk
          > ańcy Kiełpina będą itp.
          > W dodatku w Łomiankach jest duży napływ "nowych" mieszkańców, którzy w ogóle n
          > ie mają pojęcia, kto kilka lat temu był burmistrzem i co zrobił dobrego (rzadko
          > ) lub co spieprzył (częściej).

>> czy to ważne? Skoro tak bardzo behemocie nie jeżdzij wiaduktem, ignoruj Auchon, wodę ciągnij ze studni a sr..ać chodż do ,,wygódki,,.

Prawdziwego faceta poznaje się po tym jak kończy.
          Behemot ,,ruki po szwom,, , nie wkładaj kija w mrowisko , tylko po to by zaprotestować za ,,kolorem zmian,.
          A onę są i nie tylko przejawiają się w ,,kwiatkach,, przy Warszawskiej. Są realne i widoczne.
          Myśl o przyszłości nie o ,,byłym polskim piekiełku,, .
          • neptun666 Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 21.09.12, 22:25
            90procent napisał:

<Myśl o przyszłości nie o ,,byłym polskim piekiełku,,

radzę Ci rozejrzyj się po "aktualnym polskim piekiełku,,
            nie musisz daleko szukać urzędujesz w samym środku tego piekiełka
            ba nawet mieszasz w tym tyglu codziennie.
            • 90procent Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 22.09.12, 00:17
              neptun666 napisał:

> 90procent napisał:
              >
              > <Myśl o przyszłości nie o ,,byłym polskim piekiełku,,
              >
              > radzę Ci rozejrzyj się po "aktualnym polskim piekiełku,,
              > nie musisz daleko szukać urzędujesz w samym środku tego piekiełka
              > ba nawet mieszasz w tym tyglu codziennie.

A ty Marku aktywnie w tym uczestniczysz.
              A co gorsze dajesz zły przykład , ,,olewając i ignorując poprzez swą nieobecność,, gości przybyłych z za oceanu. Co byś pomyślał będąc z wizytą w USA , gdyby tamtejsi notable byli tak niegrzeczni jak ty i paru twoich znajomych będąc bądź nie bądź jednym z gospodarzy.
              Cóż, chamstwo i słoma w końcu z butów wychodzi poprzez dziurawe zelówki.

Brak należytej kultury i kindersztuby zapomnianej gdzieś po drodze. Widać że jojcorz nie był twoim nauczycielem, fe.
              • samly Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 22.09.12, 08:53
                Tak dokładnie oglądałeś czyjeś zelówki? To jest poziom twoich zainteresowań? 90% - poświęć się
                i wymień ze dwie, trzy inwestycje z inicjatywy burmistrza Dąbrowskiego, jeżeli masz coś do powiedzenia o nich. Bo widzisz, przez unikanie właściwego tematu i zapędzanie się w ordynarne wycieczki personalne sam wystawiasz sobie jak najgorsze świadectwo, po prostu pospolitego ograniczonego gbura, nie umiejącego zrozumieć kilku oczywistych słów z tytułu wątku.
                • behemot.1 Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 22.09.12, 10:49
                  No właśnie - ja mam wiedzą trochę większą niż nowi mieszkańcy, więc możemy podyskutować na nieco bardziej szczegółowym poziomie. Mnie interesuje, które z inwestycji obecnych były przez obecne władze zainicjowane, tak dla mojej ciekawości i kilku osób z forum. Pytanie, czy są inicjowane inwestycje, które będą zrealizowane po zakończeniu kadencji...

A tak a propos kwiatków na Warszawskiej - bardzo mi się podoba najbardziej reprezentacyjna ulica w tej naszej wsi, można przynajmniej pospacerować w ludzkich warunkach. Ta inwestycja też była potrzebna. Ale ja nie o tym.

Pytanie do władz - pod jakimi inwestycjami możecie się w całości podpisać? I proszę bez bzdurnych wycieczek osobistych.
                  • samly Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 22.09.12, 11:01
                    behemot.1 napisała: > No właśnie - ja mam wiedzą trochę większą niż nowi mieszkańcy, więc możemy pody> skutować na nieco bardziej szczegółowym poziomie.

a z kim byś chciała dyskutować na poziomie, z 90% ? Ponure żarty się Ciebie trzymają od samego rana
                • 90procent [...] 22.09.12, 11:42
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • brycezion Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 13:34
                    Można zakładać, że kryzys dotknie i Łomianki w postaci zmniejszonych dotacji z budżetu.
                    Poza najpotrzebniejszymi wydatkami bieżącymi, na inwestycje zostanie jakaś suma.
                    W tej sytuacji nie ma co zastanawiać się nad możliwymi nowymi pomysłami, a należy kończyć ze znanymi od lat potrzebami : wod-kan. dla całej gminy, drogi. Wystarczy zajęcia na 10 lat.
                    Pomysły w rodzaju : przyłączenie do W-wy, budowa ratusza itp. zostawmy na potem. Życie zresztą samo przyniesie pilne, nowe tematy.

A ze spraw od nas niezależnych, ale dotyczących nas nadal pozostają : S-7 i remont wałów, choć aktualnie jest niski poziom wody. Trzeba jednak przezornie pamiętać o niespodziankach klimatu.
                    • samly Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 14:26
                      brycezion napisał: > Można zakładać, że kryzys dotknie i Łomianki w postaci zmniejszonych dotacji z
                      > budżetu.
                      > Poza najpotrzebniejszymi wydatkami bieżącymi, na inwestycje zostanie jakaś suma

Zgadzam się z tym. W takiej sytuacji tym większe znaczenie należy przywiązywać aby jak najlepiej gospodarować posiadanymi środkami, aby je wykorzystywać nie tylko oszczędnie, ale z jak największym pożytkiem. Nasuwa się istotne pytanie czy ekipa włodarzy będąca dzisiaj przy władzy potrafi nam to zagwarantować?
                      • nasze.lomianki Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 14:52
                        samly napisał:

> brycezion napisał: > Można zakładać, że kryzys dotknie i Łomianki w postaci
                        > zmniejszonych dotacji z
                        > > budżetu.
                        > > Poza najpotrzebniejszymi wydatkami bieżącymi, na inwestycje zostanie jaka
                        > ś suma
                        >
                        > Zgadzam się z tym. W takiej sytuacji tym większe znaczenie należy przywiązywać
                        > aby jak najlepiej gospodarować posiadanymi środkami, aby je wykorzystywać nie t
                        > ylko oszczędnie, ale z jak największym pożytkiem. Nasuwa się istotne pytanie cz
                        > y ekipa włodarzy będąca dzisiaj przy władzy potrafi nam to zagwarantować?
                        >
                        >>Nasuwa się również następne pytanie:
                        -czy ekipa tych którzy byli autorami referendum i są starymi łomiankowskimi graczami politycznymi , jest w stanie zagwarantować nam mieszkańcom właściwy i szybki rozwój?
                        Czy znów piękne słowa i jeden wielki klops?

Tylko i wyłącznie emerytura polityczna , wstyd za zmarnowane kilka lat. ,,Potrzeba Zmian,, zamieniła się w jedną totalną klapę. KLĘSKA
                        • samly Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 15:39
                          a czy to ta ekipa jest przy władzy i czy to ta ekipa ma gwarantować "właściwy i szybki rozwój"?
                          • behemot.1 Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 16:53
                            Pytam na poważnie raz jeszcze - KTÓRE Z OBECNIE TRWAJĄCYCH INWESTYCJI ZAPOCZĄTKOWAŁ BURMISTRZ DĄBROWSKI? Pytam, bo chcę wiedzieć, za co odpowiada, i za to należą mu się pochwały, a co dostał w spadku. Przed kolejnymi wyborami trzeba wiedzieć, czego dokonał, a co sobie przypisał. I jest to zupełnie APOLITYCZNE pytanie, choć osobiście nie uważam polityki za działalność mafijną.
                            • neptun666 Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 17:57
                              Jak do tej pory jedzie na projektach przygotowanych przez burmistrza Pszczólkowskiego.
                              Nawet projekt złożony na kanalizacje ze środków unijnych jest tylko dokończony przez obecne władze.
                              A tak na poważnie to burmistrz Dąbrowski na temat co się w gminie robi to ma mgliste pojęcie.
                              Co do pochwał to bardzo chętnie spija śmietankę za poprzedników patrz: Dom kultury,Biblioteka gdzie do przecięcia wstęgi został zaproszony Pan reżyser a była Dyrektor i burmistrz Pszczółkowski nie.
                              • brycezion Re: Kończyć, a nie kombinować... 22.09.12, 23:55
                                Czy Behemot.1 z Neptunem666 naprawdę udajecie głupków nie wiedzących jak się przygotowuje inwestycje, a potem realizuje i ile to trwa w zależności od zakresu ?
                                Idąc tokiem rozumowania Neptuna, wod-kan. przygotował Sokołowski, bo część dokumentacji była opracowana. Pszczółkowski mógł dokończyć sprawę, ale ją "położył" dzięki radom "otoczenia", które nadal widać ma jeszcze coś do powiedzenia. Trzeba było złożyć wniosek w listopadzie 2009, a w przyszłym roku kończylibyśmy wod-kan.

Odpowiadając Samliemu - czy obecna ekipa jest w stanie dokończyć budowę infrastruktury ?
                                Należy życzyć sobie tego, że wspólnie z Radą dokonają tego. I że kombinatorzy od referendum zastanowią się nad sensem podobnych działań w przyszłości.
                                • samly Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 00:39
                                  Zaraz, zaraz. Zacząłeś przecie od kryzysu, który ma nadciągnąć nad Łomianki. Co ma tu do rzeczy jakieś "otoczenie" i co tu ma do rzeczy referendum, które już nie zagraża, bo już było. Teraz jest inny burmistrz i inne otoczenie.
                                  • brycezion Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 00:57
                                    Samly - oczywiście, że teraz wszystko zależy od obecnej władzy i Rady.

Ale skoro Behemot.1 i Neptun666 usiłują koniecznie znaleźć zasługi poprzednika w realizacji obecnych osiągnięć, przypomniałem, że tak rozumując powinni cofnąć się do Sokołowskiego, który też opracował część dokumentacji na wod-kan. A nawet Belki, bo rozpoczął budowę oczyszczalni i głównych sieci.
                                    • samly Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 01:16
                                      Ależ masz słuszność :) Ktoś musiał zacząć, ktoś kontynuował, po nim - następny. Czyli
                                      do "obecnych osiągnięć" poprzednicy też się liczą, każdy w swojej mierze. Gdzie tu błąd Behemot
                                      i jaki powód do rzucania gromów?
                                      • brycezion Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 10:11
                                        Miarę poprzedników określają wybory.
                                        • nasze.lomianki Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 12:39
                                          brycezion napisał:

> Miarę poprzedników określają wybory. I REFERENDA!
                                          • behemot.1 Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 15:46
                                            A ja dalej swoje - chcę wiedzieć, które z inwestycji ekipa p. Dąbrowskiego jedynie realizuje, a które planuje - do realizacji przez kolejną ekipę. Rozumiem, Bryc, na czym polega proces inwestycyjny, i dlatego śmiem twierdzić, że 90 % obecnych inwestycji, które sobie przypisuje władza, to nie ich zasługa. Ale nadal szczerze pytam.
                                            • 321art Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 17:22
                                              behemot.1 napisała:

> A ja dalej swoje - chcę wiedzieć, które z inwestycji ekipa p. Dąbrowskiego jedy
                                              > nie realizuje, a które planuje - do realizacji przez kolejną ekipę. Rozumiem, B
                                              > ryc, na czym polega proces inwestycyjny, i dlatego śmiem twierdzić, że 90 % obe
                                              > cnych inwestycji, które sobie przypisuje władza, to nie ich zasługa. Ale nadal
                                              > szczerze pytam.
                                              Męczący upór maniaka . Obecna władza ,jak sądzę, skupiła się nad kontynuacją zainicjowanych wcześniej inwestycji i zobowiązana jest do jak najuczciwszej,najoszczędniejszej, rzetelnej ich realizacji. Po przejęciu władzy jak widać Łomianki nie upadły, a wręcz przeciwnie , zmierzają do rozwoju. Czy bochomocie uważasz że winni zrezygnować z wcześniej zaplanowanych , a realizować wyłącznie własne pomysły? Czy uważasz że Łomianki stać na rozgrzebywanie nowych pomysłów kosztem choćby wodkanu,który jak dla mnie jest wiodący? Pewnie napiszesz że poprzednicy byli by wstanie za obecne środki dokonać więcej, nie sądzę porównując koszta poprzedników i obecnych.Zdaje się że Bry udzielił ci odpowiedzi , której ty nie jesteś wstanie zrozumieć.
                                              • brycezion Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 17:35
                                                Nie daj Boże nowych pomysłów. Może wreszcie skończy ktoś inwestycje infrastruktury.
                                                • 321art Re: Kończyć, a nie kombinować... 23.09.12, 23:40
                                                  brycezion napisał:

> Nie daj Boże nowych pomysłów. Może wreszcie skończy ktoś inwestycje infrastrukt
                                                  > ury.
                                                  Myślę podobnie, w pełni się z tobą zgadzam.
                                                  • behemot.1 Re: Kończyć, a nie kombinować... 24.09.12, 13:20
                                                    Czyli słusznie rozumiem, że większość obecnych inwestycji to nie inicjatywa obecnej ekipy. Czy ja choć raz powiedziałam, ze to źle, że kontynuują prace poprzedniej ekipy? Ani razu. To jak najbardziej właściwa droga, tylko nazwijmy sprawy po imieniu. Przypisywanie sobie np. Domu Kultury przez Burmistrza Dąbrowskiego to hipokryzja.

To już w takim razie wszystko prawie jasne. A jakie inwestycje są w fazie planowania na rzecz kolejnej ekipy?
    • czerepach2 Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 24.09.12, 13:32
      Nic nie dostali w spadku i wszystkie incjatywy zo zasługa obecnego burmistrza. Czy to się komuś bodoba czy nie to obecny burmistrz jest najlepszy z dotychczasowych !!!!!!!
      • brycezion Re: Behemot.1 24.09.12, 15:24
        Dziecko!
        "A jakie inwestycje są planowane na rzecz kolejnej ekipy? "
        ŻADNE!!! Rozumiesz - ŻADNE!!!
        Żeby zakończyć z infrastrukturą w Łomiankach tj. wod-kan. i drogi, trzeba ok. 10 lat. Powyżej tego okresu jakiekolwiek planowania nie mają sensu.
        • brycezion Re: Behemot.1 24.09.12, 15:35
          Po imieniu należy wreszcie powtórzyć i wbić do głowy niektórym, że dotychczas sprawy infrastruktury były traktowane po macoszemu i bezmyślnie (nie złożenie wniosku w XI.2009). Jedynie cudem stało się, że znaleziono resztki pieniędzy z FS na jeszcze jeden konkurs na dotacje wod-kan z UE.
          Inaczej zostalibyśmy z ręką w nocniku, a w dodatku od 2015 zaczęlibyśmy płacić kary za brak kanalizacji.
          • behemot.1 Re: Behemot.1 24.09.12, 16:44
            To zróbmy taką symulację logiczną - skoro jedynym pomysłem na przyszłość jest kontynuacja obecnych działań, jak wyobrażasz sobie kolejne wybory - wyskoczy kolejny królik z kapelusza i będzie się spierał z Dąbrowskim, że on lepiej będzie kontynuował jego dzieło? Bzdura. Twoje rozumowanie prowadzi do wniosku, że obecna ekipa powinna zostać na 10 lat, bo i tak nikt lepiej nie będzie wykonywał tego, co oni.

Moim zdaniem jest wiele innych potrzeb gminy, jak tylko wod-kan i drogi, i te potrzeby trzeba realizować jednocześnie. Przykład - sprawny urząd, efektywny, który spełnia kryteria nowoczesnej administracji. Dobra komunikacja z mieszkańcami i z władzą uchwałodawczą. Dobry PR zewnętrzny ( poza granicami gminy). Tak, wiem, dla ciebie to bujda, ale moim zdaniem gmina jako jednostka samorządowa ma do spełnienia wiele zadań jednocześnie, i nie można wstrzymywać wszystkich kosztem jednego.
            • brycezion Re: Behemot.1 24.09.12, 18:43
              Czy nie możesz pojąć, że konieczność zakończenia budowy wod-kan. nie ma nic wspólnego z wyborem tej lub innej ekipy rządzącej. Jeżeli obecna nie uzyska dotacji UE i nie wybuduje kanalizacji w zakresie istniejącej aglomeracji, to trzeba ją będzie zmienić. A jeśli wybuduje, to chwała jej. Pozostaje jeszcze reszta gminy : Kiełpin, Dziekanowy, Sadowa. No i wszędzie drogi.
              To mało ? Daj Boże żeby wyrobili się w 10 lat.

A Ty wciąż o równoległym rozwoju i innych potrzebach. Widocznie usiłujesz kontynuować drogę poprzedników, która zaprowadziła nas do coraz większej zapaści cywilizacyjnej. Jeżeli taki jest Twój program, to zobaczymy co powiedzą na to mieszkańcy, którzy w większości jeżdżą po dziurach wybijanych jeszcze szambiarkami.
            • 90procent Re: Behemot.1 24.09.12, 19:56
              behemot.1 napisała:

> To zróbmy taką symulację logiczną - skoro jedynym pomysłem na przyszłość jest k
              > ontynuacja obecnych działań, jak wyobrażasz sobie kolejne wybory - wyskoczy kol
              > ejny królik z kapelusza i będzie się spierał z Dąbrowskim, że on lepiej będzie
              > kontynuował jego dzieło? Bzdura. Twoje rozumowanie prowadzi do wniosku, że obec
              > na ekipa powinna zostać na 10 lat, bo i tak nikt lepiej nie będzie wykonywał te
              > go, co oni.
              >
              > Moim zdaniem jest wiele innych potrzeb gminy, jak tylko wod-kan i drogi, i te p
              > otrzeby trzeba realizować jednocześnie. Przykład - sprawny urząd, efektywny, kt
              > óry spełnia kryteria nowoczesnej administracji. Dobra komunikacja z mieszkańcam
              > i i z władzą uchwałodawczą. Dobry PR zewnętrzny ( poza granicami gminy). Tak, w
              > iem, dla ciebie to bujda, ale moim zdaniem gmina jako jednostka samorządowa ma
              > do spełnienia wiele zadań jednocześnie, i nie można wstrzymywać wszystkich kosz
              > tem jednego.

Pamiętajcie moi drodzy jedyną siłą która może to zrobić jest ,, otoczenie byłego burmistrza,, ,,ONI JEDYNI MIELI MONOPOL NA WIEDZĘ, sprawny i efektywny urząd, bezpośredni kontakt z mieszkańcami.
              Oni jedni i jedyni nasi ,,nieomylni,, ,,najwspanialsi,, najlepsi,,
              Jednym słowem ,,ELYTA,,.
              hahahahaha
              • drabbu Re: Behemot.1 24.09.12, 20:39
                Oczywiście, że ELITA. I ta elita nie pokazała czterech liter swojemu burmistrzowi, jak uczyniła to elita pana burmistrza Dąbrowskiego wkrótce po jego wyborze. Nie odwracała się...hmm, plecami, jak jego były komitet wyborczy. Przy tamtej elicie nie było konieczności zwoływania profesorskich mediacji dla pogodzenia burmistrza z Radą. Tamta elita nie bredziła
                o dmuchanych zamkach na polu bitwy.
                • brycezion Re: Behemot.1 24.09.12, 21:49
                  Za to ta wspaniała ELITA przespała możliwość dostania 57 mln dotacji z UE. Też mi elita...
                  • drabbu Re: Behemot.1 24.09.12, 22:10
                    Tamta elita nie rozpoczynała szukania oszczędności od zwalniania sprzątaczek. Nie przechwalała się
                    pięć razy nie swoimi 90 milionami.
                    • 90procent Re: Behemot.1 25.09.12, 20:13
                      drabbu napisał:

> Tamta elita nie rozpoczynała szukania oszczędności od zwalniania sprzątaczek. N
                      > ie przechwalała się
                      > pięć razy nie swoimi 90 milionami.

Ta elyta nie obiecywała roweru dla biednych dzieci.
                      Nieprawda , może drabbu coś mnie ominęło?

Ta elita nie łamałą danego słowa. Tamta wielokrotnie tak
                      • drabbu Re: Behemot.1 26.09.12, 00:00
                        90procent napisał(a): > Ta elyta nie obiecywała roweru dla biednych dzieci.

Trzeba było wziąć, kiedy chciałem oddać. Zawsze jeszcze mogę. Tamtej elicie na pewno nigdy nie usuwano wątków i postów z forum, jak to obecnej coraz częściej się zdarza.
                  • gray_ghost Re: Behemot.1 25.09.12, 00:46
                    Nie wiem, czy przespała, czy olała, czy nie dała rady. Wiem jedno, że jeśli teraz dostaniemy 30 mln dotacji unijnej, to musimy "dorobić" do tego 50 mln środków własnych i wiem, że gdyby Pszczółkowski złożył tamten wniosek w terminie, musielibyśmy do niego znaleźć dodatkowe 110-120 milionów złotych środków własnych. Dlatego dziękuję bogu, że nie udało się tego wniosku złożyć.
    • gray_ghost Re: Gray_ghost 25.09.12, 17:42
      Nie mam nic wspólnego z Proeko, ani z twoim Nemezis - "otoczeniem" Pszczółkowskiego. Ty weź się człowieku lecz, bo wali ci już solidnie na dekiel. Policz sobie nieuku i wyciagnij wnioski. Jezeli dzisiaj inwestycja w okrojonej aglomeracji kosztuje 90 baniek, to jak mogła kosztować tyle samo na duuuużo większym obszarze. Rozumiem wyliczenia GIG-u, rozumiem, że klepnięte przez redę, ale tak samo jak ty przedstawiasz tezę, że jakieś proeko przesadziło, to ja mogę postawić swoją, że skoro dziś inwestycja jest warta 90 mln na dużo mniejszym obszarze, to rada klepnęła niedoszacowany projekt jakiegoś gigu. I nadal dziękuję bogu, że nie musieliśmy brać 100 baniek kredytu. Taki krok pozbawiłby miasta jakichkolwiek inwestycji na najbliższe dwie dekady, a tak tylko na jedną. I walnij sobie koziołka w ścianę, bo od tej nienawiści to instalacja szwankuje. Jak zabrakło sałaty od Pszczółkowskiego, to cię popier...?
      • brycezion Re: Gray_ghost 25.09.12, 19:24
        Nie wiem co to za zwyczaje, że moje 2 dzisiejsze odpowiedzi Gray_ghostowi zostały usunięte.
        Widać ten cwaniaczek ma dobre wejścia u moderatora GW.
        Pozostał jedynie ślad w postaci tytułu wątki "Gray_ghost".
        Ale dla porządku powtórzę je jeszcze raz.
        • brycezion Re: Gray_ghost 25.09.12, 19:42
          Opracowanie GIGu wg. którego w marcu 2008 Rada podjęła uchwałę, przewidywało w wariancie"0" wartość całej inwestycji ok.90 mln w tym dotacje UE 57 mln zł.
          Nie wiadomo na czyje polecenie i za czyją zgodą Pro-Eko rozszerzyło zakres do 160 mln i w dodatku nie złożyło wniosku w terminie XI.2009. Pro-Eko na prezentacji w ICDS 4.12.2009 przewidywało, że dotacje z uwagi na zakres opracowania będą większe i wyniosą ok.75% tj. 120 tys. zł !!!
          Zamiast więc pisać bzdury, może wyjaśniłbyś czym się kierowało Pro-Eko rozszerzając zakres wniosku.
          A może Gray_ghost należy do Pro-Eko i wiedząc, że termin mija, nie złożyli wniosku i zagarnęli 350.000 zł za frajer. Mieli się czym dzielić.
          • brycezion Re: Gray_ghost 25.09.12, 19:51
            Mój drugi dzisiejszy post.
            Gray_ghost :"Dziękuję Bogu, że nie udało się tego wniosku złożyć".
            A może Gray należy właśnie do "otoczenia" Pszczółkowskiego i powodując nie złożenie wniosku dali dowód, że najpilniejsze potrzeby mieszkańców mają w nosie.
            Im chodzi jedynie o władzę i czerpanie korzyści z budżetu.
            • brycezion Re: Gray_ghost 25.09.12, 20:17
              A teraz odpowiedź na ostatni post Graya.
              1. Po pierwsze - GIG Główny Instytut Górnictwa w Katowicach nie jest "jakimś gigiem", lecz porządnym instytutem, znacznie starszym i poważniejszym od Pro-Eko.
              2. Po drugie - jeśli zabierasz głos w jakiejś sprawie - matole, to naucz się najpierw zapoznać z dokumentami. Nigdy nie miały Łomianki brać 100 mln kredytu, a jedynie ok. 40 mln. Nawet się dziwiłem na prezentacji, że tak wysoko Pro-Eko oceniło dotacje. GIG np. oceniał je na jedynie na ok. 65 %
              3. Po trzecie - uchwała Rady jest prawem lokalnym i nikt nie ma prawa ją zmieniać, chyba że sama Rada. A Rada najpierw wysłuchała prelekcji Pro-Eko i potem post factum zmieniła swoje poprzednie ustalenia.
              4. Po czwarte - gdyby zgodnie z uchwałą pierwotną Rady i opracowaniem GIGu złożono wniosek w XI.2009, dziś kończone byłyby roboty wod-kan. w zakresie aglomeracji miasta, a od następnego roku można by się wziąć za Kiełpin, Dziekanowy i Sadową.

Na tym koniec chamie i bezmózgu korespondencji z tobą.
            • 90procent Re: Gray_ghost 25.09.12, 20:18
              brycezion napisał:

> Mój drugi dzisiejszy post.
              > Gray_ghost :"Dziękuję Bogu, że nie udało się tego wniosku złożyć".
              > A może Gray należy właśnie do "otoczenia" Pszczółkowskiego i powodując nie złoż
              > enie wniosku dali dowód, że najpilniejsze potrzeby mieszkańców mają w nosie.
              > Im chodzi jedynie o władzę i czerpanie korzyści z budżetu.

Ależ brycu każdy o tym wie. Lud zmądrzał co widać po wynikach wyborów i sromotnej klęsce otoczenia pszczoły w referendum
              • drabbu Re: Gray_ghost 25.09.12, 23:39
                brycezion napisał: A może Gray należy właśnie do "otoczenia" Pszczółkowskiego i powodując nie
                złożenie wniosku dali dowód,
                90procent napisał(a): > Ależ brycu każdy o tym wie.

Nie kłamcie obaj razem aż tak obrzydliwie z zapiekłej nienawiści, nie mówiąc o właściwie karnych pomówieniach. "Otoczenie" Pszczółkowskiego ani nie przygotowywało wniosku, ani nie miało go składać, ani nie mogło spowodować opóźnienia w składaniu. Wniosek przygotowywał urząd, nie mityczne "otoczenie". Program unijny, do którego gmina aspirowała w tamtym wniosku, miał oficjalnie trwać do 2013 roku. Został zablokowany przez ministerstwo w roku 2010, w połowie przewidywanego okresu, ponieważ wyczerpały się w nim fundusze. Z tego samego powodu został wówczas zawieszony program "Innowacyjnej Gospodarki". Wszystko to jest do skontrolowania jeszcze dzisiaj. "Otoczenie" nie miało na to żadnego wpływu ani żadnej możliwości reakcji na to. A od waszych wyzwisk aż z daleka bije kloaczny fetor.
                • brycezion Re: Drabbu 25.09.12, 23:56
                  Kloaczny fetor bije raczej z Twoich wypocin obrony "otoczenia".
                  To kto pozwolił Pro Eko zignorować uchwałę Rady z marca 2008 o wariancie "0" ?
                  • drabbu Re: Drabbu 26.09.12, 00:02
                    Na kloacznych fetorach pan zna się najlepiej.
                    • brycezion Re: Drabbu 26.09.12, 00:08
                      Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie ?
                • 90procent Re: Gray_ghost 26.09.12, 06:26
                  drabbu napisał:

> brycezion napisał: A może Gray należy właśnie do "otoczenia" Pszczółkowskiego
                  > i powodując nie
                  > złożenie wniosku dali dowód,
                  > 90procent napisał(a): > Ależ brycu każdy o tym wie.
                  >
                  > Nie kłamcie obaj razem aż tak obrzydliwie z zapiekłej nienawiści, nie mówiąc o
                  > właściwie karnych pomówieniach. "Otoczenie" Pszczółkowskiego ani nie przygotowy
                  > wało wniosku, ani nie miało go składać, ani nie mogło spowodować opóźnienia w s
                  > kładaniu. Wniosek przygotowywał urząd, nie mityczne "otoczenie". Program unijn
                  > y, do którego gmina aspirowała w tamtym wniosku, miał oficjalnie trwać do 2013
                  > roku. Został zablokowany przez ministerstwo w roku 2010, w połowie przewidywane
                  > go okresu, ponieważ wyczerpały się w nim fundusze. Z tego samego powodu został
                  > wówczas zawieszony program "Innowacyjnej Gospodarki". Wszystko to jest do skon
                  > trolowania jeszcze dzisiaj. "Otoczenie" nie miało na to żadnego wpływu ani żadn
                  > ej możliwości reakcji na to. A od waszych wyzwisk aż z daleka bije kloaczny fet
                  > or.
                  >>>STRASZYSZ? POpierdułko
                  • drabbu Re: Gray_ghost 26.09.12, 07:45
                    Nie straszę, bo niby czym.Tylko mam już zdecydowanie dość tego wszechpanoszącego się waszego chamstwa rozlewanego przy każdej okazji i waszych wyzwisk. Fałszywej fachowości. Tego, że każdy wątek, łącznie z oczywistym pytaniem o nowe inwestycje, musi kończyć się szczegółami sprzed pięciu lat, które dziś nie mają żadnego znaczenia. Ogromne pokłady złości w was aż kipią i bulgoczą.
                    • gray_ghost Re: Gray_ghost 26.09.12, 08:29
                      Próżne starania drabbu, równie dobrze mógłbyś coś tłumaczyć swoim butom. Efekt będzie ten sam. Nie chca mi się gadać z zacietrzewionym starcem, któremu się już coś kompletnie w tej pustej pomieszało. Ja sobie daję spokój, tobie radzę to samo.
                      • brycezion Re:Drabbu 26.09.12, 09:11
                        Drabbu : Powtarzam po raz 3 pytanie : "Kto pozwolił na zignorowanie uchwały Rady z marca 2008 o wariancie "0" przy opracowywaniu wniosku o dotacje z UE ??? "
                        • behemot.1 Re:Drabbu 26.09.12, 09:36
                          A ja tylko zadałam pytanie.Bez podtekstów. Żeby wiedzieć, co mogę przypisać obecnym władzom i jakie mają plany na przyszłość. Wynika z tego, że wod-kan i drogi jako szumne hasła będą przyświecały także nowej kampanii. A o takich rzeczach, jak sprawny urząd czy właściwe relacje z mieszkańcami mogę zapomnieć. To już nie inwestycja. Z tego plakatu wyborczego nie będzie. Racja.
                          • brycezion Re:Behemot.1 26.09.12, 10:01
                            Wreszcie do Ciebie dotarło. Tak jest !!! Inwestycje, konkret, a nie "właściwe relacje z mieszkańcami". Koniec "towarzystwa wzajemnej adoracji".
                            • behemot.1 Re:Behemot.1 27.09.12, 21:03
                              I tu się mylisz. Czy można w zamian za inwestycje darować burmistrzowi przewlekłość postępowania w urzędzie, opryskliwych i nieuprzejmych urzędników, brak pomocy w skomplikowanych sprawach? Nie można. Urząd jest dla mieszkańców. Skuteczna administracja musi mieć odpowiednie podstawy. Dla mnie włodarz, który nie odpowiada na pisma, nie jest dobrym włodarzem, choćby i 10 km wod-kan położył. WSZYSTKO JEST WAŻNE!
    • lomianki01 Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 26.09.12, 12:22
      Wyłożenie księgi w urzędzie? Nic innego obecny burmistrz nie zrobił.......aaa przepraszam.....trawa na wałach została kilka tygodni temu skoszona.
      • 2hestia Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 27.09.12, 20:57
        Przez powiat.
        • 90procent Re: Które z inwestycji to inicjatywa Dąbrowskiego 27.09.12, 21:00
          2hestia napisała:

> Przez powiat.

>>co ty nie powiesz?
          Ja myślałem że przez mazowiankę wraz z SMW.
          Nigdy bym się nie spodziewał że to Powiat sam z siebie.
          hahaha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka