Dodaj do ulubionych

Minimalna wielkość działki

16.05.05, 11:35
Co myślicie o ustalaniu minimalnej wielkości działki pod budowę? Wczoraj
objechałam skupiska nowych domów w Ł. (Fabryczna, Wiślana, Jeziorna, Chopina)
i zauważyłam, że domy stoją w totalnym ścisku. Działki właściwie wystarcza na
obejście domu dookoła, u niektórych taras kończy się na płocie. Nie ma szans
na posadzenie drzewa, każdy dom inny i w innym kolorze.
Wiem, że działki są drogie, ale patrząc na wielkość i standart wykończenia
domów można mniemać, że właściciele do bardzo biednych nie należą. I mimo, że
domy coraz ładniejsze, ładne trawniki, żywopłoty i ogrodzenia to jednak
sprawia to wrażenie betonowej pustyni.
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Minimalna wielkość działki 16.05.05, 14:06
      Masz trochę racji, ale pamiętaj, że ziemia u nas droga, 1000m2 działki to koszt
      w granicach 120-200 tyś złotych. To prawie tyle co wybudowanie domu, zależnie
      od standardu i powierchni 250 tyś i w górę. Na działkę powyżej 1000-1500m2 nie
      wielu już stać! Działki droge bo połowa terenu nie odrolniona, bez planów
      zagospodarowania, więc tych budowalnych nie jest dużo. W zasadzie to czeka nas
      ciągły wzrost wartości, bo jesteśmy blisko stolicy. Nie jest chyba tak źle, nie
      ma porównania do os. Baczyńskiego czy starej części Łomianek.
      • kmsanczia Re: Minimalna wielkość działki 16.05.05, 14:50
        Papirus, ja nie mówię o działkach POWYŻEJ 1000 metrów. Wg mnie to jest optymalna
        wielkość działki, nawet przy sporym domu. Chodzi mi o działki ok. 500 metrów, na
        dodatek przy wąskich uliczkach. Przejedź się Wiejską w stronę Chopina, to
        zrozumiesz o co mi chodzi.
        • papirus22 Re: Minimalna wielkość działki 16.05.05, 15:14
          No tak jest kilka takich działek, ale z tego co wiem są minimalne wymagania co
          do działek budowalnych. Powiem Ci że ktoś dał na to pozwolenie budowlane.
          Te domki o których mówisz są lewej stronie, po prawej jest ok. i reszta osiedla
          ma już większe działki. Stanę w obronie tych ludzi,no nie każdy ma takie
          możliwości finansowe, aby kupić wielką działkę, poza tym za późno te domy już
          stoją.
    • krzysiom1 Re: Minimalna wielkość działki 16.05.05, 21:58
      Na niektórych terenach powinna byc bezwzględnie okreslana minimalna wielkośc
      działek.
      Trudno-kupiłby je ten kogo by było na nie stać i tyle!
      Ten z mniejszą kasą kupiłby w innej okolicy, tak jest i dziś a sprawa
      minimalnej wielkości działki byłaby dodatkowym elementem kształtującym cenę
      działki.
      Grodzisk Maz w pewnych miejscach(tereny leśne) narzuca minimalną wielkość
      działki 4000m2. Podobnie powinno być u nas- to co zrobiono z działkami np.
      pomiędzy Fabryczną a Wiślaną woła o pomstę do nieba.
      Dziwię się tylko że ludzie chcą tam miaszkać i to w domach za ciężką kasę
      • angasc1 Re: Minimalna wielkość działki 17.05.05, 23:58
        Rany boskie! Czytam i siwy włos na głowie mi się jeży. Aż sprawdziłem w dokumentach: w roku 1995 za działkę o powierzchni 1052m2, 2 kilometry za Łomiankami, ogrodzoną, z prądem, własnym ujęciem wody, drewnianą chatynką ogrodową, sporą ilością drzewek owocowych i innych krzaczków zapłaciliśmy 10.000 USD. To na obecy pieniądz byłoby trochę ponad 40.000 PLN. A przypominam, że w roku 1995 za średnią pensję można było o wiele więcej niż dziś. Ludziska!: jak macie kasę, to kupujcie ziemię! Żaden bank nie da Wam takiego zysku.
        Pozdrówa, Tomuś.
      • osa551 Re: Minimalna wielkość działki 18.05.05, 17:10
        To skupisko nowych domów między Fabryczną i Wiślaną też mnie zastanawia. Dosyć
        drogie domy na malutkich działkach. Trochę tego nie rozumiem, natomiast jeśli
        chodzi o stare domy na Fabrycznej, to kilka działek po 1000 m zostało
        podzielonych na pół i nowe domy powstały w ogrodach na tyłach starych domów. To
        też spowodowało pewne "zacieśnienie" krajobrazu. Szkoda.
    • logownica Re: Minimalna wielkość działki 19.05.05, 08:47
      Ależ jesteście w błędzie! Działki w okolicy Chopina są całkiem spore, ustalono
      dla tego rejonu (a może aktualnie dla całych Łomianek ?) minimalną wielkość dla
      zabudowy - 800 m.2. W przypadku tych kilku działek, które są mi znane, mogę
      potwierdzić, że wielkości te są zachowane. Problem polega na ich kształcie. Jak
      wiadomo powstały one z pasów pól uprawnych, przylegających do siedlisk
      położonych przy ul. Rolniczej. W rezultacie podziału powstały
      działki "tasiemce" o wymiarach np. 20 m. szerokości i 50 m. w głąb. Efekt jest
      taki, że domy stoją jeden przy drugim, widać, że z trudem wciśnieto je w te
      parametry a za domem rozciąga się całkiem spory ogród.
      • kmsanczia Re: Minimalna wielkość działki 19.05.05, 10:56
        Logownica nie wszystkie działki są takie - niektóre faktycznie mają z tyłu
        ogród, ale w tym wypadku nie chodzi o szerokość jaką zajmują na wąskiej działce
        tylko o to jak blisko ulicy od frontu są zlokalizowane. Wrażenie jest
        przytłączające. Ja oczywiście rozumiem, że każdy chce mieć z tyłu kawałek
        ogródka ale co będzie jak Sokół wymyśli poszerzenie ulicy?
        Poza tym tam (i okolicach Fabrycznej) jest sporo malutkich działek, nie tylko
        wąskich.
        • logownica Re: Minimalna wielkość działki 20.05.05, 09:25
          Przypomniało mi się jeszcze jedno - gdy składałam wniosek o wydanie decyzji o
          warunkach zabudowy, facet w wydziale architektury powiedzial, że w nowych
          planach (ściślej projektach planów) dla Łomianek Dolnych przewidują minimalną
          wielkość działki 1000 m.2 więc chyba idzie ku lepszemu.
          • keloo Re: Minimalna wielkość działki 20.05.05, 16:38
            słyszałem, że w Łomiankach Dolnych minimalna wielkość działki pod budowę to
            2000 metrów, czy ktoś może to potwierdzić?
            • randolff Re: Minimalna wielkość działki 20.05.05, 22:28
              2000? - toż to szaleństwo. Po takiej działce to można konno jeżdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka