Dodaj do ulubionych

Referendum w sprawie S7

09.09.05, 12:08
Pan burmistrz powołuje się na sondę telefoniczną i twierdzi, ze 70%
mieszkańców Łomianek chce trasy po wale....

A może powinien przy okazji wyborów prezydenckich zrobić referendum w tej
sprawie? Wydrukowac kilka tysięcy kartek papieru formatu A5 to koszt
niewielki.
W komisji liczącej głosy chętnie zasiądę społecznie i spontanicznie. Poświęcę
jedną noc na to, by udowodnić panu burmistrzowi, że najwyraźniej w świecie
kłamie i manipuluje.

Co wy na to?

Jak nie wyjdziecie z taką propozycję do władz miasta, to one same z siebie na
to nie wpadną. Boją się, bo wiedza doskonale, że ich mocno podejrzany pomysł
prowadzenia trasy ekspresowej przez tereny Natura 2000 mieszkancy tak na
prawdę mają w głebokim poważaniu.
Obserwuj wątek
    • adamb7 Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 12:23
      nie bądz smieszny kolego vampir, o jakim obszarze mowisz, o tym scieku zwanym
      Wisła? na tym odcicnku Wisła az swieci od wszelkiej masci chemii i toksycznych
      związków które nią płyną! brawo dla wladz Lomianek ze wybierają rozwiązanie
      które ma sluzyc mieszkancom Lomianek a nie pseudoekologom dla ktorych
      wazniejszych jest pare ptaszkow niz czyste spokoj i czyte powietrze
      mieszkancow, a Ty w ogole nie powiniens sie wypowiadac bo cale to wasze
      stowarzyszenie jest wynajete przez GDDKiA aby loggowac za chorymi rozwiązaniami
      • jaa_ga Re: Jesteś OSZCZERCĄ! 09.09.05, 12:47
        Jeśli będziesz te oszczercze treści powielać-
        odpowiesz za to!
      • nikodemf Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 13:37
        Bzdury opowiadasz adamby7. Obawiam się niestety że to nie wynika z twojej
        głupoty (co byłoby do wybaczenia) tylko z wyrachowania.
        A twoje argumenty świadczą o całkowitym braku wiedzy o obecnej klasie czystości
        Wisły i tym co w niej pływa.
        Ot taka ubecka prowokacja.
    • piotr1271 Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 13:10
      Vampir, myślę, że to dobry pomysł aby zweryfikować wyniki sondy telefonicznej.
      Ani do mnie, ani do żadnego z moich znajomych nikt nie dzwonił w tej sprawie.
      Nie chcę przez to powiedzieć, że tej sondy nie było, ale trudno uznać jej
      wyniki za miarodajne. Moim zdaniem jednak dużo ciekawsze byłoby poznanie
      kosztów budowy obwodnicy po wale i harmonogramu takiej budowy. Warto byłoby
      ograniczyć dyskusję do rzeczy możliwych do wykonania.
      • vampi_r Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 14:29
        Co do kosztów i innych rzeczy, jak wpływ na środowisko, koszty społeczne,
        względy komunikacyjne, itp. to będą robione opracowania na etapie ocen wariantow

Ocenę władz Łomianek zrobicie w przyszłym roku w wyborach samorządowych.

Do Adama: ciekawe czemu boisz się referendum?
        Poza tym grasz wciaz ograną płytę z tym naszym związkiem z GDDKiA i opłacaniem
        nas przez nich..
        Masz jakieś dowody, więc je przedstaw.
        Jeśli nie, to powtórzę na Jaa_gą - jesteś kłamcą i oszczercą.
        Jeśli masz choć odrobine odwagi cywilnej, to przedstaw się.
        Ja nazywam się Robert Chwiałkowski i oświadczam, ze ani mnie, ani nikogo z
        SISKOM nie łączą żadne związki formalne, czy nieformalne z GDDKiA. Działamy
        społecznie i tylko i wyłacznie za własne pieniądze.
        Korzystamy natomiast z materiałów z róznych urzędów w tym z GDDKiA. Ma do tego
        prawo każdy normalny obywatel RP.

Jeśli się nie przedstawisz, to tym razem zwrócę się do GW o podanie twoich
        namiarów.
        Kłamców trzeba tępić i ty będziesz kolejnym, który poczuje na sobie co to
        znaczy zadrzeć ze mną.
        • adamb7 Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 14:44
          ale kto powiedzial ze ja sie boje jakiegos referendum! absolutnie nie, jestem
          jak najbardziej za tym zeby mieszkancy Lomianek wypowiedzieli sie w referendum
          czy chcą trasę S-7 przez srodek gminy czy wzdłuz wisly po wale, w tym popieram
          cie calkowicie vampirze ;)
          • randolff Re: Referendum w sprawie S7 09.09.05, 16:37
            A czy w referendum będzie opcja dla chcących zagłosować za trasą przy
            puszczy? :) Bo rozmumiem, że środek gminy to ul. Kolejowa.
    • tarantula01 Re: Referendum w sprawie S7 12.09.05, 16:18
      Są dwa - trzy dogodne terminy:
      25 września,
      9 paździenika,
      ew. 23 października

Najlepszy termin nr 2
      • h108 Re: Referendum w sprawie S7 12.09.05, 16:32
        Czemu 2?
        • dziucholec1 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 09:57
          Do mnie zadzwoniła pani z ankietą jakiś czas temu...więc to nie ściema.
        • tarantula01 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 11:25
          h108 napisała:

> Czemu 2?

O ile się nie mylę, to w tym terminie będą wybory prezydenckie, które
          przyciągają do urn więcej obywateli niż wybory parlamentarne. Do tego terminu
          jest też dostatecznie dużo czasu, aby sprawę referendum nagłośnić w Łomiankach.
          • kmsanczia Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 11:33
            A kto da gwarancję, że jeśli wygra wariant nadwiślański to rzeczywiście zostanie
            on zbudowany? Bemowo większe a jakoś nie wygrało.

Osobiście jestem rozdarta pomiędzy dobrem miasta (trasy łączące się w węźle
            Kiełpin rozdzielą Łomianki na małe kawałki - prawie każdy będzie mieszkał przy
            jakiejś przelotówce) a swoim dobrem (kupuję działkę w Łom. Dolnych, ponieważ
            moja działka na Dąbrowie jest właśnie rezerwą pod trasę). Czyli właściwie już
            sama nie wiem, co gorsze. :/
            • papirus22 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 12:24
              To prawda, że referndum niewiele da, bo nie my o tym decydujemy. Burmistrz
              molestuje od wielu miesięcy rózne urzędy, rada miasta przyjęła budowę trasy po
              wale idac zgodnie z linia "naszej" partii i co? I nic, nawet gdybysmy w
              referendum pokazali B. że trasa po wale po absurd, to i tak on dalej będzie
              robił swoje, za daleko zaszedł, za duzo naobiecywał, ma w tym jakis interes?
              Więc nic to nie zmieni, tylko może pogłębić i tak juz podzielone Łomianki!
              • h108 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 13:03
                Masz niestety racje, samorzady i mieszkancy wg tzw specustawy tylko opiniuja przebieg trasy. Z drugiej
                strony wskutek zmian w prawie ochrony srod. prawie przyklepany temat S7 wrocil na tapete i bedzie
                musial byc poddany konsultacjom spolecznym i ocenie wplywu na srodowisko we wszystkich wariantach.
                Wiec moze dzieki takim naciskom mogloby pojawic sie jakies dodatkowe rozwiazanie.
                • tarantula01 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 15:38
                  h108 napisała:

> Masz niestety racje, samorzady i mieszkancy wg tzw specustawy tylko opiniuja
                  > przebieg trasy. Z drugiej strony wskutek zmian w prawie ochrony srod. prawie
                  > przyklepany temat S7 wrocil na tapete i bedzie musial byc poddany
                  > konsultacjom spolecznym i ocenie wplywu na srodowisko we wszystkich
                  > wariantach.

Wobec tego z racji przebiegu przez obszar Natura 2000 wariant po wale przegrywa
                  od razu - najbardziej szkodliwy na środowisko naturalne (nie mylić z
                  oddziaływaniem na ludzi).

> Wiec moze dzieki takim naciskom mogloby pojawic sie jakies dodatkowe
                  > rozwiazanie.

Może tunel :)))
                  • h108 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 16:04
                    Czy mozesz mi wyjasnic jedna rzecz? Dlaczego to co jest szkodliwe dla zwierzat ma nie byc szkodliwe dla
                    ludzi? No i forsowany przez Was wariant 2 S7 tez narusza obszary Natura2000 i KPN. Zobacz w analizie
                    wielokryterialnej na swojej wlasnej stronie.
                    • tarantula01 Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 13:40
                      h108 napisała:

> Czy mozesz mi wyjasnic jedna rzecz? Dlaczego to co jest szkodliwe dla
                      > zwierzat ma nie byc szkodliwe dla ludzi?

Bo mniejszym złem jest szkodzić ludziom niż zwierzętom. Człowiek się potrafi
                      obronić przed innym człowiekiem. Zwierzę nie.

> No i forsowany przez Was wariant 2 S7 tez narusza obszary Natura2000 i KPN.

KPN na przestrzeni lat gospodarował swoim terenem, uwzględniając rezerwę.

> Zobacz w analizie wielokryterialnej na swojej wlasnej stronie.

Na mojej stronie jest jeszcze wiele innych dokumentów.
                      Analiza wielokryterialna nie jest od tego, aby wskazywać co gdzie jest, tylko
                      od pokazywania co jest mniejszym złem.
                      • h108 Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 16:05
                        "Bo mniejszym złem jest szkodzić ludziom niż zwierzętom. Człowiek się potrafi
                        obronić przed innym człowiekiem. Zwierzę nie."

Czy dlatego zaangazowales sie w szkodzenie ludziom? Bo ja bym wybrala obrone zwierzat.

"KPN na przestrzeni lat gospodarował swoim terenem, uwzględniając rezerwę."

Wysle w tej sprawie maila do zarzadu KPN z pytaniem o to, czy sa szczesliwi z powodu przebiegu trasy
                        przez Park.

"Analiza wielokryterialna nie jest od tego, aby wskazywać co gdzie jest, tylko
                        od pokazywania co jest mniejszym złem."

Ciesze sie, ze dostrzegasz, ze jest trasa S7 jest zlem. Jednak czlonkowie grupy ktora popierasz
                        opowiadaja sie za wariantem niszczacym park narodowy. Wbrew temu, co probuja wcisnac Zielonym:
                        "SISKOM jest tylko i wyłącznie za wariantem 2 trasy S7, który to wariant nikjak nie narusza ani KPN, ani
                        wału nadwislanego i nie wchodzi w żadne tereny objęte programem Natura 2000.
                        .
                        Polecam zapoznanie się z mapami wariantów S7 i pokazanie w którym miejscy trasa ta narusza KPN."

No to jak, narusza czy nie narusza? Bo wychodzi na to, ze znowu piszecie nieprawde.
                        • vampi_r Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 12:48
                          Jeśli chodzi o kłamanie, to zupełnie zły adres.
                          Wariantowanie S7 kończy się w pewnym momencie. W okolicach Łomianek trasa idzie
                          jednym torem dla wariantów 2,3,4.
                          Wpierw łącza się warianty 2 i 4, a następnie na zachód od Cmentarza Północnego
                          z wariantem 3.
                          Nie można więc mówić o wariantach S7 w przypadku przebiegu pomiędzy KPN, a
                          Łomiankami.

Pewne jest natomiast jedno - każde odsuniecie S7 lub wygięcie w kierunku
                          zachodnim wchodzi w tereny chronione i otuliny KPN. A takiego przesuniecia
                          domaga się SChPD, o ile mi wiadomo.
                          Zresztą zapewne niedługo opublikujemy pismo tego stowarzyszenia wraz z mapką,
                          jakie zostało wysłane do wielu urzędów.
                          Okaże się wtedy kto dokumentnie kłamie.

To tyle, dziękuję.
                          To wątek na temat referendum w Łomiankach i jeśli już, to zostawmy go w tym
                          temacie.
                          • h108 Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 14:41
                            Czy mozesz mi zatem powiedziec, dlaczego masz cos przeciw prowadzeniu S7 brzegiem Wisly, a przeciw
                            prowadzeniu trasy ekspresowej przez srodek puszczy juz nie?
                        • tarantula01 Re: Referendum w sprawie S7 16.09.05, 15:16
                          h108 napisała:

> "Bo mniejszym złem jest szkodzić ludziom niż zwierzętom. Człowiek się potrafi
                          > obronić przed innym człowiekiem. Zwierzę nie."
                          >
                          > Czy dlatego zaangazowales sie w szkodzenie ludziom? Bo ja bym wybrala obrone
                          > zwierzat.

Ci ludzie, którym szkodzę, nie zainteresowali się zawczsu mpzp, a teraz mają
                          pretensje.

> "Analiza wielokryterialna nie jest od tego, aby wskazywać co gdzie jest,
                          > tylko od pokazywania co jest mniejszym złem."
                          >
                          > Ciesze sie, ze dostrzegasz, ze jest trasa S7 jest zlem. Jednak czlonkowie
                          > grupy ktora popierasz opowiadaja sie za wariantem niszczacym park narodowy.
                          > Wbrew temu, co probuja wcisnac Zielonym:
                          > "SISKOM jest tylko i wyłącznie za wariantem 2 trasy S7, który to wariant
                          > nikjak nie narusza ani KPN, ani wału nadwislanego i nie wchodzi w żadne
                          > tereny objęte programem Natura 2000.

> "Polecam zapoznanie się z mapami wariantów S7 i pokazanie w którym miejscy
                          > trasa ta narusza KPN."
                          >
                          > No to jak, narusza czy nie narusza? Bo wychodzi na to, ze znowu piszecie
                          > nieprawde.

No to pokażesz mi, gdzie ta trasa narusza KPN?
          • h108 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 13:04
            Mysle, ze sluzyloby to jedynie upolitycznieniu tego konfliktu. Choc frekwencja faktycznie kuszaca.
            • ren07 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 15:47
              zgadzam się z h108.

Ale może zamiast tego referendum w sprawie odlotu sokoła? :-)
              Frekwencja 50% murowana.
              • papirus22 Re: Referendum w sprawie S7 13.09.05, 16:02
                ja jestem za! tylko problem z frekwencja na te wybory tu już za późno procedury
                trwaja ok. 3-4 mieisięcy, a później nie zbierzemy tyle osób. Natępny termin to
                za rok na wybory samorządowe, trzeba się solidnie przygotowac i organizować. Bo
                Sokół nie śpi organizuje różne stowarzyszenia i inne organizcje przenika gdzie
                sie da byle tylko utrzymac się przy władzy i niezłej pensji.
                • kornel113 Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 16:21
                  Przy okazji powinno sie odbyc referendum w sprawie przyłączenia Łomianek do
                  Warszawy. Przypomnę że w ostatnich latach do Warszawy przyłączyły się: Ursus,
                  Wesoła i Stara Miłosna. Czas na Łomianki. Warszawa - Łomianki, prawda że ładnie
                  brzmi. Poza tym, przecież to nie jest miasto, wieś też nie, a dzielnica jak
                  najbardziej.
                  • krzysiom1 Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 18:23
                    Wszystkie te miejscowości na przyłaczeniu do Warszawy straciły.
                    Jedyny argument biednych/niedouczonych ludzi forsujących przyłaczenie to to że
                    bilety autobusowe do Wawy staniały...........
                    Najlepiej widać róznicę pomiędzy miejscowościami podwarszawskimi a Wawą w
                    Józefowie. Józefów bez przerwy coś robi-drogi, ul, chodniki, kanalizcję nawet
                    stację kolejową za to w sąsiedniej warszawskiej Radości brud smród i ubóstwo.
                    No bo po co robić komuś drogę gdzie stoi 10 domków w lesie?
                    A jaki efekt propagandowy ma taka sama droga gdzie stoi 10 15piętrowych
                    wieżowców?
                    Chyba na tej samej zasadzie zrobiono u nas Staszica.
                    O
                    • esscort Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 20:25
                      Przecież wiadomo, że czym dalej od ratusza, tym mniej się ratusz tym miejscem
                      interesuje. Ale dajmy spokój. Sparawa przyłączenia łomianek do warszawy nie
                      jest żadnym realnym problemem. Podnosi go co jakiś czas kornel, który
                      najwyraźniej ma jakieś kompleksy i mysli, że lepiej by się czuł, gdyby miał
                      meldunek warszawski. Ja odwrotnie - wolałbym meldunku warszawskiego nie mieć
                      • krzysiom1 Re: Referendum w sprawie S7 14.09.05, 21:58
                        Dokładnie!
                        Na rzecz Łomianek zrezygnowałem kilka lat temu z meldunku warszawskiego
                  • papirus22 Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 08:58
                    A Kornel znowu nas prowokuje, wolę mieszkać nawet we wsi Łomianki, tak
                    nieudolnie zarządzanej niz w W-wie.
    • kmsanczia Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 09:10
      Wczoraj od osoby pracującej w Wielorybku usłyszałam: "a wiesz, że tej trasy na
      Dąbrowie nie będzie?". Czyli Sokół działa skutecznie. ;)
      • logownica Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 10:27
        A widzisz Kmsanczia, jakbyś czytała gazety (ę) to byś już od dawna wiedziała,
        że nie będzie. A poważnie to ja się spotkałam z takim przekonaniem "nawet w
        gazecie pisali ..."
        • kmsanczia Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 10:38
          Cytom, cytom, ino bez zrozumienia. ;-)
      • papirus22 Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 11:06
        No wiesz w Łomiankach sa dwa swiaty:
        -jeden to świat rzeczywisty i my w nim zyjemy,
        -drugi to świat Burmistrzów, propagandy sukcesu, mijania się z prawdą,
        socjotechniki, świat ten to życie urzędów, GŁ, wielorybka i wszedzie tam gdzie
        maja kontrolę.
        • adamb7 Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 11:16
          to jest Twój punkt widzenia a prawda jest taka ze zanim sie obejrzysz kilku
          urzedników z GDDKiA opusci ten urząd razem ze swoimi szalonymi pomysłami, im
          szybciej będą wybory tym lepiej :)
          • papirus22 Re: Referendum w sprawie S7 15.09.05, 14:49
            tak to jest mój punkt widzenia, ale nie rozumiem Tojego poparcia dla "naszej"
            władzy. W projekcie prezentowanym przez Burmistrza Sokołowskiego dla GDDKiA i
            Wojewody w czerwcu tego roku trasa ma przebiegac wałem,a później pod parkiem
            młocińskim i dalej ul. Wójcickiego do cmentarza północnego i wólki węglowej, a
            później starym przebiegiem wariant 2 przez chomiczówkę i Bemowo. Więc dla
            Ciebie nic się nie zmienia, no chyba że chodzi Ci tylko o degradacje Wisły ,
            twedy owszem razem z Wisłą utoniesz i ty tyle że na Chomiczówce
    • renki Re: Referendum w sprawie S7 16.09.05, 18:46
      Nic dziwnego że takie są wyniki tej sondy telefonicznej, skoro dzwonili do osób
      takich jak ja - niewiele wiem na temat trasy nad Wisłą ale opowiedziałam sie za
      nią. Dla mnie zdecydowanie najważniejsze jest abym nie stała w korkach i mogła
      wstawac do szkoły trochę później niż o 6-tej.
      • brycezion Re: Referendum w sprawie S7 17.09.05, 18:49
        1.Budowa autostrad w Polsce przebiega niezwykle nieudolnie choć jest to sprawa
        bardzo pilna.Sprawa drugiego wylotu z W-wy na północ jest dla W-wy tematem
        niezmiernie ważnym, a dla mieszkańców Łomianek jeszcze bardziej uciążliwym.
        Korki w godzinach szczytu są co raz dłuższe.
        Dlatego temat przebiegu trasy S-7 czy też "trasy po wale" powinien być
        rozstrzygnięty niezwłocznie.
        2.Oczywiście, po wyborach zmieni się Rząd i może paru prominentnych urzędników
        odejdzie.Może i z GDDKiA.Ale mam nadzieję, że nauczeni doświadczeniem ostatnich
        paru lat, politycy nie będą mieszać się w sprawy na których się nie
        znają.Autostrady mają projektować inżynierowie, a proces inwestycyjny autostrad
        jest długi i skomplikowany.
        3.Sprawa wału nad Wisłą.To jest temat niesłychanie ważny,wręcz życiowy dla
        Łomianek.Przed paru laty,podczas powodzi "stulecia", woda podchodziła u nas już
        pod sam wierzchołek wału.Od tego czasu wał uległ częściowej dewastacji.W latach
        20-tych Łomianki zostały zalane.Słuchając o anomaliach pogodowych również w
        Europie, można założyć,że wysoki stan wody w Wiśle jest tylko kwestią czasu.
        Dlatego też powinno się NIEZWŁOCZNIE przystąpić do remontu i podwyższania wałów.
        Jednakże w tej sprawie nic się nie robi.
        4.Sprawa natomiast "autostrady po wale" - to utopia.Oglądałem w tym roku w
        stanie North Dakota - USA jedną z największych na świecie ziemnych tam -Garrison
        Dam.U wierzchołka ma szerokość 18 m i biegnie nią droga szybkiego ruchu. U
        podstawy szerokość jej wynosi 800 m.!!!W przypadku "drogi po wale" oczywiście
        podstawa byłaby węższa,ale i tak musiałaby to być ogromna budowla
        inżynieryjna.Tunel pod laskiem bielańskim.Kto na to wszystko da pieniądze?
        5.Referendum? A gdyby nawet okazało się, że większość mieszkańców jest przeciw
        S-7 (choć w to wątpię},to co dalej? Protesty,działania zakulisowe itp.Może nawet
        udałoby się wstrzymać budowę S-7.
        6.Tyle,że nadal jeździć będziemy do W-wy w co raz większych korkach,wałów
        ochronnych nad Wisłą nadal nie będzie. bo nie będzie "drogi po wale".
        Czy o to chodzi?Czy warto tracić energię i czas na mrzonki, zamiast zająć się
        istotnymi dla miasta i gminy problemami?Drogami,wodą,kanalizacją,bezpieczeństwem
        itd.?
    • kmsanczia Re: Referendum w sprawie S7 26.09.05, 14:52
      Ostatnio pytam każdego kto popadnie z Łomianek czy wiedzą o planach S. w sprawie
      trasy po wale i Kośc. Drogi. Każdy mówi, że tak i co najdziwniejsze albo są ZA
      albo im to wisi... (dodam, że większość jest z Łomianek Dolnych, centralnych i
      Burakowa). Co prawda nie wierzę, żeby protesty mieszkańców miały decydujący
      wpływ na przebieg trasy, ale drugiej strony ta bierność jest denerwująca.
    • kmsanczia Po wale jak po grudzie 03.11.05, 13:02
      [Echo Łomianek i Bielan, 7.10.05]

Trasa na Gdańsk podzieliła mieszkańców Łomianek. Po wale - krzyczeli jedni,
      tylko trasa mszczonowska - przekonywali drudzy. Władze Łomianek zdecydowanie
      popierają wariant nadwiślański. Ostatnie spotkanie poświęcone sprawom trasy
      upłynęło pod znakiem gorących emocji.

Trasą na Gdańsk, czyli ulicą Kolejową w Łomiankach przejeżdża codziennie 60
      tysięcy aut. Dotychczasowe plany Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad
      dotyczace budowy kolejnej trasy wylotowej z Warszawy, która odciążyłaby drogę
      przez Łomianki skupiały się głównie na tzw. trasie mszczonowskiej. Taka
      koncepcja znana jest mieszkńcom okolic od wielu lat, w oparciu o nią wybierali
      działki pod budowę domu. Trasa mszczonowska oddziela Łomianki od Kampinoskiego
      Parku Narodowego. Pośrodku gminy powstałby główny węzeł komunikacyjny (tzw.
      węzeł Kiełpin), który łączyłby trasę mszczonowską, z trasą S7 oraz projektowanym
      mostem legionowskim.

- Koncepcja tej trasy powstała, kiedy ta część Łomianek była mało zasiedlona.
      Teraz w Łomiankach mieszka prawie 25 tysięcy ludzi. Konsekwencją budowy trasy
      mszczonowskiej będzie podzielenie gminy na cztery części - mówi Wiesława
      Niegodzisz, rzecznik gminy Łomianki. - Władze gminy rozpoczęły poszukiwania
      alternatywnego rozwiązania. Nowa ustawa - prawo ochrony środowiska wymaga
      rozważenia dwóch alternatywnych wariantów takiej inwestycji. Zaproponowaliśmy
      nadwiślańską obowodnicę Łomianek, trasa biegłaby po wale lub obok wału.
      Zleciliśmy przeprowadzenie badań na reprezentatywniej próbie mieszkańców, 70%
      opowiedziało się za trasą po wale, kilkanaście procent było przeciwnych - dodaje.

Tereny wału nadwiślańskiego to tereny rezerwatu przyrody Natura 2000.

Spotkanie z posłami
      Spotkanie z kandydatami na posłów (wtedy jeszcze przed wyborami) było głośne,
      jednak pozbawione konkretnych, rzetelnych informacji. Burmistrz Łucjan
      Soko-łowski przekonywał mieszkańców o walorach rozwiązania nadwiślańskiego.
      Mówił, że Łomianki powinny zostać jednym organizmem, istniejącym w koegzystencji
      z Puszczą Kampinoską oraz wzmocnionymi wałami przeciwpowodziowymi. - Jeśli
      połączymy budowę trasy oraz wzmocnienie wałów obniżą się łaczne koszty
      inwestycji - mówił, jednocześnie podkreślając, że nie obciąży ona budżetu gminy.
      Jan Grądzki kandydat do Sejmu z ramienia PiS i jednocześnie wiceburmistrz
      Łomianek również poparł projekt nadwiślański. - Jeśli zbudujemy trasę pod lasem
      kampinoskim, wszystkie spaliny pójdą bezpośrednio na Łomianki. Miasto będzie
      jednym wielkim skrzyżowaniem - uważa Jan Grądzki. Budowę trasy po wale
      oficjalnie poparł Michał Tober (jak doniesiono, po konsultacjach z ministrem
      infrastruktury). Inni nie byli tak zdecydowani. Obawiano się ingerencji w obszar
      Natury 2000, powstania nad Wisłą części przemysłowej Łomianek, do której
      samochody dostawcze będą dojeżdżały właśnie ulicą Kolejową i wreszcie protestów
      mieszkańców Łomianek przeciwnych inwestycji.

- Przez 7 lat nie zrobiono nic w sprawie wzmocnienia wałów. Białołęka inwestuje
      w wały w trosce o bezpieczeństwo mieszkańców dzielnic. Podwyższenie wałów
      przeciwpowodziowych jest priorytetem, ta inwestycja powinna rozpocząć się
      niezależnie od decyzji w sprawie przebiegu trasy - przekonywał Andrzej Rusiecki
      z Komitetu Obywatelskiego Łomianek. Pojawiły się głosy, że koszt społeczny
      budowy trasy nadwiślańskiej jest niższy, ponieważ bezpośrednio "zagrożonych"
      jest około 10 domów. Czy rzeczywiście? Prawdziwe emocje rozpoczęły się, kiedy do
      głosu doszli mieszkańcy. - Kupiłem swoją działkę w oparciu o stary plan
      zagospo-darowania. Uważam, że nieuczciwie jest zmieniać teraz te plany - mówił
      pan Romuald. - Nie chcę, aby Łomianki stały się wielkim skrzyżowaniem, a takie
      konsekwencje będzie miała budowa trasy mszczonowskiej - ripostował pan Jan. -
      Zmiany, które proponuje burmistrz tylko skłócą i podzielą mieszkańców - uważa
      pani Ewa.

GDDKiA wątpi
      - Na terenie zalewowym nie można budować drogi ekspresowej - mówi Wojciech
      Dąbrowski, dyrektor warszawskiego oddziału GDDKiA. - Droga powinna być zbudowana
      na kolejnym wale przeciwpowodziowym. Czy stać nas na budowę dwóch wałów
      przeciwpowodziowych - pyta. Decyzja nadal nie zapadła. - Burmistrz przedstawił
      ministrowi infrastruktury kwestie dotyczące rozwiązań drogowych rangi krajowej
      na terenie gminy Łomianki. Minister wyraził zainteresowanie pomysłem "obwodnicy
      Łomianek" - mówi Wiesława Niegodzisz. - Na koniec pierwszego kwar-tału 2006 r.
      zostanie wykonana wielokryteriowa analiza środowiskowa wszystkich czterech
      wariantów. Dopiero na jej podstawie będzie można podjąć pierwsze konkretne decyzje.

Według Wojciecha Dąbrowskiego wariant nadwiślański nie ma dużych szans na
      realizację, największą szansę ma trasa mszczonowska, ze względu na od dawna
      wytyczone korytarze. - Nad Wisłą ingerowalibyśmy w teren Natura 2000, natomiast
      trasa mszczonowska została tak zaprojektowana, że w minimalnym stopniu wpływa na
      Puszczę Kampinoską. Na tych terenach mieszkańcy są przygotowani na budowę trasy,
      czekają już tylko na decyzję, kiedy rozpoczną się wykupy - mówi dyrektor Dąbrowski.
      • papirus22 Re: Po wale jak po grudzie 03.11.05, 13:43
        czytałem może nie wywołujmy już upiorów z takim trudem zapomnianych.
        • krzysiom1 Re: Po wale jak po grudzie 03.11.05, 13:53
          Mnie cały czas dręczy temat sondy.
          Jak oni uzyskali te 70%?
          • papirus22 Re: Po wale jak po grudzie 03.11.05, 14:50
            Daj mi dostęp do GŁ, i pół roku, po tym czasie będzie 70% za trasą NS.
          • vampi_r Re: Po wale jak po grudzie 03.11.05, 16:38
            krzysiom1 napisał:

> Mnie cały czas dręczy temat sondy.
            > Jak oni uzyskali te 70%?

To proste. Podam Ci telefony telefony do 7 oszołomków. Zadzwoń do nich i spytaj
            się o kwestie tras w Warszawie.
            Potem zadzwoń do 3 przypadkowo wybranych osób - u nich uzyskasz zupełnie inne
            odpowiedzi.
            I masz, ze 70% jest zdania, iż.... blablabla.

O ile się nie mylę, to B. chodzi w tym przypadku o sonde telefoniczną, którą
            zlecił swoim podwładnym. Czy tak?
      • vampi_r Re: Po wale jak po grudzie 03.11.05, 17:31
        Po krótce odniosę się do wielu kwestii z artykułu.

> Władze Łomianek zdecydowanie popierają wariant nadwiślański.

Tu wypisz wymaluj sytuacja jak na Bemowie. Rezerwy były, ale władze dzielnicy
        beztrosko zabudowały tereny koło rezerw nie informujac ludzi mo tym, ze budują
        się przy planowanych trasach ekspresowych.
        Teraz grają rolę "obrońców ludu".
        A obecny burmistrz Bemowa przez lata zajmował wysoką funkcję w SM WOLA, która
        chyba najwięcej bloków zbudowała przy planowanych trasach.

> Trasa mszczonowska oddziela Łomianki od Kampinoskiego
        > Parku Narodowego.

To nie jest prawda. Trasa mszczonowska zapewnia przejazdy do KPN.

> - Koncepcja tej trasy powstała, kiedy ta część Łomianek była mało zasiedlona.
        > Teraz w Łomiankach mieszka prawie 25 tysięcy ludzi. Konsekwencją budowy trasy
        > mszczonowskiej będzie podzielenie gminy na cztery części - mówi Wiesława
        > Niegodzisz, rzecznik gminy Łomianki.

A kto wydawał pozwolenia na budowę? Hę?

> Zaproponowaliśmy nadwiślańską obowodnicę Łomianek, trasa biegłaby po wale lub
        obok wału.

Obok wału, tzn. po której stronie?

> Zleciliśmy przeprowadzenie badań na reprezentatywniej próbie mieszkańców, 70%
        > opowiedziało się za trasą po wale, kilkanaście procent było przeciwnych -
        dodaje.

Komu zlecili przeprowadzenie badań. Gdzie można znaleźć jakieś dokumenty z tych
        badań? Na reprezentatywnej próbie jakich mieszkańców?

> Burmistrz Łucjan
        > Soko-łowski przekonywał mieszkańców o walorach rozwiązania nadwiślańskiego.
        > Mówił, że Łomianki powinny zostać jednym organizmem, istniejącym w
        koegzystencj
        > i z Puszczą Kampinoską oraz wzmocnionymi wałami przeciwpowodziowymi.

Szkoda, że Pan Burmistrz nie wspomniał, iż trasa po wale odetnie CAŁKOWICIE
        mieszkańców Łomianek od Wisły.

>- Jeśli
        > połączymy budowę trasy oraz wzmocnienie wałów obniżą się łaczne koszty
        > inwestycji - mówił,

Kompletna bzdura. Trasa ekspresowa to 2 x 3 pasy ruchu po 3,5 metra plus 2 pasy
        awaryjne po 2,5 metra plus najmniej 3 metry pas dzielący plus pas rezerwy ,
        czyli najmniej 30 metrów szerokości.
        Wał przeciwpowodziowy ma nie wiecej jak 10 m szerokości. Czyli poprowadznie
        trasy po wale, to konieczność zbudowania wału 3 razy szerszego, niż w ogóle
        potrzeba. I to szerszego u szczytu.
        Poza tym trasa po wale odcięłaby całkowicie Łomianki od Wisły. Nie byłoby jak
        przejść przez trasę. No chyba nie budowanoby przepustów pod trasą ekspresową...
        w wale.... Trzeba by budowac wysokie na 15 metrów przejscia nad trasą. Rzecz
        niedopuszczalna jeśli mówimy w dodatku o obszarze chronionym zwłaszcza
        krajobrazowo.
        Trasa po wale odciąłaby tez naturalne szlaki migracji zwierząt.

> Jan Grądzki kandydat do Sejmu z ramienia PiS i jednocześnie wiceburmistrz
        > Łomianek również poparł projekt nadwiślański. - Jeśli zbudujemy trasę pod
        lasem
        > kampinoskim, wszystkie spaliny pójdą bezpośrednio na Łomianki.

Kolejna bzdura. Spaliny, to Pan ma teraz, Panie Burmistrzu, bo Kolejowa jest
        niedrożna, a samochód jeśli przejeżdża przez Łomianki 30 minut zamiast 3, to i
        pozostawia 10 razy więcej spalin.

>Miasto będzie
        > jednym wielkim skrzyżowaniem - uważa Jan Grądzki.

Kolejna bzdura. Wystarczy spojrzeć na mapy, by się przekonać, że trasa
        mszczonowska pozostawia Łomianki z boku, a węzeł z Kolejową jest poza terenem
        zabudowanym.
        Trasa na Legionowo wraz z mostem to ma być lokalną przeprawą (o ile w ogóle ta
        trasa i most powstaną).

> Pojawiły się głosy, że koszt społeczny
        > budowy trasy nadwiślańskiej jest niższy, ponieważ bezpośrednio "zagrożonych"
        > jest około 10 domów. Czy rzeczywiście?

Znów polecam mapę. Do wyburzenia musiałby pójść cały Buraków.

> Na koniec pierwszego kwar-tału 2006 r.
        > zostanie wykonana wielokryteriowa analiza środowiskowa wszystkich czterech
        > wariantów. Dopiero na jej podstawie będzie można podjąć pierwsze konkretne
        decy
        > zje.

I tu wariant po wale zdecydowanie upadnie.

> Według Wojciecha Dąbrowskiego wariant nadwiślański nie ma dużych szans na
        > realizację, największą szansę ma trasa mszczonowska, ze względu na od dawna
        >wytyczone korytarze. - Nad Wisłą ingerowalibyśmy w teren Natura 2000, natomiast
        trasa mszczonowska została tak zaprojektowana, że w minimalnym stopniu wpływa na
        Puszczę Kampinoską. Na tych terenach mieszkańcy są przygotowani na budowę trasy,
        > czekają już tylko na decyzję, kiedy rozpoczną się wykupy - mówi dyrektor
        Dąbrowski.
        >

Tylko czemu burmistrzowie Łomianek mąca, zamiast brać się za wzmacnianie wałów.
        Jeśłiby wystąpili o środki z UE na ten cel, to sama Gmina nie musiałaby wiele w
        to wpakować.
        Łomianki mogą mieć gotowe i wzmocnione wały już w przyszłym roku.
        Nawet, jeśli władze Łomianek liczą na trasę, to przypominam, iż jej budowa
        będzie się odbywac za 4-5 lat. Czy przez ten czas nie przyjdzie wielka woda?
        Czy mieszkańcy Łomianek muszą od tylu lat zwracać się ku niebiosom, by taka
        woda nie przyszła?

Do roboty, panowie burmistrzowie. Zamiast bić pianę, brać się do roboty!!!!
    • rafi.raf jestem za trasa po wale 03.11.05, 16:59
      trasa po wale to jedyna rzecz, ktora laczy mnie z burmistrzem. niestety wiem,
      ze nie bedzie ona zrealizowana, ale trudno tam...
      • piotr1271 Re: jestem za trasa po wale 04.11.05, 08:43
        Rafi, przejedź się kiedyś rowerem po wale; obejrzyj sobie ławice wiślane i
        okoliczne jeziorka, w szczególności polecam Kiełpińskie. No i wyobraź sobie jak
        wyglądałyby te okolice gdyby wybudowano trasę po wale. Tak jak pisał Vampir,
        nie jest prawdą, że trasa w wariancie mszczonowskim "odetnie" Łomianki od
        Puszczy. A z ławicami trzeba by było się niestety pożegnać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka