Dodaj do ulubionych

Dlaczego ICDS jest deficytowe?

07.02.06, 01:38
Historia z budową ICDS jest oczywiście horrorem: wysoki koszt, obciążenie
długiem gminy w pokrętny sposób, niezbyt intensywne wykorzystanie tego
wielkiego budynku, etc. Piszę o tym bez wahań, choć w przeciwieństwie do
innych forumowiczów lubię tam chodzić i żałuję, że robię to dość rzadko.
Szczególnie denerwujące jest jednak ciągłe dopłacanie do tego czegoś. Nawet
jesli ktoś uważałby tę inwestycję (w gminną infrastrukturę) za
błogosławieństwo, to i tak powinien się zastanowić, czy można znosić taką
pompę ssącą nie wiadomo jak długo? Opozycja, z którą sympatyzuję, traktuje
wszystko jako potworka (spłodzonego przez wiadomo kogo), więc nie pozostawia
na ICDS suchej nitki. Faktycznie, w tym roku mamy wszyscy dopłacić 2,8 mln zł.
Radny Pszczółkowski proponował ciachnąć 800 tys., Sokół i jego ludzie
odpowiedzieli, że nie, a wynik wszyscy znamy.

Ale własciwie dlaczego obcinac akurat 800 tys.? Na zasadzie taktyki salami?
Co sie składa na ten deficyt? Odpowiedzi na forum czytam dwie: że
pomieszczenia są źle wykorzystane i się przynajmniej częściowo marnują (na to
rzeczywiście wygląda) i że jest tam nadmierne zatrudnienie. Ale czy to
wszystko tłumaczy i dlaczego w takim razie nie domagać się całkowitej
likwidacji deficytu? Przyszło mi na myśl, że opozycja traktuje ICDS jako
basen ze sportowymi dodatkami (czyli, w uproszczeniu, fanaberie), ale przecież
to są również dwie szkoły (chyba jednak potrzebne), a do szkół się dopłaca i
przeciwko temu chyba nikt nie protestuje (choć racjonaloność wydatków też
trzeba badać). Na liceum powinien łożyć powiat (o tym też pisano), no ale
dokładanie do swoich szkół stosuje wiele gmin i przeważnie są za to chwalone,
a nie ganione.

Chciałbym więc prosić, jeśli ktos ma na ten temat wiadomości, o wyjaśnienie
źrodel tego deficytu. Gdyby można bylo zaoszczędzić 2,8 mln zl rocznie, nasza
gminna równowaga budżetowa wyglądałaby zupełnie inaczej.
Obserwuj wątek
    • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 09:25
      Przed budową wielorybka burmistrz był ostrzegany wielokrotnie, gdyby na etapie
      projektów opracował biznes plan, wtedy mozna by było zdać sobie sprawę z
      absurdu całego przedsięwzięcia. Projekt został nam narzucony przez Mitex,
      doradzcą był cezaty T. który Sokołowi namieszał w głowie, wielu o tym
      przestrzegało. Pózniej to juz sami burmistrzowie mamili radnych dotacjami z
      totalizatora, których póxniej nie było, nikt nie neguje budowy szkół, bo są
      potrzebne, tylko powstaje pytanie czy az takim kosztem, podobnie jest z basenem
      wydaje się byc potrzebny, choć kiedy tam nie jestem świeci raczej pustkami.
      Basen jest potrzebny,choc wiekszość mieszkańców z niego nie korzysta, negacja
      polega na koszcie budowy tego molocha, za luke w ustawie o finansach
      publicznych burmistrz zdał się na mitex i tego doradcę, nawet dziś o zmiany w
      projeckcie musimy prosic mitex, a powinien być w konkursie wybrany najlepszy
      projekt, póxniej w uczciwym przetargu wybrany doradca, a później bez ukrywania
      wybrany w przetagu budujący. Wtedy projekt uwzględniał by wszystkie potrzeby,
      służyłby nam wszystkim, a przecież za taka kasę jaka wydalismy nie było do nie
      dawna sauny. Nalezy skończyc z finansowaniem liceum, bo ta zadanie powiatu, ale
      wiadomo przewodniczącym rady miasta jest pan Mazan (notabene dyrektor tego
      liceum), sam podejmuje uchwałę o finanowaniu siebie, a przewodniczącym powiatu
      p. Wołyński były przewodniczący rady miasta łomianki i orendownik ICDS. Poza
      tym w szkole zatrudniona jest jeszcze żona p. Grądzkiego, pan od tego
      politycznego stowarzysznia od trasy po wale(chyba jest viceprzewodniczącym),
      pracuje tam jeszcze matka radnego Sikorskiego, więc dlatego burmistrz i rada to
      finansuje.
      Jeżeli chodzi o deficyt wielorybka, to na dzis nie będzie łatwo wyjśc na zero
      bo projekt jest zły, zamiast wielkich i niewykorzystanych trybun na basenie i w
      hali, mozna było zmniejszyc budynek lub przeznaczyc te powierchnie na inne
      cele, zamiast wielkich i wysokich korytarzy w projekcie zmniejszyc to. Jestem
      pewien, że największyym kosztem oprócz zatudnionych tam osób jest grzanie tych
      milionów metrów sześciennych, no w icds jest zatrudnionych wielu kolegów
      burmistrza i znajomych, odnosze wrażenie, że to dla nich był budowany. Niestety
      wielu miszkańców Łomianek zajmuje tam raczej niższe funkcje, poza wyjątkami.
      Masz w 100% rację trzeba znaleźć takiego człowieka który poradzi sobie z
      deficytem i spowoduje rentowność tego obiektu, choc nie będzie to łatwe.
      Niemniej jednak burmistrz powinien szukać oszczędności w utrzymaniu tego obiektu
      i walczyć o obniżenie kosztów
      • kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 09:40
        Wydaje się, że ICDS był budowany właśnie dla tej szkoły, a nie dla mieszkanców.
        Świadczy o tym przeznacznie pomieszczeń (trybuny - czyli widzowie a nie
        uczestnicy, wielkie hale - zbyt drogi wynajem by mieszkańcy pograli w coś po
        godzinach, brak brodzków i udogodnień dla dzieci, chlorowana woda itp.). Czyli
        oczywiste jest, że skoro jest to basen szkolny (chociaż szkoła chyba nie
        sportowa?) to się do niego dokłada i nie dba o zarobek.
      • mazowianka Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 09:43
        Papi, o jakim ty grzaniu piszesz,ja wiem
        że w czasie ferii,grzanie zostało tak przykręcone,
        że popękały rury,sprzątaczki nie nadążały zbierać
        wody.lała się wszędzie,a było 30 stopni mrozu,
        to się pytam czy wszyscy zarządzający ICDS byli
        na feriach czy mróz też zmroził im rozum,aby
        szukać oszczędności w grzaniu,wtedy gdy jest
        taki mróz.Oczywiście wszystko miało pozostać
        w wielkiej tajemnicy,niestety nie udało się.
        • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 09:51
          do tej pory to zawsze było za gorąco, no ale sensacja zakręcili ogrzewanie, ale
          chyba tylko w szkole bo basen i hala działały.
    • brycezion Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 09:49
      Atos55 :Zacznijmy od końca Twojego postu,żródła deficytu na ICDS i gdzie można
      zaoszczędzić 2,8 mln zł.Na to pytanie nikt Ci teraz nie odpowie.Można byłoby po
      przeglądnięciu całości wydatków na ICDS z tym,że struktura kompleksu jest
      taka,że nie wiadomo co składa się na koszty gimnazjum,liceum i części
      sportowo-widowiskowej.
      KOŁ zapytał w zeszłym roku o szczegółowe rozliczenie kosztów ICDS.Z odpowiedzi
      dyrektora ICDS wynikało,że rocznie do ICDS dokłada się per saldo 1,2 mln
      zł.Zastrzegł on też,że nie wchodzą w te rozliczenia koszty osobowe gimnazjum i
      liceum.Na pytanie jak zamierza wykorzystać wolne powierzchnie odpowiedział,że
      nie ma na to zgody projektantów.A wolne powierzchnie zdolny projektant mógłby
      zagospodarować pod kątem komercyjnym.To jest więc przed nami.
      Dlatego zapewne radny Pszczółkowski zaproponował obcięcie 800 tys.,aby zmusić
      wreszcie do jakiegoś perspektywicznego działania.
      Drugie źródło potencjalnych dochodów to nacisk na Komitet Olimpijski i Ministra
      Sportu,aby w planach różnych lokalnych imprez w większym stopniu uwzględniać
      Łomianki.Na otwarciu ICDS byli szacowni przedstawiciele sportu p.Szewińska,
      bodajże p.Kulej.Niech nam pomogą.Bo na sponsorów,którzy podobno obiecywali- jak
      twierdził burmistrz Sokołowski przy zatwierdzaniu przez Radę pomysłu na budowę
      -dotacje w wys.ok.11 mln nie ma co liczyć.Chcieliśmy u nich interweniować.
      V-burmistrz p.Grądzki odpowiedział nam pisemnie,że obietnic takich NIE BYŁO.
      • mwsylwia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:15
        Wczoraj byłam - mnie tam za gorąco nie było, wrecz przeciwnie. Ale może tak ma
        być - dla zdrowia.

Poza tym pytam się, GDZIE TA SAUNA, na którą Rada przeznaczyła 27 tysiecy zł w
        listopadzie 2005??????
      • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:18
        ICDS został zbudowany wg projektu z czasów propagandy sukcesu.
        Wygląda tak jakby nikt nigdy nie zastanowił się jakie są realne szanse
        zarobienia choćby na część jego utrzymania.
        O zupełnie irracjonalnych trybunach szkoda gadać,olbrzymie puste korytarze,
        zupłnie nie wykorzystywana sala widowiskowa, dublująca się z salą w Domu
        Kultury-który równiez utrzymujemy.
        Dla mnie było oczywiste że ICDS przejmie funkcje Domu Kultury jednak o
        pomieszczeniach na bibliotekę itp, itd nikt nie pomyślał.
        Po co utrzymywać dwie podobne placowki?
        Szkoły-bardzo piękne lecz wg.mnie również "przewymiarowane".
        Klasy nie są dla ludzi, są nieprzytulne z hulającym pogłosem.
        Podziwiam nauczycieli którzy w czymś takim muszą mówić.
        Wyposażenie sal nowe ale dość ubogie, jednocześnie ktoś "zaszalał" i kupił
        mgnetowidy VHS na ich wyposażenie które spoczywają na zapleczach pracowni.
        W dzisiejszych czasach VHS?
        Spróbujcie coś kupić na kasecie VHS?
        Przeciez odtwarzacze DVD są 4 razy tańsze i większośc materiałów powstaje na
        DVD.
        Jeszcze by można pisac i pisać.
        ICDS to wytwór megalomanii naszych władz, zdrowego rozsądku nie zauważyłem w
        tym budynku nigdzie.
        Cały czas nie mogę wyjść z podziwu jak można było wybrać taki projekt.

• brycezion Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:26
          Krzysiom 1 : Dom Kultury przenieść do ICDS,po odpowiednich oczywiście
          przeróbkach.To jest pomysł genialny! Nie wiem co na to powiedziała by pani
          Mikrut,ale temat do analizy.Mnie się podoba.
          • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:34
            rozmawiałam z mężem o basenach w pewnym bogatym kraju - każdy jest dotowany (bo
            koszty utrzymania są bardzo wysokie) i budowany poprzez zaciągnięcie kredytów
            inwestycyjnych. Porządny biznes plan jasno pokazuje, że do basenu (nawet przy
            porządnym gospodarowaniu) miasto dokłada. Pytanie tylko - czy miasto na to
            stać. Nas najwyraźniej nie było stać, ktoś tu żyje marzeniami, ja nie ukrywam,
            ciesze się, że basen jest. Wczoraj odkryłam zaplecze z zabawkami - może jednak
            przygotowują miejsce zabaw dla dzieci??????
            • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:44
              No, to nie jest do końca tak, że wszystkie są dotowane, ale zostawmy to bo
              wiadomo. Można było z założenia wybudować mniejszy lepiej wykorzystać
              pomieszczenia, sauna mentolowa, sauna kwiatowa,masaże, krioterapia kilka
              zjeżdzalni, brodziki dla dzieci, jacuzzi byłem w tym roku w takim parku wodnym
              na słowacji i nie tylko tam to widziałem komercyjne biznesy które się
              rozbudowują z prywatnych piniędzy, na pewno nikt do nich nie dokłada... i tyle.
              U nas mozna było iśc podobnym torem, wodami podgrzewanymi na zewnątrz, ale jak
              się ne chce, za ten pieniądze można było wszystko. Kiedyś podobało mi się
              stwierdzenie burmistrza z Columbia H, ze Stanów z naszego zaprzyjaźnionego
              miasteczka, opublikowane chyba przez pomyłke w GŁ, że oni mają ponad dwa razy
              większy budżet niż Łomianki, ale ich na to nie stać, rada miasta dwa razy
              odrzucała taki projekt. Mają przeciez juz wszystko,ale ich dalej nie stać, a
              naszego burmistrz to na wszystko stać.
              • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:08
                papirus, ja nawet nie mam pojęcia co to jest sauna mentolowa i kwiatowa - ale
                brzmi pięknie :)
                • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:14
                  wchodzisz i pachnie pięknie mentholem, udrażniasz sobie drogi oddechowe, a
                  kwiatowa to działanie sauny plus ładny zapach, naprawdę dużej wyobraźni do tego
                  nie potrzeba wystarczy pooglądać sobie podobne obiekty, spotkałem jeszcze saunę
                  alpejską to zapach sosny, no oczywiście zwykła fińska, parowa turecka, ostatnio
                  byłem nawet w celtyckiej, chyba piecem się tylko rózni, nie wiem. relaks jest
                  wspamniały, a u nas za 52 mln nawet sauny nie ma, dopiero teraz cos tam
                  dorabiają. Centrum olimpijskie to w aluminium i szkle kosztowało 40 mln, no
                  tyle, że na to szły pieniądze z budżetu, ot takie porównanie.
          • kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:35
            Popieram, wreszcie jakiś realny pomysł żeby gmaszysko ożyło.
            • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 10:47
              Iod. Rozsądne dotacje są czymś oczywistym.
              Choćby dlatego że basen w ramach lekcji WF jest dla naszych dzieci bezpłatny.
              • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:03
                chyba nie dla wszystkich klas. Ja bym jeszcze zrobił tam to centrum rowerowe,
                juz ktos to pisał, Tam nawet jest 300m ściezki rowerowej jedynej w Łomiankach,
                co prawda między drzewami, ale zawsze, a swoja droga to za pomyły to nam
                burmistrz pownien płacić, albo dotować forum, bo czerpie z nich cała masę
                pomsyłów:o
                • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:20
                  Oj. Chyba dla wszystkich klas i szkół łomiankowskich.
                  Może ktoś z UG by nam powiedział jak jest naprawdę.
                  • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:28
                    przedszkola płaca, a znajomy mi opowiadał, że za basen dla dzieci szkolnych
                    tez płacą.
                    • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:31
                      Pewnie z jakieś społecznej.
                      Wiem że chyba był problem z płaceniem za dojazd.
                      Gimnazjum nr1 ma za darmo.
                      Z drugiej strony tez dziwna polityka.
                      Dalczego to samo dziecko ale w przedszkolu płaci a w szkole juz nie?
                      • esscort Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 11:49
                        Czyli wyglada na to, że powinno się wydzielić jako odrębne podmioty: szkołę, i
                        centrum (składajace sie z basenu, hali sportowej, sali widowiskowej i innych
                        pomieszczeń). To by pozwoliło stwierdzic, co ile kosztuje i wprowadzic normalne
                        zasady rozliczeń. Jeżeli szkoła prowadzi dzieci na basen, to płaci centru
                        (oczywiście gdyby sie okazało, że taniej jest pojechać na jakiś inny pobliski
                        basen, to jedzie), szkoła płaci też za salę. Burmistrz chce zorganizować
                        zebranie w sali widowiskowej, to płaci. Oczywiscie burmistrz może też (mając na
                        to kasę i jakies społeczne przywolenie) dopłać np. do biletów wstepu na basen
                        itp. Gdyby pobory dyrektora centrum były uzależnione od wyników finansowych, to
                        pewnie by sie okazało, że mozna te puste przestrzenie jakoś wykorzystać, ze
                        może jakaś fila kina raz na jakis czas cos ciekawego by wyswietliła itp.
                        Obawiam sie jednak, że panuje w basenowych finansach celowo wprowadzony nieład,
                        żeby nikt nie wiedzial, co ile kosztuje, kto za to placi i dlaczego.
                        • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 12:18
                          Dokładnie jest tak jak napisal esscort.
                          Organizacja pracy na terenie ICDS jest do niczego.
                          Np woźne w szkołach podlegają dyr, ICDSu a nie szkoły.
                          Na poza lekcyjne szkolne imprezy musi wyrazić zgodę dyr ICDSu itp itd.
                          Taka organizacja szkół jest wg kuratorium niedopuszczalna tylko nie mam
                          informacji czy coś w tej sprawie zrobiono.
                        • kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 21:58
                          esscort napisał:
                          > pewnie by sie okazało, że mozna te puste przestrzenie jakoś wykorzystać, ze
                          > może jakaś fila kina raz na jakis czas cos ciekawego by wyswietliła itp.

Uwaga, mam wizję:
                          Siedzimy na trybunach basenowych a na powierzchni wody wyświetlany jest film.
                          Burmistrz z uśmiechem satysfakcji domyka kolanek kasę pełną srebrników zebranych
                          za bilety wstępu na seans.
                          Koniec filmu. Oklaski.
                          • esscort Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:06
                            I mnie ta wizja się widzi. Mogliby wyświetlić cos na temat wody, jakiś "Wielki
                            błekit". A gdyby jeszcze podczas seansu w basenie pływala wspominana tu kiedyś
                            multaka...

Forum Łomianki
                            OIOM-Leć Sokole
                            • mazowianka Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:10
                              no wiesz esscort,a nasze dziewczyny to nie
                              piękne,mulatek wam się zachciewa:))to się porobiło:)
                              • esscort Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:17
                                Pewnie, że nasze piękne, ale pomyślałem o jakiejś egzotycznej scenerii. W końcu
                                wizja burmistrza wpychajacego kolanem forsę do kasy jest tak niecodzienna... On
                                raczej lubi wydać zanim jeszcze dostanie.
                                • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:43
                                  z mulatką nie pomogę, kiedyś chodziła, może jeszcze jest, ale z tym kinem - ja
                                  gdzieś czytałam, że ICDS ma tez taką funkcję spełniać, że jest do tego
                                  przystosowany (pewnie jakiś materiał reklamowy to był). Ale niegłupio by było.
                                  Może byc nawet "Wielki błękit", choć smutny na końcu trochę, o ile dobrze
                                  pamiętam
                                  • kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:44
                                    To może Niebiańska Plaża? Tez niezły film. To kiedy seans?
                                  • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:45
                                    Jest i profesjonalny projektor i sala i ekran.
                                    • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 22:51
                                      no jednak prawda. To dawajcie - ale fajnie by było, tak do kina w Łomiankach.
                                      Można by jakieś przeglądy, nocne oglądanie filmów, eh, rozmarzyłam się

• kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 23:18
                                      Można to jakoś nieodpłatnie wynająć? Poważnie mówię, zrobimy sobie seansik.
                                      Tylko raczej nie w strojach kąpielowych, bo musiałabym zakupić piankę do
                                      nurkowania. ;)
                                      • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 08.02.06, 09:03
                                        Mam pomysł na ICDS i Centrum Rowerowe za jednym zamachem.
                                        Jeżeli Centrum Rowerowe ma być takim kokosowym interesem niech Pan Zamana
                                        wydzierżawi od gminy kawałek parkingu przy ICDS, wybuduje na nim za niewielkie
                                        pieniądze stojaki na rowery. Miejsce na szatnie i ewentualny serwis rowerów
                                        może wynająć od gminy na dolnych olbrzymich niewykorzystanych korytarzach ICDSu.
                                        Miejsce sto razy lepsze, do ICDSu dochodzi jedyna ścieżka rowerowa, do
                                        Kampinosu bliżej niz z Fabrycznej, nad Wisłę Armi Poznań bzyka się w kilka
                                        minut.
                                        Ciekawe jak długo pociągnie taki biznes?
                                        • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 08.02.06, 10:29
                                          no ale trzeba zrobić konmkurs ofert albo przetarg na taki obiekt.
                      • barb4 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? 07.02.06, 21:23
                        Podstawówka też płaci za dojazd. A konkretnie zerówki, pierwsze i trzecie
                        klasy. Druga klasa nie płaci, ponieważ zajęcia na basenie są w programie
                        nauczania, a klasy od czwartej wzwyż dojeżdżają na własną rękę.
    • mwsylwia Re: SAUNA 07.02.06, 11:30
      A ja poproszę o saunę!!!
      • iod Re: SAUNA 07.02.06, 11:33
        ja też - może być bez kwiatów ;)
        • j46 Re: SAUNA 07.02.06, 19:13
          Miałem dosyć długą rozmowę o Sokole. Można ją podsumować tak. Jest wspaniale
          medialny człowiek. Roztacza wokół siebie blask i poklask. Jednak burmistrz musi
          trochę wiecej umieć. Po pierwsze musi dobrać sobie odpowiednich
          wspólpracowników, i umieć korzystać z ich umiejętności, a jeszcze lepiej
          wycisnąć z nich wszystkie soki, a mimo to być lubiany. Nasz wódz przez kilka
          ładnych lat pokazał, że nie ma w tym zakresie żadnych ale to absolutnie żadnych
          uzdolnień. Owszem wytworzył kadrę wiernych, posłusznych i biernych. To jednak
          zbyt mało. A że przykład idzie z góry, a i selekcja jest negatywna,to jak można
          się spodziewać gdziekolwiek śladów incjatywy. Wy widzicie możliwość sauny bo
          myślicie, umiecie wdzielać centra przyszłych zysków. A posłuszna miernota, nawet
          nie miernota tylko biernota, to tylko wpatrzony w swego szefa robot. I czegóż tu
          chcieć. Sądzę jednak że mądre wnioski lepiej spisywać w postaci maili na adresy
          KOŁ, bo sokole oko działa i podgląda, i Wasze pomysły zrealizuje jako swoje.
          • mwsylwia Re: SAUNA 08.02.06, 09:14
            j46 napisał:
            Sądzę jednak że mądre wnioski lepiej spisywać w postaci maili na adresy
            > KOŁ, bo sokole oko działa i podgląda, i Wasze pomysły zrealizuje jako swoje.

Ale to nie jest mój pomysł niestety - z tą sauną. To Rada Miejska nasz szanowna
            przeznaczyła z zeszłorocznego budzetu kwotę około 27 tys. na saunę.
            Więc ja się pytam - gdzie ona?
            • papirus22 Re: SAUNA 08.02.06, 09:25
              Sylwia
              Jeszcze sie nie nauczyłaś, że jak uchwalają to nie znaczy że będzie, a może
              ktos w domu potrzebował na gwałt to mu zamontowali. W icds tyle czasu nie było
              to dalej moze nie być przeciez i tak nikt nie przychodzi na ten basen poza iod,
              mulatką i dzieciakami.
              • krzysiom1 Re: SAUNA 08.02.06, 09:32
                Randolff jeszcze chodzi.
                Gdyby "przykleili" do ICDSu to Centrum Rowerowe to ten tłum spoconych
                rowerzystów pewnie też by się pomoczył.
                • papirus22 Re: SAUNA 08.02.06, 09:43
                  maja tyle powierchni, że powinni to jakos urozmaicić, mam kilka pomysłów, ale
                  nie na forum, bo rzeczywiście Sokół porobi i jeszcze dostanie nagrodę albo
                  wyróżnienie
                  • randolff Re: SAUNA 08.02.06, 09:51
                    To chodzi ci o to żeby wprowadzić te urozmaicenia czy nie?
                    • papirus22 Re: SAUNA 08.02.06, 10:17
                      oczywiści, że chodzi żeby wprowadzić, ale nie korzystam z basenu, więc mi sie
                      nie śpieszy. Na pewno serwis centrum rowerowe moga tam zrobić. Na basenie byłem
                      raz rok temu i po pierwsze nie chcieli mnie wpuścić bo byłem w krótkich ale
                      jednak spodenkach, poźniej z dzieciakami poszedłem na górę i zamarzłem w rurze,
                      zatrzymałem sie w miejscu, choć wydawało mi się że jadę, dopóty syn nie wjechał
                      mi w plecy, ale przynajmniej dłuuugo jechałem. No niestety podzielam większośc
                      opinii mało atrakcyjne miejsce, no chybą że ktos przychodzi tylko popływać , ja
                      raczej wolę trochę popływac, później jednak lubie iśc na jakies jacuzzi, saunę,
                      wygrzać się z dzieciakami w brodziku, a tu tego nie ma. W icds jest tez hala z
                      której nie korzytsma choc chętnim bym korzystał gdyby nie zaporowe ceny,
                      jednynie jestem czasami na auli, na seskach i zebrnaich, ale na to jest tez
                      miejce w domu kultury.
                      Dla mnie icds mogłoby nie być, wcześniej grywałem bardzo często na tym polu w
                      piłkę, a terez to nawet za to trzeba płacić, ale w lato czasami grywam. Skoro
                      juz jest to korzystaj, mnie tam raczej ne ciągnie i nie chodzi o politykę, a
                      standart i wyposażenie.
                • randolff Re: SAUNA 08.02.06, 09:48
                  Tak jest. Chodzę i będę chodził, gdyż jest moim patriotycznym obowiązkiem. I
                  jakby CŚR zbudowali to też bym korzystał, co prawda tylko ze sklepu i serwisu,
                  bo to niedaleko od domu, więc mycie i jedzenie odpada.
                  A sauna się buduje. Podobno...
                  • mwsylwia Re: SAUNA 08.02.06, 09:49
                    O to może będziesz nam relacjonował, co się dzieje na placu budowy, co?

• randolff Re: SAUNA 08.02.06, 09:59
                      OK, będę. Pod warunkiem że zobaczę jakiś plac budowy. Jak na razie nic nie
                      widziałem. Albo są tak ukryci i czyści z robotą albo...
                      • krzysiom1 Re: SAUNA 08.02.06, 10:03
                        Może znów zaskoczą?
                        Basen na piętrze to sauna na dachu?
                  • kmsanczia Re: SAUNA 08.02.06, 09:55
                    Rand twoim patriotycznym obowiązkiem jest zostawiać w ICDSie połowę twoich
                    zarobków, żeby moloch nie upadł.
                    • randolff Re: SAUNA 08.02.06, 09:58
                      Połowy to nie oddam, bo dziatki głodne płaczem by mnie budziły w nocy. Ale mogę
                      co jakiś czas na basen pójść. Już i ten chlor przeżyję jakoś. czego się nie
                      robi dla swojej małej ojczyzny.
              • kmsanczia Re: SAUNA 08.02.06, 09:54
                papirus22 napisał:
                > a może ktos (sauny) w domu potrzebował na gwałt.

Sauny na gwałt?? Czy to pod prokuratora nie podchodzi? ;)
    • mama.restauracyjna Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 07.02.06, 22:46
      nie czytalam ,ale mniemam ze tak jest!!

Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ..ujowe
      • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 07.02.06, 22:52
        ty juz nie pij może, co ;) bo nam się cenzura włączy :)))
        • mortimerr Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:19
          randolff napisał:
          Tak jest. Chodzę i będę chodził, gdyż jest moim patriotycznym obowiązkiem.

Brawo!!! popieram. w interesie nas wszystkich powinno byc rozpropagowanie
          basenu, a nie na odwrot. w koncu im szybciej splacimy za niego dlugi tym lepiej.

ps. celowo pisze, ze my splacimy!!!
          • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:28
            chyba się poświęcę i tez zacznę.
            W niedzilę o której otwierają?
            • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:31
              nie zapominajcie, że jak Sokół będzie miał więcej kasy to zaraz jeszcze jednogo
              takiego wieloryba wybuduję... i wtedy to już będziemy mieli dwa dlugi.
              • randolff Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:32
                Może w tym drugim będzie jaccuzi i inne bajery dla niezadowolonych z ICDSu...
            • mortimerr Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:33
              a ja kupie bilet na trybuny i popatrze jak sie scigacie w basenie :)
              tez sie doloze, a jak komus sie tam nudzi to moge jakos urozmaicic spedzony tam
              czas, no no nie wiem, bede glosno kibicowac :)
              • mortimerr Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:36
                papi napisal:
                nie zapominajcie, że jak Sokół będzie miał więcej kasy to zaraz jeszcze jednogo
                takiego wieloryba wybuduję... i wtedy to już będziemy mieli dwa dlugi.

na szczescie stoisz na strazy, i nic takiego nam nie grozi. :)
                • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:43
                  co ja mogę, tylko skrytykowac pokazać światu, wydobyc na światło dzienne, nic
                  więcej.
              • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:39
                Morti. Mam lepszy pomysł.
                My na trybuny a Ty za rusałkę w wodzie będziesz robić.
                • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:43
                  Morti, chodź z nami nogami pomachać dzisiaj. Pierwsze zajęcia gratis. Jak
                  forumowe dziewczyny na basen zaczną chodzić, to i chłopaki się złamią ;)
                  I dług w rok spłacimy :)))
                  • mortimerr Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 10:58
                    ja to sie do wody nie nadaje, plywam kiepsko, wody sie opije a i w kostiumie
                    nie za dobrze wygladam :(. wole sporty w ubraniu od stop do glow.
                    ale kibicem jestem swietnym.
                    • esscort Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:12
                      mortimerr napisała:
                      wole sporty w ubraniu od stop do glow.

Szermierka?
                      • randolff Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:14
                        albo narciarstwo...
                    • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:22
                      ty piszesz - pływam kiepsko... ja w ogóle nie pływam!!!!!! A w kostiumie, no
                      wiesz, mulatki tam z nami na szczęście nie machają na szczęście, to jakoś da
                      radę przeżyć. No chyba, że mwsylwia przyjdzie, ale wtedy i tak masz stres z
                      głowy, bo wszyscy na nią patrzą ;)))
                      • mwsylwia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:35
                        Hehehe - dobra, dobra. Pan od ćwiczeń to patrzył w poniedziałek w lewo a ja po
                        prawej stronie basenu byłam :((

Iod - idziesz dzisiaj?
                        • krzysiom1 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:40
                          Dobrze się facet maskuje...
                          • kmsanczia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 11:47
                            Hmm... Krysiom na basenie to raczej facetowi trudno się maskować... musiał
                            trenować silną wolę. ;)
                        • iod Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Bo jest ujowe 08.02.06, 12:03
                          idę, idę, dzisiaj powinna byc pani -fajna
    • atos55 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Nadal nie wiem 08.02.06, 22:42
      Dowiedzialem sie mnóstwa intrygujących rzeczy (o fikaniu, rusałkach, mulatce
      etc.) - naprawdę intrygujących, nie żartuję sobie - ale sprawa przyczyn stałego
      deficytu ICDS nadal rysuje się niezbyt jasno. Różne informacje, które na ten
      temat posiadacie, wskazują na fatalny stan zarządzania tym obiektem. No, to nie
      byłoby jeszcze tak tragiczne, bo zapewne w pare miesięcy można by było to
      naprawić, czy znacznie poprawić. Padło parę ciekawych pomysłów na "włożenie" w
      te mury więcej instytucji i działań, zwiększenie obrotów i dochodów,
      skuteczniejszy marketing - wszystko to OK.

Natomiast prawie nic nie wiemy o funkcjonowaniu części szkolnej i jej kosztach.
      Ktoś, Brycezion lub Papirus, stwierdzil, ze to specjalnie jest tak
      nierozdzielone, aby nie bylo wiadomo kto i jakie pieniadze wydaje. Brzmi
      logicznie. Skoro jednak wiadomo tak niewiele, to proponowane przez radnego
      Pszczolkowskiego cięcia o 800 tys. też są wzięte "z powietrza" i właściwie nie
      wiadomo dlaczego proponowane w takiej wysokości. Jeśli więc radni, my, czy
      wyborcy chcą zrozumieć sytuację, to należy się domagać rozdzielenia (jesli nie
      pełnego to przynajmniej księgowego) części szkolnej i sportowo-komercyjnej
      (łaczę sport z komercją, bo też w końcu generuje, a przynajmniej powinien
      generować nie tylko koszty, ale i przychody). Równiez zatrudnienia nie da sie
      zracjonalizować bez zidentyfikowania, gdzie jest to zatrudnienie i po co.
      • mwsylwia Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Nadal nie wie 08.02.06, 22:46
        atos55 napisał:
        należy się domagać rozdzielenia (jesli nie pełnego to przynajmniej księgowego)
        części szkolnej i sportowo-komercyjnej (łaczę sport z komercją, bo też w końcu
        generuje, a przynajmniej powinien generować nie tylko koszty, ale i przychody).

Taaak - należy sie domagać...
        Radni niezależni i mieszkańcy od dłuższego czasu domagają sie wielu informacji i
        działan, tylko chyba niewiele z tego wynika. Urząd jest nieprzemakalny...
        Nawet z wyroków sądowych niewiele sobie robią. Obawiam się więc, ze Twoja
        propozycja dla tej władzy jest "zbyt daleko idąca".
      • papirus22 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Nadal nie wie 09.02.06, 08:46
        No pewnie, że trzeba tylko co z tego, że my sobie chcemy, jak i tak tego nie
        zrobią, bo jeszcze by coś wyszło:) na przykład kilka etatów, które są rozdane
        po znajomości. Informacji z Gminy nie ma, nawet sąd ich nie zmusił do
        ujawnienia wszystkiego, więc czekamy do wyborów.
        • atos55 Re: Dlaczego ICDS jest deficytowe? Nadal nie wie 10.02.06, 08:55
          No dobrze, ale ważne przecież żeby wiedzieć czego się chce i jak mozna uzdrowić
          sytuacje, bo z niektórych głosów w przeszłości wynikał niemal zamiar zburzenia
          ICDS. Program wyborczy też jusi byc konkretny, przynajmniej czesciowo do
          zrealizowania w pare miesiecy lub rok, bo haslami "chcemy kanalizacji", "chcemy
          dobrej komunikacji do Warszawy" itd nikogo się nie zachęci. Zbyt są oczywiste i
          odległe w realizacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka