daisy32 16.02.06, 12:31 Fatalnie, zauważyłam, że nuda zagośiła na naszym Forum i tempo jakoś spadło :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esscort Re: Tempo spadło? 16.02.06, 12:40 Ale tempo czego spadło? Pamiętam (z dawnych czasów), że na nudę zawsze najlepiej robiło, gdy sie ktoś rozebrał. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 12:41 Nie sądzę, teraz gołe tyłki można oglądać na każdym kroku. Wymyśl coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:15 daisy32 napisała: > Nie sądzę, teraz gołe tyłki można oglądać na każdym kroku Co prawda to prawda. Czyli pozostaje nuuuuuuuuuuuuuuuuuda Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:23 Zbliża się post. Ostatnie dni karnawału, trzeba się bawić a nie kłócić. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:42 Ostatki? No chyba w przyszłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:43 daisy,kiedyś trzeba pracować:) OSTATKI są 28 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:47 mazowianka napisała: kiedyś trzeba pracować:) No ale to też z czasem staje się nuuudne i kompletnie nieoryginalne. Coś jak jedzenie lodów w lecie. Poza tym pracować to każdy głupi potrafi :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:57 Trzeba zatem wybrać się na jakieś piwko w miłym gronie :) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:39 Kłótnia też jest często konstruktywna i zabawna. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:45 Daisy32: Proszę bardzo.Gdzie są granice wolności słowa,osobistej?Czy RZEPA miała prawo publikować karykaturę Mahometa,a inna gazeta obraz Matki Boskiej z twarzą Madonny? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 13:56 Co do publikacji karykatury w takim dzienniku jakim jest Rzeczypospolita uważam, że popełnili błąd. Dlaczego? Z prostego powodu; gdyby ktoś opublikował karykaturę Jezusa, pewnie też zrobiłby się wielki skandal. Nie wiem tylko, czy chrześcijanie wyszliby na ulice i zaczęli demolować ambasady krajów islamskich. Wolność słowa; owszem, o ile nie obraża uczuć innych ludzi. Co do pracy Mazowianko, osoby bz podzielnością uwagi nie mają z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:06 Przeczytaałam gdzies ładne stwierdzenie, ze państwa demokratyczne powinny stosować zasadę "wolność do", czyli do pewnego momentu, zeby nie przesadzić. Bo wolność słowa nie zwalnia od analizaowania tego co chce się napisać i jaki ma to przycieść skutek. Uważam, ze Rzepa popełniła ogromny błąd. Machina też... Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:09 Część udziałów w Rzepie należy do Duńczyków i to oni przede wszystkim popełnili duży błąd. Polacy to powielili. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:11 sokrates42 napisał: <Polacy to powielili. Bezmyślnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:15 sokrates42 napisał: > Szef każe, Kuba musi. Red. Fikus by tego nie wydrukował. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:30 Ja uważam, że takie rzeczy pownno się upublicznić. Wielokrtonie robiono sobie jaja z Jezusa, papieża i nikt poza grupami katolików nie protestował. A już na pewno nie palił ambasad, to jest dużą różnica kulturowa, ale w świcie globalizacji coraz częściej będzie dochodziło do tego typu sytuacji. Minie jeszcze trochę lat zanim takie sprawy nie będą wzbudząły niepotrzebnych amocji, a może nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:32 Proszę wyobrazić sobie hipotetyczną sytuację, posiada Pani świetną posadę, jest Pani zadowolona, poważana, minusem jest fakt, że ma Pani szefa, który od czasu do czasu chce sobie pożądzić. Jeśli nie da mu się tej przyjemności, to za jakiś czas można pożegnać się z ciepłą posadką. Czy jeden raz ma kłaść się cieniem na całą przyszłość? Tym bardziej jeśli jest to tylko karykatura, a my przecież mamy wolność słowa. Ciekaw jestem, jak Pani zachowałaby się w tej sytuacji. Konformizm często się opłaca. Tylko nieliczne jednostki populacji ludzkiej postępują według sztywnych zasad nie uginając się pod presją. Nie raz i nie dwa miałem swoje zdanie i ostro je manifestowałem i manifestuję. Moi koledzy tego nie robią i osiągają zawsze swoje cele. Co się jest etyczne i co się opłaca w państwie Polskim? To dwie różne rzeczy. Ciekaw jestem jak Pani by postąpiła Pani Sylwio? Jak postępują nasi radni? Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:49 Rozumiem, ze rozmawiamy o przypadku Rzepy - dziennika o ugruntowanej pozycji, uważanego za jedą z najbardziej poważnych i obiektywnych polskich gazet. Myślę sobie, ze taka gazeta, nawet jesli mają w niej udziały jakieś zagraniczne koncerny, ma właśnie duzą wolność w wybieraniu materiału do kolejnych wydań. I redaktor naczelny takiej gazety powinien przewidywać skutki podejmowanych przez siebie decyzji. Wydaje mi się, że w tym wypadku pokazał swój brak wyobraźni. Nie bardzo bowiem rozumiem sens przedruku rysunków - co to ma być, jakas forma solidarności z innymi gazetami, w tym wypadku duńskimi? PO co? Co chceili tym zamanifestować. POza tym otwarty list red. nacz. na drugi dzień też wydał mi się nie do końca przemyślany. Na ludzkich emocjach trzeba umieć grać. Wolność słowa nie kojarzy mi się z mówieniem co mi "ślina na język przyniesie". Tez znam takich co dochodzą do swoich celów po trupach, tylko, ze taka zasada mnie nie odpowiada. NIe lubie wandalizmu w zadnej postaci, wandali słownych też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:00 Cieszę się, że wśród młodych ludzi mamy również osoby postępujące etycznie. Polska nie zginęła i nie zginie, miejmy nadzieję, że nasza Gmina również. Serce wyrywa mi się z piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:22 sokrates42 napisał: > Serce wyrywa mi się z piersi. Proszę je szybko złapać, gdyż życie bez serca traci sens :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:36 sokrates42 napisał: > Część udziałów w Rzepie należy do Duńczyków i to oni przede wszystkim popełnili > > duży błąd. Polacy to powielili. Szanowny Sokratesie Orkla Press To Norwegowie. Co generalnie nie zmienia postaci rzeczy dotyczacej publikacji. Moim zdaniem nic wielkiego sie nie wydarzyło, a sprawę najbardziej rozdmuchały inne media i oczywiście politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:37 Przepraszam za błąd, ale to też Skandynawowie. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:42 A jakie ma to znacznie? Winę za to ponosi konkretna osoba w redkacji pisma a nie cały naród czy grupa narodów. Nie zachowujmy się jak muzułmanie, którzy teraz za wybryk jakiegoś redaktorka gotowi są mordować bogu ducha winnych ludzi tylko dlatego że mają paszport z tym samym logo na okładce. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:44 Panie Randolfie, Nie sądzę iż byśmy zachowywali się jak muzułmanie, analizujemy tylko konkretną sytuację. Może to była prymitywna prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:50 Przepraszam, ale to pan uogólnia pisząc "to byli skandynawowie". To zaczyna pachnieć odpowiedzialnością zbiorową, którą stosują właśnie muzułmanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:55 Patrzy Pan na sprawę tylko pod pewnym kątem, nie zrozumiał Pan mojego uogólnienia. Mówiąc skandynawowie nie miałem na myśli Grupy Ludzi, która działała przeciwko muzułmanom. Moja wypowiedź miała na celu pewne usprawiedliwienie błędu który popełniłem, mówiąc, że Duńczycy mają udziały w Rzepie. Zapomnijmy o tym, bo przez przypadek popadniemy w jałową dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 14:59 Szanowny Randolffie, Czy kiedykolwiek ktoś zastanawiał się co muzułmanie piszą w swoich gazetach? Że też nikt nie protestuje przeciwko temu ze wszyscy muzułmanie mają prawa demokratyczne w państwach które ich przyjęły do siebie, natomiast u nich nie ma żadnej demokracji dla ludzi z ,,naszego'' świata - szczególnie kobiet. I nikt się nie oburza. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:06 Dlaczego tak bardzo przejmujemy się co powiedza muzułmanie? Jak wysyłaliśmy tam naszych żołnierzy nikt o to nie pytał. A wtedy było większe zagrożenie niż dwie głupie karykatury ( czyz one nie oddaja mentalności muzułmanów?) Przecież tam od dziecka są wszyscy uczeni do zabijania ( oczywiście w imie allaha). Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:15 Stereotypy, którymi się Pan posługuje są źródłem uprzedzeń. Na pewno nie chciałby Pan mając np. rude włosy, gdyby ktoś widząc Pana twierdził, że jest Pan wredny posługując się właśnie stereotypem, który mówi, że jak ktoś jest Rudy to na pewno jest wredny. Przyzna Pan, że takie myślenie jest dość prymitywne. Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:18 Obrażanie uczuć religinych jest czymś co stanowi duży błąd. A w przypadku mahometan podwójny. Nie wolno im wykonywać portretów, dzieki czemu powstały przepiękne arabeski /od tego pochodzi ich nazwa/. A po drugie, to we wszystkich religiach nie powinno się obrażać swiętych, obojetnie co o nich się myśli. Bezmyślne powielanie błędu innych, przez poważny zdawało by się dzienik, traci świadomą prowokacją. A powielanie na forum ogólników w rodzaju " dzieci uczy sie zabijania" jest zwykłym pustosłowiem. Religia mahometańska ma tyle różnych odłamów i sekt. A w naszych grach komputerowych czy nasze dzieci nie uczą się zabijania? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:08 daisy32 napisała: > Fatalnie, zauważyłam, że nuda zagośiła na naszym Forum i tempo jakoś spadło :( Nie wiem Daisy czy o takie zabicie nudy Ci chodziło, ale nieopatrznie wątek sie rozwija na Bliski Wschód Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:21 mwsylwia napisała: > Mnie tam się podoba ten rozwój :) > Czyżby Bliski Wschód był Pani bliski? Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:23 Geograficznie nie, ale szanuję go jakko kolebkę cywilizacji Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:30 mwsylwia napisała: > Geograficznie nie, ale szanuję go jakko kolebkę cywilizacji > Jakoś ta cywilizacja uciekła z tamtąd. Została tylko kolebka. A i ta kolebka to większości tylko nazwy miejsc lub miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:30 i bardzo dobrze, Islam zagraża naszej cywilizacji, która przechodziła ten etap rozwoju kilkaset lat temu. Zostaje nam wybór iść do przodu z naszymi osiągnięciami, których będzie trzeba prędzej lub pózniej bronić siła, lub poddać się i cofnąć o kilkaset lat akceptując cofnie kultury. Uważam, że jedyne rozwiązanie które nam pozostaje to rozwiązanie siłowe, zresztą realizowane w tej chwili przez Stany Zjed. Jezeli będziemy próbowali cos załatwiać pokojowo, sami zostaniemy załatwieni, mam oczywiście na myśli choryznot czasowy ok.100-200lat. Co by nie mówić o naszych problemach ekonomicznych jest róznica poziomów pomiędzy Europą, Stanami, a Azją. Stajemy się rozleniwieni i w związku z tym mniej agresywni, to doprowadzi niestety do nihilacji naszej kultury, tak się stało choćby z Rzymem. W styku dwóch wielkich kultur nazwijmy je: demokracji i islamu po 1,5 mld ludzi jako mniej agresywni zostaniemy zmarginalizowani. W europie Islam do nie dawna 3 religia w Europie juz jest na 2 miejscu. Wpuszczamy tutaj ludzi którzy mieli się integorwac ze społeczństwem a tworzą enklawy i przyszłe przyczółki, to co nie udało się Islamowi w średnioweiczu teraz może się udać. Naprawdę nie chodzi mi tu tylko o religię, a o realane zagrożenie które za kilkadziesiat lat może być powaznym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:32 Papirus, proszę Cię... I co, najłatwiej to zrzucić bombkę... i będzie po kłopocie? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:34 mwsylwia napisała: > Papirus, proszę Cię... > I co, najłatwiej to zrzucić bombkę... i będzie po kłopocie? > >Czasami rozwiązania najprostsze są najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:38 ktosiek13 napisał: >Czasami rozwiązania najprostsze są najlepsze Nie zawsze niestety :) A poza tym naprawdę, nie wszystko co jest "made by USA", jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:43 mwsylwia napisała: > ktosiek13 napisał: > >Czasami rozwiązania najprostsze są najlepsze > > Nie zawsze niestety :) > A poza tym naprawdę, nie wszystko co jest "made by USA", jest najlepsze. > Oczywiście tym bardziej, ze 90% made by USA jest made in China, ale to już Daleki Wschód. W tym tempie zaraz będziemy u nas w Europie. > Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:51 mwsylwia napisała: > ja kieliszek wina poproszę :) > ZAMIAST? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:59 parę zastowanych programów integracji imigrantów muzułumańskich to chyba już było. Najgłośniej było bodajże o modelach holenderskim i angielskim - ten ostani sprawdził się bardzo dobrze. Asymilacja mniejszości muzułumańskich była na wysokim poziomie. Problem pojawił się wraz z zamachami bombowymi. Sprawcami oraz pomocnikami okazali sie potomkowie zasymilowanych rodzin muzułumańskich. Czy zabrakło pomysłu na drugie pokolenie imigrantów? Czy może nikt nie był zainteresowany takimi działaniami na szeroką skalę? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:02 Papirus, nie jestem ekspertem ale raczej bym sie nie zgodził z opinią "cywilizacja agresi". Islam chyba nie jest religią nawołującą do walki. Jest róźnica pomiedzy islamem a islamizmem (mam tu na myśli instrumentalizm w traktowaniu religii wraz z całą patologia zjawiska) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:09 uważam, że w perspektywie 100 lat (pomijając zmiany w cywilizacji europejskiej, muzułumańskiej, które na tak długi okres sa raczej nieprzewidywalne) zbawieniem lub zagrozeniem obecnego problemu może zostac kwestia energetyczna planety. Zakładając, że zamiast spuszczać bombkę na Bliski Wschód , świat zmienia źródła energii na całkiem niezależne od ropy naftowej i jej pochodnych. Czy wtedy problem muzułumański uschnie sam z siebie (w tym piachu raczej nic innego nie ma) czy też zdesperowani ruszą zdobyć świat? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:12 robert_58 napisał: czy też zdesperowani ruszą zdobyć świat? Niestety to jest bardziej prawdopodobne:-( Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:16 ale wtedy (brzy braku uzależnienia od ropy) pozycja tzw świata kultury zachodniej będzie całkiem odmienna. Może znikną obecne problemy moralne i prawne a wobec wielkiej wojny kulturowej bedziemy na, słusznie moralnie, wojnie obronnej Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:19 robert_58 napisał: > ale wtedy (brzy braku uzależnienia od ropy) pozycja tzw świata kultury > zachodniej będzie całkiem odmienna. Może znikną obecne problemy moralne i prawn > e > a wobec wielkiej wojny kulturowej bedziemy na, słusznie moralnie, wojnie obronn > ej Cóż, więc pozostaje nam czekać aż wyschnie ich źródełko i przyjdą czerpać z naszego i dopiero wtedy możemy się bronić . Oby nie było za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:31 polecam w tym temacie: pl.danielpipes.org/article/1235 Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:00 ktosiek13 napisał: > mwsylwia napisała: > > ja kieliszek wina poproszę :) > ZAMIAST? Nie - jako dodatek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 16:06 > Nie - jako dodatek :)) > Bardzo chętnie tylko kiedy i jakie wino? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:33 Nareszcie sprzymierzeniec. Witam Papirusie. A swoją drogą t chyba został wbity kij w mrowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:41 Syliwa jak proponujesz rozwiązać problem, który jest od kilkunastu lat w Holandii, NIemczech, Francji z Muzeumanami. Widziałem to na własne oczy. Te manifestacje we Francji to dopiero początki. cywilizacja Europejska wymiera, nie dziś, a za ok. 100 lat ma nas być o połowę mniej, jak tak dalej pójdzie. Za to muzeumanie mnożą się na potegę w tych własnie enklawach, nikt nie każe rzucac bombę, ale to jest cywilizacja zacofana, pomijam wspaniała atmosferę wielu arabskich miast, fajki i inne takie:) W sumie to ja nawet ich powinien popierać 4 kobiety czekaja na męża, jak kobieta popyskuje to dostanie od męża, a jak go zdradza to jest ukamieniowana. Mężczyzna może wszystko, i powininem być za, nie potrzeba studentek, bo jak zona się nudzi to się bierze następną. Chłopiec w wieku 8 lat ma większe prawa niż zona, która jak wychodzi musi mieć zasłoniętą twarz:) Chciałabyś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:47 Tu nie chodzi o to czy ja bym chciała czy nie. Tam kobiety się zakrywa, a tu kobniety się rozbiera, zeby przyciągać widzów lub czytelników. Czy to jest wyznacznikiem cywilizacji? Wg mnie nie. I bardzo dobrze, że się różnimy. To nie jest problem do rozwiazania szybkiego. Na razie nie znalazł się taki co umie go rozwiązać, ale proste recepty lub stereotypowe pojęcia akurat tu nie sprawdzają się. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiek13 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:50 mwsylwia napisała: > Tu nie chodzi o to czy ja bym chciała czy nie. Tam kobiety się zakrywa, a tu > kobniety się rozbiera, zeby przyciągać widzów lub czytelników. Czy to jest > wyznacznikiem cywilizacji? Wg mnie nie. I bardzo dobrze, że się różnimy. > To nie jest problem do rozwiazania szybkiego. Na razie nie znalazł się taki co > umie go rozwiązać, ale proste recepty lub stereotypowe pojęcia akurat tu nie > sprawdzają się. > > Jak to się nie sprawdzają? A recepta ze szklanką wody zamiast... nie była skuteczna? > Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:55 Nie zapominaj, że to muzeumanie rozpoczeli ataki najpierw na Stany Zjed, póxniej na Madryt, póżniej na Londyn. To jest cywilizacja agresi, z którą mozna zwyciężyć tylko agresją, prędzej czy później dojdzie do konfliktu zbrojnego, tym bardziej, że kończą się powoli zapasy ropy , a tam gospodarki sa od tego uzaleznione. Nie robi się tam żandych reform gospoidarczych, wiec pogłębiająca sie bieda i brak kształcenia doprowadzą do konfliktu, bo jeszcze łatwiej będzie mozna podsycić nastoje i obarczyć nas odpowiedzialnościa za biedę i zło. Widac to na przykładzie własnie publikacji zdjęć, naszym dorbkiem jest wolność słowa i publikacji i nalezy o to walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 15:59 papirus22 napisał: < i nalezy o to walczyć. Ale właśnie dlatego tak jest, ze my od setek lat uważamy się za mądrzejszych. Najpierw były krucjaty, potem archeolodzy, którzy uważali, ze wszytko co znaleźli należało zabrać ze sobą a teraz Amerykanie, którzy uważają, ze mają prawo wstępu wszędzie. Zastanów się dlaczego był 11 września? Ja oczywiście potepiam ich za to i za wszystkie ataki terrorystyczne, ale one zaczęły się z jakiejś przyczyny. Wiesz co ... może zmieńmy temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 08:10 Panie Papirusie, Agresja powoduje agresję, nie jest to niestety klucz do sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 18:13 Jak kobieta sie odkrywa to bardzo dobrze:) W końcu zmierzamy we właściwym kierunku. W raju kobiety chodziły nagie i chyba właście do raju wszyscy dążymy. Tak jest to wyznacznik cywilizacji, wolność i decydowanie o sobie, a z drugiej strony zniewolenie i zakazy. Chyba jednak jest duza różnica cywilizacyjna, wolność, brak cenzury, demokracja, wysoki poziom życia, prawa jednostki, cywilizacja życia przeciw cywilizacji śmierci. Jeżeli tego nie zauważasz i nie doceniasz to bardzo źle. Ty masz możliwośc ywrażenia swoich poglądów oni nie, z różnych powodów. O naszą cywilizację trzeba będzie walczyć, to nie my pierwsi zaatakowaliśmy, to oni uderzyli w nas. No pewnie że nie wszyscy muzeumanie sa tacy sami, ale tam działa pewnien system wartości, myślenia i rządzenia i jezeli go nie zmienimy to będziemy musili z nim walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 18:19 Tam działa po prostu zamordyzm wymyślony i kultywowany przez facetów. Odbierzmy władzę facetom a świat wkrótce stanie się rajem. ;) U nas juz są początki moherowego zamordyzmu, pakt kaczo-romano-lepperowy jest tego początkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mwsylwia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 18:28 Obawaim sie jednak, ze to my do nich dość obcesowo zapukaliśmy. W końcu kolonializm i niewolnictwo to wymysł białego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Tempo spadło? 16.02.06, 18:57 Polecam książkę Oriany Fallaci "Wściekłość i duma". Co nie znaczy,że uważam karykatury w Rzepie i Machinie za niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 16.02.06, 19:44 Zapukaliśmy do nich, tylko kiedy to było, niezpominaj o Hiszpani, gdzie Maurowie panowli wiele lata, a Bułgaria czy Grecja była okupowna przez 500 lat przez Turków. Czeka nas niestety prędzej czy później starcie i niestety czy tego chcemy czy nie to nastapi. Na pytanie czy chcemy wojny czy nie wszyscy odpowiedzą, że nie -to oczywiste jednak patrząc na choćby na historię i Hitlera można było go załatwić kilka lat przed wybuchem wojny, niestety strach przed wojną był wielki, to co nastpiło póxniej było jeszcze gorsze, niestety widzę pewne podobieństwo. Należy uprzedzać pewne działania, robić wszystko, aby nie doprowadzić do wojny, ale w przypadku najmniejszego zagrożnia, jak chocby to co się dzieje w tej chwili Iranie (budowa bomby atomowej), nalezy zjednocyć wszystkie Państwa wokół przerwania tych badań. Jeżli tego nie zrobimy, nawet interwencją w tym kraju i obaleniu władzy religijnej, to któregos dnia usłyszymy w wiadomościach albo nie usłyszymy... "nadajemny nazdwyczajne wydanie wiadomości- dziś nad ranem wybuch bomby atomowej zgładził Paryż z powierzchni ziemii, mamy kilka milionów ofiar we Francji trwa panika, ludzie uciekają... w tej chwili łaczymy się z Londynem tam podobne wydarzenia miały miesjce... Jak mam do wyboru wojnę u nas, a gdzie indziej to wole gdzie indziej. Oby nie było za późno:( Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Tempo spadło? 16.02.06, 19:49 My zapukaliśmy? Chyba mnie nie było na tej lekcji historii, bo nie przypominam sobie polskich kolonii. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 jakie tempo? 16.02.06, 20:03 no chyba dzisiaj to ze 400 wpisów było, zaraz będzie 25000:) Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 08:18 Źródłem problemów w tych krajach nie są muzułmanie, ale wręcz przeciwnie rządy tych państw. Eskalacja agresji jaka miała miejsce ostatnio we Francji była spowodowana izolowaniem obywateli krajów islamskich. Francuzi najpierw ich sprowadzili, a później zaczęli blokować. Ci ludzie nie mogą bardzo często znaleźć godnej pracy, żyją w skrajenj nędzy. Oczywiście nie popieram agresji, ale zapraszam do dyskusji nad powodami powstania takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 09:53 Problem jest nie tylko w rządach, ale przede wszystkim w różnich kulturowych.Za dużo by tu wymieniać. Widać jak na dłoni dwie kultury i widać która jest dominująca. To nie Europa jeździ na bliski wschód za pracą i zmianą życia na lepsze. W świecie globalizaji i unifikacji nastąpi konfrontacja, w więc nalezy sie na nia przygotowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
sokrates42 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 10:50 Zatem bagnet na broń, Pani Papirusie. Dziś jestem nad wyraz rubaszny, proszę mi wybaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 10:56 Nie teraz musimy sie przygotowywać za kilkanascie lat, ale teraz unicestwić program budowy bomby atomowej w Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 17.02.06, 10:57 papirus22 napisał: To nie Europa jeździ na bliski wschód za pracą i zmianą życia na > lepsze. A przede wszystkim to nie Europa wysadza na Bliskim Wschodzie pociągi, nie podkłada bomb w metrze, nie mówiąc o celowym wpadaniu samolotami na wieżowce pełne pracujacych tam ludzi. Ja nie słyszalem nawet o oficjalnym potepieniu tych czynów przez rządy lub organizacje religijne bogobojnych wynzawców Allacha. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:04 no własnie. I niektórzy nazywaja ta religię, religia pokoju. Która religia za śmierć niewiernych wysyła bezpośrednio do nieba. Naprawdę to tylko potwierdza to co działo się w europie w średniowiczu, wyprawa krzyzowa i śmierć z niewiernymi arabami, chyba za to tez się szło do nieba, jakies 500 lat są w wstecz, zreszta nawet rok u nich inny:) Wiem liczony od mahometa. Odpowiedz Link Zgłoś
randolff Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:10 Każda religia jest z założenia pokojowa. I każdą religię można jednocześnie "zinterpretować" na oddmienny sposób. Tak jak to robią muzułmanie ogłaszając dżihad czy katolicy, którzy dawniej przeprowadzali inkwizycję i wyprawy krzyżowe, a dziś np. bawią sie w agresywny katolicyzm rydzykowy. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:15 Oczywiście, że to prawda. Najpierw wyprawy krzyzowe mordujące niewiernych, dzis to samo w drugą stonę krucjaty z niewiernymi. A rydzyk to mam nadzieję, że zostanie w końcu wyeliminowany, no chyba że go Sokół przygarnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:17 500 czy 800 lat temu to oni byli akurat na wyższym etapie rozwoju niż my tutaj. Np. w samym Bagdadzie było wówczas więcej bibliotek niż w calej Europie. Rozwijała się nauka, medycyna. Poza tym gdyby nie Arabowie nie byłoby np. wielkiego rozwoju matematyki (cyfry arabskie, system dziesiątkowy) itp. Potem im się wszystko jakoś po...ło. To też przyklad, że nie ma nic wiecznego, że wszystko sie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:18 papirus22 napisał: > Problem jest nie tylko w rządach, ale przede wszystkim w różnich kulturowych. popatrzmy na Australię - zupełnie nieźle sobie (jak na razie) radzą z różnicami kulturowymi, religiami itd. Nie radzili sobie z Aborygenami, teraz sądzą, że już potrafią przyznać się do popełnianych błędów. Mieszanina kultur wręcz obłędna, przejedziesz z jednego końca Malbourne na drugi i spotkasz wszystko - od ortodyksyjnego rosyjskiego Żyda po Irakijczyka, Chińczyka czy Włocha. Burmistrz Melbourne to zdecydowanie Azjata, nawet jego angielski nie był perfekcyjny. Jakoś nikomu to nie przeszkadza. Jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Tempo spadło? 17.02.06, 11:40 No tak, ale tam nie ma biedy i chyba (tego nie jestem akurat pewny) tak wielkich różnic materialnych. Czy nie jest troche tak, ze Aborygeni są niejako "przekupieni" i na tym polega zalatwienie problemu? Pytam, bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: Tempo spadło? 17.02.06, 16:39 esscort napisał: > No tak, ale tam nie ma biedy i chyba (tego nie jestem akurat pewny) tak > wielkich różnic materialnych. Czy nie jest troche tak, ze Aborygeni są > niejako "przekupieni" i na tym polega zalatwienie problemu? Pytam, bo nie wiem. Fakt, esscort, biedy to tam raczej nie ma, różnice materialne są, ale przeciętny człowiek może żyć na dobrym poziomie i może dlatego mało w tym kraju zazdrości. Z Aborygenami to oni bardziej udają, że jest w porządku, niż pewnie naprawdę jest. Ale starają się. Normalni, równi sobie obywatele, te same prawa i obowiązki. Niektórzy nawet wywalczyli sobie wiele (mówię o ziemi, czasem bogatej w złoża). Problem jest, bo rasizm jest wszędzie. Mimo to uważam, że jakoś udaje im się połączyć tak niesamowitą mieszaninę kultur, obyczajów, wychowania.Zawsze to robi na mnie wrażenie. Dzięki temu mają wspaniałe restauracje, w Melbourne chyba najlepsze na świecie - nigdzie nie jadłam lepszej chińszczyzny ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 17.02.06, 21:54 no a dzisiaj, słyszałem o Oświęcimiu, Iran prezydent wybrany demokratycznie, społeczeństwo manipuilowane-to powazne zagrożenie światowe i moim zdaniem wchodzi jedynie rozwiązanie siłowe, najlepiej USA plus cała Europa razem z Rosja, ale to mało realne bo Rosja i inne kraje sprzedają im broń. Stanie się tak dopiero po jakis olbrzymich zamachach. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 18.02.06, 16:33 Kto pyta nie błądzi, kto puka będzie wpuszczony, kto prosi będzie mu dane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: Tempo spadło? 26.02.06, 18:51 I znowu towarzystwo przysnęło. Do roboty!! Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 10.03.06, 13:58 Właśnie, towarzystwo chyba przysnęło troszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy32 Re: Tempo spadło? 10.03.06, 20:27 Znowu przysnęliście. Dobrze, że cały czas czuwam nad sytuacją. Odpowiedz Link Zgłoś