Dodaj do ulubionych

Spółka Wod-Kan.

23.02.06, 22:50
Czy interesują Was szczegóły odnośnie spółki z moimi komentarzami ?
Obserwuj wątek
    • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 23.02.06, 22:51
      ja poproszę
      • iod Re: Spółka Wod-Kan. 23.02.06, 22:54
        mnie bardzo!
        • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 23.02.06, 23:08
          Burmistrz odmówił wydania statutu i innych informacji pomimo pisma KOŁ z 9.05 i
          monitu z 12.05.Ale udało nam się uzyskać komplet,choć kosztowało to nas trochę
          wysiłku i ok.300 zł.Jest to 157 kartek,więc muszę po ułożeniu ich dokładnie
          wszystkie przestudiować.
          Serial odc.1 będzie : Władze Spółki i kompetencje.
          Proszę o cierpliwości.Będzie ciekawie.
          • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 23.02.06, 23:13
            Brycezion
            napisz kiedy będzie koniec jakiejś części coby nie komentować zbyt wcześnie
          • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:15
            Chętnie poczytam...
            • krzysiom1 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:19
              Ja też. Prezentacji tegoż dokumantu w wykonaniu przewodniczącego Mazana po
              prostu nie dało się słuchać.
              • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:21
                Ale to chyba nie o regulamin odprowadzania ścieków chodzi tylko o statut i inne
                tego typu dokumenty. Czy się mylę??
            • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 18:51
              1.Spółka została zarejestrowana pod nazwą Zakład Wodociągów i Kanakizacji w
              Łomiankach Spółka z o.o. w Sądzie rejonowym W-wy XXI Wydz.Gosp. KRS pod
              nr.0000234281 w dn.12.5.2005.
              2.PRZEBIEG ZAKŁADANIA,KOSZTY,WŁADZE.
              2.1.Pierwszy akt notarialny założenia s-ki został sporządzony 19.4.2005.
              Koszt aktu 3050,wzory podpisów Prezesa Zarządu K.Łoskota i prokurenta M.
              Furczyńskiego -48,80 = 3.098,80 zł.
              Prezes Krzysztof Łoskot lat 62 ,zam. w Warszawie
              Prokurent Mirosław Furczyński lat 45,zam.Waliny k/Radomia
              Par.25 pkt.7 mówi: W przypadku Zarządu jednoosobowego do składania
              oświadczeń woli i podpisywania w imieniu Spółki upoważniony jest Prezes
              Zarządu samodzielnie lub prokurent samodzielnie.
              Rada Nadzorcza:Zalewska Maria (początkowo),Krogulec Maciej lat 52,Galecki
              Stefan lat 75.Należy dodać,że inż.Stefan Galecki w NŁ nr.wrzesień 2005
              opublikował oświadczenie,iż pracę w RN traktuje społecznie,bez pobierania
              wynagrodzenia.
              Sąd odmówił 26.4.05 rejestracji Spółki,gdyż w nazwie chciała używać skrótu
              ZWiK,oraz w par.16.2 przewidywała,że do podjęcia uchwały o połączeniu spółek
              wystarcza 2/3 głosów,a musi być co najmniej 3/4.
              2.2.Drugi akt notarialny (zmiana aktu założycielskiego) został sporządzony
              9.5.05. Koszt aktu 1,22 zł
              Akt uwzględniał zmiany zasądzone przez Sąd.
              2.3.Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników Spółki odbyło się 19.7.05.
              NZWS odwołało z RN Marię Zalewską w związku z jej rezygnacją i powołało na
              to miejsce Piotra Wielowieyskiego lat 51.
              Ustaliło też wynagrodzenie RN : przewodniczący 1.200 zł/m-c brutto,członek
              700 zł.
              Koszty sądowe zmian w rejestrze - 650 zł.
              2.4.Kolejne NZWS odbyło się 2.11.05 z którego sporządzono akt notarialny.
              NZWS uchwaliło:
              -podwyższenie kapitału zakładowego z 500.000 do kwoty 51.051.750 zł
              -zwiększono ilość członków RN do 5 ,poprzednio było 3
              -do składu RN powróciła Maria Zalewska,nie wiadomo co sie stało z p.
              Wielowieyskim.
              Koszt aktu notarialnego 8.760 zł.
              2.5.Akt notarialny w/s oświadczenia o objęciu podwyższonego kapitału sporządzono
              3.11.05. Koszt aktu 1.671,40 zł.
              2.6.Kolejne NZWS odbyło się 23.11.05 z którego sporządzono akt notarialny.
              Podwyższono kapitał zakładowy Spółki do 52.583.250 zł.
              Koszt aktu notarialnego 915 zł.
              2.7.Akt notarialny w/s oświadczenia o objęciu podwyższonego kapitału sporządzono
              23.11.05. Koszt aktu 122 zł
              Razem koszty notarialne i sądowe 15.218,42 zł.

KOŁ podkreśla,że główną zasługę w dotarciu do materiałów Spółki ma J46.

W następnym odcinku : zakres działania spółki,kapitał,udziały,ale to za parę dni.

Zadaję teraz pytania:
              -czy nie ma w Łomiankach ludzi z kwalifikacjami do prowadzenia inwestycji i
              eksploatacji sieci wod-kan ?
              -czy można ludziom "z nikąd" powierzać tak poważny majątek
              -czy zaopatrzenie miasta i gminy w wodę i odbiór kanalizacji może spoczywać w
              rękach spółki z o.o.,czy nie powinien zajmować się tym na bieżąco burmistrz?
              • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 18:58
                Pan Krogulec nie jest "z nikąd". To działacz sportowy. W dodatku widzialem go
                na sesji - wyglaszał hymn wiernopoddańczy na temat Sokolowskiego> Zna sie też
                na drogownictwie, bo to on na sesji stwierdził, ze nie ważne, czy droga będzie
                po wale, za walem czy przed walem - ważne żeby tam była.
                • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 20:02
                  nie pamiętam z kim się o to kłóciłem, ale jeszcze raz napiszę.
                  Jeżeli ktos popiera sokoła to musi z nim być związany, albo u niego pracować na
                  intratnym stanowsiku, ewentualnie czerpqać inne korzyści.
                  P. Krogulec mi śmierdział z tym jego "obiektywizmem", niestety znowu miałem
                  rację, a tak walczył tak się zarzekał, że on nic wspólnego nie ma ża u Sokoła
                  nie pracuje, poparł go za trasą po wale, a ten mu cyk stanowisko albo
                  odwrotnie, żenujące!!!
              • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 20:32
                brycezion napisał:
                > Rada Nadzorcza:Zalewska Maria (początkowo),Krogulec Maciej lat 52...

O, to pan Krogulec i tutaj zawitał. Kurcze, facet na wszystkim sie zna, Kopernik
                jakiś czy co??
                • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 20:54
                  Ad 1 - być może są w Łomiankach takie osoby, być może nie ma. Jakie należy
                  posiadać kwalifikacje aby kierować spółką wod-kan?
                  Ad 2 - co to znaczy "ludzie z nikąd"? Nie uważam, że kryterium obsady stanowisk
                  powiino być pochodzeni itp
                  Ad 3 - tak można powierzyć to spółce, nie koniecznie musi to być pod
                  bezpośrednią jurysdykcją burmistrza/gminy
                  • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 21:50
                    Robert piszesz wszędzie o swoim obiektywiźmie, który sprowadza się do negowania
                    wszystkie a nie posiadasz elementarnej wiedzy -wiem że wiele osób które nie
                    interesują się tymi sprawami wiedzą duzo więcej niż Ty:
                    1. Kogo znasz w Łomiankch że wątpisz czy tutaj takie osoby są?-zapewniam Ciebie
                    w każdej dziedzienie w Łomiankach mieszka wielu fachowców i to wybitnych, no
                    ale zapomniałem co Ty możesz wiedziec o Łomiankach, jak tu nie mieszkasz i
                    odgrywasz swoją rolę, jaką nie wiem. Wiem, że próbujesz ciągle ślepo bronic B.
                    tylko po co?
                    2. Jeżeli nie wiesz co to znaczy ludzie z nikąd to trudno. Zapytaj krzysioma
                    jak w Łomiankch zatrudnia się tzw. "fachowców" z nikąd-chodzi o nauczycieli,
                    jakie mają osiągnięcia, kto to robi i dlaczego
                    3. Osobowośc prawna spółki nie ma znaczenia, skoro ludzie nie radzili sobie w
                    zakładzie budżetowym to teraz nagle z dnia na dzień zmienią się i będa
                    perfekcjonistami. Choćby w czosnowie działa zakład budżetowy i buduje
                    dziesiątki km kanalizaji i wodociągów. Spółka jest tylko po to aby obsadzić
                    nowe stanowiska i oczywiście pociąga za soba nowe koszty, a więc powinnismy
                    wrócić do poprzedniej wersji i tylko wymienic ludzi na lepszych-jest duzo taniej
                    A w ogóle to Ty jestes oportunistą czy raczej jesteś niedoinformowany,
                    niewiedzący, słabo łapiący?
                    Czy wiesz ile km wodociagów i kanalizacji wybudowano chocby w latach 2004 i
                    2005, byłes na jakieś komisji czy sesji która się z tym wiązała.
                    No naprawdę, czy znasz choć aktualnego prezesa i prokurenta spółki, rozmawiałes
                    z nimi choć raz.
                    Mam prośbę pisz o tym na czym się znasz a nie ciagle negujesz wszystko, a na
                    czym się znasz nie wiem? Chetnie bym się dowiedział.
                    • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 00:14
                      No pięknie Papirus - chyba będzie długie,

Twoje argumenty na moje odpowiedzi wobec tak ogólnie postawionych pytań są dla
                      mnie zadziwiająco agresywna.

I do tego jeszcze nieśmiertelne argumenty:
                      - nie mieszkasz w Łomiankach (nie mieszkam ale będę mieszkał niebawem) czyli
                      g...o mi do tego. Ciekawe dlaczego wyłącznie do mnie kierujesz takie cuda - parę
                      osób na forum również w Łomiankach nie mieszka ale takich argumetów nie
                      otrzymują. Widać nie jestem i nie chcę być z Twojej paczki) aby oszczędzić sobie
                      tejże argumentacji. Oprzyj się wobec tego, na tych ktorzy tutaj mieszkają, mogą
                      brać udział w wyborach (meldunek+zamieszkanie). Może rzeczywiście z taka
                      argumentacją to miasto zostanie po raz kolejny uszczęśliwione obecnymi włodarzami.
                      - odgrywam jakąś rolę ale nie wiesz jaką? A Ty jaką odgrywasz rolę? Jakąś
                      napewno jak każdy z tego forum, więc nie lej wody.
                      - kogo znam z Łomianek - zapewniam Ciebie, że znam w Łomiankach, Kiełpinie,
                      Dąbrowie parę osób. Na pytanie kogo - z całym szacunkiem - nie Twój interes.
                      Uwierz na słowo.
                      - ślepo bronię burmistrza i po co. Poczytaj Papirus coś z moich wypowiedzi
                      wcześniejszych. Twoja płyta już się wytarła. Oprócz czerni i bieli istnieją
                      jeszcze inne kolory. Przykro mi, że Ty musisz ciągle powtarzać informacje już
                      zawarte na forum aby odpowiedzieć komuś nie zorientowanemu (lub stwarzającemu
                      choćby takie pozory). Ja Tobie, z całym szacunkiem, nie mam zamiaru pisać poraz
                      kolejny oświadczeń.
                      - ludzie z nikąd. Nie wiem co to znaczy. Każdy ma jakąś przeszłość, historię,
                      osiągnięcia, porażki. Nie ma ludzi znikąd. Nie będę pytał Krzysioma (sorry
                      Krzysiom) bo taka wiedza jest dla mnie oczywista. Jak się zatrudnia w Łomiankach
                      fachowców? To problem Łomianek i włodarzy Łomianek. Jest jeszcze świat poza
                      Łomiankami, w którym można znaleźć wartościowe osoby. Zapewniam Ciebie. Nie będą
                      to ludzie znikąd - chyba, że masz rozwinięty lokalny patriotyzm i każdy spoza
                      granic gminy z założenia jest zły.
                      - osobowość prawna ma znaczenie. O Twoim przykładzie z Czosnowem już pisałem
                      wcześnie. Powtórzę. Dla mnie tam sytuacja jest podobna do Łomianek z jedną
                      róźnicą - zarówno burmistrz jak i radni wspólnie działają dla dobra mieszkańców.
                      W Łomiankach jest odwrotnie. Bądź łaskaw przyjąć do wiadomości, że istnienie
                      róźnych instytucji w demokratycznym społeczeństwie nie oznacza jednoznacznie
                      oszustwo lub wyłudzenia. Niebawem wybory. Zarząd spółki (w przypadku
                      zdecydowanego zwycięstwa jednej z opcji) będzie można zmienić. Nie zauważasz
                      tego? Patrzysz tylko przez pryzmat obecnych personalii? Czy Twoja przyszłość
                      Łomianek jest wyłącznie związana z osobami sprawującymi obecnie władzę? Czy bez
                      tychże osób nie jesteś w stanie wyobrazić sobie struktur zarządzania?
                      - oportunizm. kilometry kanalizacji. Dokładnie nie wiem ile ich położono.
                      Niewielu z moich znajomych w Łomiankach (a tak tak, ma takich od kilkunastu lat)
                      nie mieli i nie mają kanalizy i wodociągu. Opierając się również na informacja
                      m.in. przez Ciebie przedstawianych odpowiem - nie wiem ile kilometrów ale wiem,
                      że bardzo mało w stosunku do potrzeb. Czy muszę znać dokładną ilość? Czy taka
                      odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca? Zapisz sobie moje odpowiedzi abyś
                      po raz kolejny nie musiał tych samych pytań lub insynuacji pisać.
                      Wydaje mi się, że rozmawiałem z Prezesem Spółki w moich prywatnych sprawach (lub
                      kimś z wierchówki tej spółki) - tyle odpowiedzi na Twoje pytanie.
                      - i na koniec negacja. Mam wrażenie, że w końcówce jeszcze raz odpaliłeś swoją
                      płytę. Czy ja coś zanegowałem w mojej porzedniej wypowiedzi? Czy też czekasz na
                      moje posty aby wrzucić w to swoje frustracje do mojej osoby?

Brycezion:
                      Twoje pytanie są ogólne i niezbyt ostre. Moje odpowiedzi (z poprzedniego postu i
                      może coś wyłowisz z niniejszego) są również ogólne - może to będzie widoczne
                      przy hipotetycznym założeniu nie zwracania uwagi na nick autora.

Pozdrawiam z przesłaniem:
                      wyobraźmy sobie struktury Łomianek, w których pracują osby X, Y, Z itd.
                      Dodatkowo założenie, że osoby xyz itd pracują rzetelnie daje wg mnie możliwość
                      dokonania minimalnie obiektywnej oceny problemu.

Ps. tylko nie zaczynajcie polemiki ze mną od słów "... miałem tobie nie
                      odpowiadać ale..." lub "... co za bzdury ...". Zwłaszcza od ostaniego chciałem
                      zacząć odpowiedź.
                      • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 00:15
                        łauuułłłłł,
                        ale długie
                        przepraszam mniej zainteresownych
                        • krzysiom1 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 01:35
                          Robciu! Od fragsa nauczyłeś się naginania faktów do swych teorii?
                          A fe!!!
                          • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 01:46
                            krzysiom - śpij!
                            • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 01:52
                              Ok Krzysiom,
                              każdy może mieć własne zdanie.
                              odpowiedz na pytania Bryceziona
                              ...
                              ...
                      • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 08:29
                        Robert
                        niestety nie zmieniam zdania o Tobie i Twojej wiedzy:(
                        co do agresji, nie mam jej, pisze tu raczej o Twojej ciagłej negacji i
                        niszczeniu forum poprzez zaczepki i kłótnie, które prowadzisz prawie ze
                        wszystkimi o dzieleniu forum (metoda znana juz pisałem to w poprzednich postach-
                        starzy i nowi)wychwalaniu burmistrza bez podania chocby jakiegokolwiek
                        pozytywu, czy jest wogóle cos za co mógłbyś go skrytykować-chyba nie:)
                        To jest przykład jak można dużo napisac i zarazem nic. Moja Płyta sie nie
                        wytarała (jak ktoś ma dobre przeboje to słucha ich się całe zycie) i wbrew temu
                        co piszesz rozróżniam kolory, tylko to Ty własnie nie dostrzegasz, że b. i jego
                        otoczenie mają własnie jeden czarny, poza tym swiat jest kolorowy.
                        "Nie będą to ludzie znikąd - chyba, że masz rozwinięty lokalny patriotyzm i
                        każdy spoza granic gminy z założenia jest zły."-ten cyctat daje do myślenia,
                        jezli piszesz nie będa to znaczy, że masz jakies plany, a wręcz pewność że oni
                        nie będą. A więc masz swoje plany to dobrze, szkoda, że je ukrywasz:(
                        Skoro znasz się na formach prowadzenia działalności to podaj choć kilka powodów
                        dla których spółka będzie budowała więcej niż zakład budżetowy. Wnieś choć
                        jedną rzecz do dyskusji, bo jak tu jetsteś 3 miesiące to na razie nic nie
                        wniosłeś poza nihilizmem forumowym:(
                        Stąd moje zdenerwowanie i niechęć:(
                        Nie ma na forum starych i nowych, są po prostu forumowicze:)
                        !!!!!
                        Jednak zacznę robić to co robiłem wczesniej będę ignorował wszystkie Twoje
                        zaczepki szkoda czasu i nerw.
                      • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 08:34
                        Robert, problem pewnie polega na tym, ze Ty trochę teoretyzujesz, a Papirus
                        odnosi sie do konkretów. Przykład: Zostały podane konkretne dane nt spólki
                        wodno-kan. Okazuje się, ze we władzach są jakies przypadkowe osoby, które - to
                        nie ulega wątpliwości nie tylko nie są w stanie doprowadzic do zbudowania
                        chocby 10 m wodociągu, ale miałbym obawy o przyszlość tej sieci, ktora juz
                        jest. Tymczasem na takie dictum Ty mowisz: to nie jest problem (a potem w
                        nastepnym poscie uscislasz, że ludzi bedzie mozna po wygranych wyborach
                        wymienić). Ale, Robert, to jest wielki problem i trzeba o tym mowić i nie
                        udawaj, ze jego nie widzisz. Gdybyś był na ostatniej sesji, to byś zobaczył
                        spektakl z filmu Miś. Pan Krogulec (ten ze społki, a na co dzień dzialacz
                        sportowy)swoje wystapienie powinien zakończyć tekstem: "łubu dubu, łubu dubu,
                        niech zyje nam prezen naszego klubu, niech zyje nam! To mówilem ja, trener
                        pierwszej klasy Krogulec". To jest i d e n t y c z n y uklad i poziom. Nie
                        widzisz w tym nic zlego i godnego potępienia? Nie uważasz, że to trzeba
                        pietnować, że ludzie mają prawo się denerwować. Uważasz, ze wszystko jest OK?!
                        Że zmieni sie po wyborach? A skąd wiesz, kto wygra wybory? A dlaczego do
                        wyborów w instytucjach publicznych mają być tacy ludzie? Przecież to są
                        wyrzucane przez okno publiczne pieniądze! Jezeli nie widzisz w tym nic
                        zdrożnego i nagannego, to sorry, ale niewiele rozumiesz. A jeżeli reżim nie
                        przegra wyborów (a moze nie przegrać, jezeli nie będzie sie pokazywalo, co
                        robi, jeżeli ktos bedzie mówił, ze w gruncie rzeczy jest ok, ze rozwiazania
                        stsowane są dobre itp.)? Dlaczego uważasz, ze mieszkańcy Łomianek maja sobie
                        pozwalać nasrać na głowę i jeszcze z radoscią przyklepać?! Nisko ich oceniasz.
                        • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 08:47
                          jedno sprostowanie: M. Krogulec nie jest trenereme pierwszej klasy lecz
                          specjalistą ds. marketingu naszego ICDS. Nawiasem mówiąc to trochę wyjaśnia,
                          dlaczego ten obiekt przynosi tak duże straty
                          • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:10
                            esscort napisał:

> jedno sprostowanie: M. Krogulec nie jest trenereme pierwszej klasy lecz
                            > specjalistą ds. marketingu naszego ICDS. Nawiasem mówiąc to trochę wyjaśnia,
                            > dlaczego ten obiekt przynosi tak duże straty

ICDS (męczy mnie ostatnio ten temat) to nie tylko specjalista ds. marketingu -
                            tu na pewno przydałby się ktoś bardzo prężny, bo obiekt jest niewykorzystywany
                            należycie. Nie znam Pana Krogulca, ale żeby taki obiekt zaczął zarabiać
                            potrzebny jest BARDZO dobry marketing i PR (myślę, że możliwe do zrealizowania,
                            ale znowu - brak pomysłów i silnej strategii). Druga sprawa to projekt, może
                            nawet cała koncepcja - niby dobra, ale znowu, nie do końca (np. sala, którą tak
                            często odwiedzacie, moim zdaniem zbyt kosztowna, by służyła głównie
                            posiedzeniom rady)
                            > Projekt architektoniczny - znowu, niby dobry, ale nie do końca - z uwagi na
                            max. obłożenie budynku wielu rzeczy nie można w nim zorganizować, bo musżą
                            istnieć takie a nie inne korytarze itd. itp.
                            To jeszcze młoda inwestycja, nie wiem, może z czasem i pomocą ludzi coś z tego
                            będzie. Nie liczmy jednak na to, że palcówka typowo kulturalno-edukacyjna
                            będzie żyłą złota. Nie będzie.

• iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:10
                              przepraszam, zorientowałam się, że zupełnie nie na temat spółki piszę powyżej
                              • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:29
                                nie no dobrze szło, szczególnie to "... palcówka typowo kulturalno-
                                edukacyjna ":))))
                                Na szczęście nie tylko ja sie mylę:)
                                • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:39
                                  dobra - typowa to ona nie jest, tak wyszło jakoś...
                                  A może byś się obiadem zainteresował, co? :)
                                  • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:41
                                    i obiecuję już nie myśleć o ICDS ;)
                                    • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:46
                                      myśl, nie ma problemu, obiad sprawa wtórna, a taki piekny tekst był, wiem mam
                                      nie rozgrzebywać.
                                      • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:50
                                        poniosło mnie - już się wycofuję, nie ma sensu
                                        • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 09:53
                                          Iod nie przejmuj się ja gorsze głupoty pisałm, tak tylko żartuje bo tekst
                                          wyszedł dobry:)
                                          • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 11:55
                                            Papirus
                                            Ty to masz ciężko ze mną - nie chcesz pisać a piszesz.
                                            Szczerze - nudża mnie Twoje isnynuacje o moim poparciu dla kogolwiek. Nie tak
                                            dawno jak w zeszłym tygodniu napisałem jakieś kolejne oświadczenie czy popieram
                                            czy nie burmistrza z obecną ekipą. Nie widziałeś czy nie chciałeś widzieć?
                                            Śiwetni ująłeś moje plany - nawet nie wiedziałem, że jakieś mam w tym temacie.
                                            Choć to już i tak nieistotne - sam sobie odpowiedziałeś o moich planach.
                                            Proponuję - odpuść sobie w temacie konieczności odpowiadania na moje posty lub
                                            zrób tak jak ja - nie założyłem dla nikogo niechęć w odpowiadaniu. Łatwiej jakoś.

Esscort
                                            owszem, teoretyzuję. Nie znam osób, o których piszecie. Wy (aktywni uczestnicy
                                            życia samorządowego) znacie ich lepiej. Z tekstu Bryceziona na razie obnażono
                                            personalia konkretnych osób wraz z ich funkcjami.
                                            Nie dyskutowałem i nie zamierzam dyskutować o kwalifikacjach poszczególnych
                                            person. Znacie tych ludzi z pewnością lepiej odemnie. Ocenę pozostawiam Wam.
                                            O ile mnie pamięć nie myli spółka wod-kan zaczeła działalność praktycznie z
                                            początkiem bieżącego roku. Było juz o tym na forum. Zapytałe wtedy, czy ktoś zna
                                            jakieś szczegóły dot. planów działalności spółki. Nikt nie odpowiedział. Czy ma
                                            rozumieć, że dwa miesiące działalności spółki jest okresem wystarczającym do
                                            dokonywania ocen i rozliczeń w metrach czy kilometrach położonych rur? Nie
                                            wydaje mi się. Było też o środkach z Unii na kanalizę, obawach wyprowadzenia
                                            środków ze spółki itd. Chyba potrzeba na to czasu.
                                            Teoretyzuję również dlatego, że bardziej interesuje mnie obraz Łomianek po
                                            wyborach. Cieszę, że piszesz o możliwości reelekcji obecnej ekipy. Sam też
                                            zwracałem na to uwagę zwłaszcza wobec napotkanych na forum postaw, że wszyscy
                                            lub duża większość mieszkańców nie chce już tutaj osób związanych z burmistrzem
                                            itd. Mam nadzieję, że wybory zmienią ekipę rządzącą. Nie oznaczqa to jednak, że
                                            ma przyjść wielka miotła i zgarnąć do kosza m.in. spółkę wod-kan tylko dlatego,
                                            że powstała w okresie rządów B. Sokołowskiego.
                                            O sraniu na głowy pomijam
                                            • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 11:59
                                              Czekam cierpliwie, aż coś zaczniesz wnosić do dyskucji, bo na razie zabierasz
                                              głos nie orietując się wogóle. Inni jak cos nie wiedzą to nie pisza, a Ty
                                              odwrotnie im mniej wiesz tym więcej piszesz, przykre to jest:(
                              • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 12:18
                                iod napisała: przepraszam, zorientowałam się, że zupełnie nie na temat spółki
                                piszę powyżej

Ale splatają się te sprawy ze sobą - spółki wod.kan. i wieloryba, w tym co,
                                dotyczy zakładania, zarządzania i prowadzenia takich przedsięwzięć. Zgodziłbym
                                się też z Robertem, co do tego, co napisał pod "Ciekawostką z Izabelina", że
                                spółka musi mieć pełen segregator dokumentów - musi mieć, choćby po to, aby
                                było można ją rozliczyć z przestrzegania statutu, mechanizmu podejmowania
                                decyzji, pilnowania się regulaminu.
                                Przejrzałem sporo róznych wypowiedzi warszawskich o ośrodkach sportowych i
                                pływackich w stolicy. Są podzielone, dużo jest krytycznych. Nie jesteśmy
                                odosobnieni w psioczeniu.
                                Usiłuję zrozumieć tok myślenia naszych władz. Otóż byłem skłonny do pewnej
                                pobłażliwości wobec ICDS i zadłużenia przez tę budowę spowodowanego. Jeśli chce
                                się mieć coś naprawdę trwałego, wiadomo, że często trzeba zaciągać na to
                                kredyty. Mnie też zdarzało się mieć dług większy od dochodu.
                                Ale przecież wtedy ogranicza się wydatki jak tylko można najbardziej, a nie
                                brnie w kolejne nieudane a kosztowne pomysły, bez gwarancji powodzenia.
                                Dalsze obciążenia dobrze znane: wielka, za wielka skala tej budowli. Chyba to
                                wypłynęło z braku rozeznania co naprawdę jest potrzebne - a więc, albo jest to
                                brak kwalifikacji "decydentów", albo nie zasięgnięto właściwych opinii.
                                Prawdopodobnie było tak samo, jeśli chodzi o wybór wykonawcy. W każdym przypadku
                                - jak mówi Esscort - obciąża to układ u władzy.
                                Nie ma też - cytuję Iod - ani dobrego marketingu, ani dobrych pomysłów
                                wykorzystania wszystkich wielkich wolnych powierzchni. "Może z czasem i pomocą
                                ludzi coś z tego będzie". Oby!
                                Ale mimo wszystko - nie rozumiem takiego władania i właśnie dlatego się
                                denerwuję.
                                • iod Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 12:32
                                  ja też!
                                • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 13:13
                                  Spółka wod-kan - odc.2.
                                  ZAKRES I PRZEDMIOT DZIAŁALNOŚCI.
                                  Par.3.1.Spółka działa na obszarze Rzeczpospolitej Polskiej. (!!!!!)
                                  3.2.Na obszarze swego działania(!!!)Spółka może tworzyć i likwidować
                                  oddziały,przedstawicielstwa,filie,zakładać i przystępować (!!!) do innych
                                  spółek,oraz uczestniczyć w innych organizacjach gospodarczych na terenie kraju
                                  (!!!),zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Przedmiot działalności podaję w skrócie,pomijając te punkty,które mogą się
                                  wiązać z działalnością wod-kan.
                                  Par.5.Przedmiotem działalności Spółki (m.in.!!!)wg.Polskiej Klasyfikacji
                                  Działalności (PKD) jest:
                                  7/45.11.Z - Rozbiórka i burzenie obiektów budowlanych,roboty ziemne
                                  9/45.21 A - Wykonywanie robót budowlanych związanych z wznoszeniem budynków
                                  10/45.21 C- Wykonywanie robót ogólnobudowlanych w zakresie przesyłowych obiektów
                                  liniowych:rurociągów,linii elektroenergetycznych,elektrotrakcyjnych

i telekomunikacyjnych
                                  13/45.21 G- Wykonywanie robót budowlanych w zakresie montażu i wznoszenia
                                  budynków i budowli z elementow prefabrykowanych
                                  14/45.23.A- Budowa dróg kołowych i szynowych (!!!)
                                  20/45.25.E- Wykonywanie specjalistycznych robót budowlanych,gdzie indziej nie
                                  sklasyfikowanych
                                  22/45.31.C- Instalowanie dźwigów osobowych i towarowych i ruchomych schodów (!!)
                                  26/45.33.C- Wykonywanie instalacji gazowych
                                  33/52.46.Z- Sprzedaż detaliczna drobnych wyrobów metalowych,farb i szkła (!!!)
                                  35/73.10.G- Prace badawczo-rozwojowe w dziedzinie nauk technicznych (!!!!!)
                                  36/74.13.Z- Badanie rynku i opinii publicznej (!!!!!)
                                  37/74.20.A- Działalność w zakresie projektownia budowlanego,urbanistycznego,
                                  technologicznego (!!!!!)
                                  38/74.30.Z- Badania i analizy techniczne (!!!!!)

Kapitał i udziały w następnym odcinku.

A teraz pytania?
                                  Czy to jest spółka wod-kan czy wielobranżowy kombinat budowlano-montażowy-
                                  handlowy z wydzielonym instytutem badawczo-rozwojowym?
                                  Czy tu chodzi o budowę sieci wod-kan w Łomiankach,skoro terenem działania jest
                                  cała Polska?
                                  Czy to nie tworzy się własnego dewelopera za nasze pieniądze ?
                                  Z kim burmistrz Sokołowski chce zakładać nowe spółki (p.par.3.pkt.2)?
                                  • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 13:40
                                    Podbijam
                                    • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 14:34
                                      wiele ciekawostek ale na pewno to jest najlepsze.
                                      "Budowa dróg kołowych i szynowych "-zakład wod-kan będzie pewnie budował kolej
                                      i trasę po wale:))))
                                      Buahaha, ojej co ja robię jeszcze naprawdę zaczną:((
                                  • drabbu Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 16:31
                                    Teraz dopiero przeczytałem "zakres i przedmiot działalności" spółki cytowany
                                    przez Bryceziona.
                                    Bardzo jestem ciekaw dalszego ciągu,
                                    a przede wszystkim tego, w którym punkcie mówi się o
                                    ewentualnej rozbudowie wodociągów "u nasz"
                                    jako celu działania tejże Spółki.

Rozumiem jednak punkt, który mówi o sprzedaży szkła - cóż, flaszkę wypiją (na
                                    budowie pewnie niejedną), butelkę sprzedadzą (zgodnie ze statutem)

Czy "Prace badawczo-rozwojowe w dziedzinie nauk technicznych" nie zaowocują aby
                                    nadawaniem doktoratów? albo chociaż seminarium magisterskim?

"Na wszelkie one kwestie na próżno szukam responsu".
                                    • brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 17:02
                                      Drabbu: W "Przedmiocie działalności" są paragrafy odnoszące się do budowy sieci
                                      wod-kan,ale jako oczywiste,pominąłem je dla nie zaciemniania obrazu.Pełny tekst
                                      "Przedmiotu" podał J46 dziś o 12.41.
                                      Chciałem uprzytomnić wszystkim zainteresowanym,jaki był FAKTYCZNY cel zakładania
                                      spółki.Bo gdyby chodziło o budowę sieci w Łomiankach,to obszarem działania
                                      byłaby gmina Łomianki,no,powiat zach-w-wski.A nie cała Polska!
                                      Uważam,że jest to WIELKI PRZEKRĘT,którego autorom wcale nie chodziło o nasze
                                      sieci wod-kan.
                                      Przy umowach,kontraktach czy statutach trzeba uważnie czytać wszystkie punkty
                                      zastanawiając się nad ich celem i konsekwencjami.Jest bowiem tak,że w gąszczu
                                      powtarzających się standardowych stwierdzeń,wsadzony jest 1-2 punkty stanowiące
                                      potem istotny problem.Tutaj jest ich aż nadto.
                                      I sądzę dlatego burmistrz uznał ten statut za "tajny".
                                      • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 17:24
                                        Moim zdaniem, choć padało to nie tylko z moich ust na komisjach spółka jest
                                        szykowana do takiego partnera publiczo-prywatnego (sokól wielokrtotnie o tym
                                        pisał i mówił-nawet ktos znalazł w internecie). W zasadzie moje poglądy na
                                        gospodarkę sa co najmniej liberalne, niemniej jednak nie ma nic gorszego niz
                                        monopol szczególnie w prywatnych rękach. Niestety nie ma możliwości zbudowania
                                        na naszym runku Łomiankoskim konkurencji bo jest za mały i zbyt duże są nakłady
                                        a zwrot z inwestycji to bardzo długi okres i lepsze są możliwości
                                        inwestowania. Jedna, jak jest już wybrany przez b. odpowiedni podmiot to należy
                                        sie obawiać, co gorsza jeżli spółka zaciagnie kredyt i nie da rady go spłacac,
                                        a przy zadłużeniu gminy jest to wielce prawdopodobne, może spółkę przejąć bank,
                                        a ten albo zacznie windować ceny aby jak najszybciej odzyskac kasę albo
                                        osprzeda prywatnemu inwestorowi. Wtedy juz na pewno mozna liczyć się z
                                        podwyzkami. I to jest moim zdaniem największe zagrożenie, oczywiście zostalo to
                                        zignorowane przez Sokoła i jego radnych.
                                        • brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 17:44
                                          Papirus:Zgadzam się z Twoimi uwagami.Ja też tak myślałem i pisał KOŁ w
                                          biuletynach nr.1 i 2.Że wzrost kosztów,możliwość wpadnięcia w pułapkę kredytową
                                          itd..Ale teraz po przeczytaniu uważnym statutu widzę to znacznie szerzej.Zwróć
                                          uwagę na cytowane przeze mnie zapisy "Przedmiotu działalności".
                                          Zarejestrowana spółka z takim statutem,to jest smakowity towar rynkowy.
                                          Poczytaj ogłoszenia :sprzedam spółkę.One nie oznaczają koniecznie,że ktoś jest
                                          na skraju bankructwa.Są ludzie i firmy zajmujące się zakładaniem spółek na handel.
                                          Spółka prawa handlowego powstaje dla osiągnięcia zysku.Jeżeli będzie bardziej
                                          opłacalna budowa hali w Szczecinie,spółka tym sie zajmie.
                                          Przy takim statucie i zakresie działania cała Polska - sieci wod-kan w
                                          Łomiankach - to temat trzeciorzędny!!!
                                          • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 17:52
                                            Nawet dla mnie to nie wiarygodne,ale u nas wszystko jest mozliwe, a może chodzi
                                            o zabudowe rezerwy ekologiczej. Tam jest duży teren mozna pobudowac te 4
                                            piętrowce oczywiście do spółki z deweloperem, tą słynną bo oprotestowywaną
                                            oczyszczalnię i trasy, kolei, spalarnię wszystko o czym Sokół pisał. Tylko
                                            dlaczego nic dla mieszkańców. Choc wydaje mi się troche nierelane to znajac
                                            sokoła juz mnie raczej nic nie zaskoczy:(
                                            • brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 17:54
                                              Papirus: Ja też oniemiałem.Ale po co TAKI statut ???
                                              • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 18:02
                                                na pewno to nie jest przypadek:(
                                                • brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 18:12
                                                  Papirus: Zwróć przy tym uwagę,że uchwałę Rady o utworzeniu Spółki podjęto w roku
                                                  2002.Burmistrz Sokołowski myślał o tym od czasu MITEXu,Czekał na ustawę o
                                                  partnerstwie publiczno-prywatnym i szukał partnerów.
                                                  Nic dziwnego,że nie zajmował się sieciami wod-kan.To było celowe.Gdyby były one
                                                  znacznie bardziej zaawansowane,trudniej byłoby mieszkańcom wmówić celowość
                                                  zakładania spółki.
                                                  • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 26.02.06, 10:37
                                                    Teraz powstaje problem jak to wszystko wyjaśnić mieszkańcom, sprawa spółki jest
                                                    zawiła i będzie trudna do objaśnienia. No cóż nalezy to tłumaczyć i docierać do
                                                    ludzi najlepiej jak umiemy, na pewno nie wolno tej sprawy bagatelizować, bo jak
                                                    złe studium, sprawa wod-kan będzie się ciągnęła, a budowa jak stała tak stoi.
                                                  • brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 26.02.06, 10:50
                                                    Papirus22: Chyba sprawa jest prosta i oczywista.Miała być spółka wod-kan a
                                                    powstał jakiś twór mający w programie m.in. np.budowę dróg szynowych i m-ż
                                                    wind,schodów ruchomych,nie mówiąc o Instytucie badawczo-rozwojowym.Miała ona być
                                                    dla Łomianek,a teraz chce działać na terenie całej Polski.
                                                  • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 26.02.06, 11:32
                                                    no tak...Sokołowski lubi wchodzić do różnych związków i stowarzyszeń, może stąd
                                                    zapis o całej polsce aby wejśc do kolejnego:(
                                                    Tylko jakiego?
                                      • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 23:02
                                        Brycezion: czy masz może dostęp do dokumentów, statutów porównywalnych spółek,
                                        tworzonych w Polsce przez samorządy? Chętnie porównałabym to z tym jak to robiA
                                        gdzie indziej.

Moze to w internecie mażna gdzies znaleźć? Poszperam...

• brycezion Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 25.02.06, 23:29
                                          Mwsylwia: Nie mam.Ale najważniejsza sprawa (gdybyś mogła pomóc) to co mówi
                                          ustawa o samorządzie terytorialnym (tekst jednolity) w przypadku podejmowania
                                          uchwały o założeniu spółki.
                                          • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan.-pytania do aktu 26.02.06, 00:15
                                            jakoś w to wlazłem (lub tak mi się wydaje) ale brak linków
                                            zacząłem tutaj:
                                            isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
                  • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 08:05
                    robert_58 napisał: Ad 2 - co to znaczy "ludzie z nikąd"? Nie uważam, że
                    kryterium obsady stanowisk powiino być pochodzeni itp

No, masz rację - kryterium powinno byc takie: nieudacznik i ignorant z
                    zewnątrz.

Forum Łomianki
                    OIOM-Leć Sokole
    • athlon_linux Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:25
      Wszystko mnie interesuje, byle prawdziwe i bez komentarza ( zwłaszcza twojego i
      papiego)
      • daisy32 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:25
        Pan ciekawski :))
      • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:30
        Athlon, myślę, że bez trudu uzyskasz te dokumenty od burmistrza. Po co
        kombinujesz pokątnie? Przecież to jest spółka publiczna, wszystko jest jawne. W
        Łomiankach żadnych dokumentów się przecież przed podatnikami nie ukrywa.
        Prosisz - pokazują. Jezeli Cie interesuja to po prostu poproś.
        Pozdrawiam
        PS. Co z wątkiem sprzed kilku dni. Namieszałeś, narobiłeś zarzutów i poszedleś.
        Traktuj się poważnie, jeżeli chcesz byc tak traktowany.
        • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:39
          on tylko broni b. w ciemno nie wiedząc,że jakby się do Sokoła zwrócił o
          dokumenty to sprawa musiała by zahaczyć o sąd. Boi sie Sokoła a tu tylko prosi:)
          • krzysiom1 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:48
            Czy tak bez trudu to nie wiem.
            Ostatnio czekałem ponad dwa miesiące na udostępnienie dokumentu o który
            wystąpiłem do UG.
            Podobno wszystkie dokumenty gminne są jawne,oczywiście oprócz danych osobowych.
            Więc dlaczego procedury aż tak długo trwają a UG korzysta z maxymalnych
            dopuszczalnych prawem terminów na odpowiedż?
            Tak trochę bez sensu.
            • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:51
              Krzysiom jeszcze dwa lata temu czekało sie nawet rok na odpowiedz, albo wogóle
              sie nie dostawało widze, że jednak uczymy sokoła trochę przestrzegania prawa.
      • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 09:44
        Athlon - jesli nie interesują Cię komentarze to po co wchodzisz w wątki
        zakładane przez ludzi, którzy w Twoim mniemaniu są niewiarygodni?
        Omijaj je z daleka to nie będziesz musiał zmuszać sie do ich czytania.
        Przecież Forum można traktować wybiórczo.
        Ja np. zaraz idę skorzystać z pewnego przepisu umieszczonego w wątku "przepisy".

• papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 15:47
          Ja tez chciałbym się dowiedziec o spółce co nieco., pewnie znowu jakaś afera
          przy tym wyjdzie.
          • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 24.02.06, 19:58
            Teraz już wiem dlaczego P.Krogulec te mowy na
            ostatniej komisji wygłaszał,nawet jak obecni na sali
            nie chcieli tego słuchać,został wyklaskany,bo tam
            byli inteligentni mieszkańcy,pamiętam wcześniejsze
            komisje gdzie P.Radny Sternicki gwizdami starał się
            zagłuszyć osoby myślące inaczej.Tak więc Panie Krogulec
            niech Pan więcej nie zabiera głosu w obronie P.Burmistrza
            bo będzie się Pan musiał potem wstydzić,niestety nie ma
            nic za darmo!!!!!!
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 08:19
      Akt załozycielski spółki z oo Zakład Wodociągow i Kanalizacji w Łomiankach jest
      typowym aktem spółki prawa handlowego. Nie posiada żadnych ograniczeń co do
      mozliwości zbywania i zastawiania akcji spółki. Dopóki większość akcji posiada
      burmistrz może robić z nią co mu się podoba, absolutnie i bez żadnych
      ograniczeń. A pzrecież spólka mogła by być kontrolowana przez np. Radę Miejską,
      co spowodowało by upublicznienie wiadomości o takich zmianach w spółce.Kodek
      spółek handlowych dopuszcza taką opcję. Tego jednak nie zrobiono, co powoduje że
      w obecnycm stanie rzeczy jedynym władcą spólki jest burmistrz, a potem przyszli
      nabywcy akcji spólki.Postaram sie jescze dziś dostarczyć na dostępne mnie fora
      internetowe treść jednolitą aktu, z podaniem kiedy i jakie zmiany zostały
      wprowadzone. W doddatku ostatnio wprowadzone zmiany wskazują że następują
      maniupulacje pod kątem zwiększania liczby udziałaowców.
      • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 19:09
        No,No coraz ciekawiej się robi,jak to tak wygląda,
        to My jakaś potęga budowlano - remontowa będziemy,
        bo teraz to możemy wszystko,tylko patrzeć jak ruszymy
        z budową osiedla w korytarzu ekologicznym,drżyjcie
        firmy budowlane z terenu Łomianek,bo jak za budowę
        wezmą się Sokół z Krogulcem to Łomianki zabudują
        migiem, a i trasa po wale powstanie w rekordowym
        czasie.Tylko żeby w tym pędzie budowlanym nie zapomnieli,
        w jakim celu ta spółka powstała i kawałek wodociągu
        i kanalizacji w wolnych mocach przerobowaych wybudowali,
        ale chyba za dużo wymagam,tak tylko się rozmarzyłam,
        • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 25.02.06, 22:20
          piszecie powyżej o czymś takim jak Partnerstwo publiczno-prawne. Ja nie żyję
          tymi szczegółami (stąd też dużo pytań zadaję) dlatego pozwalam sobie wkleić
          linki do stron opisujących to zagadnienie (może komuś się przyda):
          www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1420.htm
          www.mgip.gov.pl/Wiadomosci/Gospodarka/Absorpcja+funduszy+strukturalnych+a+Partnerstwo+PublicznoPrywatne++konferencja.htm
          www.infor.pl/serwis.html?serwis=08&krok=A&P180=24891
          Mam też jedno pytanie (jak zwykle ogólne):
          czy w przypadku (hipotrtycznie oczywiście) objęcia przez Was władania gminą lub
          objecia władania gminą przez osobę przez Was popieraną, dązylibyście do
          usunięcia zapisów nie związanych z budową i eksploatacją sieci wod-kan?
          • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 11:34
            Robert
            a może odwróćmy sytuację, gdybyś Ty przejął władzę to dążyłbyś do
            usunięcia zapisów nie związanych z budową i eksploatacją sieci wod-kan? Czy
            byłbyś za rozwiązaniem spółki?
    • atos55 Re: Spółka Wod-Kan. - czy nie wyprowadzą pieniędzy 26.02.06, 12:44
      Obraz calej sytuacji wokół spółki rysuje się rzeczywiście zagmatwany i
      podejrzany. Wiele z zapisów aktu założycielskiego grozi jakimiś kolejnymi
      aferami, zwłaszcza gdy się nie ma - tak jest z większością forumowiczów -
      przekonania ani do dobrej woli ani do umiejętności włodarzy spółki, czyli
      obecnego burmistrza i dziwnego zarządu spółki.

Niebezpieczeństwa widze następujace:

1. Utrata efektywnej kontroli nad całą spółką w przypadku zmiany stanu
      własnościowego, po sprzedaży lub przekazaniu znacznej części udziałów,
      zaakceptowanego przez posłuszną większość w Radzie Miasta. Do najbliższych
      wyborów chyba jednak nie do przeprowadzenia, ale potem - gdyby obecny układ
      przetrwał - czemu nie?

2. Zawarcie takiej umowy w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego, która na
      długo postawi miasto w przymusowej sytuacji wspólfinansującego i dotującego
      działalnośc spółki, jako podmiotu ktory przez wiele lat moze nie móc sie
      wyplątać z niekorzystnego dla miasta układu z prywatnym inwestorem. W takim
      ukladzie może nawet będzie się rozbudowywać sieć wod-kan. ale nieefektywnie, a
      poza tym mieszkańcy zostaliby wydani na łup monopolisty ustalajacego swoje
      ceny, opłaty itd. Taki rozwój wydarzeń jest do zrealizowania nawet w parę
      miesięcy, zresztą podpisanie takiej sprytnie sformulowanej umowy da sie nawet
      sprzedać jako sukces przed wyborami ("wielki plan rozbudowy kanalizacji"), a
      rzeczywiste mechanizmy wyjdą na jaw dopiero po pewnym czasie. W sumie powtórka
      sprawy MITEX-u, tylko z jeszcze bardziej długoterminowymi konsekwencjami. TO MI
      SIĘ WYDAJE NAJWIĘKSZYM NIEBEZPIECZEŃSTWEM.

3. Samodzielna działalność spółki, nieefektywna, coś rozbudowująca, ale
      prowadząca do wzrostu zadłużenia i stopniowej degradacji majątku spółki (tak jak
      w przypadku komunikacji łomiankowskiej) - dośc prawdopodobny rozwój wydarreń,
      ale nie aż tak niebezpieczny, bo to z czasem dałoby sie naprawić.

Mam też parę pytań, bo po przeczytaniu dotychczasowych wypowiedzi nie wiem:

a. Czy wycena aportu miasta, dotychczas stworzonej sieci, na 50 mln złotych jest
      przekonywująca, skoro - jak czytamy gdzie indziej - Izabelin oczyszczalnia i 25
      km sieci kosztowały 25 mln zlotych? Opis aportu w tym co pisal j46 chyba jaki
      ś urwany, a w informacjach od bryceziona jeszcze o tym nie było.

b. Spółka bedzie mogła sie zadłużać, czego miasto nie mogłoby, ale jak powołanie
      spółki wpłynie na zabiegi o fundusze europejskie, też ew. z Ekofunduszu, NFOŚ
      itd? Czy dotychczasowe wnioski, których złożeniem b. sie od zawsze chwali, będa
      mogły byc nadal rozpatrywane i - w razie przyznania funduszy - realizowane
      zgodnie z poprzednimi planami, czy będą musiakly być jakoś zmienione? Jakie z
      tym moga sie wiązać koszty?

c. Jak wygladają (czy w ogole?) zobowiązania miasta, spółki etc. wobec
      mieszkańców, ktorzy w przeszłości dokonali wpłat na komitet wodno-kan.?

No i pytanie ogólne, ile nas - jako ogół podatników - to moze kosztować? Na
      razie miasto włożyło w spółkę 2,5 mln zlotych, a co dalej? Czy działalność
      spółki też bedzie stale dotowana (jak ICDS) i w jakiej wysokosci będzie to
      konieczne?
      • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. - czy nie wyprowadzą pieniędz 26.02.06, 13:28
        Atos55:Twoje uwagi i obawy są jak najbardziej uzasadnione.Już w zeszłym roku KOŁ
        miał poważne zastrzeżenia do sensu istnienia spółki (p.www.lomiankiko.net
        biuletyn nr.1 i 2).Teraz wyszły nowe "kwiatki".Odpowiadam na Twoje pytania:
        a/O aporcie będzie w odc.3 Kapitał i udziały.Kwota ok.50 mln jest prawdopodobna,
        trudno to sprawdzić,a jednego "byka" w zestawieniu znaleźliśmy.
        b/Fundusze z Unii.Nieprawdą jest,że UMiG nie może się zadłużać na budowę sieci
        wod-kan.Jeżeli wniosek Łomianek zostanie ostatecznie zatwierdzony,to kredyt
        pod dotacje z Unii-zgodnie z ustawą o finansach publicznych-NIE ZALICZA się
        do długu publicznego.I wcale w celu wzięcia kredytu pod wod-kan nie trzeba
        było zakładać spółkę.A skutek jest taki sam-i spółka i UMiG w jej imieniu
        musi spłacić kredyt.Tylko trzeba przygotować pod to grunt : cięcia w wydatkach
        ,szybka,nawet tylko częściowa, spłata istniejących zobowiązań i przygotowanie
        logistyczne do inwestycji (harmonogram kompleksowy realizacji).
        c/Zobowiązania UMiG wobec mieszkańców za niezrealizowane wpłaty partycypacyjne
        muszą być dotrzymane zgodnie z umowami.Ile tego w sumie jest - nie wiemy.
        Burmistrz nie odpowiedział do tej pory na zapytanie i monit KOŁ.Szykujemy
        kolejną sprawę sądową (cywilną o wydanie materiałów) i karną za naruszenie
        ustawy o informacji publicznej.Burmistrz myśli,że nie zdążymy i z pierwszą
        rozprawą (jest w apelacji) i z drugą przed wyborami.Zdążymy.

A ile będzie nas,podatników,kosztować spółka?Napewno więcej niż ZWiK UMiG.

• drabbu Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmistrzem 26.02.06, 14:02
          Po dwóch dniach debaty na forum pojawiło się mnóstwo uwag, wątpliwości,
          zastrzeżeń i obaw. Bardzo wiele jest uzasadnionych, a na pewno wypłynie jeszcze
          więcej. Wydaje mi się, że we własnym gronie będziemy gubić się w pytaniach i
          domysłach (np. też nie wiem, po co spółce, która ma budować wodociągi i
          kanalizację potrzebna jest np. "budowa wind").

Czy wolno mi zaproponować, aby w sprawie tej spółki Komitet Obywatelski
          Łomianek przygotował spotkanie mieszkańców z burmistrzem i z jej szefem,
          Łoskotem? takie, na którym przedstawione byłyby wszelkie co do niej uwagi i
          pytania? Może wówczas łatwiej byłoby osiągnąć jakieś konkrety?
          • mazowianka Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 14:18
            Popieram Twoją propozycję drabbu,o zorganizowanie spotkania
            z naszy Burmistrzem i P.Łoskotem,znając obydwu Panów
            zapewne niewiele się dowiemy,ale próbować zawsze trzeba.
            Mieszkańcy mają do tego prawo,a obowiązkiem władzy jest
            nam to wszystko wytłumaczyć,ponieważ za dużo jest tych
            niejasności.
            • drabbu Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 14:39
              mazowianka napisała: za dużo jest tych
              niejasności.

No właśnie. A widziałem już, że właśnie duże zebranie mieszkańców potrafi
              skłonić burmistrza do zmiany decyzji - zbiorowo jesteśmy to w stanie osiągnąć.
              Pozwoliłem sobie to zaproponować, bo wydaje mi się, że kierowanie do niego pism
              o tyle mija się z celem, że odpowiedź będzie może i udzielona, ale po długim
              czasie, po ponagleniach i mało konkretna, raczej wykrętna. Wiele materiału na
              nie już jest na forum, przede wszystkim dzięki Brycezionowi i J46. Takie
              spotkanie to też okazja do wypytania Łoskota, jakie i gdzie instalacje będą
              budowane.
              • brycezion Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 15:31
                Drabbu,Mazowianka: Sądzicie,że takie spotkanie coś da? Czy nie szkoda na nie
                czasu ? Było ostatnio ok.10 spotkań w osiedlach,w ICDS,w różnych sprawach i co
                to dało ?
                Np. w sprawie studium. Oni wogóle nie liczą się z "bezmyślnym tłumem".Robią swoje.
                Chyba tylko po to,abyśmy my,MIESZKAŃCOM,coś uprzytomnili ?
                • drabbu Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 16:58
                  brycezion napisał: Sądzicie,że takie spotkanie coś da?

Brycezionie, rozumiem Twoje wątpliwości. Ale jaki byłby inny sposób?
                  Wiele było narzekań na niedostatek sieci wod.kan. Kiedy wreszcie zdawało się,
                  że coś może i ruszy bardziej żwawym tempem, powstał twór, który nie daje żadnej
                  pewności.
                  Pan burmistrz bardzo lubi planować obiekty i na wyrost i dla innych, a to cały
                  kompleks ICDS, a to "trasa po wale", a to Centrum Ścieżek Rowerowych. Wydaje mi
                  się, że owa spółka to kolejny pomysł tego rodzaju.
                  Można żartować, że dopiero taka spółka naprawdę wybuduje Samorządową Obwodnicę,
                  ale to ponure żarty.
                  Jak inaczej - niż przez takie zebranie - zobowiązać Sokołowskiego, aby wreszcie
                  mówił konkretnie o sieci?
                  Czy "tylko po to,abyśmy my,MIESZKAŃCOM,coś uprzytomnili ?" Ale to także ma
                  wielką wartość. Widok przyciśniętego do muru i wijącego się pana burmistrza
                  mówi sam za siebie. Pominę, że jest to widok memu oku luby (zorganizowaliśmy mu
                  kiedyś dwa takie zebrania). Zebranie takie miałoby dużą siłę oddziaływania
                  ("rażenia" - jeśli tak lepiej), większą niż artykuł w "Naszych Łomiankach",
                  biuletynie KOŁ czy w "Leć Sokole". Wspomniałem o Komitecie Ob. jako
                  organizatorze, bo stał się organizacją znaną.
                  W spotkaniu takim powinni wziąć udział mieszkańcy jak najliczniej. Oczywiście -
                  radni też. Należałoby im przedstawić - dla porównania - uchwały z Czosnowa i
                  Izabelina, cytowane przez Sylwię. Może wreszcie dojrzą, do czego prowadzi ich
                  zgoda?
                  • papirus22 Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 18:23
                    Powiem szczerze, że nie wierzę aby sokół przyszedł, należałoby napisać aby
                    przygotował się na kilka przez nas wybranych tematów, nie tylko spółka, ale
                    trasa po wale, centrum rowerowe, trasa KD, studium, i inne i wtedy zaprosić. Na
                    pewnio by nie przyszedł, bo by się bał. A ludzi przyszłoby trochę.
                    • drabbu Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 18:40
                      papirus22 napisał: Powiem szczerze, że nie wierzę by przyszedł, bo by się bał.

Dotąd nie sprawiał wrażenia specjalnie strachliwego i trzeba mu przyznać -
                      panuje nad sobą. Z całym szacunkiem Papirusie, ale program, jaki napisałeś,
                      zająłby chyba tyle samo czasu, co ostatnia sesja Rady. Coś podobnego mało kto
                      wytrzyma, a na dodatek - gdyby się jednak bał - może się wykręcić pod
                      pretekstem, że studium już było omawiane, KD też (zresztą podpada pod studium),
                      a i o trasie po wale lepiej nie wspominać, bo znowu przyleci jakiś Krogulec.
                      Wydaje mi się, że trzeba by jednak bardzo konkretnie wyjaśnić sprawę spółki -
                      co zrobi, tudzież kiedy, z tego co miała robić - w Łomiankach. Poza tym,
                      chętnie usłyszałbym jakieś konkretne oświadczenie władz na temat rowerowego
                      Centrum. Ograniczyłbym się do tych dwu punktów, ale i tak sprawa spółki wydaje
                      mi się pierwsza.
                      "A ludzi przyszłoby trochę" - ano właśnie. Jak powiedział Esscort, źle to się
                      może skończyć i dla mieszkańców i dla radnych - dodam tylko, że wolałbym, żeby
                      tylko dla radnych.
                      • papirus22 Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 18:46
                        ok, ale co będzie jak on znowu wszystko wszystkim obieca, w końcu mamy rok
                        wyborczy. Czy ktoś uwierzy jeszcze w jego obietnice:)
                        • drabbu Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 18:50
                          co będzie jak on znowu wszystko wszystkim obieca - będziemy spokojnie odpierali
                          te obietnice. Obiecać wszystko wszystkim to tyle samo, co nic nie obiecać.
                          Przykładów na to, jak się te obietnice wypełniają, jest aż nadto. A poza tym,
                          naprawdę, mam wrażenie, że coraz mniejsza liczba osób jest tak łatwowierna
                          (słowo!) i takie zebranie może ją jeszcze bardziej pomniejszyć.
                          • papirus22 Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 18:56
                            podsumowując warto chyba taka opcje rozważyć, choc ja podobnie jak Brycezion
                            odbyłem z tym człowiekiem tyle spotkań, że nie wierzę już w ich sens:(
                            Uważam, że najlepiej jest go izolować od ludzi, bo na to jedynie zasluguje i w
                            niektórych częściach Łomianek, pisze to w trosce o niego:)
                            • drabbu Re: Czy nie wyprowadzą a może spotkanie z burmis 26.02.06, 19:04
                              podsumowując warto chyba taka opcje rozważyć

Bardzo bym chciał prosić o "przychylne ustosunkowanie się".
    • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 17:36
      Ja - uzywając modnego ostatnio określenia - jestem tym wszystkim porażony. To
      już dla mnie przekroczyło wszelkie granice. Nie rozumiem sokołowskiego, jeszcze
      bardziej nie rozumiem tych radnych zależnych. Przestaję mieć ochotę na
      dociekanie, o co w tym wszystkim chodzi. To jest jakaś banda psychopatycnych
      nieudaczników, którym coś się wydaje. Jestem coraz bardziej pewny, że to się
      marnie i dla nas, i dla nich skończy
      • iod Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 17:55
        Widocznie Pan, który u mni ewywozi nieczystości jest nieźle powiązany z b. On
        juz dawno stwierdził, że ma tu etat dożywotni zapewniony, ja coś tam o
        kanalizacji opłaconej mu bąknęłam (6 lat temu), popatrzył z politowaniem i
        tyle. Znowu cnd.
        • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:00
          iod napisała:

> Widocznie Pan, który u mni ewywozi nieczystości jest nieźle powiązany z b...

Chyba mamy tego samego pana albo oni wszyscy tutaj maja zdrowe ludowe
          praktyczne spojrzenie na świat. Moj pan, gdy (w czasach "przedsokołowskich",
          gdy jeszcze kanalizację budowano) spytalem, co zrobi, gdy Łomianki bedą już
          skanalizowane, o mało ze smiechu nie wpadł do dołu. Na szczęście rury sie
          przytrzymał. Pomyślałem wtedy, że jest krótkowzrocznym głupkiem. Teraz nie
          najlepiej myślę o sobie.
    • kmsanczia Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 19:34
      Nie przeczytałam jeszcze wszystkiego, ale jeśli chodzi o PKD, to firmy często
      jako przewidywaną wykonywaną w przyszłości działalnośc wpisują wszystko,
      łącznie z produkcją wyrobów z korka (co mnie nieodmiennie bawi;), żeby sobie
      zabezpieczyć ew. furtkę. Także tym akurat bym się nie przejmowała.
      • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 19:57
        Bryzecion,Papirus ja też proszę o "przychylne ustosunkowanie
        się",trzeba zrobić takie spotkanie.Muszę wam powiedzieć że
        taki wijący się Sokołowski to miód na moją duszę,pewnie
        że niewiele to wyjaśni mieszkańcom,ale wtedy będą mieli
        pewność że dobro mieszkańców nie leży w ich interesie,
        Oni mają własny i dążą do niego wszelkimi możliwymi
        sposobami,a czy zawsze uczciwie to się okaże.
        Jeżeli nie przyjdzie to będzie oznaczało że ma coś do
        ukrycia,jeżeli przyjdzie i będzie nieudolnie próbował
        jak to się teraz ładnie mówi mataczyć,to go po prostu ludzie zlinczują.
        • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 20:29
          ok, ale nie ja organizuję spotkania KOŁ, choć zawsze pomogę i to bardzo
          chętnie, krzesła rozstawię, ludzi zaproszę, wszytko co potrzeba. Nawet takie
          miało być chyba 14 lutego, ale sokół zorganizował swoje które miało być na
          poczatku stycznia, zrobił to złośliwie. Niestety on woli sam prowadzić niż być
          pytanym, a to akurat powinno być odwrotnie, bo to on ma sie rozliczać przed
          mieszkańcami:(
          • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 20:47
            Skoro tak sądzicie,to spróbujemy zorganizować takie spotkanie:mieszkańcy+KOŁ+
            burmistrz+szef spółki wod-kan.Jeżeli ICDS okaże się płatny,to w Domu Kultury.
        • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:06
          mazowianka napisała: jeżeli będzie nieudolnie próbował mataczyć

mataczyć - sokolić? sokołować?
          • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:09
            a najwyższy stopień to grądzikować:)
      • atos55 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:10
        W zasadzie zgadzam sie z tym kmsanczia, też tak najpierw pomyslałem. Ale po
        chwili pojawił sie jednak u mnie tzw. cień niepewności. To jednak jest co
        innego, gdy mała prywatna firma, która nie wie jeszcze na jakim polu odniesie
        sukces rynkowy, wpisuje sobie na wszelkie wypadek wszystko, co możliwe. Zupełnie
        inaczej natomiast, gdy de facto publiczny podmiot, tyle że działajacy na
        zasadach komercyjnych, powołany do z gory określonego, jasnego celu, wpisuje
        sobie do aktu załozycielskiego różne windy, pojazdy szynowe itd. Cos tu jest nie
        tak i obawy o mozliwy przekręt są całkiem uzasadnione.
        • esscort Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:17
          oczyiście. Takie wpisy mydło i powidło przedsiebiorstwo uslugowo-produkcyjno-
          handlowe, to sobie może wpisaywąc facet prywatny kupujacy budke na bazarze.
          Poważna spolka na takie rzeczy nie moze spbie powalać, bo wychodzi na to, że
          jest calkiem nie poważna, bo skoro ktos może robic wszystko, to znaczy, że nie
          zrobi nic. Nikt poważny z takim dziwolągiem nie będzie wspólpracować, bo z
          daleko czuyć to jakimiś przekrętami.
          • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 22:35
            Esscort: "nikt poważny z takim dziwolągiem nie będzie wspólpracować"...
            Obawiam się,że będzie.Zarejestrowana spółka z takim zakresem możliwości,to
            świetny towar do handlu.A jeszcze do tego,jak się obniży jej wartość przez
            amortyzację !!!
            Obym się mylił.
            To dlaczego do tej pory statut był "tajny" ?
            • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 22:41
              Bryzecjon pisze:
              >To dlaczego do tej pory statut był:"tajny"
              drogi Bryzecjonie,bo w nasze gminie wszystko jest tajne.
              Dziwię się że jeszcze nasz Burmistrz idąc do pracy,
              nie zakłada czapki niewidki:)
      • atos55 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:15
        Przepraszam, wysyłam ponownie, po mój post jakos wpisal sie nie w to miejsce, co
        trzeba i stal sie niezrozumiały:

W zasadzie zgadzam sie z tym kmsanczia, też tak najpierw pomyslałem. Ale po
        chwili pojawił sie jednak u mnie tzw. cień niepewności. To jednak jest co
        innego, gdy mała prywatna firma, która nie wie jeszcze na jakim polu odniesie
        sukces rynkowy, wpisuje sobie na wszelkie wypadek wszystko, co możliwe. Zupełnie
        inaczej natomiast, gdy de facto publiczny podmiot, tyle że działajacy na
        zasadach komercyjnych, powołany do z gory określonego, jasnego celu, wpisuje
        sobie do aktu załozycielskiego różne windy, pojazdy szynowe itd. Cos tu jest nie
        tak i obawy o mozliwy przekręt są całkiem uzasadnione.
        • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 21:19
          oczywiście, ale ja uwazam, że wszyetkie b. pomysły kończyły sie aferami, albo
          jakimis dziwnymi umowami, jest niestety wielce prawdopodobne, że znowu coś
          będzie miało charakter patologii.
          • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 22:57
            Ktoś tu wcześniej napisał"to będziemy budowali windy"
            tak windy do nieba,a jak już je zbudujemy to na próbny
            test wyślemy trzech Panów,jakich zgadnijcie?Nagroda
            do wyboru:lecący sokół,polujący krogulec,tańczący grądzik:))
      • iod Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 23:30
        kmsanczia napisała:

> firmy często
        > jako przewidywaną wykonywaną w przyszłości działalnośc wpisują wszystko,
        > łącznie z produkcją wyrobów z korka (co mnie nieodmiennie bawi;), żeby sobie
        > zabezpieczyć ew. furtkę. Także tym akurat bym się nie przejmowała.

mój mąż też się specjalnie nie zdziwił i mówił: "yeah, yeah", jak mu
        tłumaczyłam - może przetłumaczę, żeby nie było niepotrzebnych skojarzeń -
        niedbałe "tak, tak" z pewną dozą aprobaty i nie przejmowania się zbytnio ;)))
        • kmsanczia Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 23:40
          Już myślałam że będą bliźniaki ("yeah, yeah"). ;-))
          • iod Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 23:45
            no wiedziałam, że zaraz skojarzenia Ci się włączą, romantyczko ;)
            • kmsanczia Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 23:47
              Nie romantyczko, tylko czytam wasze wyczyny z ostatniego tygodnia; wesoło się
              czyta mimo wszystko. ;)
              • iod Re: Spółka Wod-Kan. 26.02.06, 23:54
                chyba też zajrzę, dzisiaj przypadkiem znalazłam jakieś swoje stare, dawne - też
                się ubawiłam!
                • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 00:08
                  mam dwie refleksje po przeczytaniu powyższego
                  pierwsza:
                  obecny burmistrz to musi jakiś straszny demon, rządzący od zawsze po zawsze...
                  Mozna wytykac błędy ale z jakąś chyba podświadomością, że i tak stanie się jak
                  BURMISTRZ sobie zechce ...
                  • kmsanczia Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 00:11
                    Ja też mam dwie refleksje natury ogólnej:
                    pierwsza - Papi ma obsesję na punkcie burmistrza na "anty"
                    druga - Robert_58 ma obsesję na punkcie burmistrza na "pro"
                    A skoro skrajne opinie się odrzuca, to znaczy że mamy pełną równowagę.
                    ;)
                    • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 00:16
                      cześć Kmsanczia
                      robert ma obsesję na punkcie struktur, którymi aktualnie burmistrz zarządza
                      • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 00:24
                        refleksja druga a w zasadzie cytaty z rzomowy z zakładem/spółką wod-kan w
                        okresie transformacji
                        - spółka dotychczas (jako zakład) nie mogła uczestniczyć na rynku odbiorców
                        prywatnych na terenie miasta (wykonanie przyłączeń i sieci). Forma spółki daje
                        im taką możliwość
                        - kwesta dotacji z Unii
                        - uzyskanie dalszych środków z bieżącej "obsługi" sieci (opłaty za wodę i
                        kanalizę) do rozbudowy i udoskonalania sieci

Czy "nawineli mi makaron na uszy"? Mieli racją w tym co usłyszałem?
                        • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 08:35
                          Nie rozumiem:(
                          -mi zrobili przyłącze jako zakład, a w czosnowie ten sam zakład wybudował
                          mojemu koledze przyłącze 15m do budynku, a u nas nie może?
                          -kwestia dotacji, takie zakłady uzyskują dotację w Czosnowie i Izabelinie, a u
                          nas nie mogą?
                          -jakie uzyskanie środków! z własnej działalności to oni może nie będą miec
                          strat, aby sie rozbudowywać, trzeba korzystać z środków finansowych miasta i
                          dotacji unijnych:)))
                    • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 08:21
                      Kmsanczia: "Papi ma obsesję na punkcie burmistrza na anty" ? Chyba masz na myśli
                      tylko to,że dość dużo pisze o różnych faktach.Trudno z nimi się nie
                      zgodzić.Gdyby było inaczej,napewno bym wyraził odrębną opinię.
                      • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 08:31
                        km w zasadzie na wszystkie istotne kwestie dotyczące b. mam jakies dowody,
                        świadków. Nie zapominaj , że rok temu jak pisałem na forum o burmistrzu to
                        prawie nikt nie wierzył w to, dzis po sprawdzeniu obejrzeniu dokumentów,
                        przyjściu na sesję, wiele osób, zmieniło zdanie. Wiele osób się zaangażowało,
                        bo zachowanie b. zamiast sie poprawiać się pogorsza:(
                        • kmsanczia Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 08:50
                          Papi to tylko próba pojednania. ;)
                          • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 09:08
                            km, ja nie chcę aby Robert przyjął mój punkt widzenia, bo ja uważam, że
                            Sokołowskiego trzeba jak najszybciej usunąc, aby więcej nie szkodził.
                            Chciałbym, aby nie znając się na pewnych kwestiach nie podważał faktów, i nie
                            był totalnym oportunistą. Wiem, że on się z tego smieje, ja już nie, bo to co
                            się dzieje w Łomiankach dotyka mnie bezpośrednio. Jestem cierpliwy może w końcu
                            kiedyś zrozumie, każdy może się mylić:)
                            • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:09
                              Papirus
                              to są trzy tematy, o których była rozmowa. Ja również nie wiem, czy w okresie
                              formy "zakład..." nie mogli wykonywać przyłączeń osobom prywatnym na terenie
                              miasta (tereny rolnicze były inaczej traktowane i tam nie było problemu). Tak
                              twierdzili.
                              Druga sprawa to dotacje - jako spółka będą się o nie ubiegać ponieważ kapitał
                              jest zbyt mały ruszyć z budową sieci ze środków własnych
                              Trzecia kwestia to środki uzyskiwane z opłat za wodę i kanalizę. Mają te wpływy
                              pozwolić na spłatę zaciągniętych pożyczek i w konsekwencji być źródłem
                              finansowania dlaszej rozbudowy i modrnizacji infrastruktury.

Najbardziej intryguje mnie pierwsza sprawa - czy faktycznie w formie "zakład..."
                              nie mogli wykonywać przyłączy?
                              • mwsylwia Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:30
                                robert_58 napisał:
                                > Druga sprawa to dotacje - jako spółka będą się o nie ubiegać ponieważ kapitał
                                > jest zbyt mały ruszyć z budową sieci ze środków własnych. Trzecia kwestia to
                                środki uzyskiwane z opłat za wodę i kanalizę. Mają te wpływy pozwolić na spłatę
                                zaciągniętych pożyczek i w konsekwencji być źródłem finansowania dlaszej
                                rozbudowy i modrnizacji infrastruktury.

Robert - miałam sie nie wcinać w Wasz dyskurs z Papirusem. ALe Ty albo udajesz
                                albo naprawdę naiwny jesteś do granic możliwości.

• papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:32
                                Przeciez masz odpowiedz na to pytanie, taki zakład w Czosnowie może, to
                                dlaczego ten w łomiankach nie może. A czym się różni teren rolniczy od
                                nierolniczego?
                                Co do dopłat Ci panowie złożyli wniosek na dofinansowanie chyba w 2004 roku i
                                nic, a co teraz jak będzie spółka to dostaną nagle. Jak napiszą nowy to znowu
                                Ci sami ludzie będą to robić i myślisz że jak wtedy sobie nieporadzili to teraz
                                nagle sobie poradzą. Ja im życzę jak najlepiej, niech w końcu coś dostaną tylko
                                już w to niewierzę. Sokołowski miał 8 lat na budowę wod-kan, miał 8 lat na
                                zrobienie studium ale go nie zrobił , nie wiem czy czytałeś art. Burmistrz
                                nadziei tam burmistrz mówił wyraźnie "chociaż pozornie ważniejsza jest budowa
                                dróg,linii kolejowych, kanalizacji on wie, że najistotniejsze jest
                                kształtowanie ducha młodych pokoleń."
                                Czy dalej uważasz że on cos zrobi, skoro proboszcz na ambonie mówi babaciom to
                                samo "...po co ta rura?".
                                Jak się jest nieudolnym to się kombinuje.

Czy myślisz że spółka jest po to aby budować coś w Łomiankach, ja mu nie wierzę
                                • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:38
                                  mwsylwia
                                  napisałem w skrócie co mi opowiadali w zakładzie/spółce. Nie jest to moja
                                  kolejna polemika z Papirusem.
                                  O dotacjach i finansowaniu już było. Mnie najbardziej interesuje ta część, że
                                  jakoby dotychczas jako "zakład.." nie mogli przyłączy wykonywać a jako spółka
                                  już mogą.
                                  Czy tak było faktycznie?
                                  • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:44
                                    juz przestaję pisać...
                                    • robert_58 Re: Spółka Wod-Kan. 27.02.06, 10:48
                                      Papirus
                                      znasz tych ludzi lepiej niż ja (tzn działalność i efekty ich działalności). Być
                                      może nic nie zrobią. Nie chcę tutaj wróżyć.

Z drugiej strony rzeczywiście można odnieść wrażenie, że przy założeniu
                                      ewentualnej porażki w wyborach szykowana jest jakaś forma "ułożenia sobie życia"
                                      (ta mnogość zapisów w zakresie działalności, partnerstwo publiczno-prawne).
    • mwsylwia Re: Kapitał zakładowy 27.02.06, 11:29
      Mnie dziwi jedno - wysokość kapitału zakładowego. PO diabła taki wysoki - 51
      milionów zł? Z czegfo to wynika, bo chyba nie z majątku jaki zakład posiada?

Poszperałam troche i np. Zakład Wodociągu i Kanalizacji Sp. z o. o. w
      Białogardzie zarządzająca 66 km sieci kanalizacji sanitarnej (stopień
      skanalizowania miasta wynosi 87%, maja też oczyszczalnię i planują dalszą
      budowę wod-kan).
      I tam kapitał zakładowy wynosi 18.479.500 zł.

Czy ktoś mi wyjaśni, nie wiem tego po prostu, zasadność takiego kapitału?

• papirus22 Re: Kapitał zakładowy 27.02.06, 11:35
        Kapitał jest sztucznie zawyżony i zapewne chodzi o kredyty, a może coś więcej.
        Wartość naszej oczyszczalni i wodociągów nie ma takich wartości-na pewno.
        • brycezion Re: Kapitał zakładowy 27.02.06, 12:55
          Mwsylwia,Papirus: Jak obiecałem,będzie odc.3 Kapitał i udziały.Ale dajcie mi
          trochę czasu.Jak w piosence : "nie popędzaj mnie bo tracę oddech".
      • brycezion Re: Kapitał zakładowy 27.02.06, 23:42
        No to zaczynamy zgodnie z obietnicą.
        SPÓŁKA WOD-KAN odc.3. cz.I.
        1.Kapitał spółki wg.wartości zakupu jest znacznie wyższy.Uchwała RM nr.223 z
        15.7.2005 określiła go na 81.677.776,19 zł.Po uwzględnieniu amortyzacji =
        63.048.091,99 zł.Jest przy uchwale załącznik z zestawieniem wartości.
        2.Kolejna uchwała RM nr.240 z 28.10.2005 zmieniła wartość zakupu na 65.680.293,46
        i po amortyzacji = 50.551.790,78 ,którą przyjęto jako aport do kapitału spółki.
        Załącznik do uchwały nie istnieje w BIP-ie UMiG !!!

Należy tu wyjaśnić,dla osób,które tego nie muszą wiedzieć,sens amortyzacji i jej
        skutki.
        Spółka,jak każda firma,musi płacić podatki,VAT i dochodowy.Podatek dochodowy to
        różnica dochodów i kosztów.
        Dla umożliwienia kumulacji kapitału przez firmę na odnowę zużywających się
        środków trwałych i urządzeń (które nie zostały od razu przy zakupie zaksięgowane
        w koszty) nalicza się wg.tabel MF finansów amortyzację.Roczna amortyzacja to
        pewien procent (różny dla różnych grup środków trwałych) wartości zakupu.
        Amortyzacja zalicza się do kosztów,a więc zmniejsza dochód netto,do
        opodatkowania,a więc i wysokość podatku dochodowego.
        Im wyższa amortyzacja tym niższy podatek dochodowy.
        Spółka musi płacić podatek dochodowy, UMiG nie,gdyż rozlicza tylko wpływy i wydatki.

MWsylwia: Dlaczego Białogard ma tak niski kapitał zakładowy ? Widocznie nie
        przekazano tam w aporcie całości majątku miasta,a tylko część adekwatną do zadań
        spółki.Nie znam też ich statutu,który by dał odpowiedź na kolejne pytania.

Z kolei,mając na uwadze sprzedaż udziałów,dla uatrakcyjnienie oferty,wycenia się
        spółkę jak najniżej.Obniżenie amortyzacją wartości zakupu z 81,7 mln do 50,6 mln
        zł tj. o ok.38 % ,powoduje,że o tyle samo mniej więcej spadła wartość udziałów.
        Są tańsze o ok. 34 % (wchodzi do kapitału jeszcze gotówka ok.2 mln zł.).

Nie wiem,czy wyjaśniłem to jasno.Napewno dla niektórych będzie to nudne.

W uzasadnieniu do uchwały z 15.7.2005 dyr.Łoskot pisze:
        -"...pozwoli ustalać rzeczywiste koszty gospodarki (wod-kan) ponoszone przez
        gminę...".Nieprawda,amortyzacja jest kosztem "księgowym".Jeżeli np.szafki BHP o
        wartości zakupu 6.203 zł zamortyzowano w 100% i przyjęto wartość w aporcie = 0,
        to nie znaczy,że ich nie ma i nie stanowią jakiejś wartości!!!
        -"...Własność majątku pozwala na odpisy amortyzacyjne ,co w spółce oznacza
        zmniejszenie podatków..." Oczywiście,jak wyjaśniłem powyżej.
        -"...Wysokość majątku sp z o.o. stanowi o jej pozycji na rynku..." To slogan.
        Jeśli chce się KONIECZNIE spółkę lub udziały w niej sprzedać,lub wejść do innej
        spółki, to obniża się wartość spółki.
        Jeżeli chce się utrzymać obraz spółki na wysokim poziomie,wartość jej winna być
        jak najwyższa.
        • atos55 Re: Kapitał zakładowy 28.02.06, 00:01
          W trzy miesiące spadek kapitału o przeszło 20% - to całkiem nieźle! Ciekawe,
          że nowy załącznik się akurat zapodział. Brycezion - jesteś super! Czekam na ciąg
          dalszy tego thrillera!
        • brycezion Re: Kapitał zakładowy 28.02.06, 00:02
          Proszę mi wybaczyć skrót myślowy.Winno być-podatek dochodowy oblicza się od
          różnicy dochodów i kosztów.
          • brycezion Re: Kapitał zakładowy 28.02.06, 00:39
            Atos 55: Jeszcze dziwniejsza sprawa,że w BIP-ie nie ma podstawowej uchwały z
            25.9.2002 o założeniu spółki wod-kan. na podstawie której zarejestrowano spółkę.
            • mazowianka Re: Kapitał zakładowy 28.02.06, 10:29
              Bryzecjon,ja mam tę uchwałę,służę kopią.
              • papirus22 Re: Kapitał zakładowy 28.02.06, 12:28
                Robi się coraz bardziej ciekawie, a po wyborach, jezli Sokół wygra napisze art.
                w GŁ, że oto nie mamy dotacji bo ktoś był złosliwy, ale mamy partnera
                prywatnegol, który zainwestuje swoje pieniądze w spółkę a to umozliwi wspanaiły
                rozwój sieci wod-kan. Po czasie okaże się ,żę ten pan albo wspierał kampanię
                sokoła albo jest jego dobrym znajomym:(((
                Wszystko na to wskazuje, a ludzie dalej będą mu wierzyć, wtedy wrócimy do mojej
                czarnej wizji Łomianek i 8 kadencji Sokoła. Nikt w to nie uwierzył, ale
                poczekajcie, scenariusz Białoruski zaczyna w Łomianki pisać życie:(((
              • drabbu Re: Kapitał zakładowy - uchwały Rady 28.02.06, 12:57
                mazowianka napisała:ja mam tę uchwałę

Mazowianko, jeśli tak, to napisz, proszę, czy ta uchwała w jakiś sposób opisuje
                zakres działania spółki - co spółka ma wykonywać i na jakim terenie. Podobno
                (?) uchwała ta mówi, że spółka ma się zajmować wodociągami i kanalizacją,
                układaniem chodników, odtwarzaniem nawierzchni jezdni i przywaracaniem do
                poprz. stanu zieleni miejskiej - słowem, chodzi o usuwanie uszkodzeń po
                przeprowadzeniu rur - i ma to robić w Łomiankach, a nie terenie całej Polski.
                Jeśli to prawda, to znaczy, że ktoś kto układał taki akt załozycielski,
                wyraźnie przekroczył uprawnienia nadane przez uchwałę Rady.
                • brycezion Re: Kapitał zakładowy - uchwały Rady 28.02.06, 13:09
                  Mazowianka,Drabbu:Mam już tą uchwałę,nawet z protokółem z sesji,ale pozwólcie,że
                  przebieg uchwał kolejnych zostawiam na koniec.
                  Teraz siedzę nad Kapitał i udziały odc.3 cz.2,aby wszystko było "za koleją" jak
                  powiedział pewien robotnik po przekopaniu całego mego ogródka,łącznie z
                  wieloletnimi bylinami,małymi krzaczkami itd.
                  • drabbu Re: Kapitał zakładowy - uchwały Rady 28.02.06, 13:50
                    brycezion napisał: Teraz siedzę... wszystko było "za koleją"

Dziękujemy za wytrwałość i życzymy powodzenia!
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:02
      Całość aktu pisana jest jednoznacznie tak jak większość aktów spółek prywatnych.
      Przy czym założyciele spółek prywatnych generalnie starają się sobie zapewnić
      przez udziały uprzywilejowane większą kontrolę i dywidendy z każdej akcji. No na
      pewno akt ten nie spełnia wymogów spółki gminnej i nie spełnia oczekiwań
      mieszkańców gminy. Wskazują na to późniejsze rozszerzenia umowy spółki, w
      rodzaju dopuszczenia do powstania następnych stanowisk w radzie nadzorczej §18
      ust.1 aktu, żadna rola w kontroli czy tylko w nadzorze spółki ze strony Rady
      Miejskiej, co tworzy warunki do ukrywania najbardziej istotnych faktów
      dotyczących spółki przed opinią publiczną. Akty założycielskie spółek skarbu
      państwa, po pierwsze dawały szersze kompetencje radzie nadzorczej, określając
      równocześnie kryteria ich wyboru, w tym niezbędne kwalifikacje. W gminnej spółce
      właściwie nie ma żadnego kryterium fachowości, bo trudno traktować art. 18 KSA
      jako kryterium. W dodatku możliwości dysponowania kapitałem spółki, jej akcjami
      są nieograniczone i obywając się pod wyłączną kontrolą burmistrza, bez nadzoru
      społecznego. Nie dość na tym Burmistrz ma władzę powoływania i odwoływania
      zarówno zarządu spółki jak też rady nadzorczej. Nie ma udziałów
      uprzywilejowanych, których portfel zapewniłby w każdym przypadku kontrole nad
      spółką. Zbywanie, zastawianie udziałów również odbywa się pod wyłączną kontrolą
      burmistrza. Całym ponad 50 000 000 majątkiem spółki dysponuje jedynie burmistrz,
      a rada gminy pozbyła się uciążliwego ciężaru i obowiązku. To może doprowadzić do:
      - dekapitalizacji majątku spółki przez przejedzenie amortyzacji,
      - zastawienia całości akcji spółki w bankach czy u innych pożyczkodawców, a w
      przypadku nie spłacania pożyczki ich przejęcie przez pożyczkodawców.
      - sprzedaż akcji, bez badania ich wartości rynkowej, czyli akcje mogą być
      sprzedawane poniżej ich wartości,
      - powolną wyprzedaż majątku spółki. Co choć mało prawdopodobne, należałoby taką
      możliwość przewidzieć,
      - tak zwanego wrogiego przejęcia spółki, przez silną kapitałowo jednostkę, przez
      skupywanie zastawionych akcji, i ich dokupywanie w drodze porozumień z Burmistrzem.
      - organizacja, która przejmie pakiet kontrolny może w drodze podwyższania
      wartości akcji zgodnie z §8 ust 3 umowy spółki, w każdej chwili drenować budżet
      gminny żądając kolejnych dopłat. Że taki może być plan, świadczy o tym fakt, że
      paragraf ten dopisano później – to jest 23.11.2005 r.
      Zresztą podobnych uwag można jeszcze wiele mnożyć. Jak ktoś mający władzę
      burmistrza chce zrobić z naszą spółką wodno - kanalizacyjną zrobić cokolwiek mu
      się zamarzy to w myśl obecnego aktu może zrobić. A pomysłów na wyszarpywanie
      gotówki z kasy gminnej mu nie brakuje.
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:03
      AKT ZAŁOŻYCIELSKI
      SPÓŁKI Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

I. POSTANOWIENIA OGÓLNE
      §1
      1. Spółka prowadzona będzie pod firmą: Zakład Wodociągów i Kanalizacji w
      Łomiankach Spółka z
      ograniczoną odpowiedzialnością. ---------
      2. Spółka może również używać firmy w skrócie: Zakład Wodociągów i Kanalizacji w
      Łomiankach Sp.z o.o./ZWiK w Łomiankach Sp. Z o.o. / zmiana 09.05.2005/ oraz
      wyróżniającego ją znaku graficznego
      §2
      Siedzibą spółki jest miasto Łomianki
      §3
      1. Spółka działa na obszarze Rzeczpospolitej Polskiej.
      2. Na obszarze swojego działania Spółka może tworzyć i likwidować oddziały
      przedstawicielstwa i filie, zakładać i przystępować do innych spółek oraz
      uczestniczyć w innych organizacjach gospodarczych na terenie kraju, zgodnie z
      obowiązującymi przepisami. Po co to, jeżeli spółka miała być spółką gminną a
      jej terenem gmina, no może w wyjątkowych przypadkach gminy ościenne. To nie
      megalomania – to wygląda na celowe działanie, no chyba, że ktoś bezmyślnie pisze
      według wzoru.

§4

Czas trwania spółki jest nieograniczony

II Przedmiot działalności
      §5

Przedmiotem działalności Spółki według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD)
      jest:
      1) 90.01.2 Odprowadzanie i oczyszczanie ścieków,
      2) 90.02.2 Gospodarowanie odpadami, ----------------------------------------
      3) 90.03.2 Działalność sanitarna i pokrewna,
      -----------------------------------------
      Podklasa ta obejmuje: odkażanie gleby i wód gruntowych w miejscu
      zanieczyszczenia lub poza nim, przy zastosowaniu metod mechanicznych,
      chemicznych lub biologicznych, odkażanie i czyszczenie wód powierzchniowych w
      następstwie zanieczyszczeń powstałych wskutek gromadzenia się substancji
      szkodliwych lub przez zastosowanie chemikaliów, usuwanie wycieku olejów na
      lądzie i na wodzie, opróżnianie koszy na śmieci w miejscach publicznych,
      zamiatanie i czyszczenie ulic, dróg, placów, rynków, publicznych ogrodów, parków
      itp., usuwanie śniegu i lodu z arterii komunikacyjnych i dróg kołowania,
      włącznie z posypywaniem solą lub piaskiem itp., usuwanie min i tym podobnych,
      włączając detonację, pozostałe specjalistyczne działalności związane z ochroną
      środowiska, gdzie indziej niesklasyfikowane, wynajem przenośnych kabin toaletowych.

4) 41.00.A Pobór i uzdatnianie wody, z wyjątkiem działalności usługowej,
      -----------------
      5) 41.00.B Działalność usługowa w zakresie rozprowadzania wody,
      ---------------------------
      6) 31.62.B Działalność usługowa w zakresie sprzętu elektrycznego, gdzie indziej
      nie sklasyfikowana,
      7) 45.11.2 Rozbiórka i burzenie obiektów budowlanych; roboty ziemne,
      ----------------
      8) 45.12.2 Wykonywanie wykopów i wierceń geologiczno-inżynierskich, --------------
      9) 45.21.A Wykonywanie robót ogólnobudowlanych związanych z wznoszeniem
      budynków, ---
      10) 45.21.C Wykonywanie robót ogólnobudowlanych w zakresie przesyłowych obiektów
      liniowych: rurociągów, linii elektroenergetycznych, elektrotrakcyjnych i
      telekomunikacyjnych,
      11) 45.21.0 Wykonywanie robót ogólnobudowlanych w zakresie rozdzielczych
      obiektów liniowych: rurociągów, linii elektroenergetycznych j
      telekomunikacyjnych, ----
      12) 45.21.F Wykonywanie robót ogólnobudowlanych w zakresie obiektów
      inżynierskich, gdzie indziej nie sklasyfikowanych,
      13) 45.21.G Wykonywanie robót budowlanych w zakresie montażu i wznoszenia
      budynków elementów budowli z elementów prefabrykowanych,
      ---------------------------------------------------------------
      14) 45.23.A Budowa dróg kołowych i szynowych,
      -------------------------------------------
      15) 45.24.B Budowa pozostałych obiektów inżynierii wodnej,
      ----------------------------------
      16) 45.25.A Stawianie rusztowań,
      ---------------------------------------------------------
      17) 45.25.B Roboty związane z fundamentowaniem,
      -----------------------------------------
      18) 45.25.C Wykonywanie robót budowlanych w zakresie wznoszenia konstrukcji
      stalowych,
      19) 45.25. D Wykonywanie robót budowlanych murarskich,
      ------------------------------
      20) 45.25.E Wykonywanie specjalistycznych robót budowlanych, gdzie indziej nie
      sklasyfikowanych,
      21) 45.31.A Wykonywanie instalacji elektrycznych budynków i
      budowli,-------------------------
      22) 45.31.C Instalowanie dźwigów osobowych i towarowych i ruchomych schodÓW
      -----------
      23) 45.31.0 Wykonywanie pozostałych instalacji elektrycznych,---------------
      24) 45.32.Z Wykonywanie robót budowlanych izolacyjnych,
      --------------------------------------
      25) 45.33.B Wykonywanie instalacji wodno-kanalizacyjnych,
      ----------------------------
      26) 45.33.C Wykonywanie instalacji gazowych, -------------
      27) 45.34.Z Wykonywanie pozostałych instalacji budowlanych,
      Podklasa ta obejmuje: zakładanie systemów oświetleniowych i sygnalizacyjnych
      dróg, szlaków kolejowych, portów lotniczych i wodnych, instalowanie markiz i
      zasłon w budynkach, montaż płotów, ogrodzeń, balustrad i podobnych konstrukcji,
      ogólne roboty techniczne, związane z naprawą i konserwacją instalacji
      budowlanych, pozostałe budowlane prace instalacyjne, gdzie indziej niesklasyfikowane
      • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:04

28) 45.41.Z Tynkowanie, -----------------------------------
        29) 45.42.Z Zakładanie stolarki budowlanej,
        ---------------------------------------------------------------
        30) 45.44.A Malowanie, ------------------------------------
        31) 45.44.B Szklenie, ------------------------------------------------------
        32)45.50.Z Wynajem sprzętu budowlanego i burzącego z obsługą operatorską,
        ------------
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:06

Art. 154.
      § 1. Kapitał zakładowy spółki powinien wynosić co najmniej 50 000 złotych.
      § 2. Wartość nominalna udziału nie może być niższa niż 50 złotych.
      § 3. Udziały nie mogą być obejmowane poniżej ich wartości nominalnej. Jeżeli
      udział jest obejmowany po cenie wyższej od wartości nominalnej, nadwyżkę
      przelewa się do kapitału zapasowego.
      Art. 174.
      § 1. Jeżeli ustawa lub umowa spółki nie stanowi inaczej, wspólnicy mają równe
      prawa i obowiązki w spółce.
      § 2. Jeżeli umowa spółki przewiduje udziały o szczególnych uprawnieniach,
      uprawnienia te powinny być w umowie określone (udziały uprzywilejowane).
      § 3. Uprzywilejowanie może dotyczyć w szczególności prawa głosu, prawa do
      dywidendy lub sposobu uczestniczenia w podziale majątku w przypadku likwidacji
      spółki. Uprzywilejowanie w zakresie prawa głosu może dotyczyć tylko udziałów o
      równej wartości nominalnej.
      § 4. Uprzywilejowanie dotyczące prawa głosu nie może przyznawać uprawnionemu
      więcej niż trzy głosy na jeden udział. Uprzywilejowanie dotyczące dywidendy nie
      może naruszać przepisów art. 196.
      § 5. Umowa spółki może uzależnić przyznanie szczególnych uprawnień od spełnienia
      dodatkowych świadczeń na rzecz spółki, upływu terminu lub ziszczenia się warunku.
      § 6. Na udziały lub prawa do zysku w spółce nie mogą być wystawiane dokumenty na
      okaziciela, jak również dokumenty imienne lub na zlecenie.
      Art. 196.
      Na udział uprzywilejowany w zakresie dywidendy można przyznać uprawnionemu
      dywidendę, która przewyższa nie więcej niż o połowę dywidendę przysługującą
      udziałom nieuprzywilejowanym (dywidenda uprzywilejowana). Udziały
      uprzywilejowane w zakresie dywidendy nie korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia
      przed pozostałymi udziałami, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.
      Art. 182.
      § 1. Zbycie udziału, jego części lub ułamkowej części udziału oraz zastawienie
      udziału umowa spółki może uzależnić od zgody spółki albo w inny sposób ograniczyć.
      § 2. Jeżeli zbycie uzależnione jest od zgody spółki, stosuje się przepisy § 3-5,
      chyba że umowa spółki stanowi inaczej.
      § 3. Zgody udziela zarząd w formie pisemnej. W przypadku gdy zgody odmówiono,
      sąd rejestrowy może pozwolić na zbycie, jeżeli istnieją ważne powody.
      § 4. W przypadku, o którym mowa w§ 3, spółka może w terminie wyznaczonym przez
      sąd rejestrowy przedstawić innego nabywcę. W razie braku porozumienia § 3,
      spółka może w terminie wyznaczonym przez sąd rejestrowy przedstawić innego
      nabywcę. W razie braku porozumienia cenę nabycia i termin jej zapłaty ustala sąd
      rejestrowy na wniosek wspólnika lub spółki, po zasięgnięciu, w miarę potrzeby,
      opinii biegłego. nabycia i termin jej zapłaty ustala sąd rejestrowy na wniosek
      wspólnika lub spółki, po zasięgnięciu, w miarę potrzeby, opinii biegłego.
      § 5. Jeżeli wskazana przez spółkę osoba nie uiściła ceny nabycia w wyznaczonym
      terminie, wspólnik może rozporządzać swobodnie swoim udziałem, jego częścią lub
      ułamkową częścią udziału, chyba że nie przyjął oferowanej zapłaty.
      Art. 185.
      § 1. Jeżeli w drodze egzekucji ma nastąpić sprzedaż udziału, którego zbycie
      umowa spółki uzależnia od zgody spółki lub w inny sposób ogranicza, spółka ma
      prawo przedstawić osobę, która nabędzie udział za cenę, jaką określi sąd
      rejestrowy po zasięgnięciu, w miarę potrzeby, opinii biegłego.
      § 2. W przypadku, o którym mowa w § 1, spółka powinna, w terminie dwóch tygodni
      od dnia zawiadomienia jej przez sąd rejestrowy o zarządzeniu sprzedaży, zgłosić
      wniosek o przeprowadzenie w tym trybie wyceny udziału.
      § 3. Jeżeli w terminie określonym w § 2 spółka nie wystąpi z wnioskiem o
      przeprowadzenie wyceny udziału albo jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia
      zawiadomienia spółki o ustaleniu ceny nabycia osoba wskazana przez spółkę nie
      wpłaci komornikowi sądowemu ustalonej ceny, udziały będą sprzedane w trybie
      przewidzianym w przepisach egzekucyjnych.
      § 4. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio do zbycia części udziału lub
      ułamkowej części udziału.
      Art. 188.
      § 1. Zarząd jest obowiązany prowadzić księgę udziałów, do której należy wpisywać
      nazwisko i imię albo firmę (nazwę) i siedzibę każdego wspólnika, adres, liczbę i
      wartość nominalną jego udziałów oraz ustanowienie zastawu lub użytkowania
      i wykonywanie prawa głosu przez zastawnika lub użytkownika, a także wszelkie
      zmiany dotyczące osób wspólników i przysługujących im udziałów.
      § 2. Każdy wspólnik może przeglądać księgę udziałów.
      § 3. Po każdym wpisaniu zmiany zarząd składa sądowi rejestrowemu podpisaną przez
      wszystkich członków zarządu nową listę wspólników z wymienieniem liczby i
      wartości nominalnej udziałów każdego z nich oraz wzmianką o ustanowieniu zastawu
      lub użytkowania udziału.

§7
      Wszystkie udziały w Spółce zostały objęte przez Gminę Łomianki i pokryte w
      sposób następujący:
      a) 40630 (czterdzieści tysięcy sześćset trzydzieści) udziałów po 50,00 zł każdy
      o łącznej wartości 2.031.500,00 zł (dwa miliony trzydzieści jeden tysięcy
      pięćset złotych) - wkładem pieniężnym gotówką) 10 000 (dziesięć tysięcy)
      udziałów po 50,00 zł każdy o łącznej wartości 500 000,00 zł (pięćset tysięcy
      złotych) - wkładem pieniężnym gotówką ) / zmian z dnia 23,11,2005 r/

b) 1011035 jeden milion jedenaście tysięcy trzydzieści pięć) udziałów po 50,00
      zł każdy o łącznej wartości 50.551.750,00 zł (pięćdziesiąt milionów pięćset
      pięćdziesiąt jeden tysięcy siedemset pięćdziesiąt złotych) - wkładem
      niepieniężnym (aportem) w postaci: / zmiana w dniu 02,11,2005 r/
      Art. 175.
      § 1. Jeżeli wartość wkładów niepieniężnych została znacznie zawyżona w stosunku
      do ich wartości zbywczej w dniu zawarcia umowy spółki, wspólnik, który wniósł
      taki wkład, oraz członkowie zarządu, którzy, wiedząc o tym, zgłosili spółkę do
      rejestru, obowiązani są solidarnie wyrównać spółce brakującą wartość.
      § 2. Od obowiązku określonego w § 1 wspólnik oraz członkowie zarządu nie mogą
      być zwolnieni.

1/Sieć wodociągowa ul. Warszawska od Jeziornej do Fabrycznej sieć śred.100 sieć
      dł.202,5m, śred.40 przyłącze dł.62,5m o wartości 26.007,22 zł
      ,
      ,Tu jest skrót z uwagi na długą i bardzo szczegółowa i długą listę
      ,
      317. AGREGAT HONDA EW180 o wartości 6.348,42 zł
      318. KOMPUTER HP SN..HUB3410F66 o wartości 1.845,00 Zł /zmiana z dnia 2,11,2005/
      Wartość t.zw. wyposażenia spółki właściwie „0” Brak w nim podstawowych narzędzi,
      urządzeń do prac zarówno konserwatorskich jak i bieżących zadań. Jak spółka może
      działać bez żadnego majątku nietrwałego tego nikt nie wie, jak również co się z
      nim stało. Byłem w biurze spółki, były tam krzesła, biurka fotele , szafy regały
      itp. skąd to mają i czyje to jest?

www.lomianki.abc.pl/
      www.lecsokole.pl/
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:06
      §8

1. Podwyższenie kapitału zakładowego do wysokości nieprzekraczającej kwoty
      150.000.000,00 Zł (sto pięćdziesiąt milionów złotych) w ciągu 15 lat od daty
      rejestracji Spółki, może nastąpić na mocy uchwały Zgromadzenia Wspólników bez
      konieczności zmiany niniejszego aktu.
      Wygląda to na puste stwierdzenie. W listopadzie dwukrotnie podwyższano kapitał,
      każdorazowo zmieniając treść aktu. Czyżby to było nieprawomocne? A jeżeli jest
      prawomocne to po co takie manewry.

2. Kwotę podwyższenia oraz sposób objęcia nowych udziałów określa każdorazowo
      uchwała Zgromadzenia Wspólników

3. Wspólnicy mogą być zobowiązani uchwałą wspólników do dopłat w wysokości nie
      przekraczającej 1-krotnej wartości przypadających na nich udziałów / zmiana z
      dnia 23,11,2005/
      Art. 177.
      § 1. Umowa spółki może zobowiązywać wspólników do dopłat w granicach liczbowo
      oznaczonej wysokości w stosunku do udziału.
      § 2. Dopłaty powinny być nakładane i uiszczane przez wspólników równomiernie w
      stosunku do ich udziałów.
      Art. 178.
      § 1. Wysokość i terminy dopłat oznaczane są w miarę potrzeby uchwałą wspólników.
      Jeżeli umowa spółki nie stanowi inaczej, do dopłat tych stosuje się przepisy
      § 2 oraz art. 179.
      § 2. Jeżeli wspólnik nie uiścił dopłaty w określonym terminie, obowiązany jest
      do zapłaty odsetek ustawowych; spółka może również żądać naprawienia szkody
      wynikłej ze zwłoki.
      Art. 179.
      § 1. Dopłaty mogą być zwracane wspólnikom, jeżeli nie są wymagane na pokrycie
      straty wykazanej w sprawozdaniu finansowym.
      § 2. Zwrot dopłat może nastąpić po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia o
      zamierzonym zwrocie w piśmie przeznaczonym do ogłoszeń spółki.
      § 3. Zwrot powinien być dokonany równomiernie wszystkim wspólnikom.
      § 4. Zwróconych dopłat nie uwzględnia się przy żądaniu nowych dopłat.

Dopłaty w spółce są konieczne w przypadku podejmowania przez spółkę inwestycji
      lub, gdy w spółka ponosi straty – to są podstawowe przyczyny dopłat wg doktryny.
      Tyle ze nasza spółka nie jest normalną spółką gminną. Rozumiem pokrywanie strat
      związanych ze sprawami mediów wod-kan, ale spółka w obecnej postaci ma dużo,
      dużo szerszy zakres działania i przepis ten zobowiązuje gminę do pokrywania
      wszelkich strat. Ustawa nie precyzuje zbyt dokładnie kiedy dopłaty winny
      następować. Mogą więc być i na wniosek posiadaczy kontrolnego pakietu udziałów.
      A ta dla gminy w przypadku utraty kontrolnego pakietu akcji finansowe zagrożenie.

§9

1. Udziały mogą być umarzane zgodnie z przepisami kodeksu spółek handlowych
      2. Udziały są zbywalne i mogą być przedmiotem zastawu.
      3. Zbycie i zastawienie udziałów wymaga zezwolenia Spółki, którego udziela
      Zgromadzenie Wspólników.
      I znów wielkie zagrożenie w przypadku utraty kontroli nad spółką. A może to
      łatwo nastąpić bo nie objęta jest żadnym ograniczeniem sprzedaż lub zastawianie
      akcji.

§10

Wspólnik zobowiązuje się obok wniesionych udziałów do zapewnienia Spółce prawa
      do korzystania ze swojego majątku, potencjału technicznego oraz organizacyjnego
      w ramach obowiązujących przepisów prawa na warunkach określonych w
      odrębnych umowach.
      Art. 151.
      § 3. Wspólnicy są zobowiązani jedynie do świadczeń określonych w umowie spółki.
      Art. 159.
      Jeżeli wspólnikowi mają być przyznane szczególne korzyści lub jeżeli na
      wspólników mają być nałożone, oprócz wniesienia wkładów na pokrycie udziałów,
      inne obowiązki wobec spółki, należy to pod rygorem bezskuteczności wobec spółki
      dokładnie
      określić w umowie spółki.
      Art. 174.
      § 1. Jeżeli ustawa lub umowa spółki nie stanowi inaczej, wspólnicy mają równe
      prawa i obowiązki w spółce.

Jak widać z treści § nie spełnia wymogów art. 151 i 159, albowiem zawiera bliżej
      nieokreślone „ prawo do korzystania….” Zresztą rozumując logiczne takie
      sformułowanie może zawierać wszystko i nic. To wszystko jest groźne dla gminy
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:07

§11

Gmina Łomianki zobowiązuje się do dofinansowania inwestycji spółki na zasadach
      określanych corocznie w budżecie Miast Łomianki uchwalonym przez Radę Miejską w
      Łomiankach oraz do pokrywania strat jakie Spółka poniesie w przypadku ustalenia
      przez Radę Miejską w Łomiankach opłat za usługi świadczone przez Spółkę na
      poziomie poniżej rzeczywistych kosztów tych usług.
      Nie ma żadnych ograniczeń w zakresie inwestycji, a w zakresie dopłat rada gminy
      może zdecydować, że dopłaty mogą obowiązywać nie tylko w przypadku opłat za wodę
      i ścieki, ale również do każdej innej działalności spółki. Otwarte pole do
      nadużyć. A przecież te sprawy można łatwo jednoznacznie określić.

§12
      IV ORGANY SPÓŁKI

- Zgromadzenie Wspólników,
      - Rada Nadzorcza,
      - Zarząd

§13

1 Zgromadzenia Wspólników mogą być zwyczajne lub nadzwyczajne
      2. Zwyczajne Zgromadzenia Wspólników zwołuje Zarząd Spółki nie później niż sześć
      miesięcy po upływie każdego kolejnego roku obrotowego.
      -----------------------------------------------------------------
      3. Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników winno być zwoływane, jeśli domaga się
      tego Zarząd, Rada Nadzorcza bądź wspólnicy dysponujący łącznie, co najmniej 1/10
      kapitału zakładowego. -----
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:07

§17

Do kompetencji Zgromadzenia Wspólników oprócz spraw wymienionych w Kodeksie
      Spółek Handlowych i niniejszym akcie należy:
      I co ciekawsze wymieniono po kolei wszystko z KS.
      Art. 227.
      § 1. Uchwały wspólników są podejmowane na zgromadzeniu wspólników.
      § 2. Bez odbycia zgromadzenia wspólników mogą być powzięte uchwały, jeżeli
      wszyscy wspólnicy wyrażą na piśmie zgodę na postanowienie, które ma być
      powzięte, albo na głosowanie pisemne.
      Art. 228. Uchwały wspólników, poza innymi sprawami wymienionymi w niniejszym
      dziale lub umowie spółki, wymaga:
      1) rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania zarządu z działalności spółki,
      sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy oraz udzielenie absolutorium
      członkom organów spółki z wykonania przez nich obowiązków,
      2) postanowienie dotyczące roszczeń o naprawienie szkody wyrządzonej przy
      zawiązaniu spółki lub sprawowaniu zarządu albo nadzoru,
      3) zbycie i wydzierżawienie przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części oraz
      ustanowienie na nich ograniczonego prawa rzeczowego,
      4) nabycie i zbycie nieruchomości, użytkowania wieczystego lub udziału w
      nieruchomości, jeżeli umowa spółki nie stanowi inaczej,
      5) zwrot dopłat,
      6) zawarcie umowy, o której mowa w art. 7.
      Art. 229. Umowa o nabycie dla spółki nieruchomości albo udziału w nieruchomości
      lub środków trwałych za cenę przewyższającą jedną czwartą kapitału zakładowego,
      nie niższą jednak od 50 000 złotych, zawarta przed upływem dwóch lat od dnia
      zarejestrowania spółki, wymaga uchwały wspólników, chyba że umowa ta była
      przewidziana w umowie spółki.
      Art. 230.
      Rozporządzenie prawem lub zaciągnięcie zobowiązania do świadczenia o wartości
      dwukrotnie przewyższającej wysokość kapitału zakładowego wymaga uchwały
      wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej. Przepisu art. 17 § 1 nie
      stosuje się.
      Art. 231.
      § 1. Zwyczajne zgromadzenie wspólników powinno odbyć się w terminie sześciu
      miesięcy po upływie każdego roku obrotowego.
      § 2. Przedmiotem obrad zwyczajnego zgromadzenia wspólników powinno być:
      1) rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania zarządu z działalności spółki oraz
      sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy,
      2) powzięcie uchwały o podziale zysku albo pokryciu straty, jeżeli zgodnie z
      art. 191 § 2 sprawy te nie zostały wyłączone spod kompetencji zgromadzenia
      wspólników,
      3) udzielenie członkom organów spółki absolutorium z wykonania przez nich
      obowiązków.
      § 3. Przepis § 2 pkt 3 dotyczy wszystkich osób, które pełniły funkcję członków
      zarządu, rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej spółki w ostatnim roku
      obrotowym. Członkowie organów spółki, których mandaty wygasły przed dniem
      zgromadzenia wspólników, mają prawo uczestniczyć w zgromadzeniu, przeglądać
      sprawozdanie zarządu i sprawozdanie finansowe wraz z odpisem sprawozdania rady
      nadzorczej lub komisji rewizyjnej oraz biegłego rewidenta i przedkładać do nich
      opinie na piśmie. Żądanie dotyczące skorzystania z tych uprawnień powinno być
      złożone zarządowi na piśmie najpóźniej na tydzień przed zgromadzeniem wspólników.
      § 4. W sprawach, o których mowa w § 2 i § 3, pisemne głosowanie jest wyłączone.
      § 5. Przedmiotem zwyczajnego zgromadzenia wspólników może być również
      rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania finansowego grupy kapitałowej w
      rozumieniu przepisów o rachunkowości oraz inne sprawy niż wymienione w § 2.

1. rozpatrywanie i zatwierdzanie sprawozdań Zarządu z działalności Spółki oraz
      sprawozdania finansowego Spółki za ubiegły rok obrotowy,
      2. powzięcie uchwały o podziale zysków i strat za rok ubiegły,
      --------------------------------------
      3. udzielenie absolutorium członkom organów Spółki z wykonania przez nich
      obowiązków, ---
      4. powzięcie uchwały o zmianie przedmiotu działania Spółki, zbyciu jej
      przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części, wydzierżawienie
      przedsiębiorstwa lub ustanowienie na nim ograniczonego prawa rzeczowego, -
      5. zatwierdzenie Regulaminu Rady Nadzorczej,
      -----------------------------------------------------
      6. rozpatrywanie innych spraw wniesionych przez Zarząd lub Radę Nadzorczą,
      7. podejmowanie uchwał w sprawie nabycia udziałów lub akcji innych Spółek,
      --------------------
      8. ustalanie zasad zatrudnienia i wynagrodzenia członków Zarządu oraz określanie
      wysokości
      wynagrodzenia dla każdego z nich,
      -----------------------------------------------------------------------
      9. ustalenie. kompetencji Zarządu w zakresie wysokości zaciąganych zobowiązań
      dotyczących inwestycji, nabycia nieruchomości lub jej części i urządzeń
      służących do trwałego użytku; zaciągania kredytów, udzielania pożyczek i
      wystawiania weksli.

Nie znam orzecznictwa , według mojej oceny tak zaostrzone ustawą kryteria nie
      dopuszczają by akt w pkt.7 § 17 można było by tak rozszerzyć.

§18

1. Rada Nadzorcza składa się z 3 (trzech) do 5 (pięciu) członków. /Zmiana 2,11,2005/
      2. Kadencja Rady Nadzorczej wynosi 2 (dwa) lata
      Tu zmiana jednoznacznie uruchamia dwa dodatkowe etaty.

• j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:11
      §19
      Do składu Rady Nadzorczej pierwszej kadencji powołuje się
      1. Marię Zalewką /odwołana/ Piotr Jan Wielowieski /zmiana 19,07,2005r/
      2. Stefana Wałeckiego
      3. Macieja Krogulca
      Tu brak jakichkolwiek kryteriów fachowych albowiem:
      Art. 18.
      § 1. Członkiem zarządu, rady nadzorczej, komisji rewizyjnej albo likwidatorem
      może być tylko osoba fizyczna mająca pełną zdolność do czynności prawnych.
      § 2. Nie może być członkiem zarządu, rady nadzorczej, komisji rewizyjnej albo
      likwidatorem osoba, która została skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwa
      określone w przepisach rozdziałów XXXIII-XXXVII Kodeksu karnego oraz w art. 585,
      art. 587, art. 590 i w art. 591 ustawy.
      § 3. Zakaz, o którym mowa w § 2, ustaje z upływem piątego roku od dnia
      uprawomocnienia się wyroku skazującego, jednakże nie może zakończyć się
      wcześniej niż z upływem trzech lat od dnia zakończenia okresu odbywania kary.
      § 4. W terminie trzech miesięcy od dnia uprawomocnienia się wyroku, o którym
      mowa w § 2, skazany może złożyć wniosek do sądu, który wydał wyrok, o zwolnienie
      go z zakazu pełnienia funkcji w spółce handlowej lub o skrócenie czasu
      obowiązywania zakazu. Nie dotyczy to przestępstw popełnionych umyślnie. Sąd
      rozstrzyga o wniosku, wydając postanowienie.

Czyli może być dowolna osoba jak np. analfabeta, masarz, kuzynek, dosłownie
      każdy byle by posłuszny.

§20

Rada Nadzorcza sprawuje stały nadzór nad działalnością Spółki we wszystkich
      dziedzinach jej działalności, przy czym może posługiwać się specjalistami ze
      Spółki, spoza niej, w tym biegłymi rewidentami do dokonywania kontroli
      formalnej, merytorycznej i finansowej. Koszty związane: z działalnością Rady
      ponosi Spółka.

§21

Uchwały Rady Nadzorczej zapadają zwykłą większością głosów oddanych. W wypadku
      równej liczby głosów oddanych rozstrzyga głos Przewodniczącego
      §22

Uchwała Zgromadzenia Wspólników może określić szczegółową procedurę wykonywania
      czynności przez Radę Nadzorczą oraz ustalić regulamin jej działania.

§23

Do kompetencji Rady Nadzorczej należy:
      1. badanie i opiniowanie sprawozdania finansowego.
      2. badanie sprawozdań Zarządu Spółki oraz wniosków Zarządu co do podziału zysku
      lub pokrycia strat.
      3. składanie Zgromadzeniu Wspólników pisemnych sprawozdań z wyników badań
      określonych w pkt. 1 i 2 i stawianie wniosków w przedmiocie udzielania członkom
      Zarządu absolutorium z wykonania przez nich obowiązków.
      4. wybór biegłego rewidenta do badania sprawozdania finansowego za ubiegły rok
      obrotowy.
      5. wykonywanie w imieniu Spółki uprawnień wynikających ze stosunku pracy wobec
      członków Zarządu.
      6. wyznaczenie pełnomocnika do prowadzenia spraw Spółki. jeżeli Zarząd nie może
      jej reprezentować, osoba ta zobowiązana jest do niezwłocznego zwołania
      Zgromadzenia Wspólników,
      7. rozpatrywanie innych spraw wniesionych przez Zarząd.

§24

1. Członkowie Rady. Nadzorczej wykonują swe prawa i obowiązki osobiście.
      2. Członek Rady Nadzorczej nie może wykonywać na rzecz Spółki żadnych innych
      prac poza czyn nościam i nadzoru
      3. Członkowie Rady Nadzorczej mogą otrzymywać wynagrodzenie za pełnienie
      obowiązków w wysokości i na zasadach ustalonych przez Zgromadzenie Wspólników na
      podstawie obowiązujących

• j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:12
        §25

1 Zarząd jest organem wykonawczym Spółki, prowadzi jej sprawy i reprezentuje ją
        w sądzie i poza
        2 Do kompetencji Zarządu należą wszystkie sprawy związane z prowadzeniem spółki
        nie zastrzeżone do właściwości Zgromadzenia Wspólników lub Rady Nadzorczej
        3 Zarząd składa się z jednego do trzech członków
        4 Członków Zarządu powołuje, odwołuje i zawiesza Zgromadzenie Wspólników
        5 Kadencja Zarządu trwa trzy lata - to jest nie celowe, choć daje
        pewność stołka
        6 W przypadku Zarządu wieloosobowego do składania oświadczeń woli i
        podpisywania w imieniu Spółki upoważniony jest Prezes Zarządu samodzielnie lub
        wymagane jest współdziałanie jednego członka Zarząd u łącznie z prokurentem
        7 W przypadku Zarządu jednoosobowego do składania oświadczeń woli i
        podpisywania w imieniu Spółki upoważniony jest Prezes Zarządu samodzielnie lub
        prokurent samodzielnie.

§26

W skład Zarządu pierwszej kadencji powołuje się: Krzysztof Łoskot - Prezes Zarządu

§27

1. Prokurentów powołuje Zarząd w formie jednomyślnej uchwały.
        2. Odwołać prokurę może każdy członek Zarządu

• j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:13

§28

1. Członkowie Zarządu wykonują swe obowiązki w oparciu o umowę o pracę. Umowy z
        członkami Zarządu Spółki w jej imieniu zawiera Rada Nadzorcza reprezentowana
        przez Przewodniczącego lub jego zastępcę. Zgromadzenie Wspólników może
        postanowić o innej podstawie prawnej sprawowania funkcji członka Zarządu
        2. W umowach i sprawach pomiędzy Spółką a członkami Zarządu Spółkę reprezentuje
        Rada Nadzorcza

§29

1. Sposób działania Zarządu może określić regulamin uchwalony przez Zgromadzenie
        Wspólników. W szczególności może on określić sposób podziału kompetencji
        pomiędzy członkami Zarządu.
        2. W głosowaniu przy równym podziale głosów decyduje głos Prezesa Zarządu Spółki

V. ZYSKI I FUNDUSZE
        §30
        1. Spółka tworzy fundusze
        a) fundusz inwestycyjny i rozwoju,
        b) fundusz świadczeń socjalnych,
        c) fundusz zapasowy,
        d) fundusz rezerwowy,
        e) inne fundusze ustalone przez Zgromadzenie Wspólników
        2. O przeznaczeniu funduszy, zasadach ich tworzenia i wykorzystywania oraz
        likwidacji funduszy rozstrzyga uchwała Zgromadzenia Wspólników przy
        uwzględnieniu obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa

§31

Rozporządzanie zyskiem należy do Zgromadzenia Wspólników

§32

1. Spółka prowadzi rachunkowość zgodnie z obowiązującymi przepisami
        2. Rokiem obrotowym jest rok kalendarzowy, z tym, że pierwszy rok obrotowy
        kończy się z dniem 31grudnia 2005 roku

§33

W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu
        Spółek Handlowych i inne przepisy ustawowe prawa polskiego.
        • randolff Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 17:16
          Rany! Wiem, że to Bardzo Ważna Sprawa ale trzba było to mailem wysłać do
          chętnych. Albo chociaż do Leć Sokołów, żeby wrzucili na stronę. Trochę się
          śmietnik zrobił...
          • atos55 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 23:00
            Nie jestem pewny, randolff, czy wyslanie tego gdzies "do archiwum" byłoby
            słuszne. Nikt nie musi czytać, jeśli nie chce. Dla mnie przejrzenie tego bylo
            bardzo ciekawe. Dobra robota j46, Twój puł-tusk, przepraszam pół-imiennik, byby
            z Ciebie dumny. Zgadzam się z Twoimi wnioskami, że umowa napisana jest tak, że
            każdy burmistrz może przy jej pomocy przeprowadzic co tylko zechce, społka lub
            jej partnerzy/ew. przyszli udziałowcy moga doić miasto na wiele różnych
            sposobów. Jest dużo gorzej niż myślałem i sądzę, że ten stan nie mógl zrodzic
            sie jako efekt przypadków. Ktoś tu ewidentnie coś kombinuje.
            • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 13:38
              SPÓŁKA WOD-KAN odc.3.2.
              Zgodnie z ostatnią wersją z dn.23.11.2005 aktu założycielskiego czyli statutu:
              KAPITAŁ.UDZIAŁY - c.d.
              1.Jak pisałem 27.2 23.42 w odc.3.1. kapitał całkowity spółki wg.aktu
              założycielskiego (statutu) z dn.28.10.2005 wynosi 52.583.250 zł i składa się z
              wkładu pieniężnego = 2.031.500 zł oraz aportu rzeczowego w postaci rurociągów i
              urządzeń = 50.551.750 zł.
              2.Kapitał cały został podzielony na 1.051.665 udziałów po 50 zł każdy
              udział,które są ZBYWALNE i mogą być przedmiotem ZASTAWU.
              3.Kapitał może być podwyższony do 150 mln zł w ciągu 15 lat bez zmiany statutu.
              Wspólnicy mogą byż zobowiązani uchwałą wspólników do dopłat w wysokości nie
              przekraczającej 1-krotnej wartości przypadających na nich udziałów.
              (Oznacza to,że gdyby wspólnik wykupił ponad 50% udziałów w drodze jednorazowej
              wpłaty,lub w drodze SKUPYWANIA od drobnych posiadaczy udziałów - a tacy się
              zawsze znajdą -to może zażądać od spółki tj.UMiG podwojenia kapitału.A to
              oznacza wrogie przejęcie!!!Np.Spółka rozpoczyna sprzedaż udziałów osobom
              fizycznym.Sprzeda ich 15%.Jakaś firma kupuje 40% udziałów.UMiG posiada niby
              pakiet większościowy tj.45%,gdyż na WZS rozproszeni drobni akcjonariusze nigdy
              nie stawiają się w komplecie.Ale jeżeli firma odkupi udziały od osób fizycznych
              za nawet 200% ich wartości tj. za 15,8 mln zł,to staje się de facto właścicielem
              sieci wod-kan w Łomiankach.Żąda dopłaty 45% tj.23,7 mln zł,których UMiG nie ma.)
              4.Spółka tworzy fundusze:inwestycyjny i rozwoju,świadczeń socjalnych,zapasowy,
              rezerwowy,inne fundusze ustalone przez Zgromadzenie Wspólników.
              5.Gmina zobowiązuje się do dofinansowania inwestycji spółki na zasadach
              określonych corocznie w budżecie Miasta,oraz do POKRYWANIA strat jakie spółka
              poniesie w przypadku ustalenia przez Radę Miejską opłat za usługi świadczone
              przez spółkę na poziomie poniżej rzeczywistych kosztów tych usług (uwaga:koszty
              spółki zawierają AMORTYZACJĘ,co omówiłem w odc.3.1.,dodam,że UMiG nie nalicza
              amortyzacji w budżecie jako wydatku).
              6.Rozporządzanie zyskiem należy do Zgromadzenia Wspólników.
              7.Spółka korzysta również z UŻYCZONYCH na czas nieokreślony 6 działek z
              budynkami i urządzeniami : oczyszczalni ścieków,stacji uzdatniania
              wody,przepompowni ścieków nr.1,studni głębinowej na podstawie Uchwały Rady
              nr.240/2005 z 28.10.2005.

8.Bezpośrednio po tej Uchwale,dn.2.11.2005 nastąpiło Nadzwyczajne Walne
              Zgromadzenie Wspólników Spółki NWZS (czyli burmistrz Sokołowski) w/s m.in.
              pierwszego podwyższenia kapitału spółki o aport rzeczowy.
              Na oryginale aktu notarialnego figuruje (uwaga,uwaga!!!) podpis TŁUMACZA
              PRZYSIĘGŁEGO!!!
              (Kto to i po co?)

9.O całej gospodarce finansowej i kapitale spółki,udziałach decyduje
              Zgromadzenie Wspólników (czyli obecne burmistrz Sokołowski),a zarządza nią na
              bieżąco Zarząd tj.prezes Łoskot i prokurent Furczyński.
              10.Rada Nadzorcza -jak wykazuje doświadczenie,abstrahując już od jej
              kwalifikacji - rejestruje jedynie fakty po ich dokonaniu.
              11.Szczegóły podał J46 28.2. 17.02 w odcinkach.

Żeby post był "strawny" na tym kończę. W odc.4 - Konsekwencje istnienia spółki
              dla mieszkańców.
              • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 13:52
                BRYCEZIONIE - dziękujemy.

"Najciekawsze" okażą się zapewne konsekwencje dla mieszkańców. Chociaż o
                niektórych już można wnioskować.
                • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 14:09
                  słuchajcie kroi się kolejna afera.
                  Jak to tłumacz przysięgły komu on chce ta spółkę sprzedać. Nie wiem, czy byśmy
                  zdążyli, ale tu trzeba referendum chyba robić.
                  • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:00
                    papirus22 napisał: Jak to tłumacz przysięgły

Podpis przysięgłego tłumacza miałby uzasadnienie chyba tylko wtedy, gdyby
                    istniał równoległy, obcojęzyczny tekst tego statutu (i to na tymże tekście, nie
                    na oryginale). Czyżby istniał i taki?
                    Sądzę, że jest to jeszcze jeden, oprócz dotychczasowych, powód aby bardzo,
                    bardzo zdecydowanie zażądać wyjaśnień bezpośrednio od burmistrza, albo przy ew.
                    zebraniu, albo przez skierowanie do niego pisma w tych sprawach.

"tu trzeba referendum chyba robić" - ale jakie? czy w sprawie odwołania
                    Sokołowskiego? czy nie ma tu prawnych przeszkód co do terminów?
                    Nawet gdyby został on odwołany, to czy "wstrzymałoby" to dalsze działania nad
                    spółką?
                    Choć jestem laikiem w tych sprawach, wydaje mi się, że pewniejsza byłaby jakaś
                    sądowa droga, podważenie tego aktu przez sąd. Jest oczywiste, że "autorzy" tego
                    statutu wyszli bardzo daleko poza to, do czego byli upoważnieni przez uchwałę
                    RMiasta, skonstruowali coś, do czego nie mieli prawa.
                    • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:04
                      tak sie domyslam, a pytanie miało charakter prowokacyjny:)
                      co do spółki, i referendum- to nie pamiętam ale chyba na pół roku przed
                      wyborami juz nie mozna robić, więc pewnie nie ma szans, a byłoby to najszybsze
                      wyjście, bo sąd to sie będzie ciągnął.
                      • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:12
                        papirus22 napisał: bo sąd to sie będzie ciągnął

To tymczasem może choć transparent przed Urzędem Gminy:

"SOKOŁOWSKI, BÓJ SIĘ BOGA!" . Na którą stronę wychodzą okna gabinetu pana
                        burmistrza?
                        • krzysiom1 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:17
                          Na Szpitalną.
                          Na płocie przedszkola można powiesić.
                          • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:19
                            To prawda, myślę o jakiejś zorganizowanej akcji na ulicy Warszawskiej, moze
                            lecoskole sie przyłączy?
                          • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:32
                            krzysiom1 napisał: Na płocie przedszkola można powiesić.

O ile przedszkole się nie przestraszy, że dotacji może nie dostanie. Ale
                            poważnie: ile może kosztować wynajęcie bilboardu, powiedzmy na 2 tygodnie? Czy
                            to jakaś duża kwota?
                            Tu nie wiadomo, co robić właściwie, ale rzecz jest naprawdę oburzająca -
                            urządzać takie przedsięwzięcie, które tak czy inaczej może obciążać Łomianki na
                            długi czas, poza wiedzą nie tylko mieszkańców, ale i radnych?!!
                            • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:35
                              ja jestem za mógłbym się dołożyć na taki bilboard, gdzieś przy trasie, tekst do
                              uzgodnienia.
                              • drabbu Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 15:59
                                papirus22 napisał: jestem za mógłbym się dołożyć na taki bilboard,

Ja też deklaruję jakąś wpłatę. Jeśli dobrze pamiętam, to całkiem niedaleko
                                urzędu stoi jakiś. A może duże plakaty do porozklejania - tylko, że zostałyby
                                zaraz zerwane albo zaklejone. Tekst np. Panie Burmistrzu - Szef patrzy!
                                • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 17:10
                                  Ja też deklaruję wpłatę.
                                  Tylko koniecznie bilboard bo plakaty usłużni
                                  szybko pozrywają,a wysoko może nie wlezą:))
                                  • papirus22 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 17:43
                                    kiedyś było "Łomianki przepraszaja za Gertycha"- przy stacji obsługi BMW przy
                                    Brukowej, może tam. Dużżży format i kilka osób by się złozyło.
                                    • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 20:16
                                      Spróbujemy dojść kto to był ten tłumacz i na jaki język był tłumaczony statut.
                                      • krzysiom1 Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 20:27
                                        Tłumacz przysięgły potwierdza przetłumaczony tekst.
                                        Pytanie powinno chyba brzmieć "z jakiego języka był tłumaczony ten tekst"
                                        • mazowianka Re: Spółka Wod-Kan. 02.03.06, 21:47
                                          Tłumacz, tłumaczył z polskiego na nasze,
                                          czyli sokołowe:)
                                          • brycezion Re: Spółka Wod-Kan. 25.03.06, 20:06
                                            Na www.lomiankiko.net możecie przeczytać list do Wojewody w/s spółki wod-kan.
    • j46 Re: Spółka Wod-Kan. 28.02.06, 18:02
      A my czytając p próbując to wszystko w skondensowanej formie mieliśmy trochę
      więcej pracy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka