Dodaj do ulubionych

HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK

30.05.06, 15:19
Zgodnie z obietnicą z wczorajszego zebrania w Dąbrowie,KOŁ złożył wizytę w
spółce wod-kan Prezesowi i Vice z odpowiednim pismem w sprawie harmonogramu.
Po wstępnej wymianie zdań atmosfera zrobiła się sympatyczna i otwarta.
Otrzymaliśmy materiały.Wymagają one dłuższej analizy,aby przedstawić sprawy
rzeczowo i uczciwie.
Prosimy o cierpliwość,2 dni.
Obserwuj wątek
    • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:10
      No, proszę to tam nie gryzą ??
      A jak się ma temat z obcym kapitałem, może sprawdzisz u źródła jak było z tym
      tłumaczem przysięgłym. Czekam z niecierpliwością.
      • mazowianka Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:41
        edomo,już była wyjaśniana sprawa tłumacza przysięgłego,
        na jednym z tradycyjnych spotkań z burmistrzem, P. Burmistrz
        powiedział że P. notariusz pomyliła pieczątki!!!!
        • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:43
          to powiedział w sadowej, a w dziekanowie dzień później powiedział, że juz sam
          nie wie dlaczego:)
      • athlon_linux Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:44
        Z tą sprzedażą Wod-kanu to tylko kolejne pieniactwo wymyślone z braku tematów.
        Wszystko wyssane z palca.
        Ale jak wytłumaczyć np. papiemu że się nie jest wielbłądem.
        Sprawa przegrana na starcie, jeszcze może zakończyć sie w sądzie.
        Potrzebna duuuuża ilość zimnej wody.
        • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:49
          chętnie posłucham wyjasnień.
          Po co burmistrz jest przewodniczącym stowarzyszneia wspierania partnerstwa
          publiczno prywatnego. linuxie wyjaśnij mi proszę:)
          no może zdemenrtuj od razu krążaca w spólce plotkę o pwoiązanich rodzinnych
          Sokoła z ludzmi z władz spółki. Tak od razu bo PPP to fakt a pewnie ta rodzina
          w spólce to plotka-smiało!
          Pewnie prezes RN spółki tez nie jest w żadnym ze stow, wspierających b. w
          pomysle trasy po wale:)
        • mazowianka Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:50
          athlon,rozumiem że dla Ciebie, tej zimnej wody:)
          proponuję basen w ICDS:))
          • athlon_linux Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 22:58
            mazowianko
            Na twoją i przyjaciół głowę.
            Wkrótce sie okaże, że musicie dalej przez nastepne 4 lata przebywać na
            marginesie polityki łomiankowskiej.
            I to będzie kubeł, a nawet kilka, zimnej wody.
            • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 23:06
              ja na marginesie chętnie zostanę, jak sokól odleci:)))
              • athlon_linux Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 23:08
                Nic ci innego nie pozostaje.
              • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 23:08
                jesteś Papi na marginesie, chętnie na marginesie pozostaniesz ...
                straszne!
                Ty się Papi wieź w garść, chłopie!
                • kmsanczia Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 23:09
                  Właśnie! Startuj chłopie, startuj! Trudno, jako burmistrz będziesz mniej
                  zarabiał, ale za to jaki prestiż!
                  ;)
                  • mazowianka Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 30.05.06, 23:33
                    athlon,wiesz że mnie się ten margines bardzo podoba,
                    ale coś mi się wydaje, że to Ty wylecisz szybciej niż
                    Ci się wydaje,więc pakuj już manatki, czas szybko leci.
                    leć za swoim SOKOŁEM:))
                    • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 00:31
                      Edoma:Daruj sobie złośliwości,podważasz swoją wierzytelność w tematach na
                      których się znasz.Albo jesteś fachowcem albo felietonistką.
                      Athlon_linux: Zanim zabierzesz głos na jakiś temat,najpierw się dobrze jego
                      naucz.Statut spółki ma swoją wymowę i ważne jest to,co jest w nim napisane.Jego
                      analiza wskazuje,że było coś rozważane co do jej sprzedaży.Inaczej statut nie
                      miałby takich paragrafów.W tej formie statut to jest normalny towar
                      handlowy.Ważne,że artykuł w Rzepie zablokował ten pomysł,tak,jak przed paroma
                      laty artykuł w Polityce uchronił nas od wpadki ze spalarnią śmieci.Wtedy
                      kosztowało to nas ok.70 tys. + koszt wycieczki grupy radnych do Niemiec.Teraz
                      obyło się na kosztach założenia spółki.
                      A pani notariusz po 3 tygodniach nie odpowiedziała jeszcze na piśmie skąd się
                      wziął w jej dokumencie tłumacz przysięgły.
                      Ważne nie to co się mówi,ale to co jest napisane.
                      • atos55 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 01:33
                        Dokumenty zalożycielskie spółki - co na tym forum gruntownie wykazano - są
                        bardzo dziwne i zawierają zapisy UMOŻLIWIAJĄCE różne przekręty, w tym
                        wyprowadzenie funduszy miejskich i sprzedaż spólki z duzym publicznym wkladem w
                        ręce prywatne. Mam nadzieję, że obawy o taki obrót spraw się nie sprawdzą (oby
                        tak sie stało). Ujawnienie tych dziwnych zapisów przez j46 i bryceziona oraz
                        cała dyskusja na tym forum na pewno utrudniły takie manipulacje, więc chwała im
                        za to. Wadliwe zapisy, nawet jeśli nie są wynikiem złej woli, ale zwykłego
                        partactwa, podważają wiarygodność twórców całej koncepcji spółki, a więc przede
                        wszystkim burmistrza, który za powstanie tego tworu odpowiada.
                        • j46 Edomo i Linuksie 31.05.06, 17:52
                          Edomo i Linuksie albo jesteście ślepi albo tak związani z obecną kliką, że nie
                          stać was na samodzielne myślenie. Edoma od ponad miesiąca nie potrafi przeczytać
                          kilkustronicowej umowy spółki, o tym żeby pomyślała, jakie ta umowa niesie
                          konsekwencje nie wymagam, bo myśleć miał za nią znajomy prawnik. A ty Linuksie
                          nie wyglądałeś do tej pory na analfabetę, więc coś z Twoim pomyślunkiem nie
                          tęgo, może skleroza albo jakieś inne licho. A jeżeli nie mieliście czasu to
                          odsyłam do www.lecsokole.pl/lecsokole.htm i tam znajdziecie materiały.
                          Może do czasu, gdy ich nie przeczytacie, nie zajmujcie się tym, czego nie wiecie
                          lub tym, na czym się nie znacie. Bo inaczej poprostu się ośmieszcie.
        • evvitta Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 18:30
          athlon napisał
          > Z tą sprzedażą Wod-kanu to tylko kolejne pieniactwo wymyślone z braku tematów.
          > Wszystko wyssane z palca.

Athlonie
          za radą atosa powinieneś przeczytać dokumenty
          załozycielskie spółki.
          Proponuję zapoznać się z Biznes Planem
          opracowanym przez Urząd w roku 2004.
          Proponuję przejzeć protokoły posiedzeń komisji
          technicznej i społecznej Rady Miejskiej poprzedniej kadencji
          i dopiero zabierać głos w sprawie
          o której dziś nie masz pojęcia.
          A może specjalnie starasz się
          odwrócić uwagę od oczywistych
          udokumentowanych faktów, iż Pan Sokołowski
          zakładał prywatyzację SPÓŁKI WOD KAN.
          • glupik1 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 19:35
            Do niektórych oczywiste fakty nie docierają. Trudno ich uznać za przedstawicieli
            gatunku homo sapiens miezkających w Łomiankach.
            • ilexx Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 20:31
              Niektórzy siedzą w tym po same uszy i nie wiedzą jak się wykaraskać. Ale po
              przegranych wyborach, tylko najgorliwsi będą mieli przerąbane (jak sądzę).
              • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 21:58
                ilexx napisała:

> Niektórzy siedzą w tym po same uszy i nie wiedzą jak się wykaraskać. Ale po
                > przegranych wyborach, tylko najgorliwsi będą mieli przerąbane (jak sądzę).

zapachniało jakby linczem...
                • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 31.05.06, 23:59
                  Brycezionie, czekam z niecierpliwością na wynik twej wizyty w spółce, doprawdy.
                  Gratuluję Ci odwagi, to musi być niezwykłe przeżycie odwiedzać instytucję tak
                  przegniłą i skorumpowaną. Aż strach pomyśleć, będziesz rozmawiałze zwolennikami
                  Sokoła, do tego zachodzi 100% pewnośc, że "on im płaci" bo są pracownikami
                  spółki !
                  Ponieważ nie chcę się wypowiadać na tematy na których się nie znam, to
                  przechodzę na mój wątek.
                  • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 00:07
                    Edomo: Niezwykłe przeżycie to czytać niektóre Twoje posty.Chyba,że piszesz o
                    medycynie.To jest sensowne.
                    A Twoje docinki - to śmiecie.
                  • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 08:39
                    Edoma ty chyba za duzo w szpitalu przebywasz...
                    Nikt nigdy nie napisał że wodociągi są przegniłe i skorumpowane. A tak w ogóle
                    w jakim Ty szpitalu pracujesz? Mam wrażenie że jakimś specjalnym?
                    I jeszcze jedno dlaczego Ty jesteś tak fałszywa i cyniczna, dlaczego nie
                    potrafisz się przyznać, że jesteś zwolenniczką Sokoła. Kłamstwo to wspólna
                    cecha większości osób związnych z Sokołem-smutne.
                    • ilexx Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 11:55
                      częste zmiany w przepisach tworzą zamęt, zamęt sprzyja korupcji
    • frags Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 20:27
      brycezion napisał:

> Zgodnie z obietnicą z wczorajszego zebrania w Dąbrowie,KOŁ złożył wizytę w
      > spółce wod-kan Prezesowi i Vice z odpowiednim pismem w sprawie harmonogramu.
      > Po wstępnej wymianie zdań atmosfera zrobiła się sympatyczna i otwarta.
      > Otrzymaliśmy materiały.Wymagają one dłuższej analizy,aby przedstawić sprawy
      > rzeczowo i uczciwie.
      > Prosimy o cierpliwość,2 dni.

to było 30-go, dzisiaj jest pierwszy dwa dni minęły. Będą wyniki tej analizy,
      czy tradycynie - woda się wylała i wyschła?
      • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 20:45
        Frags,a cóż Ciebie to obchodzi.Masz wodę i kanalizację.
      • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 20:47
        a może fragi by coś zrobił dla dobra swojej małej ojczyzny, a nie tylko wymagał.
        • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 23:21
          papirus22 napisał:

> a może fragi by coś zrobił dla dobra swojej małej ojczyzny, a nie tylko wymagał
          > .

używaj Fragi wiadra ... a wtedy ... jak Oddział gra i śpiewa ...

... poczujesz ... poczujesz ...
          jak dużo dzieli Cię ... od innych ...
          • lomiankowicz Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 23:23
            On nie musi nic robić, już to czuje...
        • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 01.06.06, 23:21
          Taaak.... niektórych interesuje czy i w którym szpitalu przcuję.... no jasne,
          pragniecie się Panowie ratować . Niestety, nie mam nic wspólnego z tzw
          leczeniem głowy, nie można liczyć na ratunek z mojej strony w tym przypadku.
          Ale zapewniam, nie zapomniałam o pytaniach na które jeszcze odpowiem , nie
          nadszedł jeszcze właściwy czas, jak w przypadku powściągliwości z Waszej
          Panowie strony na temat kim jest KWP.
        • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 00:14
          Część I.
          Harmonogram,który otrzymałem można nazwać wstępnym.Bardzo dobrze,że w końcu jest
          znany.Wnioski jednak z niego płynące są porażające.Ale lepsza jest najgorsza
          prawda,niż złudzenia i ciągłe okłamywanie mieszkańców.
          Harmonogram rzeczowo-finansowy,o który dopominałem się już 8 lat temu w "białej
          księdze" z roku 1999,podaje z jednej strony kolejność technologiczną budowy
          sieci wod-kan.,z drugiej strony jest wskaźnikiem dla układania budżetów i
          wieloletnich planów inwestycyjnych.Teraz rozumiem,dlaczego ten harmonogram
          został dopiero teraz opracowany.
          W świetle jego coroczne budżety wydają się oszustwem,a ostatnio opracowany
          wieloletni plan inwestycyjny nadaje się natychmiast do kosza!!!
          W cz.I podaję jedynie przewidywane nakłady na poszczególne zlewnie,które różnią
          się od podziału administracyjnego Łomianek,więc dla wielu osób mogą być
          nieczytelne.Na konkretne pytania odpowiem indywidualnie.
          W cz.II podam przewidywane,możliwe terminy realizacji,zakładając możliwe kwoty
          przewidziane na ten cel w budżetach.Nie wg.obecnego harmonogramu,który w części
          terminów jest nierealny.
          Cz.III zawierać będzie ogólne wnioski odnośnie budowy przyszłych budżetów i inne
          propozycje dot.całej infrastruktury całej gminy Łomianki,nie tylko miasta.

OGÓŁEM nakłady na instalacje wod-kan w całej GMINIE = 243.836.000 zł !!!
          Nasuwa się tu od razu pytanie: dlaczego wniosek o dofinansowanie z Unii, zresztą
          do tej pory niekompletny,bez studium wykonalności,podawał kwotę tylko 88 mln
          zł??? Wniosek podpisał z up. v-burmistrz Grądzki.

Ogółem nakłady na tereny miejskie Łomianek = 123.503.000 zł
          Ogółem nakłady na tereny wiejskie = 120.333.000 zł

Nakłady na Dąbrowę = 64.160.000 tj.52 % całości
          Nakłady na Łomianki = 45.006.000 tj.36 % całości
          Dod.przykanaliki,przyłącza,studnia głębinowa i stacja uzdatniania wody,koszt
          wykupu gruntów = 14.337.000 tj.12 % całości
          Należy sprawdzić z czego wynika potrzeba ostatniej pozycji - 14,3 mln zł.
          DĄBROWA.
          Zlewnia zach cz.miasta = 17.049.000 zł
          Zlewnia Piaskowa = 7.039.000 zł
          Zlewnia Francuska = 3.883.000 zł
          Zlewnia Pompownia P-5 = 14.266.000 zł
          Zlewnia U-67 Akacjowa = 2.579.000 zł
          Zlewnia U-68 Żywiczna = 3.647.000 zł
          Zlewnia U-69 Kwiatowa,Partyzantów = 6.890.000 zł
          Zlewnia P-4 = 8.807.000 zł

ŁOMIANKI.
          Zlewnia Buraków = 3.006.000 zł
          Zlewnia Wiejska = 3.566.000 zł
          Zlewnia Włościańska = 7.879.000 zł
          Zlewnia Powst.W-wy = 11.222.000 zł
          Sieć między W-wską i Kolejową = 19.333.000 zł

TERENY WIEJSKIE.
          Łomianki Dolne = 12.434.000 zł
          Kiełpin = 12.469.000 zł
          Kępa Kiełpińska = 5.462.000 zł
          Dziekanów Leśny Półn. = 20.790.000 zł
          Dziekanów Leśny Płd. = 15.617.000 zł
          Dziekanów Leśny Płn. i Płd.= 13.223.000 zł
          Sadowa = 5.364.000 zł
          Dziekanów Nowy = 6.989.000 zł
          RAZEM = 92.348.000 zł
          Stacja uzdatniania wody ( Dziekanów Leśny) = 4.905.000 zł
          Oczyszczalnia ścieków =13.080.000 zł
          Wykup gruntów =10.000.000 zł
          RAZEM =27.985.000 zł
          I tu należy też sprawdzić z czego wynika potrzeba 28 mln zł (podobnie jak w
          terenach miejskich - 14,3 mln zł) ??? Czy przypadkiem z projektowanych nowych
          osiedli "blokowców" ? Przecież istniejąca oczyszczalnia projektowana była na 30
          tys mieszkańców.
          Powyższe przytoczone liczby należałoby-moim zdaniem-traktować orientacyjnie +-
          ok. 10 %.I to raczej na minus.
          W założeniach do harmonogramu przyjęto ceny,które porównując z danymi Czosnowa
          (choć te mogą też być b.ogólne) można przypuszczać optymistycznie,że przy dobrym
          pressingu na ceny przetargowe,można je obniżyć.
          1 mb rury wodociągowej : Łomianki = 500 zł ,Czosnów ok.100 zł
          1 mb rury kanalizacyjnej:Łomianki = 500-800 zł,Czosnów ok.370 zł
          Niezależnie od tych rozważań,istniejący harmonogram daje wreszcie dobrą podstawę
          do planowania inwestycji i budżetów.
          • ilexx Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 01:14
            A czy jest możliwy podział na zlewnię istniejącej oczyszczalni (planowanej na
            ok.26600 osób) i projektowaną, która przez kilka, a moze nawet kilkanaście lat
            nie jest niezbędna. Innymi słowy - ile może kosztować i trwać wykonanie sieci w
            zlewni istniejącej oczyszczalni?
            Mozna z góry założyć, że wyliczenia są przeszacowane - obstawiam że o 1/3, bo
            nikt się do tego nie przyłożył - jak to jest w zwyczajach tej gminy.
            • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 01:30
              Nie wiem skąd masz informację,że obecna oczyszczalnia jest projektowana na
              26.600 osób.Ja pamiętam liczbę 30.000,ale może się mylę.Trzebaby zajrzeć do
              projektu.
              Jedno jest pewne,najpierw istniejąca musi być wykorzystana w 100 %.
              • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 08:26
                Jakiś rok temu na komisji technicznej jeszcze zakład wod-kan na skanalizowanie
                wszystkiego potrzebował ok. 120mln zł, dziś po przekształcenie w spółkę dwa
                razy tyle. Ja lubie porównania do Czosnowa i cena naszej budowy jest tez dużo
                wyższa, dlaczego?
                Przeciez Czosnów terytorialnie jest gminą co najmniej 4 razy większą, a więc
                koszty budowy sieci będą dużo wyższe bo odległosci sa większe, oni mogą
                wybudowac w 2005, 25 km wodociągu, a u nas w tym czasie 0m. NIe więrze Sokołowi
                i jego ludziom nic sie niestety nie zmieni. A juz dziś widać, że spółka
                szacuje koszty duzo wyżej niż zakład-a miało byc taniej:)))
                • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 10:21
                  Papirus22: Chciałbym podzielić swoją opinię na 2 : o ludziach ze spółki i o
                  samej idei spółki.
                  Jeśli chodzi o ludzi ze spółki,to nie mam prawa nic im zarzucić co do wyliczeń
                  harmonogramu.Policzone są długości ulic (mówię o części miejskiej,bo na część
                  wiejską nie dostałem planu sieci),poszczególne odcinki,założono ceny
                  jednostkowe.Można mieć uwagi do cen,ale to już inna sprawa wymagająca-jak już
                  pisałem w cz.I-ścisłej kontroli przy przetargach.Istotne są przy tym założenia
                  na jakich się oparli,a te są od nich nie zależne.Podejrzewam,że harmonogram
                  zrobiony był pod obalone studium z "blokowcami",stąd wątpliwości moje co do 2
                  kwot 14,3 mln w części miejskiej i 28 mln w części wiejskiej.Jeżeli wyjaśnienia
                  spółki je potwierdzą - to 42,3 mln jest do skreślenia.
                  A to,że na komisji technicznej była mowa o 120 mln,to dowodzi jedynie,że w
                  sprawach wod-kan "mówiło się" i być może mówiło się o części miejskiej.Takie
                  oceny kosztów bez przedstawienia wyliczeń są niepoważne.
                  Podobnie "mówiło się" o ICDS i mamy skutki.
                  Prowadzenie inwestycji wod-kan bez harmonogramu technologicznego prowadzić
                  zawsze bęzie do dyskusji o poszczególnych ulicach,krzyków na sesjach,naciskach
                  poszczególnych grup na kolejność itp.Harmonogram musi być przedyskutowany i
                  zatwierdzony przez Radę,a potem nie ma dyskusji!!!
                  Co do samej idei istnienia spółki jako formy organizacyjnej - to od dawna jestem
                  jej przeciwny,ponieważ z samej swej istoty generuje dodatkowe koszty.Pisaliśmy o
                  tym w biuletynach KOŁ.
              • evvitta Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 08:33
                To prawda. Niektórzy wiedzą,że bije tylko nie wioedzą w którym kościele. W
                niektórych źródłach można wyczytać, że roczne zużycie wody zSUW wynosi
                ók.200.000 m3 na 1 gosp.d. to znaczy, że zużycie ścieków jest podobne. Do tego
                ok.200.000m3 z sam asenizacyjnych. Łącznie 400tyśm3 Jeżeli śr.r. zużycie wody
                przez 1 odbiorcę wynosi 165m3, to zużyte 400.000m3/165 x śr 3os.obsługuje w
                granicach 7 tyś mieszkańców.Idąc tym tokiem rozumowania projekt zakłada
                1.547.600m3/r/165x3 czyli w granicach 28 tyś mieszkańców i czy to będzie 30tyś
                czy 26600 nie ma tu większego znaczenia. Fakt, że w chwili obecnej
                oczyszczalnia jest wyk. w granicach 30%. Po co więc planować następną?
                • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 09:40
                  Evvitta: Nie bardzo zrozumiałem Twoje wyliczenia:
                  - co to jest zSUW i 200 tys m3 na 1 gosp.domowe 3 osoby (chyba 200 m3?)
                  - skąd wziąłeś 400 tys łącznie,czy to obecne obciążenie oczyszczalni?
                  - czy 1.547.600 m3 to projektowa wydajność roczna naszej oczyszczalni?
                  Tym niemniej zgadzam się z Twoimi wnioskami końcowymi.
                  Sprawdziłem to na swoim przykładzie.Rocznie przyjeżdża do mnie szambiarka o
                  pojemności 5 m3 ok.20 razy.Czyli rocznie zużywam 100 m3 przez 2 osoby,na osobę
                  daje to ok.50 m3 wody/ścieków rocznie (mam szambo absolutnie szczelne).
                  Jeśli,jak piszesz,wydajność naszej oczyszczalni wynosi 1.547.600 m3/ rok to
                  powinna obsłużyć ok.30.000 mieszkańców.
                  • evvitta Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 11:40
                    SUW czyli stacja uzdatniania wody. ok 200tyśm3 rocznie- jest to faktyczne
                    zużycie wody. To można sprawdzić w S-ce wod.kan Czyli jeżeli mieszkańcy
                    zużywają we wszystkich gospodarstwach dom, których podobno jest podłączonych ok
                    1200+ok 90 podmiotów gosp. i innych innstytucji, to tyle samo spływa do
                    ścieków, czyli 200tyś m3 rocznie. Do tego należy dodać zrzut ścieków z wozów
                    asenizacyjnych+-200tyśm3 rocznie. Łącznie daje 400tyśm3roczne ścieków do naszej
                    oczyszczalni. Napewno zgodnie z projektem dobowa wydajność oczyszczalni ścieków
                    wynosi: 4000m3/d rocznie 1460000m3/r-ścieków z sieci kanalizacyjnej oraz
                    240m3/d-rocznie 87600m3/r- ścieków dowożonych samochodami aseniz. ŁĄCZNIE-4.240
                    m3/na dobę czyli 1.547.600 m3/rocznie Niektóre żródła podają, że rzeczywisty
                    skup ścieków jest wyższy, być może, ale jeżeli podaje się te same ilości
                    podłączeń do sieci wodociągowej co i do sieci kanalizacyjnej , to ja przyjmuję
                    te same wielkości i nie daję wiary w te większe ilości . nie mniej jednak
                    należyto sprawdzić. Napewno S-ka takie informacje w komputerze posiada. Do
                    swoich wyliczeń przyjełam gos.dom składające się z 3 osób.Wyczytałam, iż należy
                    pryjąć, że śr,dobowe zużycie wody, a tym samym zrzut ścieków , przez 1 odbiorcę
                    jest na poziomie 0,45 m3/d czyli rocznie 0,45m3/dx365d=164,25m3/rok.Tak więc,
                    jeżeli w/g proj jest 1547600/164,25x3os w gosp. dom.=28.267 mieszkańców. Być
                    może moje wyliczenia nie są do końca precyzyjne ale dane opieram na pewnym
                    dokumencie. To wszystko da się sprawdzić w S-ce.
                    Analizuję również wypowiedzi niektórych osób. Ciekawą osobą jest
                    edona.Przypuszczam iż jest to osoba, która umyślnie wprowadza zament.Wyrażnie
                    popiera obecne władze, które działają na szkodę swoich mieszkańców. Przykładów
                    takiego działania jest wiele i dziwię się, że edona tego nioe dostrzega.
                    Natomiast niektóre jej wypowiedzi są delikatnie mówiąc wstrętne.
                    • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 11:43
                      Co do edomy racja w 100%, co do meritum sprawy świetnie, że Ci się chce-bo jest
                      to trochę zabawy, a dla nas cenne informacje-dzięki:)
                      • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 11:54
                        Evvitta: A więc nasze wyliczenia zrobione 2 różnymi metodami są zgodne.
                        • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 12:54
                          nie wiem czy istotne ale może ma wpływ na wyliczenia.
                          Przyjeliście, że ilość pobranej wody = ilości odprowadzanych ścieków. Czy nie
                          powinno się wziąć pod uwagę wody pobranej z sieci wodociągowej a zużytą do
                          podlewania ogrodów, mycia aut itd. o tą wartość pomniejszyć ilość ścieków?

Jeżeli powyższe jest nieistotne to przepraszam (nie wiem)
                          • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:01
                            tak sie liczy, bo płacisz zawsze z licznika wody.
                            • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:07
                              owszem Papi,

ale chcąc oszczędzać zakładam podlicznik na wodę do ogrodu (nie wypuszczaną do
                              kanalizacji)

Pytanie czy ilość tej wody jest istotna do wyliczeń
                              • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:09
                                za podlicznik do ogrodu płacisz mniej a widzisz że rachunki tu przedstaiwane są
                                pewnym założeniem-zapewne tak się przyjmuje zawsze. Naprawdę tylko do tego
                                możesz się przyczepić czy masz inne zastrzeżenia?
                                • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:21
                                  Papirus,
                                  zapytałem zaznaczając, że nie wiem czy jest to istotne. I tyle. Nie czepiam się.
                                  I nie jest to zastrzeżenie.
                                  Może powtórzę, nie zauważyłeś być może:

Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK
                                  robert_58 02.06.06, 12:54 + odpowiedz

nie wiem czy istotne ale może ma wpływ na wyliczenia.
                                  Przyjeliście, że ilość pobranej wody = ilości odprowadzanych ścieków. Czy nie
                                  powinno się wziąć pod uwagę wody pobranej z sieci wodociągowej a zużytą do
                                  podlewania ogrodów, mycia aut itd. o tą wartość pomniejszyć ilość ścieków?

Jeżeli powyższe jest nieistotne to przepraszam (nie wiem)

Raczej Ty się odczep i nie szukaj czegoś na siłę.
                                  • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:25
                                    nie czepiając sie odpowiedziałem:)
                                    • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:27
                                      ok
                                  • lolaxyz Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:28
                                    Z drugiej strony Robercie przywozimy z "miasta" różne płyny, przetwarzamy je i
                                    wędrują one do ścieków wiec wartość po stronie "ścieki" należałoby o to
                                    powiększyc.
                                    • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:30
                                      tego nie chciałem juz pisac licząc że sie domysli:)
                                    • robert_58 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:35
                                      Lola,
                                      owszem przywozimy ale chyba nie liczyć należy tego w metrach sześciennych.

Aby dłużej nie ciągnąć - być może ilość wody nie odprowadzanej do kanalizacji a
                                      wykorzystwana do np. podlewania ogrodów jest nieistotna. Jeżeli tak - to
                                      poprzednio już napisałem.

Z drugiej strony przypomniały mi się zasłysznane o nielegalnym odprowadzaniu
                                      ścieków (np. opróżnianie szamba za pośrednictwem pompki i rury przez ogród
                                      sąsiada do jego kanalizacji w drodze równoległej). Może to dokona kompensacji do
                                      wody "ogrodowej"
                                      • lolaxyz Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 13:48
                                        robert_58 napisał:

> Lola,
                                        > owszem przywozimy ale chyba nie liczyć należy tego w metrach sześciennych.

Na pewno są to w skali roku większe ilości wody niż tej, którą zuzywamy na
                                        podlewanie ogródków. Wystarczy wziąć pod uwagę skalę zjawiska spożywania
                                        wszelkich napojów (niektórzy piją bardzo dużo), uporczywość tych działań i brak
                                        sezonowości. Krótko mówiąc tysiące ludzi piją codziennie - i wydalają. A
                                        trawniki podlewa może co 40 mieszkaniec, kilka-kilkanaście razy w roku, w tym
                                        roku podobno nie będzie potrzeby :(((
                                        • esscort Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 16:04
                                          Chciałem jednak zauważyć, że czasem wywozimy też wodę w brzuchach :) Rano coś
                                          na śniadanko - kawa, sok, szklanka wódki (co kto lubi), a potem szybko do pracy
                                          i slużbowego kibelka. Ja uważam, że tego typu wywożenie to kawał dobrej roboty
                                          dla lokalnej oczyszczalni.
                                      • ilexx Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 14:56
                                        Skąd wiem, że oczyszczalnia jest na 26 600 - tak podaje bank danych
                                        regionalnych GUS. (oczywiście mowa o mieszkańcach przeliczeniowych, z
                                        uwzglednieniem innych odbiorców niż indywidualni)
                                      • evvitta Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 15:20
                                        Tak robercie, twoje spostrzeżenia są słuszne ale one nie zmienią sytuacji na
                                        korzyść obecnej władzy i zarządu s-ki.Przeciwnie jeszcze bardziej ich pogrążą
                                        ponieważ precyzyne wliczenia wykazały by jeszcze mniejsze wykorzystanie naszej
                                        oczyszczalni. Nie mniej jednak wszystko można sprawdzić bardzo dokładnie. Ja
                                        przyjełam taki schemat obliczeń widząc o drugim liczniku na niektórych
                                        posesjach ale wiem również, że sąprzyłącza sieci kan. do ujęc prywatnych, co
                                        zwiększa ilość ścieków w stosunku do pobranej wody. Moja analiza oparta jest na
                                        urzędowej informacji: z Ikw 2005r.Takie aktualne dane dot. aktualnej struktóry
                                        odbiorców wody i ścieków można uzyskać( mam nadzieję)w S-ce
                                        • j46 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 02.06.06, 19:13
                                          No dobrze coś niecoś już wiemy. Ale co w spółce dzieje się dziś i do końca roku.
                                          Czy mają kupować koparkę, bo bez tego ani rusz? A po koparce cały osprzęt do
                                          budowy wykopów i różne inne wciórności za kolejne setki tysięcy złotych. A gdy
                                          to będą mieli to okaże, że brak im spychacza, nowego budynku stosu komputerów,
                                          biura projektowego,... .
                                          • evvitta Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 00:05
                                            Myślałam,że te linki są choć ciut,ciut powazne,ale myliłam się.p... o d...
                                            Maryni i nic z tego nie wynika.Jeżeli chcecie powiedzieć ludziom prawdę, to
                                            nie można tylko kpić, ale trzeba również pokazywać im fakty. Nie macie odwagi o
                                            nich dyskutować? Ciekawe dlaczego? Masło wiadomopści czy niska intektualna
                                            świadomość? Jeżeli chcecie aby sokłół odleciał ,to trzeba być otwartym, mówić
                                            prawdę , nazywać rzecz po imieniu;
                                            • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 11:29
                                              Droga Ewitto,
                                              cieszę się , że właściwie oceniłaś poziom dyskusji. Nie odzywałam się ,
                                              ponieważ nie czuję się w pełni kompetentna w sprawach technicznych. Jednak
                                              pragnę odnieść się do Twej opinii na mój temat, że jestem osobą umyślnie
                                              wprowadzającą zamęt na tym forum.
                                              Otóż nic bardziej mylnego, ja po prostu zadawałam jako pierwsza pytania o
                                              fakty, ponieważ odkryłam już dawno, że są one albo zniekształcane albo wręcz
                                              kreowane w celu atakowania b. , ewidentnie w celach siania zamętu i
                                              podgrzewania atmosfery konfliktu, którego często w ogóle nie ma.
                                              Co do spółki wodno-kanalizacyjnej, to klimat podejrzeń i lęków był wyraźnie
                                              nadymany. Szczyt szczytów, to opowieści o obcym kapitale, który chce do niej
                                              wprowadzić b. cichcem tylnymi drzwiami.
                                              Cieszy mnie, że w sposób kompetentny wyjaśniasz sprawy techniczne. Przypomnę,
                                              że Brycezion powiedział, że ludziom ze spółki nie można nic złego zarzucić
                                              jaśli idzie o stronę przygotowania dokumentacji (rozumiem że techniczną
                                              stronę).
                                              Przypomnę, że straszono nas na tym forum również ludźmi ze spółki (np
                                              straszenie Radą Nadzorczą, Zarządem niekompetentynym i nieudolnym) cytaty
                                              znajdziesz bez problemu.
                                              Mnie od początku chodzi o to, że należy poważnie brać pod uwagę, że tacy sami
                                              mieszkańcy jak Ty, ja, jak inni uczestnicy tego forum, są pracownikami Spółki
                                              Komunikacji Miejskiej , Spółki Wodnej, innych placówek w Gminie Łomianki. Ja
                                              staram się wykazać, że lęki niektórych dominujących tu Panów, być może ich
                                              wybitna niechęć osobista do b. i kogoś jeszcze, nie pozwala na obiektywny osąd
                                              sytuacji , a tym bardziej ludzi pracujących lub współpracujących z instytucjami
                                              gminy.
                                              Miałam powiedzieć co znalazłam w statucie spółki razem z moją koleżanką radcą
                                              prawną . Otóż powiadam : NIC.
                                              W/g niej (koleżanki z wieloletnim jak ja doświadczeniem zawodowym) jest to
                                              dokument mieszczący się w standardach statutów spółek prawa handlowego, można
                                              powiedzieć, nieco rozbudowany jeśli idzie o zakres działalności, można było
                                              napisać bardziej ogólnie , np "wszelkie prace z zakresu... " albo inne ogólniki.
                                              To, że obszar działania został okraślony jako kraj i zagranica, nie ma żadnego
                                              znaczenia. Spółka jast samodzielna i może dostać intratne zlecenie z zewnątrz i
                                              co wtedy, nie zarobi ?? To, że na dole jednego z dokumentów zostały umieszczone
                                              słowa "tłumacz przysięgły" nie ma żadnego znaczenia dla treści samego
                                              dokumentu. Wygląda to na ewidentny błąd pisarski, jak sama podejrzewałam od
                                              początku. Cała paplanina na tej podstawie uprawiana... dajcie spokój .

Ewitto, ja nie wprowadzam zamętu, no nieco złośłiwa bywam, to fakt, ja tylko
                                              staram się pokazać, że krytaka wszystkiego co istnieje obecnie tylko z tego
                                              powodu, że władzę sprawuje b. obecny nie ma sensu.
                                              Tak samo jak publikowanie i sugerowanie, że wszyscuy nasi sąsiedzi , którzy
                                              starają się być aktywni obecnie, a nie są bliskimi znajomymi osób dominujących
                                              na tym forum, są z pewnością ludźmi Sokoła albo ludźmi czyimoś tam, albo że są
                                              skorumpowani , mają złą wolę itd., jest ogromnym błędem , ponieważ w ten sposób
                                              obraża się ludzi i zniechęca do działania. Pisałam o tym, przeczytaj, proszę.
                                              Tak działając "produkuje się" przeciwników, jedynie na użytak wyborczy, dla
                                              szkody jednak naszej społeczności.
                                              To bezpośrednio dotyczy Spółki wodnej.
                                              Ja też tam byłam, dostałam do wglądu dokumenty, a że się nie znam , to nie
                                              brałam kopii, bo po co, jak Brycezion dostał, to bardzo dobrze.
                                              Przeczytałam plan prac na rok 2006 , dowiedziałam się , że mają wykonać ponad
                                              dwa kilometry sieci.
                                              Jak nie wykonają, to niech się tłumaczą.

To, że jest źle w Gminie, to ja wiem i mnie to boli.
                                              Natomiast powtarzam: nie jest tu dobrym lekarzem populista i pomówiciel.
                                              Kto jest na siłach niech się wypowaiada, a kto tylko chce krytykować i siać
                                              niezgodę, niech da spokój.

Masz rację, należy być otwartym , nazywać rzeczy po imieniu, jeżeli się chce
                                              aby w gminie nastąpiły zmiany na lepsze.
                                              Należy mówić prawdę, na co zwracałam uwagę od początku i możesz sama przecytać
                                              jakie były czyje reakcje.
                                              Pozdrawiam,
                                              Edoma.
                                              • esscort Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 11:50
                                                Edomo, szkoda z toba gadać i tlumaczyć kolejny raz. Rozśmieszyły mnie 1 fragment

edoma napisała:
                                                To bezpośrednio dotyczy Spółki wodnej. Ja też tam byłam, dostałam do wglądu
                                                dokumenty, a że się nie znam , to nie brałam kopii, bo po co, jak Brycezion
                                                dostał, to bardzo dobrze. Przeczytałam plan prac na rok 2006 , dowiedziałam
                                                się , że mają wykonać ponad dwa kilometry sieci. Jak nie wykonają, to niech
                                                się tłumaczą.

Jeżeli sie nie znasz, to po co - jak mówisz - poszłaś oglądać te dokumenty?
                                                Chcialaś sie upewnić, że się nie znasz? I - skoro sie nie znasz - to dlaczego
                                                się na temat spólki wypowiadasz?
                                                A teraz ten ambitny plan 2 km sieci. 2 km sieci to przez rok mozna widelcem
                                                wyskrobać, a tu wielka spółka ci mówi, że ma nadzieję przez rok zrobić 2 km
                                                sieci i w dodatku jest to tak napiety program, że "jak nie wykonają, to niech
                                                się tłumaczą". Ha ha ha. To troche tak, jakby Ci szewc powiedzial, że w tym
                                                roku ma zamiar zreperować dwa buty, a Ty byś powiedziala: "Trzymam cie za
                                                słowo, a jak nawalisz, to będziesz się tłumaczył.
                                                PS. Nic nie mowili, ze mają juz koparkę?
                                              • papirus22 Re: HARMONOGRAM i edoma 04.06.06, 16:42
                                                edoma napisała:
                                                "Jednak pragnę odnieść się do Twej opinii na mój temat, że jestem osobą
                                                umyślnie wprowadzającą zamęt na tym forum.
                                                Otóż nic bardziej mylnego, ja po prostu zadawałam jako pierwsza pytania o
                                                fakty, ponieważ odkryłam już dawno, że są one albo zniekształcane albo wręcz
                                                kreowane w celu atakowania b. , ewidentnie w celach siania zamętu i
                                                podgrzewania atmosfery konfliktu, którego często w ogóle nie ma. "
                                                I tu nalezy podac przykład krzeseł na basanie kiedy to edoma, zakrzyczała
                                                wszystkich, że manipulujemy ilościa krzesełek a ona wie ile napewno i napisała.
                                                Na koniec się okazało, że nas wszystkich oszukała i bezczelnie
                                                zmanipulowała.próbował przepraszać, ale fakt został odnowtowany:(
                                                Ostatnio także jako wielbicieka burmistrza i zarazem jego przeciwniczka
                                                zarzuciła nam kolejne kłamstwo cytuję:
                                                "Brycezionie, czekam z niecierpliwością na wynik twej wizyty w spółce,
                                                doprawdy. Gratuluję Ci odwagi, to musi być niezwykłe przeżycie odwiedzać
                                                instytucję tak przegniłą i skorumpowaną."
                                                Dlatego zaraz zapytałem edomę gdzie tak było napisane, niestety do tej pory nie
                                                odpowiedziała. NIeodpowiedziłą, bo nikt tak nie napisał poza nią. Zadałem jej
                                                kilka razy kilka pytań na które nie umie odpiwedzieć, proponoałem tez spotkanie
                                                aby na żywo powymieniać poglądy, niestety dalej chowa się pod nikiem zarzucajac
                                                wszystkim nieprawdę,podczas gdy faky mówia co innego.
                                                Podsumowując szkoda czasu na polemiki z Edomą, bo ona jest dziwna
                                                Chce bumristrza Sokołowskiego i go nie chce, wie cos o krzesełkach i nie wie.
                                                Na pytania zadawane nie umie odpowiedzieć, a popisac głupoty umie jak nikt na
                                                forum. Szkoda czasu, bo mimo wieku jest totalnie niepoważna i śmieszna, ale i
                                                takie osoby moga pisac na forum, w przeciwieństwie do GŁ.
                                            • esscort Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 11:57
                                              evvitta napisała:
                                              Jeżeli chcecie aby sokłół odleciał ,to trzeba być otwartym, mówić prawdę ,
                                              nazywać rzecz po imieniu

Evitto, nie powstrzymuj się! Do dzieła!
                                              • j46 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 13:38
                                                Edoma ani nie potrafi czytać ani myśleć, natomiast nieźle robi wodę z mózgu
                                                osobom nieświadomym. Jeszcze raz powtarzam, dla spółki do wydojenia z niej
                                                kapitału i sprzedaży statut jest doskonały, dla spółki gminnej zupełnie fatalny,
                                                bo zupełnie nie chroni naszych praw.
                                                • atos55 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 17:31
                                                  Plan roczny rozbudowy sieci wielkości 2 km to śmiesznie mało. W paru gminach
                                                  podwarszawskich - przykłady byly cytowane na tym forum - wykonano i po 10 razy
                                                  więcej. Oczywiście w porównwaniu z rokiem ubiegłym, gdy wykonano 0, postęp byłby
                                                  niesamowity. Jeszcze ważniejsze, jakie są przyczyny? Nie tylko brak potencjału
                                                  wykonawczego w tej spółce, ale przede wszystkim brak finansowania. Jak Polska
                                                  długa i szeroka takie prace prowadzone są z udziaem funduszy unijnych i
                                                  Eko-funduszu, ale nasi włlodarze nie zdobyli ani złotówki na ten cel spoza
                                                  budżetu gminy.

Oczywiście mogło być jeszcze gorzej: pamiętacie może takiego pisowskiego
                                                  radnego w jednej z gmin na Dolnym Śląsku, który doprowadził do odrzucenia
                                                  dotacji unijnej w wys. kilkadziesiąt milionów, bo wyszło mu, że szambiarkami
                                                  będzie taniej niż kanalizacją?
                                                • junsu Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 17:33
                                                  Co do spółki wodno-kanalizacyjnej, to klimat podejrzeń i lęków był wyraźnie
                                                  nadymany. Szczyt szczytów, to opowieści o obcym kapitale, który chce do niej
                                                  wprowadzić b. cichcem tylnymi drzwiami. Tak pisze Edoma. I pisze to w dobrej
                                                  wierze, bo jakiś niezbyt kompetentny prawnik jej tak rzekł. Szkoda, że nie
                                                  odpowiedział Jej, jak nie dopuścić w tej spółce do sprzedaży akcji i po co był
                                                  tłumacz przy spisywaniu aktu notarialnego? Ja jej odpowiem trzeba taki zakaz
                                                  wprowadzić do statutu spółki i już.
                                                  • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 18:55
                                                    Nie traeba, bo samo prawo nie pozwala b. na sprzedanie czegokolwiek bez wiedzy
                                                    i zgody rady.
                                                    Nie ma tu akcji, tylko są udziały w sp z oo. Różnica ogromna, gdyby udało się
                                                    sp z oo przekształcić w sa i wypuścić obligacje komunalne, to i kapitał by się
                                                    znalazł. Taki pomysł poddała moja koleżanka-radczyni prawna. Inna sprawa kto to
                                                    zrobi i czy w ogóle można.
                                                    Tłumacza przysięgłego w ogóle nie było, wyjaśniono mi to w biurze spólki, to
                                                    był jakiś idiotyczny błąd i na tym koniec. Nie ma co się na tym wieszać.
                                                    Na mnie też, Ewita pisz dalej o technice i faktach, ja chcę mieć kanalizację
                                                    Precz z szambem i szambiarkami!!
                                                  • j46 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 20:47
                                                    Aleś ty mądralina. Spójrz w przepisy, po pierwsze możliwy jest zastaw, po drugie
                                                    statut s-ki uchwala rada, lecz u nas nie uchwaliła, po trzecie statut nic nie
                                                    mówi, kto kontroluje sprzedaż akcji, a w naszym przypadku przy nagminnym łamaniu
                                                    prawa /patrz pkt. po drugie/ wszystko jest możliwe. A może jesteś gotowa zawrzeć
                                                    taką umowę spółki, z którym kolwiek z nas. Ty dasz kapitał a my bez ograniczeń w
                                                    statucie będziemy z tym robić to, co chcemy. Przestać pleść swe demagogiczno
                                                    sokolowskie androny i zakończ to naigrywanie się z logiki. Za mało wiesz, mimo
                                                    twoich wielu lat, młoda staruszko.
                                                  • papirus22 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 04.06.06, 21:55
                                                    edoma jest "najmądrzejsza", troche mi jej szkoda. Burmistrz nic nie może, rok
                                                    temu na komisji tech. mówiłem o zagrożeniach, jednym z nim jest wzięcie
                                                    kredytu, moze to zrobic zarząd sp. na polecenie burmistrza, zaraz się okaże że
                                                    mamy dostęp do takiego kredytu "preferencyjnego", mija 2 lata spółka przestaje
                                                    spłacać kredyt bo źle zaplanowali, co się zdarzało wielokrotnie, np ilośc
                                                    przyłączy na rolniczej, gościcńcowe, spacerowej. Bank mając wszystkie papiery,
                                                    bo kredyt był pod zastaw, chce szybko zmaterializowac dług sprzedaje go
                                                    zainteresowanemu podmiotowi za 80% wartości(gmina nie ma kasy na kolejny kredyt
                                                    bo jest zadłużona), widzisz jak łatwo zrobić coś w granicach prawa(widzisz po
                                                    co burmistrz jest szefem stow. PPP). A niestety spółka jest przygotowywana na
                                                    wzięcie kredytów. I to co rok temu mówiłem, za chwilę sie stanie-oby nie, mam
                                                    nadzieję, że nie! Świetnie, że był art. o tym bo tylko ujawnia to co Sokół
                                                    kryje, trzeba mówić o takich zagrożeniach, aby do nich nie doprowadzić!!!
                                                  • j46 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 05.06.06, 18:34
                                                    Przeczytajcie jak kończą spółki ze złym statutem lub kontrolowane przez jedną
                                                    osobę serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3394987.html . Ich klienci
                                                    stracili pieniądze, a my możemy tracić je systematycznie przez wiele lat płacąc
                                                    bajońskie sumy za wodę lub kasa gminna dotując s-kę będącą w prywatnych rękach.
                                                    Dlatego trzeba się domagać natychmiastowych zmian w statucie. Zresztą i wielu
                                                    innych miejscach statut jest bardzo niekorzystny, na przykład nie powołuje do
                                                    nadzoru nad właścicielem rady gminy itp. itd.
    • j46 Edomo miej litość pomyśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 18:39
      Edomo, jeżeli jeszcze raz w sposób bezmyślny i niekompetentny zabierzesz w tej
      sprawie głos to nie odpowiadam za siebie. Straciłem cierpliwość. Pytaj, proś o
      wyjaśnienie ale skończ z tym co robisz.
      • edoma Re: Edomo miej litość pomyśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 20:56
        Jotku46, spokojnie.
        Obiecuję, że się postaram. Na mój rozum (przepraszam, że ośmielam się go mieć
        moim zdaniem) to coś tu nie gra w tej naszej gminie. Tylko muszę być pewna co,
        bo po prostu atakom niektórych nie daję w pełni wiary. Mam na myśli ataki na
        gtw w osobach b. i vceb., z którymi się nie zgadam i proszę mnie nie dopisywać
        na siłę do ich zwolenników. Jak do dziś, poza wytykaniem dyskusyjnych decyzji,
        co jest prawem każdej opozycji, nie wytknięto żadnego przekrętu, złodziejstwa,
        itp grzechów głównych.
        Osiem lat to bardzo dużo. Tylko dlaczego mam dawać wiarę atakującym ?? Niech
        odezwie się w końcy jakiś prawdziwy zwolennik b. , jak odezwał się po naszych
        indagacjach np. Pan KKW . Niech powie otwarcie:
        uczestnicy forum, mam was za durniów, albo coś podobnego. A może w końcu
        odpowie na rzeczowe pytania , np w sprzwie Spółki wod-kan ?
        • brycezion Re: Edomo miej litość pomyśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 22:03
          Edoma: Bardzo przepraszam,ale czy Ty kpisz sobie z "opozycji" ? Pojawia się tu
          na forum taki Frags,czołowy "satyryk",którego postów nie czytam,bo ani to mądre
          ani śmieszne.Czy Ty próbujesz podobnie ?
          "Nie wytknięto żadnego przekrętu,złodziejstwa itp.grzechów głównych" a jedynie
          "dyskusyjne decyzje"!!!
          Edomo! Czy dla mieszkańców,poza aspektem moralno-etycznym,jest różnica czy ktoś
          trwoni pieniądze społeczne czy je kradnie?
          70 tys + wycieczka do Niemiec za pomysł spalarni śmieci,145 tys na projekt
          Centrum Rowerowego, 46 tys za parę słupków i daszki przy wejściu do
          UMiG,kilkadziesiąt tysięcy za projekty "drogi po wale",kilkaset tysięcy za knot
          w postaci projektu odrzuconego Studium - to dla Ciebie mało ? Daj spokój,nie
          kompromituj się.
          To w końcu w co jesteś w stanie uwierzyć?
          Wg.dokumentów UMiG dofinansowanie z Unii sieci wod-kan wymaga dotacji 88 mln zł.
          Wg.dokumentów spółki na ten cel potrzeba 244 mln zł.Czy chcesz zobaczyć to na
          własne oczy?To proszę przyjedź,pokażę Ci.
          Wg.artykułu pani Niegodzisz (GŁ nr.6 z 24.3.06) spłata ICDS zakończy się w 2012
          roku,wg.pisma pani Skarbnik z 12.4.06 - w 2010 roku,a wg.pisma pani Sekretarz z
          13.4.06 - spłata "kredytów preferencyjnych" (13 mln zł wziętych na spłatę ICDS)
          zakończy się w 2021 roku.Czy ty coś z tego rozumiesz? Bo ja nie.I uważasz,że
          takie żonglowanie informacjami i finansami publicznymi,to tylko "dyskusyjne
          decyzje"?
          Jeśli dla Ciebie wszystko to mało ważne,to głosuj sobie na kogo chcesz i nie
          zawracaj nam głowy.Więcej nie będę odpowiadał na Twoje posty,chyba,że w swoim
          wątku "Dla Edomy" napiszesz coś o medycynie.
          • papirus22 Re: Edomo miej litość pomyśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 22:47
            szkoda czasu, nirktórzy nigdy nie zrozumieją, inni maja swoje zlecenia:(
            • robert_58 Re: Edomo miej litość pomyśl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 22:51
              papirus22 napisał:

> szkoda czasu, nirktórzy nigdy nie zrozumieją, inni maja swoje zlecenia:(

:)
    • j46 Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 05.06.06, 23:04
      W każdej umowie obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. A jeżeli umowa s-ki
      oddaje w ręce burmistrza poza kontrolą wszystko to jak to nazwać. Jak bierzesz
      kredyt bankowy, podpisujesz umowę uważnie studiując, co napisano a czego nie.
      Ostatnio ciemne sprawy w takich umowach pisze się malutkim druczkiem. A w umowie
      gminnej s-ki wszystko powinno być oczywiste, niestety nie jest.
      • edoma Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 06.06.06, 21:31
        Brycezionie,
        ja wierzę, jednak nieśmiało przypominam, że ciut z przwdą się mijaliście
        Panowie na tym forum.
        Nie znoszę marnotrastwa a jak idzie o pieniądze publiczne, to bardzo proszę ,
        nie trzeba mnie uczulać na takie sprawy. Akurat dostałam po głowie kilka razy
        za zwracanie ostro i publicznie uwag na marnotrastwo pieniędzy na zakupy
        i "inwestycje" w sprzęt nikomu nie potrzebny. Czytałeś o tym we wszystkich
        gazetach jakiś czas tewmu, przypomnij sobie.
        Najgorsze jest jednak marnowanie czasu.
        • brycezion Re: HARMONOGRAM WOD-KAN ŁOMIANEK 06.06.06, 21:53
          No,tak.Pieniądze można zarobić,pożyczyć,ale czasu nikt nie dogoni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka