martusia12331 15.08.09, 00:54 Czy w Łomiankach będą kiedyś takie pojemniki? W innych miejscowościach są, ale my mieszkamy w Łomiankach gdzie wiele rzeczy jest dziwnych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jojcorz Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 08:38 Nie uważam że jakoś drastycznie negatywnie wyróżniamy się na tle innych gmin. Jeżeli o zdziwienie chodzi, to będziesz zmuszona wiele razy martusia przetestować na sobie umiejętność adaptacji do zmiennych warunków życia panujących w naszej gminie. Ma to swoje uroki. Nie ma czegoś takiego jak życie bez bodźców zewnętrznych! ;-) Nawet koma nie zwalnia z ich percepcji. Popatrz, jak zostaniesz poprzez fakt braku wspomnianych pojemników, przećwiczona przez kolejne dni (duchowo wzbogacona). - masz imperatyw proekologiczny (brawo) ja też :-) - musisz problem rozwiązać (ach ta gnuśna gmina) - szukasz producenta pojemników (najlepiej różnokolorowe, tanie, trwałe, estetyczne, poręczne, szczelne [higiena]) - szukasz dodatkowej kasy w budżecie domowym (oj nie łatwo będzie ale...) - kupujesz je (satysfakcja gwarantowana) - szukasz firmy która segregowane odpadki wywiezie z Twojej posesji - pierwsze uruchomienie cywilizacyjnej inwestycji to także satysfakcja - porażka ?!?!?! Co zauważasz martusia? Zgroza, firma którą wybrałaś (ja to przerabiałem) opróżniając Twoje kolorowe cacka, zwala je na platformę samochodu "jak leci". Jak to dobrze ze nas z każdej strony bodźcują. Inaczej nie byłoby tego wpisu a i życie byłoby miałkie, bez wyrazu i posegregowane a tego nikomu nie życzę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 09:22 jojcorz napisała: Zgroza, firma którą wybrałaś (ja to przerabiałem) opróżniając Twoje kolorowe cacka, zwala je na platformę samochodu "jak leci". > Wszystkie firmy zwalaja "jak leci", bo ludzie wrzucają do pojemnikow "jak leci", więc tak czy owak trzeba to segregować ponownie. Wywala sie smieci na taśmociąg i dopiero wtedy nastepuje segregacja. W Szwecji kilka lat uczono ludzi wywalania odpadów do właściwych pojemników, podgladano, kto co i gdzie wywala, stosowano wysokie kary itp. Pamiętam, jak w Łomiankach były pojemniki, zaraz koło nich robiło się małe wysypisko, gdzie podrzucano w workach śmieci domowe, stare okna, zgniły dywan, opony, sedes itp. Daleka droga przed nami :( Odpowiedz Link Zgłoś
jojcorz Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 11:06 esscort napisał: > jojcorz napisał: [poprawiłem, bo to ja, a nie ja-ona ;-)] > > Zgroza, firma którą wybrałaś (ja to przerabiałem) opróżniając Twoje > kolorowe cacka, zwala je na platformę samochodu "jak leci". > > > > Wszystkie firmy zwalaja "jak leci", bo ludzie wrzucają do pojemnikow > "jak leci", więc tak czy owak trzeba to segregować ponownie. Wywala > sie smieci na taśmociąg i dopiero wtedy nastepuje segregacja. W > Szwecji kilka lat uczono ludzi wywalania odpadów do właściwych > pojemników, podgladano, kto co i gdzie wywala, stosowano wysokie kary > itp. A jaki skutek tegoż profilaktyczno-edukacyjnego karania? > Pamiętam, jak w Łomiankach były pojemniki, zaraz koło nich > robiło się małe wysypisko, gdzie podrzucano w workach śmieci domowe, > stare okna, zgniły dywan, opony, sedes itp. To tylko potwierdza tezę że segregacji trzeba uczyć. Tutaj absurdalny żart z pogranicza Czubaszek - Monty Python: Szkoda że RPA zrezygnowała. ;-) > Daleka droga przed nami :( Na tyle daleka na ile "czynniki decydenckie" nie zaczną stawiać znaku równości pomiędzy dwoma faktorami: edukacją i postępem cywilizacyjnym (można to nazwać rozwojem cywilizacyjnym). martusia nie przerażaj się. Ta dyskusja prowadzona jest w ramach zadziwiania mieszkańców gminy, prawda esscort'cik? :) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 12:11 jojcorz napisał: A jaki skutek tegoż profilaktyczno-edukacyjnego karania A taki, że przeciętna rodzina szwedzka ok 1 godzinę dziennie segreguje śmieci i że nie trzeba po nich robić żadnej segregacji (wrzucanie wszystkiego do jednego pojemnika), lecz od razu wszystko idzie do przerobu, w konsekwencji tam niemal cala energia jest ze źródeł odnawialnych Edukacja tez jest wazna, ale najskuteczniejszym sposobem są jednak kary (lub nagrody) finansowe Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 12:30 esscort napisał: > tam niemal cala energia jest ze > źródeł odnawialnych Może u nas nie ma chętnych do przerobu, to i segregować nie ma po co. :? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 12:45 To jest bardzo prawdopodobne. Wygląda nawet na to, że to bardziej niektórym ludziom zależy niż powołanym do tego instytucjom. Instytucje zajmuja się zlecaniem druku plakatów, odczytami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 12:55 Instytucje narzucają firmom komunalnym kary za zachowanie nieekologiczne, a oni spokojnie wliczają nam to do faktury za wywóz śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 11:54 Chyba wszystkie odbierające śmieci firmy, działające w Łomiankach, mają w ofercie worki do segregowania odpadów. Można zamówić i wcale nie wypada bardzo drogo. To jest rozwiązanie wygodniejsze od dużych pojemników na ulicach. Takie pojemniki były szybko przepełniane, mało kto zwracał uwagę na segregację, wyrzucając odpady jak leci, a dookoła szybko robiło się żenujące śmietnisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 11:59 No to właśnie zacznijmy uczyć jak ich używać. Co to, my gorsi od Szwedów? :> Ikeja w Łomiankach co prawda nie powstała, ale to nie znaczy że ci w Jankach są lepsi. :D Ciekawe czy jakby postawić takie pojemniki np pod budynkiem straży miejskiej to też by ludzie wywalali co popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia12331 Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 20:35 No nie wiem. W Warszawie jakoś stoją duże pojemniki i nie widać bałaganu przed nimi. Może po prostu często je opróżniają... A firmy ew. worki do segregacji odbierają raz w miesiącu. Mało ciekawa perspektywa trzymać takie śmietki w domu. A ja mam dużo np. butelek po wodzie mineralnej, sokach, mleku itp. Panowie, trochę wyobraźni, kochani Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 22:00 >A firmy > ew. worki do segregacji odbierają raz w miesiącu. Wcale nie. To określasz Ty w umowie z firmą. Ode mnie "Remondis" - co dwa tygodnie. W innych jest podobnie. Można zamówić dodatkowy wywóz. Spróbuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 23:26 Jest jakaś tajna komórka od segregacji w Remondisie? Bo ja mam z nimi umowę i w ogóle nie chcą słyszeć o odbieraniu posegregowanych. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pencroff Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 23:34 do Km: Umowę podpisywaliśmy z nimi z rok temu, może trochę więcej. Wtedy wszystko było w porządku i nie tajnie :) działa do dziś. Ale wybór takich firm jest spory, z pewnością niejedna ma to do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Pojemniki do segregacji odpadów 15.08.09, 23:19 W warszawie może nie widac, ale w Łomiankach był dramat. W Warszawie tez z reguły nikt swoich śmikeci domowych do kosza na przystanku nie wyrzuca, a w łomiankach jest to na porządku dziennym. W Warszawie raczej nie wywala się śmieci z firmy na ulicę, a tu wiele firm swoje smieci do lasu wywala. Nie ma co dawac prxzykładu warszawy, skoro mieszkamy w Łomiankach Odpowiedz Link Zgłoś