Dodaj do ulubionych

TESOL - czy warto?

31.08.04, 12:03
Mam informację, że "The American Academy of English /oddział w Krakowie/
wspólnie ze School for International Training /SIT/ w Brattleboro /USA/
organizuje miesięczne kursy /130 godzin/ dla nauczycieli jęz. angielskiego,
prowadzące do uzyskania świadectwa SIT TESOL. Osoby, które ukończą kurs i
zdobędą świadectwo SIT TESOL będą uprawnione do nauczania jęz. angielskiego
na całym świecie". Może ktoś wie czy ukończenie tego kursu na pewno daje w
Kanadzie możliwość uczenia angielskiego "as a second language"? /bo cena
kursu jest słona - 4950 PLN czyli 1770 CAD/
Obserwuj wątek
    • kveldulv Re: TESOL - czy warto? 31.08.04, 13:01
      nie wiem czy cos da, ale moja opinia jest taka, ze lepiej wszystko zdawac na
      miejscu - w Kanadzie.
      • starypierdola Moze i warto ... 31.08.04, 16:57
        ... ale to swiadectwo nie daje prawa nauczania angielskiego w Kanadzie.

Chyba ze korepetycje??

SP
        • muszka3 Re: Moze i warto ... 02.09.04, 07:57
          Czesc
          Ja ucze ESL w Kanadzie. Nie jest latwo dostac prace jako ESL teacher jesli sie
          nie jest native speakerem. Trzeba byc na prawde dobrym. Nie radze nikomu robic
          tego swiadectwa za takie drogie pieniadze poniewaz tutaj nie akceptuja zadnego
          innego swiadectwa niz z Kanady, Stanow, Australii lub Anglii.
          Prosze Cie - rozpropaguj te informacje wsrod ludzi z Polski poniewaz chca ich
          oszukac. Beda ich mamic ofertami pracy a nie powiedza ze tu jest kupa
          nauczycieli ESL urodzonych w Kanadzie ktorzy nie moga znalezc pracy.
          Pa pa
          • lama79 Re: Moze i warto ... 02.09.04, 09:55
            Wielkie dzięki! A może wiesz co ja będę musiała zrobić żeby zdobyć uprawnienia
            do pracy jako nauczyciel w państwowej szkole podstawowej lub średniej. Jestem
            mgr anglistyki z dwuletnim stażem w Polsce jako nauczyciel w szkole średniej.
            Czy mam jakieś szanse, ile to trwa i ile kosztuje? Pozdrówka
            • za_morzem ? 02.09.04, 11:15
              czego chcesz uczyc w szkole podstawowej lub sredniej w kanadzie?
              • lama79 Re: ? 02.09.04, 18:12
                A co bym mogła? W Polsce uczę angielskiego i "Business English", a jeżeli w
                szkole nie mam szans to czego szukać?
            • muszka3 Re: Moze i warto ... 03.09.04, 03:20
              Czesc LAmo,
              Dobrze trafilas - ja wlasnie to zrobilam. Znostryfikowalam swoj dyplom.
              U nas, w Vancouver na jednym z uniwersytetow od dwoch lat dziala program dla
              nauczycieli z innych panstw ktorzy moga sie znostryfikowac. Dla mnie jako
              kanadyjki (nie mylic z lodka kanadyjkasmile) kosztowalo to okolo $5000 platne w
              trzech ratach, trwalo rok. Nie wiem ile kosztowaloby dla kogos kto nie posiada
              obywatelstwa lub prawa stalego pobytu - zawsze zadaja ze dwa, trzy razy drozej
              (chyba ze mozesz zalatwic prawo stalego pobytu jeszcze w Polsce). Paradoks
              naszego wyksztalcenia (ja jestem tez po anglistyce w Lublinie ale z duzo
              dluzszym stazem ) polega na tym ze nam najciezej jest dostac prace. Ja
              recertyfikowalam sie jako nauczyciel w podstawowce poniewaz nie bylo dla mnie
              innej mozliwosci. ESL nie jest traktowane jako osobny przedmiot w szkole
              sredniej, a poza tym w kazdej szkole sredniej w Vancouver nauczyciel musi uczyc
              dwoch przedmiotow. Pozostaje wiec podstawowka w ktorej nie ma rozdzialu na
              przedmioty..
              Sa szkoly jeszcze prywatne ESL (gdzie tez pracowalam) ale sa glownie wlasnoscia
              bogatych azjatow i malo placa.
              Napisz jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania.
              Pozdrowka
            • muszka3 Re: Moze i warto ... 03.09.04, 03:29
              Zapomnialam dodac ze do uczenia w prywatnych szkolach ESL trzeba miec TESOL
              certificate zrobiony w Kanadzie w dodatku w renomowanej instytucji.
              Pa
            • dradam1 Re: Moze i warto ... 03.09.04, 05:09
              wiesz, zawsze zaczyna sie "casual". Potem , razem z nabywaniem doswiadczenia (
              experience) mozna sobie szukac czegos lepszego.

Najlatwiej zaczac od uczenia na polnocy ( Indianie i Eskimosi). Mozna sie
              zalapac jako "assistant teacher" , poczatkowo.

W szkole podstawowej jeden nauczyciel uczy wszystkich przedmiotow w swojej
              klasie. Wiec trzeba byc uniwersalnym.

A tak w ogole to zobacz sobie :
              edmonton.cbc.ca/regional/servlet/View?filename=92class-sizesSept22004
              Niby mialo byc "zawolanych" paru yusiecy nowych nauczycieli, ale okazuje sie,
              ze nie jest to takie latwe.

Jako ciekawostke to absolwent francuskiego uniwersytetu ( na przyklad Sorbony)
              nie moze uczyc jezyka francuskiego w Kanadzie, bo mu "credentials" nie uznaja.
              Musi zdawac egzaminy i tak dalej. Polityka !

Tak samo mysle, ze absolwent anglistyki z Polski w Kanadzie to bedzie mial
              przechlapane. Chyba, ze zdecyduje sie robic miejscowy dyplom ...

Pozdrawiam

dradam1

• muszka3 Re: Moze i warto ... 04.09.04, 00:19
                Nie wiem , moze w Edmonton mozna zaczac "casual", w BC zanim sie cokolwiek
                zacznie trzeba miec certyfikat stad i to z uznawanej szkoly. Nie mozna sie
                nigdzie po prostu wkrecic. Z uczeniem Indian i Eskimosow nie jest tak prosto.
                Znam dwoje ludzi kotrzy to robili i okazuje sie ze Indianie i Eskimosi nie za
                bardzo akceptuja ludzi spoza ich kregu z uwagi na bolesna historie i wiele zla
                jakie doznali od przybyszy.
                U nas w BC zeby byc teacher's assistant trzeba skonczyc dwuletni College i
                nie ma innych teacher's assistants niz dla uczniow specjalnej troski.
                Tak jak mowilam wczesniej, idzie sie ze swoim magistrem do College of Teachers,
                oni za oplata robia ewaluacje dyplomu i toku studiow, a nastepnie informuja co
                trzeba dorobic. Jak sie dobre wyksztalcenie to nie trzeba dorabiac wiele. Mnie
                uznali wiekszosc mojego magistra anglistyki, tak ze musialam dorobic jeszcze
                trzy kursy, ktore mozna zrobic w rok. Najlepiej w BC maja obecnie nauczyciele
                ze szkol srednich: matematyka, chemia, fizyka - jest ich brak.
                Pa pa
    • byt2 Re: TESOL - czy warto? 02.09.04, 21:49
      Odpowiedzi szukaj u zrodla jak np. TESL Ontario :
      www.teslontario.org/

znajdziesz tam jakie warunki musisz spelnic do otrzymania prowincyjnego
      certyfikatu , w dziale "Jobs" sa interesujace informacje o zatrudnieniu np . sa
      tam zamieszczone oferty pracy .

Zycze powodzenia.

• lama79 Re: TESOL - czy warto? 04.09.04, 12:51
        Wiekie dzięki dla wszystkich /a szczególnie dla "muszki"/ za bardzo istotne dla
        mnie informacje. Poprawiły mi nastrój bo widzę że mam szansę na pracę w swoim
        zawodzie i postaram się ją wykorzystać. Mam nadzieję że się uda. Dzięki raz
        jeszcze. Pa!
        • muszka3 Lamo, nie ma sprawy... 05.09.04, 01:54
          Jak tylko bedziesz miala jakies pytanie to smialo z tym do mnie ! Ja spedzilam
          lata zeby rozgryzc ten system i w koncu mi sie to udalo. Chetnie Ci pomoge
          zebys nie musiala robic tego samego...smile)
          Pa
    • dzikusa Re: TESOL - czy warto? 06.09.04, 01:15
      W waszych wszystkich wypowiedziach jest duzo prawdy,
      ale ja znam tez wiele osob ktore dostaly sie do pracy
      jako educational assistant tylko na podstawie doswiadczenia
      w pracy z ludzmi /dziecmi specjalnej troski, a w szczegolnosci
      z autystami i downami. Oczywiscie dla kogos , kto chce byc
      nauczycielem taka praca nie bylaby satysfakcjonujaca, ale
      warto w ten sposob zdobyc kanadyjki experience i dorobic
      w czasie nostryfikacji dyplomu. Place dla ea w BC sa calkiem
      niezle...
      • muszka3 skad piszesz Dzikusko ? 06.09.04, 08:51
        CZesc
        Nie wiem skad piszesz Dzikusko i jakie sa u Was reguly, ale w BC nie uznaja
        tylko doswiadczenia. Musi byc papier i juz. Moje dziecko jest od 19 lat
        autystyczne i nikt mnie na tej podstawie nie zatrudni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka