za_morzem 19.09.04, 02:28 jak ma sie waszym zdaniem kanada do europy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momo16 Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 02:42 W srode bylam w Quebec City - bardziej europejsko juz nie moglo byc Pozdrowka Odpowiedz Link
aszar.kari Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 03:27 Europa ma fatalny customer service - ile razy jestem w Niemczech, Francji czy Wloszech przekonuje sie jak latwo czlowiek przyzwyczaja sie do dobrego i jak trudno godzi sie na brak uprzejmosci, idiotyczne godziny otwarcia roznych placowek, jakies wewnetrzne, tradycja usancjonowane zwyczaje, ktore turyscie nic a nic nie mowia a tylko utrudniaja zycie. Czasem tesknie za europejska architektura i nieustajaco zazdroszcze Europejczykom ich dlugich wakacji ale nie mozna miec wszystkiego, prawda? Mowiac szczerze, lubie spedzac wakacje (albo ich czesc) w Europie - dla odmiany - ale zawsze gdy wracam mam poczucie, ze jestem wreszcie wsrod normalnych, uprzejmych, sympatycznych ludzi i to jest glowny powod, ze nigdy nie tesknie za Europa natomiast zawsze bedac w Europie, tak po 3-4 dniach tesknie za Kanada Odpowiedz Link
za_morzem czy tesknicie za europa? 19.09.04, 05:44 "jakies wewnetrzne, tradycja usancjonowane zwyczaje, ktore turyscie nic a nic nie mowia a tylko utrudniaja zycie" osobiscie w kanadzie tego najbardziej mi brakuje, zwyczaji i tradycji wykreowanych przez tysiaclecia kultury, wyksztacenie norm zachowan dzieki ktorym spoleczenstwo moze istniec bez przesadnej konroli nad obywatelem (np. przeszukiwanie plecakow na plazy na long beach przez policje w poszukiwaniu piwa, znalezione- wylane). Odpowiedz Link
kveldulv Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 12:36 ale to przeciez w Europie wszystko jest przesadnie kontrolowane i zbiurokratyzowane ( z wyjatkiem Wlk. Bryt. ). Odpowiedz Link
aszar.kari Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 23:08 za_morzem napisał: > osobiscie w kanadzie tego najbardziej mi brakuje, zwyczaji i tradycji > wykreowanych przez tysiaclecia kultury, wyksztacenie norm zachowan dzieki > ktorym spoleczenstwo moze istniec bez przesadnej konroli nad obywatelem (np. > przeszukiwanie plecakow na plazy na long beach przez policje w poszukiwaniu > piwa, znalezione- wylane). Wiesz, ja przez kilka lat mieszkalam w Quebec City, potem dosc dlugo w Halifaxie, teraz od jeszcze dluzej w Toronto. Wielokrotnie zdarzalo i zdarza mi sie nie zamykac domu, samochodu - nigdy nic mi nie zginelo - "wyksztalcone zachowanie dzieki ktoremu spoleczenstwo moze istniec bez przesadnej kontroli nad obywatelem"? Oczywiscie - przestepcow nie brakuje - ale ogolnie rzecz biorac moje poczucie bezpieczenstwa gdziekolwiek w Kanadzie jest nieporownywalne z Europa, szczegolnie takimi krajami jak Wlochy, Hiszpania czy nawet Francja. I to nie dlatego, ze taka swietna jest kanadyjska policja raczej dlatego, ze ludzie wlasnie maja te zasady, ktore ja dostrzegam bez klopotu. To samo np. w ruchu drogowym - w Europie to swoista dzungla wszyscy trabia, krzycza na siebie, jedni drugich nie wpuszcza, zwyczajne chamstwo bez zadnych skrupulow. Tu tez sie to zdarza ale bardzo rzadko a jeszcze rzadziej w malych osrodkach, najczesciej ludzie sa jednak uprzejmi i tez nie dlatego, ze grozi im kara od policjanta tylko z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Za czym mozna tesknic w Europie to na pewno za brakiem granic - zazdroszcze im tego nieslychanie - przejazd do Stanow bywa patetycznie dlugi, szczegolnie w okolicach jakichs swiat albo tych ich ostrzezen przed terrorystami. Teraz gdy Europa ma wspolna walute to naprawde przyjemnosc jezdzic po (prawie) calym kontynencie bez zadnych ograniczen. Odpowiedz Link
smutas Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 22:57 absolutnie kazdego dnia tesknie za europa - chyba bylem poprostu za 'stary' gdy opuscilem stary lad meczy mnie tutejsza muzyka( RAP,Hip/hop, house etc..czy to jest muzyka??) lejaca sie z aut jamajczykow i zawodzace jeki saczace sie z pojazdow tych bardziej wschodnich i solidnie opalonych 'kanadyjczykow'. w niektorych miejscach w europie wyglada to podobnie ale nie jest tak natarczywe i gubi sie w jak by nie bylo ladniejszej architekturze... a mowiac o customer service - to zakrawa nakpine by twierdzic, ze niby w kanadzie jest lepiej. gdzie sie nie wejdzie to obluga ma takie grymasy na twarzach jakby natychmiast mieli dostac ataku wyrostka, lub wykonywali swoja prace za kare. takie mam doswiadczenia z okolic toronto - i moze niezbyt zasobny portfel by poznac co to PRAWDZIWA kanadyjaska obsluga klienta. zdrowko smutas Odpowiedz Link
aszar.kari Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 23:11 Smutas - pojedz na 2 tygodnie wycieczki po swoich ulubionych krajach europejskich - bedziesz ziemie na Pearson calowal po powrocie jak Papiez Zapewniam Cie Znam kika osob, ktore sobie zafundowaly takie "lekarstwo" na tesknote za Europa - na wszystkich podzialalo tak samo - zawsze trawa piekniejsza po tej drugiej stronie plotu. Pozdrawiam, Aszar Odpowiedz Link
smutas Re: czy tesknicie za europa? 19.09.04, 23:51 ha ha aszar.kari !! nie moge ci odmowic racji co do powodzonka: wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. 0) ale powiedz sam te kwasne geby w prawie kazdym jednym kanadyjskim sklepie - cos jak by swojsko polsko wygladaja smutas Odpowiedz Link
ertes Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 02:27 Bardzo dobrze napisalas. Przyjemnie czytac A do smutasa mam pytanie: gdzie mieszkales w Europie przed wyjazdem i kiedy? Odpowiedz Link
kveldulv Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 03:54 >> a mowiac o customer service - to zakrawa nakpine by twierdzic, ze niby w kanadzie jest lepiej. gdzie sie nie wejdzie to obluga ma takie grymasy na twarzach jakby natychmiast mieli dostac ataku wyrostka, lub wykonywali swoja prace za kare << bracie, chyba dawno nie byles w Polsce i nie podziwiales grymasow ( i to nie tylko w sklepach, ale praktycznie na kazdym kroku ) Odpowiedz Link
za_morzem obsluga klienta, europa i kanada... 20.09.04, 05:39 piszac o europie nie mialem na mysli polski. co do customer service to szczerze mowiac nie rozumiem czemu mialby byc taki zly w europie zachodniej. podaj jakies przyklady. jestem tu "szczesliwym" posiadaczem telefonu komorkowego, i moge porownac service w polsce. np. ceny reklamowanych produktow firm komorkowych wprowadzaja klientow w blad (w kanadzie); przykladowo podaja cene programu 25$ a tak naprawde prawdziwa wynosi okolo 40 (kilka roznych fees plus podatki). "reception" telefonow w paru miejscach w vancouver jest tak slaba ze rozmowy sie ucinaja lub konwersacja jest po prostu niemozliwa. pisze o miejscach w centrum miasta!!! telefony sprzedawane przez owe firmy sa zwykle rok starsze niz w europie. pozdrawiam. Odpowiedz Link
ertes Re: obsluga klienta, europa i kanada... 20.09.04, 05:58 I to co opisales powoduje ze tesknisz do Europy ?!?! Odpowiedz Link
za_morzem obsluga klienta, europa i kanada... 20.09.04, 06:11 nie, to odpowiedz do watku o wspanialej obsludze klienta w can. co do powodow, wspomnialem o nich wyzej Odpowiedz Link
smutas Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 05:40 ha ha ha moge sobie to wyobrazic - znaczy te mordenki pan sklepowych w Biedronkach - w Polsce to mnie nie widzieli jakies 7 lat a w innych krajach europy nie mieszkalem jeno zwiedzlem - czyli customer ) a service to mialem dobry he he. ale tak jak juz gdzies na tym forum pisalem , mieszkalem i pracowalem przez jakies 4 lata w Stanch i Qurcze widze te roznice na kazdym kroku, w kanadzie nie ma tyle junk cars, ladniejsze domy sie tu stawia ale jesli chodzi o ludzi to widze duzo wiecej stresu, nerwow pogoni za ... no wlasnie za czym ? przeciez tu tak fajnie ??? smutas ==zarabiaj i daj zarobic innym== Odpowiedz Link
ertes Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 06:00 JAk mozesz porownywac zycie w Kanadzie z jakimis krajami Europy w ktorych nawet nie mieszkales? I co ma do tego mieszkanie i pracowanie w USA? Odpowiedz Link
smutas Re: czy tesknicie za europa? 21.09.04, 04:55 ertes napisał: > JAk mozesz porownywac zycie w Kanadzie z jakimis krajami Europy w ktorych nawet > nie mieszkales? > > I co ma do tego mieszkanie i pracowanie w USA? ?????? Ertes ale mnine gwizdlo w centralna szypule.... czy zeby stwierdzic, ze w poblizu jest g..no to trzeba je posmakowac?? nie wystarczy ci zapach??? a na kiego groma mam mieszkac w jakims kraju by go moc skomentowac?? ile czasu wedlug ciebie musialbym gdzies tam przebywac by otrzymac od ciebie pozwolenie na wlasna ocene ??? idac tym tokiem myslenia - jak mozna cokolwiek powiedziec o europie jak sie jedynie mieszkalo w Polsce i dajmy na to we Francji?? to tylko dwa kraje a nie cala Europa !!! krajow na starym kontynecie jest pare liczac po 2 lata w kazdym to pewnie miales kolo setki jak cie zawialo do Kanady , ale za to masz pelna wiedze o Europie, czyz nie???? co do USA poprostu chcialem powiedziec, ze tam spotkalem najlepszy customer service - nic wiecej przepraszam, ze mam dostep do internetu i osmielam sie troche ponarzekac... pozdrowienia S. Odpowiedz Link
z_o_o Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 08:20 czy nie wyczuwasz w tej Kanadyjskkiej "uprzejmosci" odrobiny falszu? Mnie wkurza ta sztucznosc i w kolko powtarzane teksty: "Hi, how are you, Have a nice day, did you find everything you were looking for?, etc.". to jest przeciez nie do zniesienia- juz wole szczera nieuprzejmosc niz wymuszane formulki! Niech zyje "freedom of expression," w ten sposob, chociaz przyznam, ze rzeczywiscie niektory sprawy da sie zalatwic szybciej (drazni mnie tylko to maloduszne podejscie-mechaniczne. pozdrawiam, Odpowiedz Link
z_o_o Re: czy tesknicie za europa? 20.09.04, 08:16 Kanada jest super zacofana jezeli chodzi o internet i skelpy elektroniczne- malo firm ma swoja strone w internecie... prawie niczego nie mozna znalezc. Juz Stany radza sobie z tym o wiele lepiej- u nas ciagle "dziki zachod," kraj starzejacych sie "baby-boomerow," emerytow i rencistow. Juz chyba azjaci (chinczycy) ozywiaja nieco ta sytuacje-np. przez piractwo (chociaz Polacy i Rosjanie tez sobie daja rade). pozdrawiam... Odpowiedz Link
molsoncanadian apple vs orange 20.09.04, 14:39 czy jest sens porownywac dwa rozne swiaty? Europa jest inna, Canada jest inna, Australia prawdopodobnie tez jest inna, tak samo jak jeszcze inaczej jest w Argentynie. jadac jako turysta moge zwrac uwage na udogodninia, ze mam napisy po angielsku, ze latwo jest znalezc ATM, ale naprawde nie bedzie mnie obchodzilo ile zarabia smieciarz, policjant.... w Bonn, Panama City czy Warszawie, tak samo jak nie obchodzi mnie ile lokalni mieszkancy placa za cell. jako osoba ktora ma mozliwosc porownania zycia w CA i PL, uwazam ze kazde ma swoje plusy, kazde ma takze nagatwne strony, nie mozna uogolniac, PL jest zla, CA jest the best, lub odwrotnie. Dla mnie osobiscie zycie w CA jest lepsze, wygodniejesze, bezpieczniejsze, ma wieksza przyszlosc, i tak naprawde jest tansze (nie licze dolar do zlotowki, tylko porownuje to co moge kupic za to co zarabiam z tym co moi znajomi, zyjacy w PL, moga kupic w polsce za to co tam zarabiaja, przy porownywalnym stanowisku, pozycji). wiele osob sie z tym na pewno nie zgodzi; nie zamierzam ich przekonywac, ale prosze o jedno, zeby nie bylo argumentow ze: "w polsce to cytrynki byly naprawde zolte, ze pachnialy", to nie jest argument! to nawet nie jest prawda!!! Wydaje mi sie ze swiadomie wybralismy zycie w CA (przynajmniej ja zrobilem to swiadomie), oznacza to ze wybralismy ze nasz dom bedzie tu, nie tam! ze bardziej podoba nam sie w CA nie w PL czy w Europie. Wielu z nas wyjechalo z PL bardzo dawno, duza czesc spedzila kilka miesiecy, lat czekajac na wyjazd do CA, w Grecji, Italy, Germany, wiele osob zaaklimatyzowalo sie w tych krajach, ale od czasu ich wyjazdu z Warszawy do pierwszego ladowania w Toronto, minely lata. Juz nie ma tamtego swiata, polska wyglada inaczej, ludzie sa inni. zyjemy w roznych swiatach, mamy rozne problemy, nie rozumiemy sie nawzajem, mowimy tym samym jezykiem ale mowimy o czym innym. nie uwazam ze porownywanie tych dwoch swiatow ma sens Odpowiedz Link
aszar.kari Przyklady 20.09.04, 17:40 Ktos prosil o przyklady tego, co ja uwazam za fatalny customer service w Europie. Prosze bardzo, oto kilka z minionej wiosny i lata 1. "Don't touch!!!" - napisy i komentarze wszelkich mozliwych sprzedawcow czegokolwiek w sklepach z pamiatkami we Wloszech. Jezeli ktos chce zebym wydala pieniadze w jego "budzie" na np. T-shirt, musi dac mi szanse dotkniecia, porownania rozmiarow itd. 2. Kompletny olew kelnerow we Wloszech, Hiszpanii i Portugalii - maja mnooooostwo czasu, sa nieuprzejmi, czesto brudnawi nawet w relatywnie drogich miejscach, w Hiszpanii i Portugalii bywalo, ze podliczano nas za wode i za chleb podany do obiadu (mowimy wszyscy po hiszpansku wiec to nie byla kwestia niezrozumienia!) 3. Niechec do akceptowania rachunkow placonych VISA, szczegolnie w mniejszych sklepach okazywana w ten sposob, ze sprzedawca rzuca otrzymana karte przez lade, wzrusza ramionami, cmoka - body language wyrazajacy totalna dezaprobate dla tej formy platnosci 4. Zamykanie sklepow przed oficjalna godzina zamkniecia - nagminne w Niemczech, Holandii i Francji - jesli sklep ma byc otwarty to 9:00 wieczorem, juz za 5, 10 9:00 nie wpuszcza sie klientow - skandaliczne! 5. Niegrzeczne komentarze w obliczu prosby o miejsce dla niepalacych w restauracji, w pociagu lub o pokoj w hotelu dla niepalacych (znow zaznaczam - chodzi mi o miejsca, w ktorych trzeba czesto sporo zaplacic za usluge!) 6. Czysta niemozliwosc zeby rozmienic grubsze pieniadze na drobne bez kupowania czegos malego - ani w sklepach, ani w barach nikt nie potrafi nawet uprzejmie odpowiedzec na taka prosbe - okropnosc! Ja tych przykladow naprawde mam sporo. I nie myslcie sobie, ze wrednie je zbieram i zapisuje Najczesciej traktuje je jako swoisty "folklor" i tylko w duchu ciesze sie, ze nie mam tego na codzien. Jak wspomnialam, jezdze do Europy dosc czesto (studiowalam kiedys w Belgii i moi koledzy "rozpelzli" sie po roznych europejskich miastach wiec bywam zapraszana tu i tam) i przyjmuje jej rozne idiotyzmy z dobrodziejstwem inwentarza - tak ma byc i koniec. A ze mi sie to nie podoba i wole mieszkac w Kandzie, to tez moje prawo I dodam jeszcze, ze nie bardzo rozumiem potrzebe bycia traktowana z "naturalna nieuprzejmoscia" ze strony sprzedawcow itp. - ja sie uwazam za osobe "naturalnie uprzejma", tak tez sie odnosze do mojego otoczenia i tego oczekuje w moja strone. Nie chce w ogole brac pod uwage, ze ktos moze byc "naturalnie NIEuprzejmy" Pozdrawiam jak naujprzejmiej, Aszar Odpowiedz Link