sylwek07 27.10.04, 13:31 witam, Jak to jest z tym Swietem w kanadzie?chodzicie moze na groby swoich bliskich pochowanych w kanadzie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borasca0107 Re: Swieto zmarlych.. 27.10.04, 17:02 chodzimy ... nie jest to jednak ta sama atmosfera - na cmentarzu na ktory ja chodze jest piekna zielona trawa i plytki nagrobne w tej trawie - nie ma pomnikow a tym bardziej tych okazalych grobowcow jak w Polsce - wchodzac tam w ciagu roku ma sie wrazenie, ze jest sie w zwyczajnym parku. Tylko male plastikowe (grrr) wience stojace przy tych plytach przypominaja o powadze tego miejsca. Przynajmniej mnie z tego powodu wizyty na cmentarzu tak bardzo nie przygnebiaja. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Swieto zmarlych.. 27.10.04, 17:27 A jak to jest w przypadku, gdy ktos bardzo Ci bliski pochowany jest w Polsce. Jak obchodzicie to swieto, gdy nie mozecie zapalic swiatelka tam? Bardzo mnie to przygnebia, bo wiem, ze nie moge co roku na Swieto Zmarlych leciec do Polski tylko po to, aby odwiedzic grob bliskiej mi osoby, choc bardzo bym chciala. Odpowiedz Link
frankie36 Re: Swieto zmarlych.. 27.10.04, 17:37 Bardzo to przezywam,bo mam ojca i babcie pochowanych w Polsce.Pale swieczki w domu,ale zaduszek mi bardzo brak,chcialabym przejsc sie po cmentarzu wieczorem,w tym milionie swiatelek,usiasc przy grobie ,powspominac i pomodlic.... Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Swieto zmarlych.. 27.10.04, 18:17 Pamietam cmentarz w Montrealu,on jest przy gorze Mont-Royal i jak wjezdzalem autobusem na gore to widac bylo pominiki i rozciagajacy sie widok na czesc Montrealu..Z mojego kosciola(tam gdzie chodzilem na msze niedzielna i spotkania z mlodymi)byla organizowana na cmentarzu droga krzyzowa za dusze wszystkich zmarlych na tym cmentarzu i bliskich naszych.. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Swieto zmarlych.. 29.10.04, 10:28 to ja postawie znicz za waszych zmarlych...... Odpowiedz Link
dradam1 Re: Swieto zmarlych.. 30.10.04, 16:27 Ja rowniez dziekuje. Tylko pamietaj, ze w Kanadzie "Swieto Zmarlych" (formalnie biorac zwane Rememberance Day) nie wypada na dzien 1 listopada. W tym roku wypada ono 11 listopada i jest tez obchodzone jako Veteran's Day w USA. Przy czym Rememberance Day jest bardziej obchodzone jako dzien pamieci powswiecony zolnierzom kanadyjskim, ktorzy padli w walce o wolnosc i demokracje ( w ogromnej wiekszosci zreszta na polach Europy, Azji etc. , a nie w Kanadzie). Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Swieto zmarlych.. 30.10.04, 19:58 Pamietam ze Dzien Pamieci Ci weterani maja czerwone ozdobki... Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Swieto zmarlych.. 01.11.04, 16:27 juz bylem na cmentarzu i zapalilem znicz ...pelno ludzi bylo 31 pazdziernika no i 1 listopada.. Odpowiedz Link