Dodaj do ulubionych

Czy są parafie potrzebujące księży?

26.10.05, 08:50
CZy są w Kanadzie diecezje lub konkretne parafie które chętnie przyjmą księży
z Polski? Jeśli ma ktoś jakieś konkretne informacje to prosiłbym, lub adresy,
linki itp.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 11:30
      www.catholiclinks.org/diocesiscanada.htm
    • molsoncanadian Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 13:31
      wiec masz dwa wyjscia,
      albo nalezysz do zgromadzenia, ktore ma swoje parafie w Canada (polskie parafie
      najczesciej), albo przyjezdzasz do Canada jako turysta i zglaszasz sie do
      najblizszej kurii, tam oswiadczasz ze chcesz przejsc pod jurysdykcje lokalnego
      biskupa, wszystko bedzie na pewno trwalo jakis czas, ale jest jak najbardziej
      wykonywalne. Wiekszosc Canadyjskich biskupow na to pujdzie poniewaz ksiezy im
      brakuje. Wiec, jak juz wystapisz z prosba i zostanie ona zaakceptowana, twoj
      nowy biskup wysle zapytanie do twojego starego czy cie zwalnia od siebie,
      tamten najczesciej sie godzi bez problemow, ale pod warunkiem ze wykonasz kare
      (jakie sa kary koscielne, nie mam pojecia). W kazdym razie jest to dosc proste,
      szybkie i skuteczne.
      • ks.krzysztof Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 13:42
        Nie należe do zgromadzenia, a ten drugi pomysł mi się nie podoba gdyż ja nie
        muszę uciekać przed swoim obecnym biskupem bo jestem dobrym porządnym księdzem.
        Natomiast taka dezercja zamyka mi właściwie drogę normalnego powrotu do swojej
        dieceji w razie gdyby mi się nie powiodło i nie podobało w Kanadzie.
        Interesuje mnie trzeci wariant o którym nie wspominasz. Mianowicie kontakt z
        jakąś konkretną parafią i jej biskupem, który odczuwa brak powołąń i kapłanów.
        Następnie pisemna prośba tamtego biskupa do mojego o kapłana(ów) ze wskazaniem
        że jestem chętny. Po czym za zgodą mojego biskupa wyjeżdżam na bezterminowy
        kontrakt do nowej diecezji. Gdybym wyjechał jak uciekinier to raczej nigdy nie
        mam co mysleć o powrocie do swej diecezji!
        • molsoncanadian Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 14:35
          nie jestem ekspertem w sprawie pracy dla ksiezy, ale nie wydaje mi sie ze mozna
          podpisac "kontrakt" na bycie ksiedzem w diecezji X czy Y a pozniej wrocic do A.
          jak twoj biskup zareaguje na takie "wypozyczenie"
          wiem ze sposob ktory ci podalem dziala, w kosciele do ktorego kiedys chodzilem
          jest teraz ksiadz ktory to zrobil, nie wyglada na zbyt przejetego faktem ze
          uciekl od poprzedniego biskupa.
          poza tym, to co nazwales "ucieczka" niczego ci nie zamyka. w momencie jak
          lokalny biskup przyjmuje cie pod swoja jurysdykcje, dostajesz kare, i jak juz
          pisalem nie wiem co to moze byc (poszukaj w kodeks prawa kanonicznego), wiec ta
          kara powinna zalatwic twoj obecny problem z twoim obecneym biskupem i
          pozostawic otwarta droge.
          I tak naprawde to twoje wyjscie jest tym co ja proponuje, tylko ze po grudach.
          Z tego co slyszalem, zadna diecezja nie bedzie inwestowac w kogos kogo nie ma
          szans dostac, zaden biskup nie lubi pozbywac sie swoich "pracownikow", w
          ktorych "zainwestowal" nauke, mieszkanie...... wiec naprawde pomysl o wakacjach
          i staraj sie jak juz tu wyladujesz. To jest oczywiscie tylko moja rada, moja
          opinia, nie musisz tego robic, twoje zycie zalezy tylko od ciebie (i w twoim
          przypadku jeszcze od twojego biskupa)

i na koniec angielski/francuski
          • sylwek07 Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 14:48
            molsoncanadian to zalezy do Biskupa,znam takich ksiezy ktorzy wyjechali
            zagranice bez zadnych problemow...
          • ks.krzysztof Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 16:47
            Dzięki molsoncanadian za ciekawe i cenne rady. Ale jest niestety tak jak ci
            napisałem, że aby mieć dobre relacje i otwartą drogę powrotu do Polski muszę
            wyjechać za aprobatą mojego ordynariusza tzn. biskupa. Tak było w wielu
            przypadkach moich kolegów księży, którzy powyjeżdżali na różne placówki po
            całej Europie. Kontrakt jest trójstronny między mną, biskupem mojej diecezji i
            nowej diecezji i zawsze nowy biskup ponosi jakieś ryzyko inwestując w takiego
            nowego księdza, tak jak i każdy biskup ponosi pewne ryzyko przyjmując kleryka
            do seminarium, inwestując w jego przygotowanie i nie wie czy mu nie "ucieknie",
            a tu ma większą pewność bo rozmawia już z wyświęconym księdzem.
            Kara to kasa, którą bym musiał wpłacić a w takim przypadku to raczej nowy
            biskup i to by nie zmieniało faktu o zamkniętych drzwiach do powrotu. Bo kara,
            czy pokuta dotyczyła by jedynie przywrócenia do stanu kapłańskiego po suspenzie.
            • ks.krzysztof Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 16:56
              Dodam jeszcze trochę śmieszną sytuację:
              jeden z biskupów Norweskich poprosił parę lat temu naszego biskupa o pomoc, o
              księży. Zgłosił się jeden z moich kolegów i wyjechał tam, był tam dwa miesiące
              i stwierdził że do takiej pustki, braku kontaktu z ludźmi jaki tam jest się nie
              nadaje. Po dwu miesiącach przyjechał spowrotem. Nasz biskup myślał że się ze
              wstydu zapadnie za niego ale nie mógł go nie przyjąć do swojej własnej diecezji
              wink))
              Ale były też przykre przypadki gdy księża uciekali do Niemiec i do Francji, nie
              umieli się odnaleźć w nowych warunkach ale niestety zamknęli sobie drogę
              powrotu. Oczywiście nie wszyscy tak zrobili i tylko nieliczni chcieli wrócić.
    • sylwek07 Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 14:01
      ks.krzysztof a jak z jezykiem?
      • ks.krzysztof Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 16:35
        sylwek07 napisał:
        > ks.krzysztof a jak z jezykiem?

Oj słabo! Tzn. znam tylko niemiecki co nie bardzo mi się w Kanadzie przyda!
        • dradam1 jezyk niemiecki 27.10.05, 03:17
          ks.krzysztof napisał:

>
          >
          > Oj słabo! Tzn. znam tylko niemiecki co nie bardzo mi się w Kanadzie przyda!

Bez podstawowego angielskiego ( recytowanie Biblii na wyrywki ) sie nie
          obejdzie. A tak na marginesie : w Albercie sa miejscowosci gdzie wiecej sie
          mowi po niemiecku, niz po angielsku ( na przyklad La Crete). Ale oni sa
          luteranie, o ile jest mi wiadomo.

Pozdrawiam

dradam1

Ps. Szukalem im kiedys lekarza,ktory by mowil po niemiecku, wiec wiem.
    • sylwek07 Re: Czy są parafie potrzebujące księży? 26.10.05, 18:49
      ks.krzysztof to tak jak pisal moj przedmowca,potrzebny bedzie angielski lub
      francuski(najlepiej oba umiec)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka