Dodaj do ulubionych

Polemika z pismem SM

04.09.05, 15:30
Witam,

ponieważ w serwisie nie ma na to miejsca - jestem zmuszony opublikować moją polemikę z listem SM na forum.

Przede wszystkim chcę przypomnieć, co było powodem naszego niezadowolenia i porównać to z odpowiedziami SM:

1. Zależało nam na niższych kosztach - nie ma na co liczyć!

SM usprawiedliwia się albo kosztami zewnętrznymi (są tylko pośrednikiem w dostarczaniu sygnału telewizyjnego), albo kosztami własnymi (infrastruktura). O ile prawdziwości pierwszego argumentu nie jestem w stanie zweryfikować, to drugi wyjade mi się mało wiarygodny. W piśmie wyraźnie SM pisze, że nie stosuje "central abonenckich, przełacznic swiatłowodowych czy głowic telekomunikacyjnych w budynkach". Oznacza to, że koszt zbudowania infrastruktury był stosunkowo niski, bo składało się na niego okablowanie, urządzenia sieciowe i końcówki. Zatem usprawiedliwianie stosunkowo mało konkurencyjnych cen kosztami infrastruktury brzmi niezbyt wiarygodnie.

Druga sprawa to zniżki - zwróćcie uwagę, że wszelkie "obniżki" które zaproponowało SM (zwrot 10% abon., zwrot za "okres testowy", niższa opłata instalacyjna) są jednorazowe - tzn. że i tak będziemy płacili co miesiąc tyle samo, tylko na początku trochę mniej wydamy... Doskonały (i dobrze znany) chwyt sprzedażowy...

2. Gwarancja przepustowości - lepiej już było.

Z pisma dowiadujemy się, że nie ma żadnej gwarantowanej przepustowości, czyli transfer prawie 0 kB/s też jest zgodny z umową.

Dalej następuje zapewnienie, że (cytuję): "sytuacja wysycenia (pełnego wykorzystania) łacza na Osiedlu Horowa Góra jak dotad nie miała miejsca" - co nie jest zaskakujące, bo na osiedlu obecnie mieszka mniej niż 1/5 jego mieszkańców, a Ci którzy już zamieszkali są zazwyczaj zbyt zajęci wykańczaniem swoich "gniazdek" by intensywnie korzystać z sieci.

A co będzie, jak z Internetu będzie korzystać 400 użytkowników jednocześnie? SM nie przyznało się, jakim łączem podłączone jest HG, bo wtedy ich argumenty mogłyby wyglądać blado (po podzieleniu przepustowości przez 400 łączy).

3. Telefonia VoIP i spadek przepustowości - ale o co chodzi?

W tej kwestii pismo SM mnie rozbawiło - wywody logiczne są tam przezabawnie pogmatwane (cytuję z komentarzem):

"Okreslanie usługi SM jako telefonia VoIP w potocznym znaczeniu jest jej deprecjonowaniem" - problem w tym, że ich usługa JEST telefonią VoIP - niezależnie od "potoczności" tego określenia!

"SM zapewnia i ponosi koszty dodatkowego wydzielonego pasma", podczas gdy wcześniej jest napisane, że "Usługa telefonii cyfrowej w SM realizowana jest na bazie tego samego okablowania, co usługa internetowa. Usługi te sa logicznie rozdzielone." - skoro realizowane jest to na tym samym okablowaniu i rozdzielenie jest logiczne - to jakie są te "ponoszone koszty dodatkowego pasma"?

Poza tym słowa "dodatkowe" i "wydzielone" odnośnie pasma są ze sobą sprzecze!!! Dodatkowe oznacza "coś ponad", a wydzielone oznacza "coś w _ramach_ czegoś". To jak w końcu jest z tym pasmem dla telefonu?

"VoIP usługa telefoniczna (...) objeta jest pełna gwarancja, serwisem i monitoringiem" - gwarancją czego? Może poufności? - jakoś w to wątpię. "Monitoring" - z tym to ostrożnie - mam nadzieje, ze ten monitoring nie oznacza rozmów kontrolowanych. Tak przy okazji, to chciałbym wiedzieć, czy SM posiada w ogóle jakąś politykę bezpieczeństwa - w końcu przetwarza dane o nas i dane, które przesyłamy.

Zwracam uwagę, że SM nie odpowiedziało, czy transfer spada podczas rozmowy telefonicznej - a to mi sugeruje odpowiedź twierdzącą...

4. Opłaty za nieużywane gniazdka - ja płacę, ty płacisz, on płaci...

"Usługa swiadczona przez SM to udostepnienie i utrzymanie w działaniu zbiorczej instalacji
telewizyjnej (...), za co TBS Millenium przekazuje pobierana w czynszu ryczałtowa opłate od kazdego lokalu mieszkalnego (...)." - no i już wiadomo kto płaci za infrastrukturę... A jeśli nie chcę korzystać z tej instalacji - to też muszę płacić?

"ewentualna rezygnacja z takiej instalacji powinna byc zgłaszana do TBS Millenium jednak oznacza ona złamanie koncepcji zbiorczej instalacji telewizyjnej" - co to za "koncepcja"? Nie podpisywałem umowy na żadne "koncepcje". Nie poczuwam się do wspierania swoimi pieniędzmi jakiś "koncepcji zbiorczych", gdy mi one nie odpowiadają.

5. Testowanie usługi telefonicznej - czy po prostu jednorazowy upust?

"Oferujemy wszystkim Mieszkancom Osiedla Horowa Góra 2-tygodniowy okres testowy usługi telefonicznej" - brak dokładniejszych informacji - jeśli faktycznie jest to okres testowy, to czy jak będę niezadowolony, to mogę zerwać umowę? Czy to tylko taki blef makretingowy - dwa tygodnie upustu z tytułu abonamentu, a jak usługa się nie podoba - to trudno - umowa już podpisana. Mam nadzieję, że jest to inaczej, ale z pisma to nie wynika...

6. Inni operatorzy - może tak, może nie...

SM odżegnuje się od oskarżeń o praktyki monopolistyczne. Skoro tak, to nie powinno być problemów ze skorzystaniem z usług innych operatorów?
Wcale nie mam takiej pewności, bo nie wiem, jaką umowę zawarło TBS Millenium z SM

Fragment "jestesmy na razie jedynym dostawca usług na terenie osiedla " sugeruje, że osiedle nie jest zamknięte dla innych operatorów, ale może to tylko taka gra słów... Zobaczymy.

Podsumowując:

W mojej ocenie odpowiedź SM niewiele zmienia. Kilka rzeczy zostało wyjaśnione, ale bardzo niewiele zmienione. Uważam, że nasze interesy jako mieszkańców powinna zaspokoić możliwość wybrania dowolnego operatora. Czasy, kiedy władza wiedziała lepiej, czego potrzebujemy, już się skończyły.

Słowem: nalepszy operator, to ten, którego sam swobodnie mogę wybrać. I tego wszystkim życzę...
Obserwuj wątek
    • agnieszka.jg Re: Polemika z pismem SM 04.09.05, 16:56
      szczerze mowiąc to nas to całe pismo rozśmieszyło. A najbardziej słowa, że nie
      są monopolistami i opis Voip (Voip to Voip). Krótko mówiąc te tlumaczenie
      pogorszyło jeszcze bardziej wizję tej firmy. Zamiast starać się rozwiązać jakoś
      problem to piszą takie śmieszne wyjaśnienie. Resztę wolę pozostawić bez
      komentarza. Każdy wie jak się odbywa przetarg ofertowy w Polsce... Mam nadzieję,
      że inna firma zostanie wpuszczona na nasze osiedle wink
    • deroadrunner Re: Polemika z pismem SM 04.09.05, 22:04
      witam mieszkańców ...

Podzielę się miomi spostrzeżeniami i przypuszczeniami ... długie

1.
      "Oferta SUPERMEDIA droższa niż podzielona Neostrada 6Mb ... "
      moim zdaniem
      Po pierwsze zaczynając od początku abonament jest finansowany przez jedną
      zainteresowaną osobę toteż od ogółu kosztów trzeba odjąc tą pozycję, idąc dalej
      1/6 abonamentu to ca 35 PLN dla transferu 1Mbps z limitem 8,3 GB co można
      podwyższyć ale patrząc z praktycznej strony trzeba chyba dla satysfakcji
      osiągnięcia wyniku uprzeć się i ściągnąc 8GB danych. Patrząc realnie kazdemu
      jakby przyciąć limit transferu nawet nawet do 3 GB to i tak okaże się że po
      miesiącu zsumowane dane dadzą sporo mniej. Ściągnąć 8GB czegokolwiek jest
      realne ale trzeba baaaardzo się uprzeć.
      Bliskość przekroczenia limitu i jego wykorzystanie jest nadzorowane przez soft
      routera więc zapewne 1 miesiąc lub 2 trzeba poświęcić na dogranie wszystkiego.
      Sprawa supportu jestem w stanie wyjąć swoje certyfikaty od Telegaertnera na
      Microsoft kończąc i sądzę iż po 11 latach bycia adminem jestem w stanie pomagać
      ludziom za darmo w ramach usługi lub za przysłowiową kawę.
      Odliczenie istnieje gdzyż nie ma problemu żeby wystawić fakturę, gdzyż
      oficjalną stroną jest firma będąca płatnikiem VAT, ale koszty i tak będą
      mniejsze nawet uwzględniając zwrot VAT z faktur supermedii. Więc co kto woli.
      Brak nakładów ze strony Supermedia jest argumentem śmiesznym, gdzyż za darmo
      sprzętu firma nie dostałą i spłacają ją użytkownicy w opłatach za internet i
      telefon więc proszę nie mydlić oczu.

2.
      " ...Usługa dostępu do sieci Internet w SUPERMEDIA ..."

Jest to lanie wody i wykorzystywanie niewiedzy klientów do własnych celów, bo
      powinno się najpierw uświadomić a później wyśmiewać klienta. A takie argumety
      użytkowane przez tak poważną firmę są śmieszne.
      Odnośnie prędkości z zewnątrz to jake to są argumenty, wszystko wszędzie chodzi
      super ale nie w supermedii, PODEJRZEWAM iż Supermedia korzysta z małego
      transferu ale z kompresją danych jest to dla firm tańsze i czarami z
      kolejkowaniem transferu można się wyrobić, dlatego pewnie te opóźnienia w
      zapytaniach sieci zewnętrznych, są to moje przypuszczenia bo wiem, że aby
      oszczędzić kasę można tak pokombinować i się tym nie chwaląc robić kasę.
      Wiarygodność sieci wewnętrznej Supermedii – hmmm ... zastanawia mnie ten
      argument ... to tak jak pójść do elektrowni i powiedzieć że u mnie żarówki
      świecą nie tak jasno. Bo przecież sieć wewnętrzna ma się nijak do internetu bo
      jeśli założyć iż planowany transfer to 100Mbps, zakłądając 30% sprawność sieci
      miedzianych to zostaje realnego transferu 30 Mbps ... a tymczasem 1Mbps
      internetu zajmuje malutki procent przepustowości, więc argument iż to u innych
      dostawców jest problem jest ciche wyśmiewanie użytkowników bo oni NIE MAJĄ
      pojęcia o takich szczegółach,
      a przedstawiane argumenty wydają się być prawidłowe. Przypomina mi to wykłady
      na Polibudzie (ELEKTRONIKA) i profesora A.Kluka od algebry, który to prawą ręką
      pisał ... lewą ścierał ... a jak ktoś nie rozumiał to kazał przyjrzeć się
      tablicy (pustej) i to był dowód przez przyjrzenie J SUPER

2A.
      "W związku z mającymi miejsce ..."

Tere fere ... i co to ma być ... wiadomo że muszą łagodzić sytuację bo jest
      nerwowo więc dają marchewkę

3.
      "- połączenia użytkowników w sieci LAN oznaczają możliwość komunikacji i
      przesyłu danych pomiędzy użytkownikami tej samej sieci osiedlowej z prędkością
      100MB/s również bez limitów transferów danych, (w przywoływanej na Forum
      ofercie konkurencji limity transferu dotyczą również połączeń pomiędzy
      użytkownikami, jeżeli takie połączenia w sieci LAN są w ogóle możliwe, podobnie
      w TPSA występują limity transferu danych)"

NIEPRAWDA jakby spece od sieci supermedii zapomnieli to istnieją routery które
      odróżniają transfer LAN od WAN ...

4.
      "- bezpłatne przyznanie publicznego adresu IP "
      No i co to za argument ... dobry admin i poprawnie skonfigurowane
      przekierowywanie portów załatwia temat będąc w puli prywantnej ... ale to
      trzeba umieć, filtrować publiczny adres też można bo jakiś router go daje,
      więc ... dobry admin i nie ma problemu.

5.
      "- nieodpłatna możliwość użytkowania łącza z kilku dodatkowych komputerów
      w lokalu ... "
      TO NIE SZTUKA ... i żaden argument. Każdy mając u siebie routerek ma taką
      możliwość, argument kosztów pomijam bo sumując wydatek na sprzęt i rocznie
      opłaty zostaje w kieszeni ca 350 PLN różnicy po zsumowaniu rocznych kosztów
      Spermedii. Router użytkownika to 4 wolne LANy i radio gdzie zapnie się nawet na
      siłę 50 użytkowników.

6.
      "- przyznanie pakietu usług hostingowych z miejscem na stronę www oraz
      skrzynką poczty elektronicznej"

CIEKAWE czy Supermedia dała oświadczenie o nie ingerowaniu w usługi i zawartość
      kont prywatnych i tym podobe ze wzglęgu na ochronę danych osobowych, dotyczy to
      firmę ponieważ umowy zawierają takie dane i Spuermedia będzie przetwarzać dane
      tego użytkownika niekoniecznie osobowe ale o treści prywatnej. Czy serwerownia
      Supermedii ma certyfikaty wymagane do tego celu, np. cluster w innej
      lokalizacji, strefy bezpieczeństwa serwerowni, system gaszenia i ekranowane
      pomieszczenie ????? itd... itd.

7.
      "dostęp do serwera gier i grup dyskusyjnych"
      NIEWIARYGODNIE to brzmi ale jest wiele darmowych i ... itd. ... itd.

8.
      "Usługa telefonii cyfrowej w SUPERMEDIA realizowana jest na bazie tego samego
      okablowania, co usługa internetowa. Usługi te są jednak logicznie rozdzielone.
      SUPERMEDIA zapewnia i ponosi koszty dodatkowego wydzielonego pasma (oprócz
      przydzielonego abonentom usługi dostępu do sieci Internet) niezbędnego do
      transmisji danych rozmów telefonicznych."

Skoro użytkownicy zauważają spadek transferu na kompie to jednak może to nie
      prawda ..

9.
      "W przeciwieństwie do wirtualnych operatorów telefonii VoIP usługa telefoniczna
      od początku do końca pomiędzy rozmówcami objęta jest pełna gwarancją, serwisem
      i monitoringiem. Podobnie SUPERMEDIA dostarcza na swój koszt urządzenia
      niezbędne do świadczenia usługi telefonii i zapewnia ich serwis, konfigurację i
      utrzymanie w działaniu ..."

O tym nie było na forum ... mówiłem o internecie nie o telefonach więc proszę
      doczytać i nie opierać się na tym czego nie było. Pozatym to straszenie ludzi
      że zostaną sami ... jakoś TPSA daje sobie radę bez SM ... i inne prywatne sieci
      osiedlowe również bez VoIP smile

10.
      "Jedyną innowacją w stosunku do tradycyjnej telefonii jest niestosowanie
      central abonenckich, ..."

No niesamowite ale rolę głowic pełni soft i przełącznice więc znów argument
      przez przyjrzenie ... a jak się soft w Supermedii zwiesi to co ... i tym
      podobne problemy z softem ???? Więc skąd takie koszty infrasruktury ???
      Rozdmuchiwanie temetu kosztów i to na siłę ...

11.
      "Z punktu widzenia użytkownika wydaje się, że decydujące powinno być nie to jak
      usługa jest konstruowana, ale czy jakość rozmów jest właściwa i czy stawki za
      połączenia i realizowane usługi dodatkowe są konkurencyjne. ..."

A czy supermedia ma WIECZORY FOR FREE i WEEKENDY ... za mała kasę ... nawet
      jeśli to wprowadzą to sieć nie wyrobi przy obecnym podłączeniu i koszty wzrosną
      więc może będzie i z tej okazji powyżka ??? Czy jak ludzie zaczną z takiej
      oferty korzystać to czy łącze się wyrobi ??? w TPSA się wyrabia ...

12.
      "W celu potwierdzenia naszej wiarygodności .... "
      O .... NASTĘPNA MARCHEWKA ...

13.
      "SUPERMEDIA nie jest operatorem telewizji kablowej ani satelitarnej. .."

To na jakiej podstawie wygrała przetarg skoro nie jest ??? Aster i UPC jest i
      daje wszystko bez takich problemów ... więc o co chodzi ???

14.
      "Usługa świadczona przez SUPERMEDIA to udostępnienie i utrzymanie w działaniu
      zbiorczej instalacji telewizyjnej łącznie z usuwaniem awarii i serwisowaniem
      całej sieci, za co TBS Millenium przekazuje pobieraną w czynszu ryczałtową
      opłatę w wysokości 9,76 zł miesięcznie od każdego
      • scorp33 Re: Polemika z pismem SM 05.09.05, 11:33
        Witam,
        widzę że kilka osób jest obeznanych w sieciach LAN/WAN i usługach transmisji
        danych. Może należało by zapoznać się z dokumentację techniczną (powdrożeniową)
        instalacji sieciowej jaka została wykonana w Osiedlu "HG". Przecież to nasza
        własność (jak dobrze rozumiem tłumaczenia SM). A z dokumentacji technicznej
        będzie wynikać jakie są zastosowane urządzenia, jakie zaimplementowane QoS itd.
        • misi2 Re: Polemika z pismem SM 05.09.05, 12:32
          Szanowni Sąsiedzi
          Załączam odpowiedź jaką dostałem od Supermedii -Menedżera Projektów
          Internetowych, na pytanie dotyczącej infrastruktury i kosztów jej utrzymania:
          "1)Łącze jest sukcesywnie upgreadeowane w miarę przyłączania kolejnych
          abonentów - wspomniany transfer wskazuje na jakąś nieprawidłowość i nie jest
          norma w świadczeniu usługi.
          2)Podłączenia do lokali to skrętka UTP 5 kategorii, połączenia międzybudynkowe
          to sieć światłowodowa o przepływności 1Gb/s. Osiedle podłączone jest w
          technologii LMDS do sieci szkieletowej SUPERMEDIA terminalem o przepustowości
          do 5Mb i może być rozbudowywane o kolejne terminale zwielokratniające tą
          przepustowość. Przy większych przepustowościach LMDS zostanie zastąpiony
          radiolinia SDH. Łącze jest na bieżąco monitorowane i zarówno w przypadku
          podłączania nowych abonentów jak i w przypadku zwiększającego Sie wysycenia
          łącza dokonywane jest zwiększenie jego przepływności.
          Na osiedlu już znajdują się aktywne urządzenia SUPERMEDIA tj. router oraz
          przełączniki Ethernetowe z modułami światłowodowymi.
          Schemat sieci nie jest elementem, który upubliczniamy m.in. z uwagi na wymogi
          bezpieczeństwa sieci."

Coś jest na rzeczy!

Jakie mamy szanse udowodnienie "że żarówka za złabo świeci"?

Jake minimalne parametry Supermedia gwarantuje dla poszczególnych lokali?

A co będzie, jak z Internetu będzie korzystać 400 użytkowników jednocześnie?
          ...hmm ale to też może być / już jest pięknie skomentowane w piśmie do
          mieszkańców: ” Oczywiście możliwe jest chwilowe obniżenie prędkości przy
          korzystaniu przez wszystkich użytkowników jednocześnie –jednak takie sytuacje
          zdarzają się bardzo rzadko i na krótko i są w pewnym sensie ceną kilkukrotnie
          niższych opłat” No bo przecież chwilą będzie niemożliwość sprawnego
          skorzystania z sieci z przepustowością 2bit/s. Statystycznie rzecz biorąc to:
          1 miesiąc=30dni= 720 godzin
          oraz
          1 miesiąc= 4weekendy=4x2dnix4godziny=32 godziny ewentualnej ilość godzin
          siedzenia w sieci w porach szczytowych w weekend.
          to raptem 4 procent miesięcznie niedogodności czyli całe nic!!! Nie ma się czym
          przejmować wink (mówiąc ironicznie) a faktycznie to jest ilość godzin siedzenia
          w sieci w porach szczytowych w weekend, kiedy właśnie większość mieszkańców
          osiedla ma potrzebę/chęć i czas posiedzieć w sieci lub ściągnąć pocztę!!!
          Właśnie wtedy minimalne parametry sieci są ważne. Supermedia ani nie podała
          jaka jest minimalna przepustowość łącza całego osiedla ani nie gwarantuje
          minimalnej przepustowości dla lokalu!!!
          Może jak będą problemy z transferem to zrobimy listą społeczną kto ile i kiedy
          może siedzieć w internecie?

Ad Telefon
          Główne przyłącze naszego osiedla, które jest dzielone z internetem jest
          realizowane chyba na drodze radiowej co powodować może:
          1)Opady atmosferyczne albo wyładowania atmosferyczne mogą uniemożliwić
          skorzystanie z telefonu!
          2)Dodatkowe obciążenie przyłącza w porach – znów, kiedy „wszystkim się chce” co
          może dodatkowo spowodować:
          -problemy z nawiązywaniem połączeń,
          -problemy z jakością połaczeń (wyczuwalne opóźnienia w transmisji oraz efekt
          echa)
          Ad RTV
          Prawie 10 złoty/miesiąc za konserwację? To ja sobie sam założę i taniej będzie.

Martwi mnie "iście marketingowe" podejście Supermedii.

Pozdrawiam Misi

• deroadrunner Re: Polemika z pismem SM 05.09.05, 17:10

"1)Łącze jest sukcesywnie upgreadeowane w miarę przyłączania kolejnych
            abonentów - wspomniany transfer wskazuje na jakąś nieprawidłowość i nie jest
            norma w świadczeniu usługi. ... "

zdaje się że już jakiś czas norma ta obowiązuje skoro wszystko tak działa

"2)Podłączenia do lokali to skrętka UTP 5 kategorii, połączenia międzybudynkowe
            to sieć światłowodowa o przepływności 1Gb/s.

Skrętka na dzień dzisiejszy powinna być CAT 5e lub 6 tak ku przyszłości.
            Ciekawe jakiej firmy ta skrętka i czy jest 4 parowa czy 2 parowa celem
            oszczedzania, bo 100base TX działa w zasadzie na 2 parach prawda ...

bezpieczeństwa sieci."
            TERE FERE SCHEMAT NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z BEZPIECZEŃSTWEM TO TAK JAK BY PO
            PRZEKROCZENIU BRAMY OSIEDLA ZAWIĄZYWANO NAM OCZY ŻEBY BYŁO BEZPIECZNIEJ ...
            WIDZĘ TU RACZEJ OBAWY PRZED AWANTURĄ Z TYMI CO SIĘ ORIENTUJĄ CO NIE CO ...

"Osiedle podłączone jest w
            technologii LMDS do sieci szkieletowej SUPERMEDIA terminalem o przepustowości
            do 5Mb i może być rozbudowywane o kolejne terminale zwielokratniające tą
            przepustowość.
            bezpieczeństwa sieci."

TO JEST PRAWIE GWÓŹDŹ DO TRUMNY BO 5MB ( 5 mega bitów) TO TYLKO TRANSFER
            /CZYSTY/ DLA 10 LUDZI PO 512KB (0,5 mega bita) czyli żeby np mogło kożystać 20
            ludzi z VOIP to niestety KOMPReSJA I KOLEJKOWANIE bo inaczej się nie da, SM
            liczy na to że chyba nie wszyscy będą korzystać w tym samym czasie.
            PISALI TEŻ O CACHE - SERVERKU I TU JEST KRYTYCH 50% BOLEŚCI Z TRANSFEREM BO
            JEŚLI ZAPYTANIE PRZECHODZI PRZEZ TEN SERVER W ŚWIAT, TO TAK NAPRAWDĘ ZE SWIATA
            ŚCIĄGAMY JEDYNIE CZĘŚCI KRÓRE ULEGŁY ZMIANIE A TO CO SIĘ POWTARZA ŁADOWANE JEST
            Z SERVERA WEWNĘTRZNEGO CO DAJE SPORE TEORETYCZNE KOPYTO Z TRANSFEREM.

Jakie mamy szanse udowodnienie "że żarówka za złabo świeci"?

RESZTA JEST TEXTEM ... BEŁKOTEM SM

PZDR
            deROADRUNNER
            501-07-67-69
            ryszard.banasiak@interia.pl

• k.remik Re: Polemika z pismem SM 07.09.05, 20:17
      Tak naprawde mydlą oczy......
      poniżej przedstawiam list jaki napisałem i jaką otrzymałem odpowiedź

Dzień dobry

Jestem użytkownikiem telefonu i internetu i telewizji. Po moich wielu
      interwencjach wreszcie doczekałem się funkcjonowania zamówionych usług. Mam
      tylko pytanie, czy telefon musi być na routerze?, przecież w lokalu mam osobne
      gniazdo telefoniczne i tam wolałbym mieć podłączony telefon niezależny od tego
      czy jest prąd czy go nie ma. Bo żeby działał telefon nawet jak nie ma prądu
      musiałbym kupić urządzenie UPS i podłączyć do zasilania routera, a to jest
      dodatkowy koszt. Wydaje mi się, że telefon powinien działać bez względu na to
      czy prąd jest czy też go nie ma.
      Proszę mi wyjaśnić czy istnieje taka możliwość, skoro telefon ma osobne pasmo
      nieależne od internetu (jeżeli dobrze zrozumiałem) to czy można telefon tam
      podłączyć, przecież istnieje okablowamie mieszkania jak i budynku.
      ___________odpowiedź Supermedii___________________________________________
      Dziekuję za wiadomość. Na terenie osiedla nie ma oddzielnej sieci telefonicznej
      (okablowania) widoczne w hallu gniazdko telefoniczne niestety nie jest z niczym
      połączone. Tylko w jednym budynku są kable telefoniczne od tego gniazdka na
      klatkę (do pionu teletechnicznego) ale mimo to nie ma wybudowanego całego
      okablowania budynkowego łączacego wszystkie lokale - pewnie dlatego, że po
      pierwsze nie było tego w projekcie wykonawczym budynku, nie wiadomo było czy i
      jaki operator i w jakiej technologii będzie świadczył usługi telefoniczne.
      Budowa okablowania na 100% lokali budowa zakup wyposażenie i uruchomienie
      centrali telefonicznej na 100% mieszkańców to dosyć duży koszt. Daletgo my
      realizujemy telefon w sposób uniezależniający aktywację usługi od ilości
      chetnych. Ten sposób to transmisja głosu (rozmów telefonicznych) do odległej
      centrali telefonicznej która moze obsługiwać wielu uzytkowników z wielu osiedli
      - jednak wymaga to urządzenia przesyłajacego głos po łączach transmisji danych
      to może być router z odpowiednim interfejsem (jeśli w lokalu jednoczęzsnie jest
      abonent korzystający z usług dostępu do sieci Internet lub inne urządzenie
      realizujące funkcję tylko telefoniczną - moga to być też dwa rozdzielne
      urządzenia ale to podnosi koszty zakupu sprzętu. Jednak w każdej konfiguracji
      urządzenie to wymaga zasilania w energię, stąd nie można się od niego
      uniezależnić jeśli nie będzie gwarancji zasilania na terenie całego osiedla. Na
      pocieszenie dodam że nawet rozwiązanie stosowane obecnie przez TPSA (krotnice
      światłowodowe i system teletransmisji) wymagają zasilania tak więc to że w
      lokalu aparaty jego nie wymagają to tylko złudne wrażenie uniniezależnienia.
      Jedynie doprowadzneie do budynku kabla miedzianego wieloparowego i rozszywanie
      go na głowicy budynku (której tutaj nie ma) rozwiązywało by problem. Pozostaje
      jeszcze kwetsia dużej ilości aparatów telefonicznych bezprzewodowych które
      również wymagaja zasialania.
      to by było na tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka