Dodaj do ulubionych

Mamy ferie a Puławska stoi...

17.01.12, 13:11
Witam,
mamy ferie a Puławska stoi. Z przerażeniem myślę, co będzie się działo po feriach.
Info o przyczynach korka-giganta w linku poniżej
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10936091,Paraliz_Pulawskiej__Nowe_swiatla_zakorkowaly_arterie.html
Z wypowiedzi na forum pod artykłem wynika, że korek jest spowodowany wydłużeniem fazy czerwonego światła na skrzyżowaniu Puławskiej z Ludwinowską a odpowiedzialny za to jest miejski inżynier ruchu Janusz Galas.

Czy nasi radni zechcieliby interweniować w tej sprawie???

ka_katka
Obserwuj wątek
    • kania_marcin Interwencja 17.01.12, 14:36
      Dzień Dobry,

Sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu ul. Puławskiej z ul. Ludwinowską i ul. Bogatki w Warszawie.

Na prośbę mieszkańców naszej Gminy podjąłem w dniu 16.01.2012 r. działania dotyczące sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Puławskiej z ul. Ludwinowską i ul. Bogatki w Warszawie. Od poniedziałku 9 stycznia 2012 r. w rejonie budowanego węzła kierowcy jeżdżą zachodnią częścią jezdni. Wytyczono tam po trzy wąskie pasy w każdym kierunku. Od tego czasu ruch jest utrudniony przez korki, ciągnące się obu kierunkach, również na ulicach przyległych. Do tej sytuacji doprowadziły nie tyle same zmiany na jezdni przy powstającej obwodnicy, a zmiana programu sygnalizacji świetlnej na znajdującym się kilkaset metrów dalej skrzyżowaniu ul. Puławskiej z ul. Ludwinowską i ul. Bogatki. W związku z powyższym zwróciłem się do Biura Drogownictwa i Komunikacji m.st. Warszawy z prośbą o zmianę programu sygnalizacji świetlnej na tym skrzyżowaniu mającej na celu udrożnienie Puławskiej w obu kierunkach.

Pozdrawiam
      • mateszymanski Re: Interwencja 17.01.12, 17:33
        Nie miałem pojęcia co się dzieje, że Puławska w stronę Warszawy stoi już o 6 rano. Taka sama sytuacja jest o godzinie 10 i 11, korki jak zazywczaj o 7 - 8.
        Domyślałem się, że coś poknocili ze światłami tylko nie wiedziałem gdzie.
        Zarządzanie ruchem na Puławskiej jest niestety bezmyślne, światła są nieskoordynowane, naćkali ich tyle że ruch jest już maksymalnie utrudniony. Przykład wyjazdu z Mysiadła pokazuje, że da się sensownie rozwiązać problem, przepustowość jest spora a Puławska w tym miejscu nie stoi. Przydałoby się żeby ktoś zebrał wszystko do kupy, usiadł nad tym i rozwiązał sprawnie synchronizacje świateł na całej ulicy Puławskiej. Bo w tej chwili mam wrażenie, że każde skrzyżowanie działa jak chce nie mając nic wspólnego z drugim. Co więcej dodatkowo w ostatnim czasie przybyła 3 nowe zestawy świateł (koło kościoła - przejście dla pieszych, tymczasowe zastępujące kładkę która się zawaliła i kawałeczek dalej wypuszczające auta tylko z jednej małej uliczki... Niestety my mieszkańcy Lesznowoli możemy sobie jedynie ponarzekać bo władze Warszawy wydają się być ślepe na takie problemy. A problem korków można chociaż częściowo rozwiązać sprawnie regulując sygnalizacje świetlną, nie nadużywając jej.
        Przykład Berlina pokazuje, że da się.
        U nas wygląda to tak:
        Samochody światło czerwone, piesi światło zielone.
        Światło zielone dla pieszych świeci się tak długo że zdążyłbym przeczołgać się po tym skrzyżowaniu w obie strony. Po zapaleniu czerwonego dla pieszych dla samochodów przez co najmniej kilka długich sekund również pali się światło czerwone.
        A w Berlinie wygląda to w ten sposób:
        zielone dla pieszych, w sam raz na przejście sprawnym krokiem przez skrzyżowanie, za moment czerwone i auta ruszają. Wszyscy są szczęśliwi.
        No to sobie ponarzekałem :)
        • kataster_precz Re: Interwencja 17.01.12, 21:19
          Korki są spowodowane dodaniem oddzielnej fazy świateł do skrętu w lewo. Inżynier Galas chciał umożliwić zawracanie samochodów jadących na ulicę Żołny (teraz przez ulicę Kormoranów i Rajskich Ptaków). Problem w tym, że przy okazji zakorkował Puławską. I to nie po raz pierwszy w tym miejscu. Podobne korki miały już tu miejsce podczas remontu Baletowej, kiedy poprowadzono objazd Ludwinowską. Berlin jest dobrym przykładem, bo pokazuje, że na ważnych arteriach nie można dokonywać wszelkich manewrów na wszystkich skrzyżowaniach. Czasami trzeba pojechać trochę dalej aby skręcić w lewo. Taka organizacja zwiększa przepustowość głównej drogi. W naszym przypadku Pan Galas mógłby pomyśleć o innym rozwiązaniu. Osoby skręcające w lewo powinny pojechać objazdem: Puławska, skręt w lewo w Wędrowców, Transportowców, Ludwinowska i już są na skrzyżowaniu Puławska/Ludwinowska. Kodeks drogowy przewiduje znak F-7 - Sposób jazdy w związku z zakazem skręcania. Zyskujemy skasowanie lewoskrętu i wydłużenie czasu trwania zielonego dla relacji Warszawa - Piaseczno.
          • krasusek Re: Interwencja 18.01.12, 00:08
            Jeżdżenie Puławską to jakiś horror aktualnie. Ludwinowska korkuje ją w obie strony o każdej sensownej godzinie, mam nadzieję, że szybko zostanie to zmienione i wróci to jakiejś sensowności!
            • mexxi2 Re: Interwencja 20.01.12, 17:19
              Panie Radny Marcinie,
              można zaproponować panu Galasowi powrót do rozwiązania jakie było przed przerzuceniem ruchu na jezdnię zachodnią a mianowicie przywrócenie zawrotki do Żołny na wydzielonym żółtymi liniami pasie do zakręcania w kierunku W-wy przed tymczasowym przejściem dla pieszych na wysokości restauracji Siwy Dym. Na tym przejściu czerwone i tak zapala się wystarczająco często i długo aby wszystkie samochody mogły swobodnie zawrócić do Żołny. I oczywiście wtedy zdjęcie tych oddzielnych sygnalizatorów do lewoskrętów na skrzyżowaniu z Ludwinowską.
              • kania_marcin Będą zmiany w sygnalizacji świetlnej:))))) 08.02.12, 14:32
                Dzień Dobry,

Będą zmiany w sygnalizacji świetlej na skrzyżowaniu Puławska - Ludwinowska – Bogatki

Treść pisma Biura Drogownictwa i Komunikacji (BD) Wydział Sygnalizacji Świetlnej - www.marcinkania.pl/images/www/pulawska.pdf

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka