Dodaj do ulubionych

Przodozgyz Surgery-first Approach pyt.do ortodonty

18.01.12, 14:16
Panie doktorze,

1.czy temat lecznia, tej wady rozpoczynając od operacji ( bez przygotwania ortodontycznego ) jest poruszany wsród srodowiska polski ortodontów i chirurgów? W PubMeddzie można znalezc kilka artykułów na ten temat ( glównie z Połudnowej Koreii, jeden z Hiszpanii )
2. Czy kiedykolwiek leczyl Pan przdozgryz ekstrakcją dolnych siodemek?
3. Jaka jest zmiana w wygladzie osoby ( profil prosty;zeby dolne przechylone do tylu- naturalna kompensacja nie ortodontyczna; siekacze gorne scieraja sie ) po kamuflazu ortodontycznym ? Czy są możliwe jakies niekorzystne zmiany w wygladzie ogolnym twarzy?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Przodozgyz Surgery-first Approach pyt.do orto 18.01.12, 14:58
      chyba chodzi o chirurgiczne leczenie progenii?

ad1. leczenie chirurgiczne progenii a potem ortodontyczne to raczej działanie od tyłu. dawniej i u nas robiono zabieg operacyjny bez dekompensacji ortodontycznej, bo nie było aparatów stałych, efekt zgryzowy był taki sobie.
      Dziś standardem jest dekompensacja wady aparatem stałym i zabieg op.

ad2. tak
      ad3. może powstać profil wklęsły, a ten postrzegany jest jako bardzo nie estetyczny. ideałem jest profil wypukły. ale wszystko zależy od przypadku, bez analizy to gadanie po próżnicy.
      • stella2019 Re: Przodozgyz Surgery-first Approach pyt.do orto 19.01.12, 15:28
        Dziekeuje za odpowedź.
        Chodzilo mi o ten sposob leczenia : www.institutomaxilofacial.com/wp-content/uploads/2011/06/Surgery-First-in-Bimaxillary-Orthognathic-Surgery.-JOMS-2011.pdf
        Wiem , ze nie jest on popularny w Polsce. Ciekawa jestem czy generalnie podejmuje się , w srodowisku ortodontow rozmowy na jego temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka