Dodaj do ulubionych

technika lingwalna a incognito-do orto i nie tylko

24.07.06, 01:19
Witam!
Mam zamiar zalozyc aparacik jezykowy.Chcialam sprawdzic,czy moj ortodonta
jest w posiadaniu certyfikatu dr Wiechmanna.Okazalo sie,ze istnieje w spisie
lekarzy leczacych technika lingwalna,ale nie posiada certyfikatu
incognito.Stad moje pytanie...Czy system incognito jest po prostu bardziej
nowoczesna metoda leczenia technika lingwalna?I co to znaczy,ze moj ortodonta
byl uczesnikiem praktycznego kursu dr Wiechmanna,ale nie posiada certyfikatu
incognito?
Serdeczne dzieki ze wszelkie info!
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 24.07.06, 10:12
      witam!
      certyfikat jest istotny, bo daje gwarancję wiedzy i umiejętnoci w posługiwaniu
      się techniką językową. Obecnie jest w Polsce sześciu praktykujących,
      certyfikowanych lekarzy leczących techniką incognito.
      można to sprawdzić tu:
      www.lingualtechnik.de/en/4patients/adressen.html
      jeszcze ważniejsze, jest posiadanie specjalizacji z ortodoncji i umiejętności
      związanych z diagnostyką, planowaniem i realizacją leczenia ortdontycznego.

to można sprawdzić tu:
      www.nil.org.pl/xml/nil/rejlek/hurtd
      na w/w liście są lekarze nie posiadający specjalizacji a posiadający certyfikat.

sądzę, że każdy lekarz uczestniczący w kursach dr Wiechmana dostaje certyfikat,
      w kocy za te kursy słono się płaci i każdemu zależy na pisemnym potwierdzeniu
      uczestnictwa.
    • ortodonta Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 24.07.06, 15:40
      dodam jeszcze jedną ważną uwagę.
      aparat incognito wykonany jest indywidualnie dla pacjenta, również łuki
      zakładane do aparatu są przygotowywane indywidualnie.

powoduje to, że nie da się zrealizować innego planu leczenia tym aparatem, niż
      zamierzony na początku.
      nie można w trakcie leczenia "czegoś" zmienić, bo aparat i technika leczenia na
      to nie pozwalają.

stąd bardzo ważne jest doświadczenie w planowaniu leczenia, bo popełniony błąd
      na tym etapie może sporo kosztować (w najgorszym razie wykonie nowego aparatu).

poza tym aparat Incognito ma same zalety. idalnie ustawia zęby, jest
      niewidoczny, dyskomfort jest mniejszy, niż przy aparatach przyklejanych
      tradycyjnie.
      • barbarella25 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 24.07.06, 18:29
        Serdecznie dziekuje za odpowiedz.Jednak wciaz mam watpliwosci,gdyz
        lekarz ,ktorego sprawdzam na stronie (tej niemieckiej )istnieje,lecz w rubryce
        gdzie zaznacza sie certfikat,jest napisane ,ze go nie posiada.Stad wlasciwie
        byly moje pytania...Natomiast strona polska,niestety nie wyswietla w o gole
        mojego ortodonty...Juz sama nie wiem co mam zrobic..Jesli mam wydac 16000 zl,za
        leczenie ortodontyczne ,chce byc pewna ,ze zajmie sie mna profesjonalista...
        Panie doktorze, czy wielkim problemem dla pana bylo by wymienienie tych szesciu
        ortodontow w Polsce,ktorzy sa w posiadaniu odpowiednich kwalifikacji do
        leczenia metoda incognito?Jesli oczywiscie zna pan wszystkie nazwiska.Mnie
        najbardziej interesuje Wroclaw lub okolice.
        Dziekuje i pozdrawiam!
        Ach !Jeszcze jedno!Czy w przypadku leczenia zwyklymi aparatami jezykowymi(nie
        incognito)jest rowniez potrzebna tak wielka precyzja lekarza,tzn.blad w
        zaplananowaniu leczenia jest rowniez "niedopuszczalny"?Bo te nie sa chyba
        wykonywane indywidualnie dla kazdego pacjenta?
        Dziekuje jeszcze raz!
        • ortodonta Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 25.07.06, 10:51
          Aparat wykonany z zamków prefabrykowanych, np ORMCO, ma również cechy
          zindywidualizowane, są to łuki.
          Czyli również zmiany w planie leczenia po założeniu nie są raczej możliwe.
          Co więcej ,żaden rodzaj terapii nie lubi zmian, bo niektóre działania wykonane
          przed założeniem są nieodwracalne (np ekstr. zębów)..

Co do certyfikatu incognito, to dobrze go posiadać, ale nie jest to rzecz
          najważniesza- ostatecznie każdy może go zrobić, starczy uczestniczyć w
          kiludniowym kursie. Dużo trdniej zrobić specjalizację z ortodoncji, bo to
          wymaga lat nauki.
          Ważniejsze są wiedza , umiejętności, doświadczenie ortodontyczne. Planowanie w
          każdej terapii opiera się na tych samych zasadach, niezależnie od stosowanego
          aparatu.

Dopiero realizacja zaplanowanego celu, wymaga biegłości w posługiwaniu się daną
          techniką leczniczą.

Nikogo polecać nie mogę, bo nie znam lekarzy z listy incognito, a wniosek, dot.
          6 lekarzy leczących w Polsce tą techniką wysnuwam na podstawie tej listy.

I jeszcze jedna uwaga. Nie popełnia błędów, kto nic nie robi, a błądzić jest
          rzeczą ludzką. Warto mieć ograniczone zaufanie jeśli chodzi o własne zdrowie,
          ale brak zaufania prowadzi do katastrofy.

Widzę duży sensn w poszukiwaniu odpowiedzniego specjalisty przed podjęciem
          leczenia, gdy leczenie jest w trakcie ,to lepiej zaufać niż fundować sobie
          nieprzespane noce.

• barbarella25 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 26.07.06, 17:15
            No wlasnie dlatego staram sie dowiedziec jak najwiecej o ortodoncie i jego
            umiejetnosciach przed podjeciem leczenia,aby pozniej spokojnie spacsmileJednak
            orto,u ktorej bylam,ma troszeczke wygorowany cennik,bo wlasnie wczoraj dostalam
            szczegolowy kosztorys i plan leczenia(zwyczajnie porownalam ceny z panskimi i
            moja niedoszla orto 'troszeczke 'przesadzila...)Musze sie uzbroic w cierpliwosc
            i jeszcze troszeczke poweszyc na forum i napewno znajde odpowiedniego
            specjaliste z odpowiednimi cenamismileDzieki serdeczne za wszelkie sugestie panie
            doktorze,pozdrawiamsmile
            • ortodonta Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 26.07.06, 17:28
              cieszę, się, że mogłem pomóc, iNCOGNITO to mój konik i przyszłość ortodoncji.

poza tym, skoro ceny Pani odpowiadają to zapraszam do Zakopanego. Połączenie
              drogowe jest rewelacyjne, w 4 godziny można dojechać.

pacjenci z Łodzi jadą 7 godzin ale jakoś sobie radzą (książki, gazety itp)smile))
              • barbarella25 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 26.07.06, 18:21
                No tak tylko ,ze u mnie to nie byly by takie cztery godzinki..Teraz jestem w
                Polsce,wiec nie bylo by problemu,ale pozniej na wizyty kontrolne bede dojezdzac
                z Amsterdamu..Takze najpierw bylby to autobus(jest dosc duzy problem z tanimi
                lotami i polaczeniami z Amsterdamem)do Krakowa,pozniej jeszcze dojazd do
                Zakopanego...No wlasnie jak dlugo z Krakowa do Zakopca?Jesli nie udalo b mi sie
                wrocic w ten sam dzien,to jeszcze musialabym martwic sie o nocleg...Takze sam
                pan rozumie,troche za duzo zamieszania i klopotu dla mnie w tym wszystkim by
                bylo...
                Pozdrawiam serdeczeniesmile
                • drobna12 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 26.07.06, 19:51
                  Jesli juz planujesz wylozyc taka kase na incognito to szukaj lekarza ze
                  SPECJALIZACJA ORTODONTYCZNA(!!!)+ certyficatem incognito.Czasami lepiej
                  dojezdzac nawet do Zakopca niz sie zastanawiac czy ktos wie co robi z Twoimi
                  zebami...
                  • barbarella25 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 27.07.06, 01:37
                    Wiem ,wiem drobna...Specjalizacja plus certyfikat,oczywiscie sa konieczne...A
                    te dojazdy to jednak bylyby wykanczajace...to nie jest takie latwe,zeby sobie
                    zaplanowac taki co poltora miesieczny wyjazd,ktory w moim wypadku zajmie mi
                    kolo dwoch ,trzech dni...zwlaszcza kiedy pracujesz i masz obowiazki staje sie
                    to skomplikowanw.A co do incognito,to niekoniecznie musze miec akurat ten
                    rodzaj,zadowole sie zwyczajnym aparacikem jezykowym...Coz kasa ma jednak dla
                    mnie znaczenie..
    • heca5 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 26.07.06, 20:53
      Fajna sprawa z tym invisalign, chyba duzo lepsze niz lingwalny - moj orto chyba nie leczy tą metoda, w każdym razie mi jej nie zaproponowal wink gdy decydowalam sie na aparacik. No ale tez sporo więcej kosztuje, więc pewnie bym sie na to i tak nie zdecydowała smile. Czy ma któs tu na forum ten rodzaj aparaciku? Bo chyba nie widziałam zadnych opinii...
      • ortodonta Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 27.07.06, 10:17
        z krakowa poza sezonem można busem dojechać w 1,5 godziny. w sezonie 2 godz.
        nie wiem jak z Balic /lotnisko/ ale pewnie też są połączenia do zakopanego, w
        końcu sporo górali lata do Ameryki. wtedy było by krócej, bo Balice są na
        południu Krakowa.

co do "lepszości" invisaligne nad incognito, to są to rzeczy nieporównywalne,
        tzn pod względem jakości leczenia , możliwości terapeutycznych, i pewnie ceny
        Incognito bije invisaligne na głowę.

od czasu gdy są dostępne Incognito, przekonuję chętnych na ten aparat i
        odradzam tradycyjny językowy. Różnica w cenie ok 2000zł a w komforcie i
        skuteczności nieporównywalna na rzecz incognito.
        • ortodonta balice - zakopane 27.07.06, 10:20
          www.mojeprzeloty.pl/transfery-zakopane-krakow-zakopane.php
        • heca5 Re: technika lingwalna a incognito-do orto i nie 28.07.06, 10:31
          Aj, mi się chyba cos pomyliło i Panu Orto chyba też wink
          W sumie to chyba w ogole do zlego tematu sie wpisalam bo napisalam o invisalign, a temat dotyczy wylacznie aparatow językowych czyli zwyklego oraz incognito (teraz sie dowiedzialam co to jest incognito dopiero). Bo invisalign to przeciez zupelnie co innego - te przezroczyste nakładki - czyli ruchomy aparat, a nie staly smile. So sorry za zamieszanie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka