Dodaj do ulubionych

pytanie o czas:)

16.08.06, 18:08
Witam,
7 września mam umówioną pierwszą wizytę u ortodonty. Chciałabym się zapytać
ile czasu (w Waszych przypadkach)minęlo między pierwszą wizytą a założeniem
aparatu. Chodzi o aparat górny, ząbki kończe już leczyć, pozbyłam się też 1
ósemki (zastanawiam się czy usuwać drugą czy poczekać na decyzję lekarza).
Ile wizyt mieliście??
Wiellllkie dziękuję. Zastanawiam się czy zdąże przed 1 października...
Obserwuj wątek
    • asia16161616 Re: pytanie o czas:) 16.08.06, 19:10
      czesc ja z tego co pamietam topo pierwszej wizycie odrazu kazala mi sie umowic
      na zaozenie aparatu,czekalam 6 tygodni i przez 3 lata nosilam aparat wizyty
      mialam regularne co 6 tygodni mysle ze do 1 pazdziernika bedziesz miec juz
      aparacik pozdrawiam
      • amadeaa Re: pytanie o czas:) 16.08.06, 19:29
        U mnie strasznie długo. Jakiś rok i ok 8 miesięcy. Z czasem przestałam liczyć.
        Najpierw przez miesiąc odbyłam wizyty u 3 ortodontów. Pierwszy nie wzbudził
        mojego zaufania. Drugi mnie skierował do trzeciego i tam juz pozostałam. Potem
        jakies 2 miesiące usuwałam 2 ósemki, bo sie w państwowych przychodniach czeka z
        miesiąc. Następnie pani orto skierowała mnie do laryngologa. Tam sie okazało, że
        mam 3 migdał do usunięcia - dopiero po ok. 3 miesiącach go usunęłam. Potem
        czekałam kolejne 3 aż Pani orto bedzie miała czas się mną zając - założyć
        hyrax. Hyrax nosiłam 4 miesiące, potem płytę dla retencji po nim 5 miesięcy.
        Potem sam łuk podniebienny kolejne 5 miechów. I od ponad 2 tyg mam w koncu łuk
        na razie na górze. Hehe kto mnie pobije? Ale dodam, że mój przypadek do lekkich
        nie należał (zgryz krzyżowy i otwarty). Pozdrawiam.
        • glembinka Re: pytanie o czas:) 16.08.06, 19:57
          Jeśli chodzi o mnie to na pierwszej wizycie miałam rozmowę czy moją wadę w
          ogóle da się wyleczyć. tydzień póżniej miałam przyjść ze zdjęciami RTG i wtedy
          ortodonta określił ile i które zęby trzeba usunąć. Miałam usówane 4 zęby więc
          między drugą a trzecią wizytą miną miesiąc (bo zębodoły musiały się wygioć)i
          dziś mija równiutki tydzień od założenia aparatu co stało się na 3 wizycie.
          • outhlar Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 21:12
            ja przepraszam bardzo, ale poprawnie jest "minął" i usuwane" smile
            • glembinka Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 23:32
              Ups, sory! Każdy się czasem myli, a ja niezwykle często jesli chodzi o
              ortografię (aż wstyd się przyznać), szczególnie po 12 godzinach pracy. Dzięki
              za zwrucenie uwagi smile
    • otaota Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 06:54
      u mnie to poszło bardzi szybko:
      w poniedziałek konsultacje+zrobienie zdjęć
      następny poniedziałek mierzenie i wzięcie odcisków szczęki,
      środa wyrtwanie zębów
      piątek wyrywnie i zakładanie gumek
      poniedziałek zakładanie aparatu
      wszystko razem 2 tygodniesmile
    • memsik Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 09:21
      ed.kow napisała:

"Chciałabym się zapytać ile czasu (w Waszych przypadkach)minęlo między pierwszą
      wizytą a założeniem aparatu."

- u mnie od pierwszej wizyty do zalozenia aparatu minelo 3 miesiace. W
      miedzyczasie on wyjezdzal na jakies konferencje, a ja odbylam maraton u
      dentyski - kapitalny remont, warto bylo smile

"ząbki kończe już leczyć, pozbyłam się też 1 ósemki (zastanawiam się czy usuwać
      drugą czy poczekać na decyzję lekarza)"

- ostrozne z wyrywaniem ... poczekaj na to co powie orto, bo byc moze ta "8"
      nie bedzie przeszkadzac albo nawet moglaby sie przydac, roznie to bywa

"Ile wizyt mieliście??"
      - 4: pierwsza wizyta: przyszlam ze zdjeciem, ogolna gadanina i szok - 4 zeby do
      usuniecia; druga wizyta: wyciski; trzecia wizyta: omowienie planu leczenia,
      recepta na ekstrakcje (ufff okazalo sie ze wystarczy wyrwac tylko jednego
      zabka) - ja po wyrwaniu "6" musialam odczekac min tydzien do zalozenia aparatu,
      czwarta wizyta: zalozenie aparatu na gorna szczeke (wizyty co miesiac, poltora)
      i pol roku pozniej zalozenie aparatu na dolna szczeke, jak juz orto stwierdzil,
      ze uzyskal odpow ustawienie zabkow.

"Zastanawiam się czy zdąże przed 1 października..."
      - to prawie 1,5 miesiaca wiec jezeli z orto sie sprezycie to zdazycie wink
      Pozdrawiam smile
    • ed.kow Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 10:20
      Hej!
      Wieeelkie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
      Najbardziej martwi mnie sytuacja usuwania zdrowych zębów...niestety mam
      ich 'pełną gębę' i przez to moja jedynka nie zmieściła się w swoim miejscu...
      8 musiałam usunąć bo się złamała...taka mocna była uncertainhmm. Tej drugiej na razie
      nie usuwam, choć powiem szczerze że akurat o nią bym nie płakała (to przyczyna
      powiększenia wady).
      Na Waszych przykładach mogę wyrzucić średnia 5-6 tygodni pomiędzy 1wizytą a
      założeniem aparatu. To znośnie - chociaż ja baaaardzo nie lubię czekaćwink
      Dziękuje
      Paozdrawiam
      Edyta
      • aparatkaaa Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 11:13
        Ja bylam na pierwszej wizycie ogladana dokladnie przez orto, powymieniala mi
        wtedy wszystkie moje wady tongue_out co mnie wgniotlo w fotel, zrobila wyciski. Tego
        samego dnia dowiozlam zdjecia rtg. Na drugiej wizycie omawialysmy plan
        leczenia. 4 zeby do ekstrakcji. Potem po przeczytaniu opinii na pewnym forum
        (nie tym:]) zaczelam miec watpliwosci co do ekstrakcji, wiec umowilam sie z nia
        jeszcze raz i znowu omawialysmy plan leczenia. Dzisiaj ide rwac zeby. 31. mam
        miec zakladana gore. 2-3 miesiace pozniej dol. To wszystko mozna zalatwic duzo
        szybciej, ale w moim przypadku moja orto miala jakies dwa dluzsze wyjazdy, ja
        rowniez wyjezdzalam, wiec sie poprzeciagalo troche.
    • ollgga Re: pytanie o czas:) 17.08.06, 15:40
      9 czerwca perwsza wizyta, na drugiej wyciski + zdjęcie RTG, trzecia wizyta to
      zakładanie separatorków. Czwarta wizyta - 6 lipca założenie aparatu.
      • oadamska Re: pytanie o czas:) 19.08.06, 15:42
        u mnie bylo tak: pierwsza wizyta-ogolna rozeznanie sie w sytuacji i zrobienie
        wyciskow i podjecie wstepnych decyzji co do usowania zebow. druga wizyta-orto
        powiedzial jakie zeby mam usunac.trzecia wizyta-zakladanie aparatu. to jakies
        trzy miesiaca chyba trwalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka