Dodaj do ulubionych

Zakładam 12.12.2006

15.11.06, 17:26
5 grudnia będę miała zakładane separatory ,a 12 grudnia aparat. NIe wiem jaki
czy hyrax czy jakiś inny. Po prostu powiedział metalowy i nic więcej. Wiem
tylko ,że musi mi zrobić miejsce na dwójki ,które nie wyrosły.I że leczenie
będzie trwało od ok 1,5 roku do 2 lat. Aparat będzie kosztował 1400 zł ,a za
3 miesiące będę miałą zakładany na dół. A mam pytanko ,jak wygląda
zakładanie separatorów???
Obserwuj wątek
    • littlefrog Re: Zakładam 12.12.2006 15.11.06, 21:23
      Wcisną Ci takie małe gumki po obu stronach każdej szóstki i to wszystko wink
    • nuri_chan Re: Zakładam 12.12.2006 15.11.06, 22:00
      Nie rozumiem po co separatory skoro nie będziesz na razie miała zakładanego
      aparatu stałego uncertain I chyba nie masz nosić tych separatorów od 5 do 12 grudnia??
      Separatory powinno się nosić góra 2 albo 3 dni przed załozeniem aparatu
      stałego, inaczej idzie zwariować z bólu..
      • littlefrog Re: Zakładam 12.12.2006 15.11.06, 22:21
        No przecież napisała że zakłada 12 grudnia aparat metalowy. Separatory zakłada
        się tylko przed założeniem aparatu stałego, więc będzie to stały metalowy smile A
        separatory można jak najbardziej nosić przez tydzień, ja też swoje tyle nosiłam.
        • kaja3004 Re: Zakładam 12.12.2006 16.11.06, 12:56
          Ja nosiłam separatory ponad tydzień i miałam założone po obu stronach siódemek.
          Po 5 dniach jeden mi wypadł, ale nie musiałam mieć zakładanego ponownie, bo
          szczelina była wystarczająca do założenia pierścienia. Ból był do wytrzymania,
          nie brałam żadnych leków, tylko z jedzeniem było trochę problemów.
      • nuri_chan Re: Zakładam 12.12.2006 16.11.06, 15:44
        Ja miałąm separatory przez niecałe dwa dni na szóstkach i ból był potworny, a
        moja orto sama powiedziała, że nie chciałaby ich nosić dłużej niż 2-3 dni.. I
        dochodzi też fakt, że separatory po kilku dniach prawdopodobnie spadną uncertain
        • littlefrog Re: Zakładam 12.12.2006 16.11.06, 15:56
          Mnie bolało niestety przez calutki tydzień i żaden z separatorów nie wypadł bo
          miałam ciasno stłoczone zęby. Cieżko było ale przeżyłam wink
          • owieczka.k Re: Zakładam 12.12.2006 16.11.06, 20:37
            Zanim ci orto załozy separatory spytaj się czy nie możesz mieć rurek
            policzkowych. Ja już miałam założone separatory ale okazało sie że rurki są
            możliwe i separatory zostały wyjęte więc sie z nimi nie męczyłam, a z rurkami
            jest o wiele wygodniej niż z pierścieniami.
            • ewunia19-89 :* 16.11.06, 22:07
              Naczytałam już się o tych separatorach i już zaczynam się ich bać ,gorzej niż
              aparatu ,heh. Jeśli chodzi o te sprawy to jestem całkowicie pusta ,ortodonta
              powiedział ,że to będzie aparat metalowy ,mam nadzieję ,że bez żadnych
              gadżetów. Tylko głupio bo prawie przed świętami i pewnie nie będę mogła nic
              jeść ,bo już tyle się naczytałam jak to boli. Pozdrawiam
              • owieczka.k Re: :* 16.11.06, 23:12
                Nie martw się na zapas ja mam aparat też metalowy od 2 tyg. i już jem wszystko
                a też po przeczytaniu wszystkiego na forum miałam niezłego stracha. Więc nie
                musi wcale bardzo boleć, nic się nie bój.
                • justus2777 Re: :* 17.11.06, 11:22
                  Zgadzam się z Tobą Owieczko wink Ja też się nastawiałam psychicznie na dużo
                  większy ból po przeczytaniu forum... Po założeniu separatorów, nie powiem,było
                  ciężko...Ale to tylko tydzień...A początki w aparacie to dwa, trzy dni
                  maleńkiego bólu (dużo mniejszy niż przy separatorach) a potem już nic nie
                  bolało. Do pierwszej wizyty kontrolnej oczywiście wink A teraz po każdej wizycie
                  u Orto raczej bólu nie odczuwam, tylko ciągnięcie raczej wink Pozdrowionka kiss
                  • littlefrog Re: :* 17.11.06, 21:16
                    Ja też pocierpiałam trochę w separatorach a teraz..? 2 miesiące w aparacie,
                    nawet nie wiem kiedy zleciało wink
                    • ewunia19-89 :) 18.11.06, 12:13
                      Dzięki za wsparcie ,bo ja jeszcze nie założyłam aparatu ,a już się boję ,tyle
                      rtzeczy się tu naczytałam. A do tego wszystkiego na dole odkąd zaczełam
                      wyrzynać mi się ósemka to jak coś gryzę boli mnie siódemka obok,i nie wiem już
                      co jest ,może to od tej ósemki. Ale na szczęście narazie aparat będę miała
                      zakładany na góręsmile Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka